Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

25.05.2018.

OGLASILO SE MINISTARSTVO PRAVDE BiH: "IMOVINSKA PITANJA HRVATSKA TREBA RJESAVATI S BiH"

OGLASILO SE MINISTARSTVO PRAVDE BiH: "Imovinska pitanja Hrvatska treba rješavati s BiH"

Aneksom G Sporazuma o pitanjima sukcesije regulirano je da će prava na pokretnu i nepokretnu imovinu, koja se nalazi u državi nasljednici i na koju su građani ili druge pravne osobe imali pravo 31. prosinca 1990. godine, biti priznata, zaštićena i vraćena od strane države u skladu s ustanovljenim standardima i normama međunarodnog prava i neovisno od nacionalnosti, državljanstva, mjesta boravka ili domicila tih osoba - saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.OGLASILO SE MINISTARSTVO PRAVDE BiH: 'Imovinska pitanja Hrvatska treba rješavati s BiH'

Navode da je Odredbom čl. 2. stavak (1) točka b) Aneksa G Sporazuma određeno „Da će svaki navodni prijenos prava na pokretnim i nepokretnim stvarima učinjen nakon 31. prosinca 1990. godine i zaključen pod prisilom ili u suprotnosti s podstavkom a) ovog članka biti bespredmetan i nevažeći.

 

- Pregovori državnih izaslanstava Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o zaključenju ugovora o imovinsko-pravnim odnosima započeli su još 1997. godine. Nakon što je stupio na snagu Sporazum o pitanjima sukcesije između država nasljednica bivše SFRJ („Službeni glasnik BiH“ broj: 43/01), pregovori su nastavljeni i vođeni tijekom 2004. godine pa sve do 2009. godine. Nakon niza pregovora ugovor o uređenju imovinsko pravnih odnosa između dviju zemalja nije zaključen - podsjećaju iz Ministarstva.

 

Ministarstvo pravde BiH nastavlja rad na rješavanju neriješenih i spornih pitanja, a koja potpadaju pod Aneks G Sporazuma o pitanjima sukcesije.

 

- U tom pravcu smo 9. svibnja 2016. godine dali suglasnost na Okvirni program aktivnosti članova zajedničkih tijela i članova pregovaračkih timova za provedbu Sporazuma o pitanjima sukcesije koje je izradilo Ministarstvo financija i trezora BiH - navodi se u saopćenju.

 

Ističe se da je Ministarstvo pravde BiH u više navrata pokušalo zakazati sastanak s visokom predstavnicom Republike Hrvatske za pitanja sukcesije da bi se razgovaralo o bezuvjetnoj primjeni Aneksa G Sporazuma, kao pravnog okvira za rješavanje mnogih zahtjeva imovinskopravne prirode.

 

Jedna od teza koju je Ministarstvo pravde BiH dostavilo Generalnom tajništvu Vijeća ministara BiH za razmatranje na zajedničkoj sjednici 2017. godine između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske je i pitanje zaključenja ugovora o uređenju imovinsko-pravnih odnosa između BiH i Republike Hrvatske, kojim bi se riješilo i pitanje stjecanja prava vlasništva državljana ovih dviju država na nekretninama.

 

Podsjećaju da se ministar pravde BiH Josip Grubeša sastao tijekom veljače 2018. godine u Zagrebu s ministrom državne imovine Republike Hrvatske Goranom Marićem, a tema sastanka bila je sukcesija imovine dviju država. I pored jasnog napora ministra Grubeše da se pregovori nastave i da se o ovom pitanju razgovara na najvišoj razini, uspjeh je izostao.

 

- Sklapanje ugovora o uređenju imovinsko-pravnih odnosa između BiH i Republike Hrvatske je pravno pitanje dvije suverene države i Bosna i Hercegovina i njeni ovlašteni predstavnici ne mogu jednostrano riješiti ovaj problem, već je to nužno riješiti diplomatskim putem.

