Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

29.05.2018.

MILORADU DODIKU DISKRIMINACIJA SRPSKOG NARODA NA TERITORIJI KOJU KONTROLISE DRAGAN COVIC NIMALO NE SMETA

NOVALIĆ ODRŽAO LEKCIJU ČOVIĆU I DODIKU: "Dodiku diskriminacija srpskog naroda na teritoriji koju kontroliše Čović nimalo ne smeta, zastrašujuće je da..."

"Zastrašujuća je činjenica da 2018. godine postoje kantoni u kojima jedna nacionalna grupa nema nikakvih ustavnih prava. Građani srpske nacionalnosti u Hercegovacko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom i Posavskom kantonu su danas građani drugog reda. I sve “po zakonu”, kazao je Novalić.NOVALIĆ ODRŽAO LEKCIJU ČOVIĆU I DODIKU: 'Dodiku diskriminacija srpskog naroda na teritoriji koju kontroliše Čović nimalo ne smeta, zastrašujuće je da...' - 1

Govoreći o odluci Ustavog suda Federacije BiH premijer Fadil Novalić kazao je za Vijesti.ba da je današnja odluka Ustavnog suda Federacije veliki korak u postizanju ravopravnosti svih građana Bosne i Hercegovine, ali istakao da se ne radi o političkom nego o civilizacijskom pitanju.
 
"Zastrašujuća je činjenica da 2018. godine postoje kantoni u kojima jedna nacionalna grupa nema nikakvih ustavnih prava. Građani srpske nacionalnosti u Hercegovacko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom i Posavskom kantonu su danas građani drugog reda. I sve “po zakonu”, kazao je Novalić.

 

I zaista, ako se sa jedne strane pogleda zahtjev za dekonstituiranjem naroda koji je sadržan u zagrebačkim apelacijama (Ljubić i Krišto) po kojima se traži da dobar dio građana Federacije Bosne i Hercegovine ostane bez aktivnog prava glasa i mogućnosti utjecaja da svojim glasom sudjeluje u izbornom demokratskom procesu, apelacija Novalića kojom se nakon dvadeset i nešto godina ukida diskriminacija srpskog naroda u Federaciji BiH, upravo je kako je i sam Novalić kazao civilizacijsko, a ne samo političko pitanje.

 

To što Dragan Čović i HDZ nisu spremni da na onom dijelu teritorije kojeg efektivno kontrolišu uvaže zahtjev o jednakopravnosti naroda i građana, i to što njegovom savezniku Miloradu Dodiku i SNSD-u ta diskriminacija srpskog naroda nimalo ne smeta, sa stanovišta civilizacijskih normi nije ni bitno. Ono što je u ovom slučaju bitno jeste pokazati tu razliku na djelu, jer usvajanje Novalićeve apelacije ne može biti dnevno-politički trik iz prostog razloga što njena implementacija znači konkretne promjene na terenu.

Treba napomenuti i to da odluka Ustavnog suda Federacije po apelaciji premijera Federacije, o ravnopravnosti srpskog jezika i ćirilice dolazi u trenutku dok zvaničnici RS-a kao sumanuti pokušavaju utjecati na odluke austrijskih i australijskih vlasti o zabrani bosanskog jezika, što nasuprot Novalićevoj apelaciji pokazuje civilizacijski sunovrat takve politike.

 

I susjednoj Srbiji omogućeno je izvučavanje bosanskog jezika, a srpski političari iz RS-a uporno plediraju na ono što je nemoguće, na zabranu bosanskog jezika diljem svijeta, što uistinu, da nije jadno bilo bi smiješno. Snaga civilizacijske poruke koja je ovom prilikom upućena zahvaljući naporima federalnog premijera proporcionalna je nemoći političara iz RS-a da bosanski jezik zabrane. Politika koju u ovom trenutku zastupa Novalić u odnosu na politiku koju zastupaju političari iz RS-a kratkoročno možda i ne može donijeti velike koristi. Međutim, dugoročno gledano pobijeđuje uvijek ona politika koja poštujući svoj identitet ne želi da uskrati identitet drugog.

 

Na kraju treba reći sljedeće; Kada predstavnici međunarodne zajednice, poglavito Evropske unije pozivaju domaće političare na to isti usvoje evropske vrijednosti, valjalo bi da konačno naprave distinkciju između onih koji prava građana i naroda nastoje dokinuti i onih koji u konačnici vuku poteze koji su suprotni od toga. Jer svi nisu isti, niti su ikada bili. 9.maja 1995.godine, povodom obilježavanja 50.godina od Dana pobjede nad fašizmom, u Parizu je u trijumfalnoj procesiji bila istaknuta zastava Republike Bosne i Hercegovine, a ne zastave paradržavnih tvorevina. Novalićevo pojašenjenje da motiv njegove apelacije nije politički nego civilizacijski, zorno svjedoči zašto je to bilo tako.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88946503

Powered by Blogger.ba