Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

01.06.2018.

EDIN HASANOVIC: "CIJELI ŽIVOT ŽELIM DA UKOPAM MOG OCA..."

"CIJELI ŽIVOT ŽELIM DA UKOPAM MOG OCA...": Objava Edina Hasanovića najboljeg mladog glumca u Njemačkoj mnoge rasplakala

Pomirio sam se sa tim da nikada neću znati kako mu zvuči glas, da neću znati kakav mu je miris ili kako je biti u njegovim zagrljaju. Nikada neću saznati šta je mislio u zadnjim trenucima.
Ja znam koliko me je volio. I koliko sam mu sličan. Da govorim i hodam kao on.'CIJELI ŽIVOT ŽELIM DA UKOPAM MOG OCA...': Objava Edina Hasanovića najboljeg mladog glumca u Njemačkoj mnoge rasplakala

Povodom godišnjice stradanja civila odvedenih sa Bijelog Potoka, na svom Facebook profilu oglasio se i najbolji mladi glumac u Njemačkoj Edin Hasanović.

 

 

Otac Edina Hasanovića je nestao zajedno sa 750 Zvorničana u Bijelom Potoku na današnji dan 1992. godine. Njegove kosti još nisu pronađene.

 

Evo šta je Hasanović napisao:

 

“Približava se ponovo dan, u kojem je nestalo 750 muškaraca iz okoline Klise, u vihoru Bosanskog rata. Taj dan se računa kao njihov Dan smrti. Da li su umrli taj dan, u narednim danima, sedmicima ili mjesecima, i kako, zna samo jedan preživjeli nejasno, koji je u toku streljanja uspio preživjeti. Do danas od većine njih nema traga. Nema tragova i tako nema mezara. Ni od Senada, moga oca.

 

Cijeli moj život želim da ukopam mog oca, prije nego navršim njegove godine, u kojima je odveden i ubijen.
Eto došlo je to vrijeme. 2018. godina i saznanje, da se moja želja nikada neće ispuniti, jer ni on, ni njegova braća, ni većina tih očeva, sinova i muževa nisu do danas pronađeni u masovnim grobnicama u Bosni.

Ova godina je drugačija, od svih ostalih. Naime sa današnjim danom, ja sam svog oca nadživio. Nikada do sada nisam mu se bliže osjećao kao danas, sa 26 godina. Tačno toliko mlad smio je moj otac postati. Dok ja pravim planove, radim, volim i smijem se, on se morao suočiti sa smrću. Sopstvenom.

 

Moja mati zatvori oči i još danas vidi sve jasno, kao i svakog 1.juna:

 

“Kao da se sada dešava. Ja bih ga mogla po odjeći prepoznati, tako dobro znam sve”.

Moj babo- ta riječ koju nisam nikada smio izgovoriti- nije pokazao svoj strah. Želio je da bude jak za svoju mladu ženu, koju je tek prije tri godine oženio. A, potpuno sakriti nije mogao: “Njemu je curio znoj, kao nikada”.

 

Tačno danas prije 26 godina je nas morao teška srca napustiti. Nije se mogao ni oprostiti sa nama. Nosio me je na svojim rukama. Jedan četnik ga je stavio pred izbor, da baci bebu u rijeku ili da je preda svojoj ženi.

 

 

“Čuvaj ga dobro” rekao je moj Senad.

 

Onda- jedan posljednji pogled između mame i babe. Ne znajući da će im biti posljednji.

 

Penje se u kamion.

 

Moja nana je tog dana izgubila tri sina.

 

Nikada se više o njima nije čulo.

 

A mama ga nije razočarala:

 

“Danas je ta naša mrvica odrastao čovjek i ima tačno onoliko godina, koliko si ti imao kad su te dušmani odvojili od nas. I trudila se koliko je bilo u mojoj moći da ga odgojim, da bude insan u pravim smislu. Danas bi ti bio ponosan i najsretniji otac na svijetu. Ti nisi među nama, ali dok mi živimo i ti ćeš zauvjek živjeti u nama. Neka ti Allah podari naj ljepše mjesto u dženetu.”