 

Republika Hrvatska ima pravo na teritoriju svoje države da uređuje pravna pitanja zakonima ali cijenimo da je pitanje imovine koja je zaštićena Aneksom G Sporazuma o pitanjima sukcesije svakako treba rješavati na bilateralnom temelju s predstavnicima Bosne i Hercegovine - saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

 

Hrvatski sabor donio je danas Zakon o upravljanju državnom imovinom koji će resornom ministarstvu omogućiti da upravlja nekretninama na kojima su kampovi, zemljištima izdvojenim iz poljoprivrednog zemljišta ako se na njima planira izgradnja golf igrališta, hotela, kampova i drugim objektima za turističke usluge.

 

Evidenciju o nepokretnoj imovini BiH u Hrvatskoj vodile su nadležne agencije za privatizaciju FBiH i Republike Srpske. Vila „Aurora“ u Trstenom , hotel “Vis“ u Dubrovniku, 18 objekata u Gradcu, “Hep“ u Makarskoj, Energopetrolove pumpe, Šipad u luci Šibenik, terminal u Pločama, samo su dio bh. imovine u Hrvatskoj, bez koje bi BiH mogla ostati.

25.05.2018.

VESKO GARCEVIC: SIGNAL DA SE SAD VISE POSVETE BALKANU

25.05.2018.

ZELENO SVJETLO KONGRESA SAD-A: BiH PONOVO U PRIMARNOM FOKUSU SAD?

Zeleno svjetlo Kongresa : BiH ponovo u primarnom fokusu SAD?Region Zapadnog Balkana zauzimaće posebno mjesto kod američkog ministra odbrane, nakon što je prije dva dana Komitet za vojne poslove Zastupničkog doma američkog Kongresa dao zeleno svjetlo  Nacionalnom odbrambenom aktu za fiskalnu 2019. godinu (NDAA).

Odredbama se daju ovlaštenja ministru odbrane SAD-a da preduzme posebne radnje kada je u pitanju region.

“Ova sekcija će dozvoliti Sekretaru za odbranu da pojača angažman i vojnu saradnju koristeći programe i aktivnosti pod poglavljem 16, odjeljkom 10, Koda Sjedinjenih Država, za region Zapadnog Balkana uključujući Republiku Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Republiku Kosovo te Republiku Makedoniju”, kaže se u odobrenju.

Screenshot NDAA sa sajta Komiteta za vojne poslove Kongresa
Screenshot NDAA sa sajta Komiteta za vojne poslove Kongresa

Kod američkih zastupnika zabrinutost izazivaju ruske aktivnosti na Zapadnom Balkanu, posebno propagandne i medijske, a situacija u Bosni i Hercegovini je dobila posebnu pažnju.

“Komitet je zabrinut za dugotrajnu stabilnost i sigurnost u regionu Zapadnog Balkana. Etničke tenzije, ekonomski izazovi i maligni vanjski uticaji pridonose nestabilnosti u regionu. Komitet je također zabrinut oko predstojećih izbora u Bosni i Hercegovini”, navodi se, između ostalog, u ovom aktu.

Selmo Cikotić, profesor na sarajevskom univerzitetu i bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine za Radio Slobodna Evropa kaže kako su u proteklom periodu Amerikanci reducirali svoje prisustvo i uticaj na Balkanu, što bi moglo ostaviti određene posljedice. Prema njegovim riječima, kako je uticaj SAD u Bosni i Hercegovini počeo da pada, i tempo progresa je u opadanju.

“Mislim da sad SAD primjećuju da Rusija, praktično, bez ikakvih investicija i resursa utiče na to stanje, u negativnom smislu, i mislim da Amerikanci žele na neki način da zaštite reputaciju i renome svog prisustva i uticaja na ovom prostoru. Mislim da je to svrha tih mjera koje se tu preduzimaju”, ističe profesor Cikotić.

