Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

28.05.2018.

DRZAVNI MINISTAR SIGURNOSTI DRAGAN MEKTIC: DRAGAN COVIC JAVNO PODRIVA DRZAVU BiH

MEKTIĆ TVRDI DA JE ČOVIĆEV GOVOR U ZAGREBU SKANDALOZAN: "To je čisto podrivanje države BiH..."

Za Mektića, riječ je o opasnim paralelizmima i podrivanju države BiH.MEKTIĆ TVRDI DA JE ČOVIĆEV GOVOR U ZAGREBU SKANDALOZAN: 'To je čisto podrivanje države BiH...' - 1

Državni ministar sigurnosti, danas je reagovao na govor Dragana Čovića, na Općem Saboru HDZ-a u Zagrebu, koji je kazao da će Hrvati u BiH i dalje braniti hrvatske granice i da će zaustaviti svaku prijetnju, koja bi se iz BIH mogla preliti u Hrvatsku.

 

Za Mektića, riječ je o opasnim paralelizmima i podrivanju države BiH.

Govor Dragana Čovića na Općem saboru HDZ-a za državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića je skandalozan, opasan po BIH i na tragu onoga što se dešava u Hercegovini proteklih dana; od zaustavljanja migranata na Ivan sedlu do sastanka sa predstavnicima HDZ-a u kantonima radi razmatranja sigurnosne situacije, dodaje Mektić.

''Sad postaje očigledno i vidljivo što je plan B o kojem je govorio Dragan Čović, da je to stvaranje određene vrste paralelizma od HDZ BiH, ali i njega osobno. Čović direktno udara na ustavnopravni poredak BiH. Naznačavanje te činjenice da hrvatski narod stoji uz 1000 kliometara dugu granicu s Hrvatskom i da neće dozvoliti da bilo kakva opasnost pređe u Hrvatsku - je izmišljanje problema jer BiH nema namjeru da stvara bilo kakve probleme susjedima ni Hrvatskoj ni Srbiji'', naglasio je Mektić.

Obraćajući se na Općem saboru HDZ-a, hrvatski član Predsjedništva i lider HDZ BiH je poručio kako će Hrvati u BiH i dalje braniti hrvatske granice, odnosno zaustaviti svaku prijetnju koja bi se iz BiH mogla preliti u Hrvatsku.

"Mogu garantirati da s druge strane tisuću kilometara duge europske granice imate hrvatski narod. Organizirani hrvatski narod. Koji će poslati jednaku poruku kao nedavno kod Pelješkog mosta i kod brojnih drugih izazova koji bi se htjeli preseliti s područja zapadnog Balkana ka Hrvatskoj. E neće moći - ima nas dosta danas na svim razinama vlasti da to nećemo dozvoliti nikome!", poruči
o je Čović

28.05.2018.

"WASHINGTON POST": "DA BI SPRIJECILI POCETAK RATA U BiH - EU, NATO I SAD MORAJU HITNO DA SE ANGAZUJU"

"WASHINGTON POST": "Da bi spriječili početak rata u BiH – EU, NATO i SAD moraji hitno da se angažuju"

“Bosni treba hitno posvetiti pažnju, jer u suprotnom, vrijeme od potpisivanja Dejtonskog sporazuma će biti samo period odmora od balkanskih ratova”, zaključuje američki dnevnik.'WASHINGTON POST': 'Da bi spriječili početak rata u BiH – EU, NATO i SAD moraji hitno da se angažuju' - 1


U srcu previranja, smatra Washington Post, je predsednik Republike Srpske, manjeg entiteta u BiH, Milorad Dodik, koji želi da otcijepi RS i da se, kako se navodi, možda pridruži Srbiji.

 

 

Dodik, dodaje se, podržava i Hrvate, takođe konstitutivni narod u BiH, koji želi svoj entitet, ali čemu se žestoko protivi Bakir Izetbegović, koji je poručio da se to ne može dogoditi bez rata.

 

Washington Post za Dodika kaže da prkosi centralnoj vladi i da je blizak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji želi da, kako se navodi, iskoristi probleme Srba u regionu.

 

“Za sada, Dodik je odložio referendum o nezavisnosti RS. Ali i nakon što ga je Vrhovni sud BiH zabranio, on je održao probni referendum o obilježavanju 9. januara kao državnog praznika kada je 1992. godine Radovan Karadžić proglasio nezavisnu državu bosanskih Srba, koja je dovela do rata. Nakon što je Dodik osporio odluku suda, SAD su izrekle sankcije protiv njega. Ali to ga nije zaustavilo”, piše Washington Post.

 

Dodik, piše list, često putuje u Moskvu, a ruski emigranti posećuju Banjaluku.

 

 

Washington Post tvrdi da Rusija želi da Srbi blokiraju BiH ka članstvu u NATO.

 

Pored toga, navodi se, Kremlj je otkrio da rastuće zanemarivanje Zapada to krhko područje čini plodnim tlom za svoju protivzapadnu strategiju.

 

Ukazuje se i na rast interesovanja Turske za Bosnu, te dodaje da je prije nekoliko dana turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan održao masovni skup u Sarajevu.

 

 

 

Ističe se i da se u BiH u oktobru održavaju izbori na svim nivoima, te da će se Dodik kandidovati za stolicu u tročlanom Predsjedništvu BiH, kako bi, pratio “put ka nezavisnosti” Republike Srpske, zbog čega su Bošnjaci, dodaje se, zabrinuti jer smataju da to vodi državu u rat.

 

“Da bi spriječili novu nesreću u razbijenom dijelu svijeta, gdje je počeo Prvi svjetski rat, Evropska unija, NATO i Sjedinjene Države trebalo bi bez odlaganja da povećaju diplomatsko angažovanje, kako bi ojačali svoje prisustvu u BiH.

 

Trebalo bi, smatra Washington Post, sa iskusnim pregovaračima da ožive Kancelariju visokog predstavnika, čiji je posao nadgledanje implementacije Dejtonskog sporazuma.

 

“Bosni treba hitno posvetiti pažnju, jer u suprotnom, vrijeme od potpisivanja Dejtonskog sporazuma će biti samo period odmora od balkanskih ratova”, zaključuje američki dnevnik.

 

28.05.2018.

MIROLJUBIVI DUEL ZMAJEVA I DJETICA U ZENICI : MREZE MIROVALE NA OPROSTAJU MISIMOVICA, IBISEVICA I SPAHICA

28.05.2018.

SRECKO HORVAT: KAPITALIZAM VISE NE TREBA DEMOKRACIJU

28.05.2018.

ZLATKO DIZDAREVIC: POKUSAJ 'DRZAVNOG UDARA' U SALAKOVCU

28.05.2018.

KLIKER. INFO / POGLEDAJ SVIJET KROZ KLIKER

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940469

Powered by Blogger.ba