Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

30.05.2018.

,,KAD JE VRIJEME STALO": IZLOZBA FOTOGRAFIJA SATOVA IZ MASOVNIH GROBNICA

„KAD JE VRIJEME STALO“: Izložba fotografija satova iz masovnih grobnica

Jedan od autora izložbe pojasnio je da satovi simboliziraju trenutak smrti žrtve, jer je većina satova stala u trenutku njihovog ubistva
'KAD JE VRIJEME STALO': Izložba fotografija satova iz masovnih grobnica - 1


Izložba fotografija ručnih satova pronađenih u masovnim grobnicama u Prijedoru i okolini, pod nazivom "Kad je vrijeme stalo" autora Muje Begića i Edisa Vojića otvorena je danas u Muzeju zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995 u povodu obilježavanja "Dana bijelih traka".

 

Begić, koji je učestvovao u ekshumaciji nekoliko desetina masovnih grobnica u Prijedoru i okolini, kazao je da je najveći broj satova pronađen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici u Bosni i Hercegovini, tokom ekshumacija, obdukcija i identifikacija posmrtnih ostataka žrtava.

 

 

„Želimo pokazati da 'vrijeme nije stalo', da naše pamćenje i sjećanje na ubijene žrtve nisu prestale živjeti u trenutku njihovog ubijanja“, istakao je. 

 

Begić je pojasnio da satovi simboliziraju trenutak smrti žrtve, jer je većina satova stala u trenutku njihovog ubistva.

 

„Imali smo slučajeva da su satovi ponovo počeli raditi kad smo ih 'protresli', što je bio i naš motiv da izložbom poručimo da vrijeme za žrtve ne može stati i da nemamo pravo zaboraviti na njih“, naglasio je Begić.  

 

(Fena)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
81719036

Powered by Blogger.ba