Za razliku od Cikotića, profesor na banjalučkom univerzitetu, Ivan Šijaković, misli kako Zapadni Balkan za SAD nije interesantno područje. Kako ocjenjuje, u ovom slučaju se vrlo vjerovatno radi o tome da je Evropska unija  zatražila veći američki uticaj na ovim prostorima. Govoreći o zabrinutosti SAD-a, kada je riječ o situaciji u BiH, profesor Šijaković navodi:

“Bosna i Hercegovina jeste baš ono što se Americi ne dopada, a to su etnička i verska trvenja. Njima ne odgovara da se ovde razvija neki konflikt, jer pretpostavljam da će se težište budućeg konflikta prebaciti na Iran i onda bi, svakako želeli, da ovaj deo pacifikuju”, ističe profesor Šijaković.

Istovremeno, Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije BiH podsjeća kako je Komitet za vojne poslove Zastupničkog doma američkog Kongresa prije nekoliko mjeseci tražio od Pentagona analizu o saradnji zemalja regiona sa Rusijom, zbog čega ga ne iznenađuje njegova posljednja odluka.

“Vjerovatno su uvidjeli da je Rusija mnogo prisutnija nego što su to prije mislili i da promoviše svoje interese u ovom dijelu Balkana, tako da je ovo jedna reakcija na zaštitu interesa i Amerike i Evropske unije, odnosno NATO-a, kako bi se ovaj region apsorbirao u okviru Zapadne Alijanse, a ne prepustio uticaju Rusije i promociji uticaja ruskih interesa u ovom dijelu Evrope”, poručuje Hadžović.

Ono što posebno ističe profesor Selmo Cikotić je činjenica kako je Bosna i Hercegovina ključ stabilnosti za cijeli region, jer su, kako ocjenjuje, istorijski, ratovi u ovoj zemlji uvijek bili “uvoženi”.

Na naš upit da li je, u tom kontekstu, opravdana zabrinutost Komiteta za vojne poslove Zastupničkog doma američkog Kongresa koja se odnosi na predstojeće izbore u Bosni i Hercegovini, profesor Cikotić odgovara:

“Možda ni za jednu državu u regionu ne važi pravilo da mir dolazi od susjeda i da rat dolazi od susjeda. BiH je ključ stabilnosti regiona, i ako je ova zemlja stabilna, onda je i region. Postoje još uvijek žive ideologije koje osporavaju i subjektivitet i postojanje BiH. Postoje i političke tendencije da se mirnim putem, odnosno različitim vrstama politike ostvari ono što se u BiH nije uspjelo ostvariti ratom.

Naravno, izbori su jedna dobra prilika da se takve politike manifestiraju, da se pokušaju realizirati. Mislim da to Amerikanci prepoznaju na jedan ozbiljan i pravi način, i mislim da se suština njihove intervencije odnosi na čitav region, ali će biti primarno fokusirani na Bosnu i Hercegovinu”, zaključuje profesor Cikotić.

(Kliker.info-RSE)

25.05.2018.

DF O KRVNIKU OSUDJENOM ZA MASAKR NA TUZLANSKOJ KAPIJI: "HDZ-OV MINISTAR NEPRAVDE I SRBIJA STITE ZLOCINCA NOVAKA DJUKICA

DF O KRVNIKU OSUĐENOM ZA MASAKR NA TUZLANSKOJ KAPIJI: "HDZ-ov ministar nepravde i Srbija štite zločinca Đukića"

Demokratska fronta je danas objavila saopštenje u kojem osuđuje postupanje vlasti u BiH i Srbiji kada je u pitanje slučaj Novaka Đukića, koji je u BiH osuđen na 25.godina zatvora.DF O KRVNIKU OSUĐENOM ZA MASAKR NA TUZLANSKOJ KAPIJI: 'HDZ-ov ministar nepravde i Srbija štite zločinca Đukića'