 

Pomirio sam se sa tim da nikada neću znati kako mu zvuči glas, da neću znati kakav mu je miris ili kako je biti u njegovim zagrljaju. Nikada neću saznati šta je mislio u zadnjim trenucima.

 

Ja znam koliko me je volio. I koliko sam mu sličan. Da govorim i hodam kao on.

 

Ali je čudan osjećaj godinu za godinom, boriti se protiv toga, da nada nestaje, konačno naći mir. Tjera me život da živim s tim, da neću nikada znati gdje da mu proučim El-Fatihu.

 

Pet slika i jedan prsten su od njega ostali. I jedan privjesak, koji uvijek nosim sa sobom. Ugravirano “Volim te”.
Kao da je znao, koliko će mi on snage u životu dati.”

 
01.06.2018.

BRISEL UPUTIO HITAN POZIV BH. VLASTIMA: BRZO USVAJANJE IZMJENA ZAKONA O KRIVICNOM POSTUPKU BiH

BRISEL UPUTIO HITAN POZIV BH. VLASTIMA: Žurno usvajanje izmjena Zakona o krivičnom postupku BiH

“Ova godina predstavlja jedinstvenu šansu za BiH da ojača svoju povezanost s EU i regijom, te da se približi standardima Evropske unije, a ne da se udaljava od njih”, navodi se u saopćenju iz Delegacije EU u BiH.BRISEL UPUTIO HITAN POZIV BH. VLASTIMA: Žurno usvajanje izmjena Zakona o krivičnom postupku BiH

Bez obzira na jučerašnju odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Evropska unija pozvala je Parlamentarnu skupštinu BiH i političke stranke da hitno usvoje izmjene Zakona o krivičnom postupku u skladu s međunarodnim standardima i zahtjevom Ustavnog suda BiH.

 

“Ovo će biti od ključne važnosti za sposobnost institucija odgovornih za vladavinu zakona da očuvaju sigurnost zemlje, provode osjetljive istrage i pruže imunitet svjedocima, te da sarađuju s međunarodnim agencijama za provođenje zakona poput Interpola i Evropola”, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

 

Izražena je i ozbiljna zabrinutost zbog neuspjeha političkih stranaka, kao i Savjeta ministara i Ministarstva pravde, da se pridržavaju opredjeljenja za borbu protiv korupcije, organiziranog kriminala i drugih oblika teškog kriminala, u kontekstu pripreme Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo BiH u EU.

 

“Ova godina predstavlja jedinstvenu šansu za BiH da ojača svoju povezanost s EU i regijom, te da se približi standardima Evropske unije, a ne da se udaljava od njih”, navodi se u saopćenju iz Delegacije EU u BiH.

01.06.2018.

KOGA CUVAJU UNUTRASNJI ORGANI U HERCEGOVINI

01.06.2018.

LARS-GUNNAR WIGEMARK : "DOBITI CETE STATUS KANDIDATA, AKO NE UPRSKATE STVAR NAKON IZBORA"

WIGEMARK OTVORENO: "Dobiti ćete status kandidata, ako ne uprskate stvar nakon izbora"

- Vjerovatno ćete dobiti status zemlje-kandidata, ako baš ne uprskate stvar nakon izbora, što znači da će uslijediti taj proces otvaranja poglavlja, pregovora. Ne može sve odjednom, korak po korak - zaključio je Wigemark.WIGEMARK OTVORENO: 'Dobiti ćete status kandidata, ako ne uprskate stvar nakon izbora'

Šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark gostovao je večeras u emisiji "Face to Face" urednika i voditelja Senada Hadžifejzovića.

Na pitanje zašto EU nije agresivnija, konkretnija i direktnija u svom pristupu prema BiH, kao što to očekuju njeni narodi i građani, Wigemark je jasno kazao da EU, OHR i druge međunarodne institucije nisu te koje će u BiH donositi odluke.
 
