Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

29.05.2018.

ALEKSANDRA PANDUREVIC NAKON ODLUKE USTAVNOG SUDA FBiH: "NEKA MILORAD DODIK ZATRAZI OD VELIKOG PRIJATELJA DRAGANA COVICA DA PROVEDE ODLUKU O KONSTITUTIVNOSTI SRBA"

PANDUREVIĆ NAKON ODLUKE USTAVNOG SUDA: "Neka Dodik smogne hrabrosti i zatraži od Čovića da provede odluku o konstitutivnosti Srba"

Očekujem da lider SNSD-a Milorad Dodik konačno smogne hrabrosti i svog strateškog partnera Dragana Čovića zamoli da jednom i on uradi nešto što je u interesu Srba koji žive u FBiH. Ovo je za Vijesti.ba izjavila Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, na upit da prokomentariše današnju odluku Ustavnog suda FBiH prema kojoj bi Srbi u HNK, ZHK i Posavskom kantonu trebali konačno postati konstitutivni, a srpski jezik i pismo ćirilica ravnopravni s ostala dva jezika i pismom.PANDUREVIĆ POSLIJE ODLUKE USTAVNOG SUDA: 'Neka Dodik smogne hrabrosti i zatraži od Čovića da provede odluku o konstitutivnosti Srba'

Nadam se da će Dodik imati makar toliko hrabrosti da od Čovića zatraži da provede tu odluku - dodala je Pandurević.

Prema njenim riječima, ovakva presuda je očekivana i jedina moguća.

- No, sudeći prema dosadašnjem ponašanju HDZ-a, skeptična sam i bojim se da će ovo biti još jedna od neprovedenih odluka Ustavnog suda - kaže Pandurević.

Poručuje kako je osnovni uslov SDS-a za izmjene Izbornog zakona BiH da se u paketu riješi i konstitutivnost Srba u tim kantonima.

- Jer, zašto bismo mi rješavali tuđa pitanja, a da pritom Srbi u kantonima s hrvatskom većinom nemaju elementarna ljudska prava da su građani desetog reda - dodaje Pandurević.

Smatra da je implementacija današnje odluke ujedno i pitanje „da li mi želimo da budemo demokratsko društvo i poštujemo neke osnovne civilizacijske standarde ili ne“.

- Tu odgovor može dati jedino HDZ, jer su oni ti koji su dosad sve to blokirali - zaključila je Pandurević.

Podsjetimo, Ustavni sud FBiH donio je danas presudu da nisu u skladu s Ustavom FBiH pojedine odredbe ustava tri pomenuta kantona, kojima nije priznavano pravo konstitutivnosti srpskog naroda, srpskog jezika i ćirilice.

Sud je skupštinama ova tri kantona naložio da odmah, a najkasnije u roku od šest mjeseci od dana objave ove presude u službenim glasilima, donesu amandmane na ustave tih kantona, u skladu sa Ustavom FBiH. Dok ne budu doneseni ti amandmani, primjenjivat će se odredba Ustava FBiH.

Sud je ovu odluku donio na osnovu zahtjeva premijera FBiH Fadila Novalića i trećine poslanika u HNK. Prije donošenja odluke obavljena je javna rasprava.

Podsjetimo, premijer Novalić je za Vijesti.ba rekao kako ovo nije političko već civilizacijsko pitanje.

- Ne vjerujem da postoji ijedan poslanik u skupštinama ova tri kantona koji će se usprotiviti provođenju ove itekako potrebne i jedine ispravne odluke, kaže Novalić.


(Vijesti.ba/SB)
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76975899

Powered by Blogger.ba