Saopštenje DF-a prenosimo u cjelosti:

 

"Na današnji dan četničke velikosrpske horde sa Ozrena, granatirajući Grad Tuzlu, na Tuzlanskoj kapiji ugasile su sedamdeset i jedan mladi život i ranile preko dvjesto osoba. Najmlađa žrtva imala je svega tri godine. Zločinac odgovoran za ovaj zločin, Novak Đukić, koji je pred Sudom Bosne i Hercegovine osuđen na 25.godina zatvora danas se nalazi pod zaštitom Republike Srbije i vlade Aleksandra Vučića.

Srbija je zločincu Đukiću, koji je odgovoran za jedno od najvećih stradanja u historiji Tuzle, ne samo pružila utočište nego i svu logistiku kako bi izbjegao izdržavanje kazne.

 

Početkom ove godine, Viši sud u Beogradu odgodio je početak postupka protiv Đukića na kojem je trebalo biti razmatrano preuzimanje izvršenja 25-godišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog zločina počinjenog na “tuzlanskoj Kapiji". Tvrdi se naime da Đukić ima psihičkih problema, što svakako ne začuđuje. Međutim, "psihički problem" uslovno rečeno ima i država Srbija na čelu sa Aleksandrom Vučićem..

 

Svima nam je jasno je pravosuđe u Srbiji u funkciji zaštite države Srbije od eventualnih presuda kojima bi se dokazalo da su njene produžene ruke bile kompletan generalštab Vojske RS-a, kao što je jasno da su ratu

Đukića plaćali a sada ga štite.

 

Međutim, nije samo Srbija kriva što je zločinac i ubica tuzlanske mladosti na slobodi. Iako je Ministarstvo pravde BiH potpisalo protokol sa Srbijom, kojim se rješava ova problematika, isto ministarstvo u tome cilju ne poduzima apsolutno ništa. Na čelu Ministarstva pravde nalazi se poslušni kadar HDZ-a i Dragana Čovića, Josip Grubeša.

 

Mi u DF-u potpuno smo svjesni činjenice da institucije Bosne i Hercegovine, u ovom konkretnom slučaju neće poduzeti apsolutno ništa sve dok njima rukovodi Čovićev ministar nepravde. Sve dok ministarstvom pravde rukovodi stranka osuđena za UZP, "dragi Aco" i zločinac Đukić mogu mirno spavati.

 

Neka je vječni mir nevino nastradaloj tuzlanskoj mladosti", piše u saopštenju DF-a.

25.05.2018.

SAD OTKAZALE SAMIT SA SJEVERNOM KOREJOM

25.05.2018.

ČOVJEK SA DOZVOLOM ZA UBIJANJE

ČOVJEK SA DOZVOLOM ZA UBIJANJE: Kako je presuda za ubistvo Stambolića otkrila da je čitav DRŽAVNI VRH SRBIJE UKLJUČEN U ZLOČIN

- Milorad Ulemek je po nalogu Slobodana Miloševića organizovao kriminalnu grupu s ciljem da ubijaju Miloševićeve političke protivnike. Ovo nije političko suđenje, već suđenje za najteže krivično delo ubistva i zbog toga je važno - rekao je sudija Albijanić prilikom izricanja kazne od 40 godina zatvora komandantu zloglasne Jedinice za specijalne operacije.


ČOVJEK SA DOZVOLOM ZA UBIJANJE: Kako je presuda za ubistvo Stambolića otkrila da je čitav DRŽAVNI VRH SRBIJE UKLJUČEN U ZLOČIN - 1

Presuda za ubistvo Ivana Stambolića i budvanski atentat na Vuka Draškovića otkrila je kako je cijeli državni vrh Srbije bio uključen u zločin, a Legija imao ključnu ulogu.