- Vi ste ti koji morate donositi odluke sami za sebe. Prava promjena mora doći iznutra od vas samih, jer kao nametnuta jednostavno neće funkcionisati - rekao je Wigemark.
 
Kao primjer naveo je odluku Ustavnog suda BiH koji je prije oko godinu dana odbacio rješenja u vezi Izbornog zakona BiH koja je bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch nametnuo 2003. godine.
 
- Dakle, sada Ustavni sud odbacuje odluke koje je nametnuo visoki predstavnik. Mi nećemo biti agresivni, kao što vi to kažete. Naravno da imamo svoje snažne stavove kada je riječ o principima, standardima, pravima, uključujući i temeljna ljudska prava, nemogućnost održavanja izbora ili provedbe izbornih rezultata u oktobru. E to su pitanja koja će zaista imati ozbiljne posljedice i na vašu aplikaciju za članstvo i na mišljenje koje priprema Evropska komisija - rekao je Wigemark.

Prema njegovim riječima, besmisleno je pokušavati optužiti bilo koga za ovakvo stanje u kojem se nalazi BiH i vrijeme je da se pokuša drugačiji pristup, jer sve što je rađeno u protekle dvije decenije u suštini nije uspjelo.
 
- Novi pristup EU je pokrenula prije tri godine da postignemo razumijevanje između vaših političkih lidera koji su izabrani na prošlim Općim izborima 2014. godine kroz izjavu o opredjeljenju. To je otprilike neke 2,5 godine i funkcionisalo, pa se onda unazad godinu dana raspalo. Vidjeli ste rasprave i u Parlamentu, priča o akcizama postala je simbol te priče... - dodaje Wigemark.
 
Za predizbornu kampanju naglasio je kako je počela isuviše rano. Upravo to, kako navodi, imalo je negativan efekat na cijeli niz odluka i reformi koje je trebalo preduzeti kada je u pitanju put BiH ka EU. U ovom trenutku, ističe Wigemark, važno je da ne dođe do zastoja.
 
- Ali, čini mi se da se to već desilo prije nekih desetak godina. Ne smijete ponavljati ovu grešku, morate nastaviti na ovom evropskom putu, imate nove prilike - novu Strategiju Evropske komisije za zapadni Balkan - govori Wigemark.
 
Posebno potcrtava kako će zajednički zaključci koje će u junu donijeti 28 članica EU i Evropska komisija "definirati igru".
 
-  Političari bi se trebali fokusirati na ove zaključke koji će biti izuzetno važni u smislu narednih koraka za cijeli region. Krajem ove i početkom naredne godine najvjerovatnije će biti otvoreni pregovori s Albanijom i Makedonijom. Već su u toku pregovori sa Srbijom i Crnom Gorom, tako da BiH mora ostati u ovom vagonu, a ne sići sa voza i reći: "Nama je izborna godina" - upozorio je Wigemark.
 
Smatra kako su u ovoj izbornoj godini svi uplašeni da donose odluke koje bi mogle imati negativne posljedice po njih samih i njihove izborne rezultate.
 
Na pitanje ko koči BiH da odmah postane zemlja-kandidat za članstvo u EU, Wigemark je kazao kako proces proširenja EU i nije baš tako jednostavna tema o kojoj se tek tako lagano priča.
 
- I mi izlazimo iz jedne duboke finansijske krize koja je trajala više godina. Sada i mi, kao i BiH, bilježimo privredni rast. Čvrsto vjerujem da region zapadnog Balkana, a posebno BiH, treba biti dio EU. Ali nemojte to smatrati besplatnim poklonom - dodaje Wigemark.
 
Citirajući riječi iz jednog Wigemarkovog ranijeg intervjua, u kojem je naveo da mu je teško da okupi pet lidera, Hadžifejzović ga je upitao kako je njemu, kao funkcioneru sa tako visokim ovlastima, teško da okupi političke lidere u BiH.
 
- Ne u smislu da ih je teško okupiti. Možete vi navesti konja na vodu, ali ne možete ga natjerati da pije. U suštini, mi možemo okupiti političke lidere, zapravo ćemo jako brzo ponovo pokušati to da uradimo, ali to znači i da oni moraju razgovarati jedni s drugima - naglašava Wigemark.
 
