Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

29.05.2018.

USTAVNI SUD FEDERACIJE BiH DONIO ODLUKU: SRBI NAPOKON KONSTITUTIVNI U KANTONIMA U KOJIMA HDZ VLADA

USTAVNI SUD DONIO ODLUKU: Srbi napokon konstitutivni u kantonima u kojima HDZ vlada

Ustavni sud Federacije BiH donio je jutros odluku prema kojoj bi Srbi u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom i Posavskom kantonu trebali konačno da postanu konstitutivni, a srpski jezik i ćirilica ravnopravni sa ostala dva jezika i pismom.USTAVNI SUD DONIO ODLUKU: Srbi napokon konstitutivni u kantonima u kojima HDZ vlada

Ustavni sud FBiH donio je presudu da nisu u skladu sa Ustavom FBiH odredbe ustava ova tri kantona, kojima nije priznavano pravo konstitutivnosti srpskog narod, srpskog jezika i ćirilice.

Sud je naložio skupštinama ova tri kantona da odmah, a najkasnije u roku od šest mjeseci od dana objave ove presude u službenim glasilima, donesu amandmane na ustave tih kantona, u skladu sa Ustavom FBiH.

Dok ne budu doneseni ti amandmani primjenjivaće se odredba Ustava FBiH.

Sud je ovu odluku donio na osnovu zahtjeva predsjednika Vlade FBiH Fadila Novalića i trećine poslanika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Prije donošenja odluke obavljena je javna rasprava.

Nedim Ademović, pravni zastupnik federalnog premijera Fadila Novalića, ranije je rekao da je trenutno u pojedinim kantonima, čiji su ustavi osporeni, situacija takva da Srbi nisu ni konstitutivni, niti su pripadnici nacionalnih manjina.

"To je sramota za BiH gdje su Srbi uvijek bili državotvoran narod", rekao je Ademović i dodao da je tužno što se pred Ustavnim sudom FBiH moralo ponovo argumentovati da pojedini kantoni u FBiH ne priznaju Srbe kao konstitutivan narod, ne priznaju njihov tradicionalni jezik i pismo u BiH.
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74162769

Powered by Blogger.ba