Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

31.05.2018.

IZVJESTAJ O STRADANJU DAVIDA NA NEKOLIKO STOTINA STRANICA

IZVJEŠTAJ O STRADANJU DAVIDA NA NEKOLIKO STOTINA STRANICA: Evo šta je otkrio Anketni odbor na čelu sa Borenovićem

- Kada radite iskreno i otvoreno, to donesi rezultate, rekao je predsjendik PDP-a i predsjendik Anketnog odbora Branislav Borenović, naglašavajući da će izvještaj na nekoliko stotina stranica o stradanju Davida Dragičevića uskoro biti gotov. "To će biti veliki korak ka istini i zahtjev da institucije rade svoj posao", kazao je Borenović večeras u emisiji Puls BN TV.
IZVJEŠTAJ O STRADANJU DAVIDA NA NEKOLIKO STOTINA STRANICA: Evo šta je otkrio Anketni odbor na čelu sa Borenovićem - 1


"Radom Anketnog odbora pokazali smo da parlament Srpske može biti jak, tvrdi Borenović i dodaje da su ispitali samo sedam pojedinaca i to neke uz odobrenje VSTS.

"Vlast je željela da skrene pažnju javnosti od neodgovornog i nekorektnog ponašanja pojedinih institucija", kaže predsjednik PDP-a otkrivajući da se na osam sjednica Anketnog odbora čulo mnogo nelogičnosti: -

"Na pres konferenciji čule su se razne konstrukcija. Utvrdili smo da nema dokaza da se David drogirao... Svjesno se vršila manupulacija"

Borenović je otkrio da je bilo pritisaka na rad Anketnog odbora.

„Pritisci nas ne interesuju i samo nas jačaju. Pritisci pokazuju da je naš rad opravdan“, kazao je Borenović.

Prema njegovim riječima, da su institucije odgovorno, u skladu sa zakonima, radile svoj posao Anketni odbor ne bi bio formiran.

"Pokazali smo gdje se nalazi Republika Srpska po pitanju rada njenih institucija, da je slučaj Davida Dragičevića vrh ledenog brijega nečinjenja i neadekvatnog postupanja institucija koje treba da čuvaju i štite građane Republike Srpske. I potpuno su i opravdani zahtjevi oca Davora, majke Suzane i stotina hiljda ljudi da se sazna istina i uspostavi pravda u Srpskoj.“

Borenović je otkrio da se, nakon saslušanja i 500 pitanja, pojavilo mnogo nelogičnosti koje pobijaju ono što je rečeno na press konferenciji nakon Davidove smrti.

„Utvrdili smo da nemamo jasnu potvrdu da se David drogira jer ne postoji ni jedan nalaz da to potvrdi, jer Zavod za sudsku medicinu RS nema forenzičku laboratoriju. Znači svjesno se vršila manipulacija oko te kvalifikacije. Da li je opljačkao kuću? Utvrdili smo da nije obavljen ni uviđaj, a posebno tvrdnja da je David skočio u rijeku nema nikakvo uporište.“

Komentarišući predstojeće opšte izbore, Borenović je rekao da Savez za promjene optimistično ulazi u izbornu trku.

"Mi pobjeđujemo, jer našem narodu nudimo ono što je najpotrebnije – pravdu, dostojanstvo i posao. Mi hoćemo i siguran sam da ćemo Republici Srpskoj vratiti mjesto koje zaslužuje u modernom društvu“, kazao je Borenović.

"Vlada Republike Srpske pokazala je da nema rješenje na ključni problem današnjice - odlazak stanovništva. Srpskoj trebaju promjene, ekonomski i moralni oporavak, kao i to da posao građana ne zavisi od partijske knjižice". konstatovao je Borenović u emisiji Puls BN TV.
31.05.2018.

ALEKSANDAR POPOV: VELIKA JE GRESKA I PROBLEM STO DODIKOVE IZJAVE NAILAZE NA PRECUTNU SAGLASNOST...

ALEKSANDAR POPOV: "Veći problem od Dodika je činjenica da njegove izjave nailaze na prećutnu saglasnost..."

...Beograda, koji računa da bi gubitak Kosova mogao kompenzovati pripajanjem Republike Srpske Srbiji."ALEKSANDAR POPOV: 'Veći problem od Dodika je činjenica da njegove izjave nailaze na prećutnu saglasnost...'

Direktor Centra za regionalizam i kopredsjednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov ocijenio je danas da je za predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika priča o ujedinjenju sa Srbijom postala politička mantra koju ponavlja zbog unutrašnjih potreba, ali i dodao da je to opasna retorika koja nailazi na prećutnu saglasnost Beograda.