Apelovao je na sve glasače da izađu i glasaju na predstojećim Općim izborima u oktobru ove godine.
 
- Najvažnije je da ljudi izađu na izbore i glasaju. Previše je onih koji su digli ruke, odustali od sistema i misle da je njihov glas bezvrijedan. Naravno, kad bi to svako uradio, onda bi jednostavno oni koji su na vlasti i ostali na vlasti. Izađite na izbore i glasajte - poručio je Wigemark.
 
Naglašava kako će narednih 4-5 godina za BiH biti izuzetno teške.
 
- Vjerovatno ćete dobiti status zemlje-kandidata, ako baš ne uprskate stvar nakon izbora, što znači da će uslijediti taj proces otvaranja poglavlja, pregovora. Ne može sve odjednom, korak po korak - zaključio je Wigemark.

01.06.2018.

AKO DRAGAN COVIC I MILORAD DODIK UDJU U PREDSJEDNISTVO BiH, IMAT CEMO OFICIJALNU "OSOVINU ZLA"

ZAŠTO JE VAŽNA POBJEDA KOMŠIĆA: Ako Čović i Dodik uđu u Predsjedništvo, imat ćemo oficijelnu "osovinu zla"

Ako lideri HDZ-a i SNSD-a, Dragan Čović i Milorad Dodik, zasjednu u fotelje Predsjedništva BiH nakon oktobarskih izbora, imat ćemo oficijelnu "osovinu zla" u najvišem državnom organu, rekao je u razgovoru za Vijesti.ba psiholog i politički analitičar Ibrahim Prohić.ZAŠTO JE VAŽNA POBJEDA KOMŠIĆA: 'Ako Čović i Dodik uđu u Predsjedništvo, 'osovina zla' biće legalizirana'!

Sudbina BiH tada više neće zavisiti od odnosa unutar nje, već od volje međunarodnih posrednika, odnosno svjetskih sila. Ali, ja duboko vjerujem da im se neće dozvoliti da nastave raditi na daljnjoj destrukciji BiH - rekao je Prohić.

 
Ističe da bi u scenariju „Čović i Dodik u Predsjedništvu BiH“ izostankom reakcije međunarodnih faktora Bosni i Hercegovini prijetio unutrašnji raspad.
 
- U novim ulogama, na novim funkcijama i sa novim ovlaštenjima oni bi pokušati realizirati svoje apetite - unutrašnju ili klasičnu secesiju. Čović bi pokušao neku novu vrstu hrvatske samouprave, odnosno revitalizaciju Herceg-Bosne, a Dodik secesiju - ako ne klasičnu, onda institucionalnu, koja bi potpuno prekinula sve odnose sa državnim organima - govori Prohić.
 
Aktuelnu političku situaciju u našoj državi ocijenio je izuzetno lošom, sa tendencijom stalnog pogoršavanja. Nažalost, dodaje, ne vidi se na koji bi se način pronašao izlaz iz postojećeg „blata“.
 
- BiH je od okončanja rata pa sve do 2006. godine išla uzlaznom linijom - u mnogim oblastima bile su registrovane značajne promjene u pozitivnom smjeru. Međutim, od 2006. pa naovamo imamo ne samo stagnaciju, nego i retrogradne društvene procese u svim aspektima - naglašava Prohić.
 
Te 2006., ističe, BiH je bila predvodnik zemalja u regionu na putu ka EU, pa čak i ispred Hrvatske. Danas, da nema Kosova, nalazila bi se u posljednjem vagonu voza za EU. Upravo od 2006., kada su međunarodni posrednici u BiH, prije svih OHR, promijenili metodologiju svog djelovanja, BiH ide nizbrzdo.
 
Prohić kao razlog za ovako lošu situaciju u kojoj se nalazi BiH vidi u konfuziji tzv. međunarodne zajednice, distanciranju SAD-a i nesposobnosti EU da razriješi bh. probleme.
 
