Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

30.05.2018.

FAŠIZAM I ZLOČIN ,, SRPSKE OPŠTINE PRIJEDOR": VEĆ DANAS JE ŠIROM SVIJETA POČELO OBILJEŽAVANJE DANA BIJELIH TRAKA...

FAŠIZAM I ZLOČINI „SRPSKE OPŠTINE PRIJEDOR“: Već danas je širom svijeta počelo obilježavanje Dana bijelih traka...

A na današnji dan, 30. maja 1999., nakon pristupa grobnici u Kevljanima kod Prijedora, pred istražiteljskim timom Tribunala u Haagu ukazali su se prve stravične razmjere masovne grobnice


Image result for godisnjica bijelih traka u prijedoru

Image result for godisnjica bijelih traka u prijedoruImage result for godisnjica bijelih traka u prijedoru

Kevljani su ljudima iz Tribunala otkrili strašne razmjere ubijanja Bošnjaka i Hrvata Prijedora. Prema evidenciji  koju je vodio Jasmin Odobašić, do 13. juna bit će iskopano 143 tijela ubijenih.

 

Godinama prije, u pojedinačnim grobnicama širom prostora Kevljana pronalažene su pojedinačne grobnice. Ljudi su ubijani, gotovo bi se moglo reći u lovu, zatim na tom istom mjestu sahranjivani, gotovo površinski.

 

Te grobnice do pet ubijenih Prijedorčana nisu obilježavane ničim, ali bi tijela uglavnom otkrivale kiše i bujice.

 

Nešto kasnije, u augustu 2004., u Starim Kevljanima, samo 200 metara od ove masovne grobnice, pronađena je grobnica sa 456 tijela ubijenih Bošnjaka i Hrvata Prijedora. 

 

Smatra se da je do sada na prostoru Kevljana otkriveno više od 700 tijela ubijenih Prijedorčana.

 

Do pronalaska strašne grobnice Tomašice, smatralo se da se u Kevljanima nalazi najveća grobnica u BiH. Dr. Mujo Begić kaže da se sa sekundarnom grobnicom Jakarina kosa u Tomašici nalazilo više od 800 tijela ubijenih Prijedorčana.

 

Već danas je širom svijeta počelo je obilježavanje Dana bijelih traka u Prijedoru. To je sjećanje na 31. maj, dan kada je Krizni štab nasilno instalirane Srpske opštine Prijedor, naredio nesrpskom stanovništvu isticanje bijelog platna na svojim domovima, dok su uglavnom Bošnjaci i Hrvati, na javnim mjestima na nadlakticama morali nositi bijele trake.

 

(NAP)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
81719274

Powered by Blogger.ba