 

Utvrđeno je da je zločine naredio tadašnji predsjednik SRJ Slobodan Milošević i da su bile uključene državne strukture Vojske, DB, i udarna pesnica režima "crvene beretke", ali i vođe zemunskog klana, a da je sve organizovao i koordinirao upravo Ulemek.

 

Presuda koju je 18. jula 2005. izreklo vijeće Specijalnog suda sudije Dragoljuba Albijanića bila je prva od četiri Ulemekove osude na 40 godina i došla je kao iznenađenje za njegovu odbranu i saradnike koji su bili skoncentrisani na druge postupke, a prije svega onaj za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

 

- Milorad Ulemek je po nalogu Slobodana Miloševića organizovao kriminalnu grupu s ciljem da ubijaju Miloševićeve političke protivnike. Ovo nije političko suđenje, već suđenje za najteže krivično delo ubistva i zbog toga je važno - rekao je sudija Albijanić prilikom izricanja kazne od 40 godina zatvora komandantu zloglasne Jedinice za specijalne operacije.

 

Ulemek je tada pokušao da pokaže hladnokrvnost, pa je salutirao veću i lupio potpeticama, ali šok i ljutnju nisu sakrivali njegovi saradnici u publici. Kako to da nedodirljivi Legija sa državnom dozvolom za ubijanje čiji nadimak izaziva strah sada bude osuđen od države?

altaltFOTO: EPA/ SAŠA STANKOVIĆ 

Međutim, dokazi koji su kasnije potvrđeni i na dvije sudske instance u Vrhovnom sudu, bili su neumoljivi. Presuda je postala pravosnažna dvije godine kasnije jula 2007.

 

Najteži udarci za odbranu bili su iskazi dvojce ljudi upravo iz Miloševićevih struktura za ubijanje. Jedan je uživao neograničeno povjerenje Ulemeka i bio je šef njegovog obezbjeđenja Nenad Šare Škene, a onda je postao svjedok saradnik i svjedočio je i u drugim postupcima. Šare nije samo priznao da je učestvovao u ubistvu Stambolića, niti je samo detaljno ispričao kako je Ulemek izdao naređenje, kako su pratili i zatim ubili žrtvu, i ko je sve učestvovao, već je istražiteljima otkrio na Fruškoj Gori i jamu sa posmrtnim ostacima nekadašnjeg predsjednika Predsedništva Srbije.

 

Drugi čovjek čiji iskaz razotkrio Miloševićev sistem za ubijanje bio je visoko pozicionirani šef DB Radomir Marković. On je u istrazi detaljno priznao kako je upravo Milošević naredio politička ubistva i to je potpisao u prisustvu advokata. Priznanja je pokušao da negira na suđenju, ali je dobio 15 godina za ubistvo Stambolića i atentat na Draškovića.

 

Još jedan od Ulemekovih saboraca kog je posebno izabrao za "specijalne zadatke" - politička ubistva Leonid Milivojević je u istrazi priznao da je učestvovao u ubistvu Stambolića i atentatu na Draškovića i detaljno je opisao kako su zločini počinjeni. Istražiteljima je opisao atentat na Draškovića i još jedan učesnik zločina i Ulemekov čovek od povjerenja Nenad Ilić.

 

Tako je pravosnažno utvrđeno da je Ulemek, postupajući po direktnom naređenju Miloševića "nakon više održanih sastanaka u Institutu za bezbjednost u Beogradu i na drugim neodređenim mjestima, za ubistvo Stambolića, odnosno atentat na Draškovića izdao nalog pripadnicima kriminalne grupe koju je oformio - državnim službenicima iz JSO-a Branku Berčeku, Dušku Maričiću, Leonidu Milivojeviću, Nenadu Bujoševiću i Nenadu Iliću, zajedno sa svedokom saradnikom Nenadom Šareom".