Prema njegovom mišljenju, ključna su dva faktora za izlazak BiH iz „sopstvenog blata“ - promjena metodologije međunarodnih posrednika i suspenzija političkog sistema. Naglašava kako je nužno redefinirati metodologiju djelovanja međunarodnih posrednika, a za to postoje tri modaliteta: medijacija, protektorat i arbitraža.
 
- Medijacija očigledno ne daje rezultate, za protektorat je suviše kasno, ali nam ostaje arbitraža. Ja naslućujem da u posljednjih nekoliko mjeseci imamo nekih elemenata ovog modaliteta, a u prilog tome govori i činjenica da je u tom periodu nekoliko uglednih svjetskih listova i instituta označilo kočničare ili blokatore, odnosno bh. remetilački faktor.
 
- Bečki "Der Standard" je Dragana Čovića imenovao kao glavnog kočničara i nacionalistu koji sa nezajažljivim apetitima stalno ispostavlja nove maksimalističke zatjeve. S druge strane, negativnim faktorom vrlo respektabilni američki instituti označili su Milorada Dodika. Ali, niko još nije označio njihovog trećeg "polubrata"Bakira Izetbegovića, a ja bih ga dodao, jer se radi o političkim čelnicima koji počivaju na istoj ideološkoj matrici, imaju iste ili slične lične sudbine, pa i skoro identične potrebe. Zato oni nisu sposobni za promjene - dodaje Prohić.
 
Podsjeća da su u Dejtonski ustav ugrađena dva temeljna principa - etničko i građansko predstavljanje.
 
- Nažalost, u praksi imamo apsolutizaciju etničkog i totalnu ignoraciju građanskog. Imate zapravo jedno ideološko i političko nasilje stranaka koje svoju budućnost baziraju isključivo na tom etničkom predstavljanju - upozorava Prohić.
 
Navodi kako se politika i političari u BiH jedino mogu održati na podgrijavanju strahova i potenciranju mržnje.
 
- S obzirom na stalne prijetnje, prikrivene ili otvorene, nivo aspiracije velikog broja građana je toliko snižen da oni govore: "Dobro je, samo nek se ne puca". A to u prevodu znači - mogu krasti kako hoće, mogu nastaviti da nam kradu živote - dodaje Prohić.
 
Kada je u pitanju implementacija izbornih rezultata, ističe kako je optimističan jer "najavljene blokade nisu realne".
 
- Blokada izbora i izbornih rezultata neće se desiti, zato što relevantni međunarodni faktori to neće dozvoliti, jer je BiH, odnosno zapadni Balkan, ponovo postala predmet njihovog interesovanja - smatra Prohić.
 
- Oni koji prijete i najavljuju blokade nakon izbora to rade kako bi sebi na taj način osigurali povoljan izborni rezultat, „jer kada se proizvedu strahovi, onda se glasa za 'svoga'“ - zaključio je Prohić.

01.06.2018.

PRIJATELJSKA NOGOMETNA UTAKMICA: JUZNA KOREJA - BIH 1:3

Najbolja nogometna selekcija Bosne i Hercegovine savladala je u gostujućoj prijateljskoj utakmici reprezenzaciju Južne Koreje sa 3:1. Sva tri gola, od kojih je treći pravo remek djelo, postigao je Edin Višća.

Višća je doveo je našu reprezentaciju vođstvo od 1:0, nakon dobrog ubačaja sa strane. Džeko je visoko skočio ali nije uspio zahvatiti loptu. Ona je međutim stigla do Višće koji je odličnim udarscem sa strane šalje u mrežu domaćina.

Koreanci su nažalost vrlo brzo izjednačili, a strijelac tog gola bio je Jae-Sung Lee.

Vođstvo našoj selekciji ponovo donosi Višća, koja je dubinskom loptom odlično pronašao Duljević. Ovaj gol postignut je u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena, koje je završilo vođstvom bh. selekcije od 2:1.

