Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

29.05.2018.

FADIL NOVALIC: ODLUKA USTAVNOG SUDA FBiH VELIKI KORAK U POSTIZANJU RAVNOPRAVNOSTI SVIH GRADJANA BiH

NOVALIĆ NAKON USVAJANJE APELACIJE: Odluka Ustavnog suda veliki korak u postizanju ravnopravnosti svih građana BiH

Ustavni sud Federacije BiH donio je odluku prema kojoj Srbi u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom i Posavskom kantonu trebaju konačno postanti onstitutivni, a srpski jezik i ćirilica ravnopravni sa ostala dva jezika i pismom.NOVALIĆ NAKON USVAJANJE APELACIJE: Odluka Ustavnog suda veliki korak u postizanju ravnopravnosti svih građana BiH

Ustavni sud FBiH donio je presudu da nisu u skladu sa Ustavom FBiH odredbe ustava ova tri kantona, kojima nije priznavano pravo konstitutivnosti srpskog narod, srpskog jezika i ćirilice.

Sud je naložio skupštinama kantona da odmah, a najkasnije u roku od šest mjeseci od dana objave ove presude u službenim glasilima, donesu amandmane na ustave kantona, u skladu sa Ustavom FBiH.

Dok ne budu doneseni ti amandmani primjenjivaće se odredba Ustava FBiH. Sud je ovu odluku donio na osnovu zahtjeva predsjednika Vlade FBiH Fadila Novalića i trećine poslanika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Prije donošenja odluke obavljena je javna rasprava.

Premijer Novalić za Vijesti.ba kaže da je današnja odluka Ustavnog suda Federacije veliki korak u postizanju ravopravnosti svih građana Bosne i Hercegovine.

- Zastrašujuća je činjenica da 2018. godine postoje kantoni u kojima jedna nacionalna grupa nema nikakvih ustavnih prava. Građani srpske nacionalnosti u Hercegovacko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom i Posavskom kantonu su danas građani drugog reda. I sve “po zakonu”, kaže Novalić za Vijesti.ba.

On dodaje da ovo nije političko već civilizacijsko pitanje.

- Ne vjerujem da postoji ijedan poslanik u skupštinama ova tri kantona koji će se usprotiviti provođenju ove itekako potrebne i jedine ispravne odluke, kaže Novalić i dodaje:

- Lično mislim da je posao premijera Federacije BiH da pruža pomoc svi obespravljenim građanima, bez obzira na razlog zbog kojeg su im uskraćena određena prava. Radilo se dakle o radnicima kojima uvezujemo radni staž ili Srbima koji nemaju pravo da u institucjama koriste maternji jezik, za mene je bitno da se svaka nepravda ispravi.

Novalić za Vijesti.ba kaže da se mnogi političari iz Federacije bore za bosanski jezik u RS-u a pod tepih su gurnuli problem nerješenog statusa srpskog jezika ova tri kantona.

- Isto tako, mnoge se stranke zalažu za veća prava Hrvata, dok u kantonima gdje su Hrvati velika većina Srbi ostaju skoro pa bez ikakvih prava. Ovo je čisto licemjerje. Bez pospremanja u našem sopstvenom dvorištu ne možemo dijeliti pridike drugima, zaključio je Novalić.
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88949547

Powered by Blogger.ba