 

 

Osuđeni su još Radomir Marković i Milorad Bracanović, oficir bezbjednosti JOS i kasnije zamjenik šefa BIA. Postupak protiv Miloševića i načelnika Generalštaba Nebojše Pavkovića je razdvojen zbog njihovih suđenja u Hagu. Oni nisu osuđeni, ali je Milošević u pravosnažnoj presudi označen kao naredbodavac, a Pavković kao pomagač koji je pružio logističku pomoć atentatorima na Draškovića u Budvi. Atentatori su imali pomoć Vojske, koja im je dala vozilo i legitimacije da priđu Draškoviću, kao i helikopter da odu iz Crne Gore. Pomoć su pružili i Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum, vođe "zemunaca" koje su sa atentatorima bile u Budvi, piše Blic.

altFOTO: N. RAUS / RAS SRBIJA 

Na lidera SPO pucano je 15. juna 2000. i čudom je preživeo. Bio je ranjen sa obje strane glave. Stambolić je mučki ubijen jer su ga zločinci ostavili da neposredno pred smrt vezan kleči pet minuta nad iskopanom jamom. Ubijen je sa dva hica u potiljak, a tijelo je posuto živim krečom.

 

Odbrana i 2018. godine

 

Odbrana optuženih čak i 2018. pokušava da dovede u pitanje najbolniju pravosnažnu presudu za Miloševićev režim. Bombastično su predali zahtjev sudu nudeći ljekarsku potvrdu 13 godina poslije presude da je krvna grupa Branka Berčeka, koji je osuđen kao neposredni ubica Stambolića i atentator na Draškovića, AB, što je navodno suprotno nalazima vještaka na suđenju. Međutim, na žalost odbrane, presuda je vrlo precizna i krvna grupa nije uopšte dokaz. Naime, na hirurškim rukavicama koje je koristio atentator na Draškovića nađeni su tragovi krvi i vještaci navode da to može da bude krvna grupa O, ali da to ne mogu pouzdano da tvrde i navode razloge zbog čega je to tako. Jedan od razloga je što hirurške rukavice imaju u sebi sredstvo protiv znojenja, što mijenja nalaz o krvi. Berček je identifikovan zahvaljujući otiscima prstiju u stanu koji su koristili atentatori, kao i izjavama brojnih svjedoka, ali i samih optuženih.

 

Presuda

 

Milorad Ulemek je u ovom suđenju osuđen zbog zločinačkog udruživanja na pet godina, zbog pokušaja ubistva Vuka Draškovića na 15 godina i zbog ubistva Ivana Stambolića na 40 godina zatvora.

25.05.2018.

POPULIZAM I NACIONALIZAM - KAO KARIKA U OCUVANJU DODIKOVE VLASTI

Populizam i nacionalizam – kao karike u očuvanju Dodikove vlasti
Populizam i nacionalizam – kao karike u očuvanju Dodikove vlasti

Gostujući u emisiji Ukrštenica RTRS-a, Dodik je kazao da je migrantska kriza generisana lošim odlučivanjem Savjeta ministara. On je ocjenio da sarajevska struktura, doseljavanjem Sirijaca, Afganistanaca i drugih muslimana, nastoji da u BiH ojača strukturu i da za četiri, pet ili deset godina BiH postane većinski bošnjačka i muslimanska zemlja.

Dodik i migranti – da ga podsjetimo!

Danas u mojoj rodnoj Banjaluci nedostaje skoro 90 odsto predratnog nesrpskog stanovništva. Politička svita je u toku rata promjenila sve nazive mjesnih zajednica, izmjenila nazive 244 ulica koje su imale bilo kakvu identifikaciju sa Bošnjacima, Hrvatima ili bivšom revolucionarno-komunističkom ideologijom. Svi katolički i islamski objekti su bili  srušeni od iste te vlasti koja je sprovodila etničko čišćenje.  Danas preko 1 miliona migranata etnički očišćenog iz entiteta čiji je Dodik predsjednik živi u preko 50 tak zemalja svijeta. Ćutao je Dodik o toj sramoti sve dok mu neki drugi migranti nisu zakucali na njegova vlastita vrata. Poznat po tome što nacionalizam i grubi populizam koristi kao polugu svoje moći, Dodik u migrantima vidi potencijalnu opasnost od stvaranja muslimanske zemlje i izvrsnu priliku da potegne priču o ugroženosti Srba i njihovoj budućnosti!