U drugom poluvremenu reprezentativci Južne Koreje krenuli su odlučnije, sa željom da preokrenu rezultat. Sve njihove napade onemogućavala je odbrana BiH, a nekoliko odličnih intervencija imao je golman Šehić.

Već pred kraj utakmice, kada su sa terena povučeni Džeko i Pjanić, u trenucima kada su domaćini pokušavali doći barem do izjednačenja, Višća postiže i treći gol za selekciju koju sa klupe vodi Robert Prosinečki.

Bajić je sjajno centrirao sa lijeve strane, a Višća, u maniru vrhunskih napadača, dočekuje loptu i iz poluvoleja plasira je u mrežu nemoćnog golmana. Gol za početke sportkih emisija!

Susret je odigran na „Jeonju World Cup“ stadionu koji može da primi 42.477 gledalaca. Taj je stadion izgrađen za potrebe Svjetskog prvenstva koje je održano 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji, te su na njemu odigrane tri utakmice Mundijala.

Južna Koreja i Bosna i Hercegovina do sada su se susrele samo jednom. U tom prijateljskom susretu, koji je odigran u Seulu 26. maja 2006. godine, slavili su Koreanci sa 2:0.

01.06.2018.

DINO MUSTAFIC: RASISTICKI PREZIR PREMA BOSNJACIMA, HDZ I SNSD POKUSAVAJU I AKADEMSKI ARTIKULIRATI

Dino Mustafić : Rasistički prezir prema Bošnjacima, HDZ i SNSD pokušavaju i akademski artikuliratiImage result for dragan covic i milorad dodik karikatureImage result for dragan covic i milorad dodik karikature

Hrvatska demokratska zajednica Dragana Čovića, uz punu podršku Milorada Dodika i SNSD-a, pokušava pritiskom za promjenama Izbornog zakona da postigne ratne ciljeve Miloševića i Tuđmana. Cilj je uništiti i ono malo preostalih ustavnih osnova za eventualnu reintegraciju države Bosne i Hercegovine, koja će biti funkcionalna i uređena na evropskim političkim principima i vrijednostima, smatra Dino Mustafić ugledni bh.redatelj.

Dodaje da se HDZ pri tom poziva na odluku Ustavnog suda BiH koja ukazuje na izborne anomalije, ali se ignorišu odluke Evropskog suda za ljudska prava po kojima su ti zahtjevi HDZ-a apsolutno neprihvatljivi.

“Interesni osnov prisnog savezništva Dodika i Čovića je rasistički prezir prema “Bošnjacima, muslimanima, Turcima, Muslimanima, poturcima…” ili kako već sve oni i njihovi stranački istomišljenici ne nazivaju “jedan od tri konstitutivna naroda u BiH”, kazao je Mustafić za Vijesti.ba.

– Taj prezir je vidljiv i čitljiv svakodnevno, pokušava se čak i “akademski” artikulirati  taj osjećaj superiornosti nad nižim bićima sa kojim neće i ne žele živjeti, pa imaju jasne secesionističke i segregacijske ciljeve. Za njih nije prihvatljiva demokratija u kojoj  prema njima “niža bića” uporno traže da budu ravnopravna sa “njima superiornijima”, pa zato onemogućavaju da građani/ke mogu glasati kao u bilo kojoj državnoj zajednici u Evropi, dodao je Mustafić.

“S obzirom na ovakav primitivizam i bezobrazluk kojeg godinama demostriraju u svojim izjavama, intervjuima  i razgovorima sa zapadnim političarima, civilizacijska je obaveza, građanska i moralna dužnost glasati protiv Dragana Čovića i Milorada Dodika,  javno pokazati da u ovoj zemlji ima ljudi u svim etničkim zajednicama koji žele normalan i miran zajednički život, kako su živjeli naši preci i kako smo naučeni odvajkada! Glas za njihove protukandidate je glas za razum, mir i evropski prosperitet, u suprotnom oni vode ovu zemlju u neizbježan konflikt! A u javnosti se to eufemistički zove plan B ili C”, zaključio je Mustafić .

(Kliker.info-Vijesti)

01.06.2018.