 

"Priča o ujedinjenju sa Srbijom je kod njega postala mantra koju ponavlja pre svega zbog unutrašnjih potreba, kako bi homogenizovao Srbe i pokazao se kao njihov tobože najveći zaštitnik time što obećava ujedinjenje u kontekstu predstojećih izbora", kazao je Popov za agenciju Beta.

 

Prema njegovim riječima, takva Dodikova retorika je veoma opasna, jer uvlači i ruski faktor, a Rusiji odgovara da se involvira što dublje u prilike u regionu.

 

"Dakle, pored Turske, uključuje se i Rusija u zbivanja u BiH i samim tim počinje nadmetanje velikih sila u našem regonu", rekao je Popov, koji je kritikovao visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Valentina Inzka jer ne koristi svoja široka ovlaštenja i ne sankcionise političare koji rade na destabilizaciji BiH, već se ponaša kao "obični posmatrač prilika".Ocijenio je da Dodikova retorika odgovara i nacionalističkim partijama Bošnjaka i Hrvata.

 

"To je igranka unutar BiH, koja se dešava zahvaljujući nesavršenosti Dejtonskog sporazuma, jer on nije od BiH napravio građansku i funkcionalnu državu", kazao je Popov.

 

Prema njegovim riječima, još veći problem predstavlja činjenica da to što Dodik govori nailazi na prećutnu saglasnost Beograda, koji računa da bi gubitak Kosova mogao kompenzovati pripajanjem Republike Srpske Srbiji.

 

"To je opasno razmišljanje Beograda, a Dodik samo doliva ulje na vatru", upozorio je Popov.

 

U izjavi za Betu Popov je ocijenio i da će Dodik "po svaku cenu" nastaviti sa pokušajima destabilizacije Bosne i Hercegovine, jer to vidi kao jedini način da bi politički preživeo.

 

"On će u ovoj izbornoj godini u BiH sigurno napraviti neke korake ka nestabilnosti te države, kako bi opstao na vlasti i kako ne bi snosio krivične sankcije", rekao je Popov i dodao da bi stvari izgledale drugačije da sudovi i tužilaštva u BiH rade svoj posao onako kako bi trebalo da ga rade.

 

On je dodao da se može očekivati da Dodik u izbornoj godini izvede još neki "spektakularan potez", poput raspisivanja referenduma o Danu Republike Srpske, s ciljem dalje destabilizacije BiH.

 

Ocijenio je da Dodikova najava da će se kandidovati za člana Predsjedništva BiH može da znači da pokušava da se skloni iz Banjaluke, ali prije može da znači da Dodik želi da sa mjesta člana Predsjedništva BiH nastavi sa destabilizacijom države.

 

 

(Beta/SB)

31.05.2018.

DAN KAD SU SRPSKI ZLOCINCI UBILI PRIJEDOR

DAN KAD SU SRPSKI ZLOČINCI UBILI PRIJEDOR: Bijele trake na rukama u znak sjećanja na 3.176 ubijenih, među kojima je bilo i 102 djece

Prijedor, ali i cijeli svijet, danas se prisjeća 3.176 ubijenih građana ovog grada, žrtava srpskih vojnih snagaDAN KAD SU SRPSKI ZLOČINCI UBILI PRIJEDOR: Bijele trake na rukama u znak sjećanja na 3.176 ubijenih, među kojima je bilo i 102 djece

Među stradalima je i 102 djece. “Dan bijelih traka – 31. maj” i ove godine bit će obilježen mirnom protestnom šetnjom preživjelih Prijedorčana na Gradskom trgu, a kako je najavljeno, i u još 50 gradova širom svijeta.

 

Predsjednik Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banja Luka i bivši logoraš Omarske, Manjače i Trnopolja Mirsad Duratović kaže da će fokus ove godine biti na 102 ubijene prijedorske djece i inicijativu roditelja da se postavi dostojno spomen-obilježje ubijenim mališanima u centru Prijedora, iako gradske vlasti već dugo odbijaju to da urade.

 

“Bijele trake su jedan od dokaza namjere da u Prijedoru bude počinjen genocid, jer je obilježena grupa na vidljiv i jasan način zbog istrebljenja i progona s tog teritorija”, ističe Duratović.

Ukazao je na činjenicu da će Dan bijelih traka biti obilježen i u Beogradu, uličnom akcijom “Žena u crnom“, uz veliko osiguranje policije.

