Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

31.05.2018.

AKADEMIK FILIPOVIC: "HRVATSKI AKADEMIK RUDOLF SE ZALAZE ZA ONO STO JE OSUDJENO KAO UDRUZENI ZLOCINACKI PODUHVAT"

AKADEMIK FILIPOVIĆ: "Hrvatski akademik Rudolf se zalaže za ono što je osuđeno kao UZP"

Hrvati nemaju ni kapacitet, ni osnovu da sebi stvaraju nekakvu državu unutar BiH i to može samo biti proizvod nasilnog postupka, bez obzira na to ko ga i kako provodio. A dobro su nam poznati slučajevi kada jedna manjina pod određenim uvjetima svoje mišljenje nastoji nametnuti većini. Ovo je u razgovoru za Vijesti.ba izjavio akademik Muhamed Filipović.AKADEMIK FILIPOVIĆ: 'Hrvatski akademik Rudolf se zalaže za ono što je osuđeno kao UZP'

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature
Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

Filipovića je prokomentirao skup u Parlamentu BiH, na kojem je promoviran zbornik radova naučno-stručnog skupa u Neumu pod nazivom "Rješenje hrvatskog pitanja za evropsku BiH”. Pokrovitelj jučerašnje promocije bio je član Predsjedništva BiH Dragan Čović, a kao najkonkretniji u svom obraćanju istakao se Davorin Rudolf, član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU). Između ostalog, Rudolf je poručio kako ne razumije “zašto Bošnjaci negiraju nacije, kada im je upravo to negiranje od drugih, početkom 90-ih, donijelo ogromna stradanja i tragedije”. 

 

- Ne vjerujem da Bošnjaci negiraju nacije, a drugo je pitanje kako je historija uredila odnose između nacija u BiH, a kako u Hrvatskoj. U Hrvatskoj je jedna nacija sebi prisvojila cjelokupnu državu, a Srbe i sve ostale druge narode proglasila nacionalnim manjinama. Po istom kriteriju su i Bošnjaci mogli Hrvate proglasiti nacionalnom manjinom, a ne ravnopravnim narodom u BiH. Prema tome, Rudolf tu govori nešto o čemu pojma nema - rekao nam je akademik.

 

Član HAZU-a ustvrdio je i da se bošnjački prvaci "zalažu za BiH u kojoj će važiti pravilo ‘jedan građanin, jedan glas’, što je svojstveno unitarnim državama. To je načelo ranije potaknulo oružane sukobe, a danas potiče mržnju i iseljavanje”.

 

- To je lažna konstatacija i ona bi pogađala sve moguće demokratske države koje se temelje na osnovnom demokratskom principu državnog ustrojstva, a to je da je građanin nosilac suvereniteta i da je njegov glas odlučujući u tome, i to kao građanina, a ne kao pripadnika ove ili one nacije. Gospodin Rudolf malo je mimo svake nauke i argumentiranih tvrdnji - poručuje Filipović.

 

U svim svojim konsideracijama, dodaje, Rudolf apsolutno griješi i “nema pojma o stvarnoj situaciji u BiH”.

 

- On se jednostavno zalaže za koncept separacije Hrvata iz BiH i njihovog priključenja Hrvatskoj, što je zapravo osuđeno kao udruženi zločinački poduhvat - zaključio je akademik Filipović.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
81689621

Powered by Blogger.ba