ZELJKO KOMSIC: DRAGAN COVIC I MILORAD DODIK VODE POLITIKU FRANJE TUDJMANA I SLOBODANA MILOSEVICA

01.06.2018.

BESPLATAN ŽIVOT: REALNOST ILI UTOPIJA

Besplatan život: realnost ili utopija
Image result for nezirovic elvedin fotos


Jesmo li, zaista, vlasnici svojih života ili njima upravlja neko drugi?

Svako od nas ima svog poslodavca i radi za određenu platu. Za većinu nas, uključujući i mene, to je jedina ekonomija koja postoji. Međutim, ako se ozbiljnije zainteresiramo za ovu problematiku, u jednom trenutku ćemo se zapitati kako uopće funkcionira monetarni sistem i ekonomska politika slobodnog tržišta? Drugim riječima, kako se stvara novac koji je u opticaju, ko zaista njime upravlja i kakav je njegov uticaj na društvo u cjelini?

Vrlo je mali broj analitičkih tekstova koji se bave ovom tematikom. Ova se konstatacija, naravno, odnosi na jezički prostor u kojem živimo, odnosno, na ono što bismo mogli nazvati „regionalnim printanim i elektronskim medijima“. Usto, dobar dio objavljenih tekstova ovu problematiku obrađuje suhoparnim i uglavnom nerazumljivim ekonomskim rječnikom pa već nakon nekoliko pasusa odustajemo od čitanja.

Međutim, da bismo zaista razumjeli pravila globalne ekonomske igre, ne trebamo biti eksperti: dovoljno je, za početak, misliti svojom glavom i učiti na primjerima iz svakodnevnog života. Evo jednoga: prema zvaničnim podacima UN-a, 1% populacije posjeduje 40% bogatstva planete; od posljedica siromaštva i izlječivih bolesti u svijetu svaki dan umre 34 000 djece, a 2% ljudi preživljava s prihodom manjim od 2 dolara (3,50 KM) dnevno. Ne treba biti ekonomski ekspert da se shvati kako nešto nije u redu.

Prema Peteru Josephu, autoru kultnog dokumentarnog serijala Zeitgeist (The Movie, Addendum i Moving Forward), monetarni sistem je uzrok svih nesreća u dvadesetom vijeku, uključujući i oba svjetska rata. Svi nama poznati društveno-politički sistemi (fašizam, komunizam, kapitalizam, socijalizam) bili su samo obrasci iza kojih je stvarnu moć uvijek posjedovala grupa enormno bogatih ljudi. Oni su bankovni giganti i stvarni vlasnici svakog feninga koji se danas nalazi u opticaju na bilo kojem dijelu zemaljske kugle, a vlade većine svjetskih zemalja samo su marionete u njihovim rukama. U takvom društvu, prema Josephu, čovjek nije ništa drugo nego plaćeni rob, koji je kreditno zadužen i većinu života, zapravo, provede radeći samo kako bi otplatio svoj bankovni dug.

Bez obzira na Josephovo tumačenje i kritiku monetarnog sistema, činjenica je da se svijet, u dvadesetom vijeku, radikalno promijenio. Neuporedivo više, rekao bih, nego za prethodnih pedesetak hiljada godina. Skoro svi segmenti ljudskog života prošli su kroz neku vrstu tranzicije i prilagođavanja novom načinu ili načinima života. Put koji je čovječanstvo prešlo od prvog telefona do savremenih i-pod i iPhone uređaja vremenski je vrlo kratak i stane u nešto više od sto dvadeset godina. Generalno, utisak je da se tehnologija razvija mnogo brže nego što je društvo sposobno da to razumije i prihvati.

Pa ipak, neke su stvari ostale iste kao što je, recimo, princip na kojem funkcionira slobodno tržište. Želja za stvaranjem profita određivala je i još uvijek određuje zakonitosti u svakoj vrsti proizvodnje. Kultura i umjetnost, naprimjer, zbog toga već odavno trpe ogromnu štetu, jer se i njih tretira kao tržišni proizvod, iako su, u svojoj osnovi, neprofitabilne. Usto, nov način života uslovljava i nov pristup umjetnosti i umjetničkim formama. Karakter potražnje za umjetničkim sadržajima prije dvadeset godina i danas, suštinski se razlikuje.