 

 

Udruženje žrtava i svjedoka genocida poziva građane cijele Bosne i Hercegovine da učestvuju u obilježavanju Dana bijelih traka. Akcija pod nazivom „Zajedno protiv negiranja“ ima za cilj uključivanje što više predstavnika institucija i običnih građana koji će na simboličan način pokazati solidarnost sa patnjama stanovnika općine Prijedor 1992. godine.

 

“Pozivamo sve ljude, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku ili etničku pripadnost da danas na svoje domove vidno istaknu bijele čaršafe, a na lijevu ruku da stave bijelu traku, kako bismo zajedno bili glas protiv negiranja počinjenih zločina u općini Prijedor 1992. godine”, poručeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

 

Govoreći o presudama za počinjene zločine u Prijedoru, Duratović kaže da je do sada izvršena 51 pravosnažna presuda, a da su zločinci osuđeni na 770 godina zatvora.

 

Prijedor, grad u kome žive osuđeni za zločine nad komšijama

 

“Te presude izrečene su Srbima iz Prijedora i ne postoji grad u svijetu u kojem živi toliko građana koji su osuđeni za ratne zločine nad svojim komšijama”, kazao je Duratović.

Dodao je da se još vodi 37 procesa na Sudu BiH, te je izrazio nadu da će i ostali počinioci najtežih ratnih zločina odgovarati za svoja djela.

 

“U Prijedoru se danas ne živi, već preživljava, jer smo mi “strano tijelo” kojeg se neko pokušao osloboditi 1992. godine, pa nije uspio genocidnom operacijom, a danas to radi drugim, nimalo blažim metodama koje nisu toliko uočljive kao genocid”, istakao je.

Za to postoji, naglasio je, hiljade primjera diskriminacije kojim su izloženi povratnici, žrtve logora i zločina, koji ne mogu ostvariti osnovna prava. Duratović navodi da je on, kao bivši logoraš, nepoznata kategorija za sistem u RS-u.

 

“Naprotiv, zakonska rješenja i pravilnici sasvim otvoreno, bez imalo skrivanja preferiraju pripadnike vojnih formacija RS-a. Ako se dodjeljuju stipendije iz gradskog budžeta, u pravilniku piše da djeca poginulih boraca i ratnih vojnih invalida imaju veliku prednost, dok djeca logoraša i ne postoje”, pojasnio je.

U Prijedoru danas ništa ne podsjeća na 3.000 ubijenih. Ni mala spomen-ploča na zgradama gdje su bili logori ili kod mjesta masovnih grobnica. Nasuprot tome, podignute su spomen-ploče s fotografijama i imenima bivših radnika preduzeća, ustanova i institucija koji su bili pripadnici Vojske RS-a i koji su tokom rata u BiH poginuli na frontu.

 

“Time se šalje jasna poruka da povratnici nisu dobro došli u Prijedor, a vlast koriste svaku priliku da “uguše glas“ koji govori istinu”, napominje Duratović.

Mirsadu Duratoviću ubijeno 47 članova porodice, preživio Omarsku, Manjaču i Trnopolje

Duratović poručuje da građani koji su izloženi diskriminaciji, mogu to podnijeti godinu ili pet godina, ali da nakon 15 ili 20 godina jednostavno popuštaju pod teretom, prvenstveno zbog egzistencije i zaposlenja.

Duratović je 20. jula 1992. izgubio sve, kada mu je na kućnom pragu ubijena gotovo cijela porodica, otac, brat, djed, nana, amidže i rođaci. Njih 47. Zbog čiste sreće Mirsad je kao dječak preživio živi štit, nakon čega je odveden u logor Omarska, potom u Manjaču, te Trnopolje.

 

Vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su 31. maja 1992. izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovništvu naređuje da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. Tada su počeli zločini u Prijedoru, odvođenjem stanovništva u logore, masovne egzekucije i drugi zločini. Ubijeno je 3.176 osoba, među kojima je 102 djece.

Zbog toga se, u znak sjećanja na stradanje nesrpskog stanovništva Prijedora i okoline 31. maja, u Prijedoru i svijetu obilježava “Dan bijelih traka”.

 

 

(SB / BHRT)

31.05.2018.