Orbanizacija Dodika ili Dodikizacija Orbana? Ne, isto s…. drugo pakovanje!

Za Dodika i mađarskog premijera Orbana može se reči da su sijamski blizanci nadahnuti jeftinim populizmima. Jedina razlika tog populizma je u teritorijalnom kontekstu. Orban nam poručuje kako „migracije prijete našoj sigurnosti, našem načinu života i kršćanskoj kulturi”. Neminovan rast broja migranata  opisuje kao “crni oblak koji se nadvio nad Europom”. Prema njegovim riječima, ako se taj trend nastavi, većina europskih zemalja postat će muslimanska. “Nacije će nestati, Zapad će pasti, a Europa uopće neće shvatiti da je okupirana”.

Dodik nas s druge strane ubjeđuje kako doseljavanjem Sirijaca, Afganistanaca i drugih muslimana, se nastoji ojačati struktura BiH  i da za četiri, pet ili deset godina BiH postane većinski bošnjačka i muslimanska zemlja.

Najilustrativniji primjer uspješne imigracione politike je apsolutno Njemačka u koju se između 1991 i 2013 godine uselilo oko 17 miliona ljudi kako iz EU tako i trećih zemalja. U Njemačkoj danas živi oko 1,4 miliona Turaka, 300 hiljada Bosanaca i Hercegovaca. Samo u 2017 godini utočište je tražilo više od 1,6 miliona ljudi mahom iz Sirije, Iraka i Afganistana. U Švedskoj od 9 miliona stanovnika 1 milion su imigranti.

Obje ove zemlje su istakle da je njihov zadatak  pružiti  utočište ljudima koji bježe pred progonima i sukobima. Dobrom integracionom politikom ova populacija nije postala teretom društva već motorima njihovog razvoja.

Neka nam Dodik i Orban objasne kako to da niti Njemačka niti Švedska nisu postale „muslimanske“ zemlje. Naprotiv ove zemlje grade svoju komparativnu prednost u izgradnji multikulturalnog, humanog i tolerantnog društva!

Poslije Miloševića Dodik – poslije Dodika – sunovrat?

Dok nas Milorad Dodik plaši od „muslimanske“ države i pompeznih izjava pokušava se stvoriti utisak da je stanje u RS-u normalno, a politička i socio-ekonomska situacija stabilna. Istina je potpuno drukčija jer se RS doslovno nalazi na ivici bankrota. Riječ je o potpunoj ekonomskoj kataklizmi za koju Vlada RS-a nema rješenje osim novog suicidnog zaduživanja ili ruskog klirinškog duga, ili neizvjesnog MMF-a. Svaki stanovnik RS-a je za 1000 € zaduženiji nego stanovnik FBIH, dok u pojedinim sektorima u RS-u dugovi nezaustavljivo rastu. Istovremeno, građani Federacije BiH u bankama imaju u prosjeku 40 posto veće štedne depozite od građana manjeg bh entiteta. Rast duga u zdravstvu je uveliko premašio iznos od milijarde KM pa je čak upitno i održavanje sistema primarne zdravstvene zaštite. Bankarski sistem je zbog propasti Banke Srpske i Bobar banke u kolapsu pa je zbog finansijske nestabilnosti više od 15 vodećih firmi prebacilo svoje sjedište iz RS-a u FBIH. Mladi bježe glavom bez obzira bez jasne strategije kako ih zadržati!

Hoćemo li i dalje tapkati u mraku ili konačno upaliti svijeću?

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940508

Powered by Blogger.ba