Jedan od svježijih primjera koliko se slika društva i njegov odnos prema umjetnosti promijenio možemo pronaći u kultnom ostvarenju oskarovca Alejandra Gonzáleza Iñaritua, Birdman. U maloj, neurednoj zgradi svog pozorišta na Manhattnu, Riggan Thompson (Michael Keaton) pokušava da realizira dramu po priči Raymonda Carvera, O čemu govorimo kada govorimo o ljubavi. Radi se, zapravo, o njegovom životnom projektu kojim pokušava spasiti svoj teatar od zatvaranja. I, naravno, slabo mu ide, prije svega, jer su izdaci veliki, a karte se slabo prodaju. Međutim, kada tokom jedne od proba sasvim slučajno napusti zgradu i pređe nekoliko blokova odjeven samo u gaćice, on postaje internetska senzacija. I to je zapravo ono što ljude danas zanima: senzacija, a ne umjetnost. Teatar više nije ograničen na teatrsku scenu – s mobitelom u ruci, čitav svijet je scena. Drugim riječima, svi mi, na neki način, živimo u pozorištu.

Pored svih svojih drugih kvaliteta, Birdman daje jasnu i preciznu sliku statusa umjetnosti u monetarnom društvu: svaka umjetnost, ili da tu tezu proširimo – svaki oblik kulture, nebitan je ako ne donosi dobit. S druge strane, vjerovatno ne postoji čovjek koji se barem jednom u životu nije upitao da li bi svijet, ovakav kakav jest, mogao funkcionirati bez novca. Kako bi izgledala naša stvarnost da živimo u društvu organiziranom po nekom drugom modelu, a ne po zakonitostima monetarnog sistema i tržišne ekonomije? Kako bi, recimo, bilo živjeti u društvu gdje u svakom trenutku možeš besplatno dobiti sve ono što ti je potrebno? I naravno: da li su prirodni i tehnološki resursi kojima raspolažemo dovoljni da našu stvarnost organiziramo na taj način? Odgovore na ova pitanja ne možemo znati niti ih čak možemo i zamisliti, jer nikada nismo pokušali stvoriti takav svijet.

Postoji nekoliko različitih filozofskih viđenja ljudske civilizacije u budućnosti, koja su, uglavnom, proizašla iz kritike postojećeg ekonomskog sistema i čini se, ipak, sasvim realne bojazni da će on, prije ili kasnije, u potpunosti uništitit život na Zemlji. Jacques Fresco (New York, 1918. – Sebring, 2017.) filozof je koji je više od četrdeset godina života posvetio ideji civilizacije koja bi se u potpunosti oslanjala na pravilno korištenje i ravnomjernu distribuciju prirodnih resursa. Sistem bez novca, usmjeren isključivo prema čovjeku i njegovim potrebama? Zvuči utopijski, ali ako se detaljno analizira Frescovo djelo i pogotovo njegov projekt Venus, to čak i ne izgleda toliko nemoguće. Ravnopravna raspodjela prirodnih resursa za sve ljude na zemlji kao i njihova distribucija, dva su temelja njegove filozofije o novom, ljudskom biću mnogo prirodnijem društvenom poretku u odnosu na ovaj koji živimo.

Bez obzira da li se slagali ili ne s Josephovim i Frescovim pogledima na svijet i čovjeka, jedno pitanje valja postaviti: jesmo li, zaista, vlasnici svojih života ili njima upravlja neko drugi?

01.06.2018.

EVROPSKO "BITI ILI NE BITI"

01.06.2018.

PROKLESTVO ILI BLAGOSLOV PODIJELJENOSTI

01.06.2018.

EVROPSKA PRESTONICA KULTUROCIDA - OD EVROPSKOG DO NAŠEG FAŠIZMA I NAZAD

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940457

Powered by Blogger.ba