"SOTONE IZ MUP-A RS SU PRIPREMALI ZLOCIN, PLANIRALI, OTELI I UBILI DAVIDA"

GRAĐANI NA PROTESTU SE GUŠILI U SUZAMA: "Sotone iz MUP-a RS su pripremali zločin, planirali, oteli i ubili DAVIDA"

– Zločinci i ubice, i svi koji obavljate funkcije u RS, objasnite mojoj Teodori ko joj je ubio brata. Jednog dana kada bude spremna za udaju ko će moju Teodoru predati za udaju. Pravda će vas stići, zločinci i ubice. Izvinite na ovim rječima, rekao je Davor – kazao je Dragičević.GRAĐANI NA PROTESTU SE GUŠILI U SUZAMA: 'Sotone iz MUP-a RS su pripremali zločin, planirali, oteli i ubili DAVIDA' - 1

Na Trgu Krajine večeras je održano 67. okupljanje grupe ” Pravda za Davida”. Mnogi građani su upalili svijeće i donjeli svježe cvijeće koje su priložili u “Davidovo srce”.

 

Okupljenim na banjalučkom trgu večeras se pridružila i Davidova majka Suzana.

 

– Dragi moj sine. Dušo moja. Dragi naš Davide, 31. maj je, ubice niko nista. Saučesništvo je teža kazna od ubistva i predviđena kazna za to je 45 godina robije. Pokazali smo ko smo i šta smo. Za razliku od onih koji nemaju ni vjeru ni naciji. Tu smo zločinci i ubice. Sa nama je majka Suzana i sestra Teodora. Bar da ste naučili lagati kad ste bili mali. Jedno pričate na konferenciji, drugo na Skupštini, treće na Anketnom odboru. Da ste se makar usaglasili. Poslije ovoga nikada nećemo živjeti zajedno i ne trebamo – poručio je Dragičević iz centra Banjaluke.

alt

 

On je dodao da nikada neće oprostiti svoju dušu Davida i ostalu djecu.

 

– Obične ste ništarije, niste ljudskoga roda, vi ste sotone. Zahvaljujem se što ste sa nama i uz nas i što nam dajete snagu da idemo do kraja. Mi i grupa “Pravda za Davida” nikada nećemo odustati i ima ko će nastaviti. Želimo istinu i pravdu. Želimo da imamo pravo na život jer ga ovdje nemamo koliko ste bahati. Niste zadovoljni sa svojim milionima, krenuli ste ubijati djecu, grad Banjaluku. Čast pripadnicima MUP-a koje srećem i koji su pošteni i časni. A vi koji ste iz MUP-a pripremali zločin, planirali, oteli i ubili. Ne znate koga ste ubili. Stići će vas pravda – rekao je Dragičević.

 

Nakon toga svi okupljeni podigli pesnice u vazduh i u glas poručili da ostaju na Trgu Krajine i da idu do kraja tražeći pravdu za Davida.

Pustili su pjesmu “Klinac u getu” i svi su podigli pesnice.

alt

 

 

– Zločinci i ubice, i svi koji obavljate funkcije u RS, objasnite mojoj Teodori ko joj je ubio brata. Jednog dana kada bude spremna za udaju ko će moju Teodoru predati za udaju. Pravda će vas stići, zločinci i ubice. Izvinite na ovim rječima, rekao je Davor – kazao je Dragičević.

 

Nakon toga mnogi okupljeni su zaplakali na riječi oca pokojnog Davida

31.05.2018.

RODITELJI UBIJENE PRIJEDORSKE DJECE TRAZE IZGRADNJU SPOMENIKA

“Jer me se tiče” : Roditelji ubijene prijedorske djece traže izgradnju spomenikaViše od 500 roditelja ubijene djece Prijedora, građana i aktivista neformalne grupe “Jer me se tiče” tradicionalno su obilježili Dan bijelih traka na glavnom gradskom trgu u Prijedoru u znak sjećanja na progon i ubistva 3.176 građana, među kojima je 102 djece.

Jedan od organizatora obilježavanja Nikola Kuridža kazao je Feni da okupljeni od gradskih vlasti traže izgradnju dostojnog spomen-obilježja ubijenoj djeci Prijedora 1992. godine, prenosi Fena.

– Gradskim vlastima smo predložili tri lokacije, ali oni su nam kazali da ne mogu mijenjati regulacioni plan zbog toga – pojasnio je.

Dodao je da je jedna od alternativa i da se most između starog dijela grada i centra Prijedora rekonstruiše u memorijalni most ubijenoj djeci.

Podsjetio je da roditelji već odavno zahtijevaju od vlasti izgradnju spomenika za svoju ubijenu djecu.

– Međutim, vrlo interesantno je da ni izgrađeni spomenici poginulim vojnicima Vojske RS-a također nisu u regulacionim planovima Grada Prijedora – naglasio je.

Vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su 31. maja 1992. izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovništvu nalaže da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

– Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ovim ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice – glasio je poziv na radiju.

Mnogi Prijedorčani koji su čuli poziv pronađeni su u oktobru 2013. godine u selu Tomašica, najvećoj masovnoj grobnici koju svijet još nije vidio.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida poziva sve institucije i ustanove da danas na prozorima ili vozilima istaknu bijele čaršafe u znak solidarnosti sa Prijedorčanima koji su 1992. godine morali nositi bijele trake na svojim rukavima i označavati svoja domaćinstva.

Prema zvaničnim informacijama iz udruženja žrtava, u Prijedoru je ubijeno 3.173 civila, dok je 31.000 ljudi bilo zatočeno u logorima u okolini Prijedora. Istraživačko dokumentacijski centar iz Sarajeva navodi da je od 1991. do 1995. u direktnim vojnim akcijama ubijeno ili nestalo 5.209 građana Prijedora, od toga 4.093 Bošnjaka, 898 Srba te 182 Hrvata.

(Kliker.info-INS)

31.05.2018.

BIJELE TRAKE: SJEĆANJE I OPOMENA SAVJESTI

31.05.2018.

HRONOLOGIJA: PRIJEDOR - ZLOČINI I SJEĆANJE - DAN BIJELIH TRAKA 31.MAJ

31.05.2018.

AKADEMIK FILIPOVIC: "HRVATSKI AKADEMIK RUDOLF SE ZALAZE ZA ONO STO JE OSUDJENO KAO UDRUZENI ZLOCINACKI PODUHVAT"

AKADEMIK FILIPOVIĆ: "Hrvatski akademik Rudolf se zalaže za ono što je osuđeno kao UZP"

Hrvati nemaju ni kapacitet, ni osnovu da sebi stvaraju nekakvu državu unutar BiH i to može samo biti proizvod nasilnog postupka, bez obzira na to ko ga i kako provodio. A dobro su nam poznati slučajevi kada jedna manjina pod određenim uvjetima svoje mišljenje nastoji nametnuti većini. Ovo je u razgovoru za Vijesti.ba izjavio akademik Muhamed Filipović.AKADEMIK FILIPOVIĆ: 'Hrvatski akademik Rudolf se zalaže za ono što je osuđeno kao UZP'

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature
Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

Filipovića je prokomentirao skup u Parlamentu BiH, na kojem je promoviran zbornik radova naučno-stručnog skupa u Neumu pod nazivom "Rješenje hrvatskog pitanja za evropsku BiH”. Pokrovitelj jučerašnje promocije bio je član Predsjedništva BiH Dragan Čović, a kao najkonkretniji u svom obraćanju istakao se Davorin Rudolf, član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU). Između ostalog, Rudolf je poručio kako ne razumije “zašto Bošnjaci negiraju nacije, kada im je upravo to negiranje od drugih, početkom 90-ih, donijelo ogromna stradanja i tragedije”. 

 

- Ne vjerujem da Bošnjaci negiraju nacije, a drugo je pitanje kako je historija uredila odnose između nacija u BiH, a kako u Hrvatskoj. U Hrvatskoj je jedna nacija sebi prisvojila cjelokupnu državu, a Srbe i sve ostale druge narode proglasila nacionalnim manjinama. Po istom kriteriju su i Bošnjaci mogli Hrvate proglasiti nacionalnom manjinom, a ne ravnopravnim narodom u BiH. Prema tome, Rudolf tu govori nešto o čemu pojma nema - rekao nam je akademik.

 

Član HAZU-a ustvrdio je i da se bošnjački prvaci "zalažu za BiH u kojoj će važiti pravilo ‘jedan građanin, jedan glas’, što je svojstveno unitarnim državama. To je načelo ranije potaknulo oružane sukobe, a danas potiče mržnju i iseljavanje”.

 

- To je lažna konstatacija i ona bi pogađala sve moguće demokratske države koje se temelje na osnovnom demokratskom principu državnog ustrojstva, a to je da je građanin nosilac suvereniteta i da je njegov glas odlučujući u tome, i to kao građanina, a ne kao pripadnika ove ili one nacije. Gospodin Rudolf malo je mimo svake nauke i argumentiranih tvrdnji - poručuje Filipović.

 

U svim svojim konsideracijama, dodaje, Rudolf apsolutno griješi i “nema pojma o stvarnoj situaciji u BiH”.

 

- On se jednostavno zalaže za koncept separacije Hrvata iz BiH i njihovog priključenja Hrvatskoj, što je zapravo osuđeno kao udruženi zločinački poduhvat - zaključio je akademik Filipović.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940295

Powered by Blogger.ba