Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

24.05.2018.

VALENTIN INZKO KONTRA DRAGANA COVICA

INZKO KONTRA ČOVIĆA: Trenutni način izbora delegata obezbjeđuje jednakost svih naroda u Federaciji!

„Strogom primjenom samo jednog od tih načela, ili pružanjem prednosti jednog načela u odnosu prema drugima, dovest će do kršenja drugih načela ili će ih učiniti neučinkovitima“, ističe OHR.INZKO KONTRA ČOVIĆA: Trenutni način izbora delegata obezbjeđuje jednakost svih naroda u Federaciji! - 1

Žurnal u posjedu OHR-ovog mišljenja upućenom Ustavnom sudu BiH u vezi sa apelacijom Borjane Krišto. Sve do konačne provedbe Aneksa 7, osnov za izbor delegata u Dom naroda mora biti popis stanovništva iz 1991. godine.

Odredbe Ustava Federacije BiH koje pred Ustavnim sudom BiH osporava Borjana Krišto ne bi trebale biti stavljene van snage, jer promovišu jednakost svih naroda na cijelom teritoriju FBiH.
 
Ovo je suština OHR-ovog odgovora Ustavnom sudu BiH u svojstvu „prijatelja suda“, a u vezi sa apelacijom HDZ-ove državne zastupnice Borjane Krišto koja traži da se neustavnom proglasi odredba Ustava FBiH prema kojoj pripadnici svih konstititutivnih naroda iz svih kantona Federacije BiH mogu biti izabrani u Dom naroda FBiH. Ustavni sud BiH je, prije odlučivanja, zatražio mišljenje OHR-a, koje je danas i dostavljeno. 
 
VITALNI NACIONALNI INTERES
 

Žurnal posjeduje  OHR-ov dokument i u nastavku objavljujemo najbitnije navode. Ustavna odredba da se iz svakog kantona u Dom naroda FBiH bira najmanje po jedan delegat iz reda konstitutivnih naroda, ukoliko je takav izabran u kantonalnu skupštinu, za OHR je opravdana.
 
„Ova odredba omogućava konstitutivnim narodima koji su manjina u određenom kantonu da imaju "vitalni nacionalni interes" zaštićen u tom kantonu, čak i ako je samo jedan od njihovih zastupnika izabran u skupštini. Odluka da takav delegat nema pravo da zastupa konstitutivni narod kojem pripada u Domu naroda Federacije utjecala bi na njegovu sposobnost da zaštiti nacionalni interes onih konstitutivnih naroda na kantonalnom nivou“, zaključuje OHR.
 
Stav OHR-a se, dakle, u mnogome razlikuje od stava HDZ-a BiH koji, koristeći se popisom iz 2013. godine, nastoji da izmijeni način izbora delegata u Dom naroda FBiH, tako što bi u pojedinim kantonima sa, recimo, bošnjačkom većinom, predstavnicima hrvatskog naroda bilo oduzeto pravo da iz kantonalnih skupština budu delegirani u Dom naroda. OHR smatra da je nužno da se i ubuduće koristi popis iz 1991. godine sve dok se u potpunosti ne implementira Aneks 7 Dejtonskog sporazuma. 
 
„Osporavana odredba (odredba Ustava FBiH koju oporava Borjana Krišto), pored promicanja povratka izbjeglica  i osiguravanja zastupljenosti  konstitutivnih naroda u zakonodavnoj vlasti Federacije, imala je za cilj da osigura da se u Federaciji omogući zastupljenost manjinskim konstitutivnim narodima kad god bude izabran jedan njihov predstavnik u kantonalnu skupštinu. Kao takva, odredba je bila alat za promicanje jednakosti naroda i omogućava im da dobiju zastupljenost iz svih kantona u kojima žive“, stava je OHR. 
 
Napominju da, prilikom donošenja izmjena Ustava FBiH 2002. godine, niko nije mogao predvijeti da Anex 7 kojim se regulira povratak prognanih, neće biti implementiran ni 20 godina nakon rata. Osim toga, OHR ističe da su vlasti BiH usvojile projekte za izbjeglice čija se realizacija očekuje tek iza 2020. godine, što je dokaz da Aneks 7 nije implementiran. Upravo je to argument, smatra Ured visokog predstavnika, da se prilikom izbora delegata u Dom naroda FBiH kao osnov koristi popis iz 1991. godine, a to je da se iz reda svih konstitutivnih naroda iz svakog kantona može izabrati delegat u Dom naroda što je regulisano odredbom Ustava FBiH koju osporava Borjana Krišto.
 
„Jasno je da je osporavana odredba bila bitan dio za provedbu određenih važnih dijelova mirovnog ugovora: to je bilo utvrđivanje uslova koji omogućavaju povratak izbjeglica i raseljenih lica i ponovno uspostavljanje istinskog multietničkog društva širom Bosne i Hercegovine“, navedeno je u mišljenju OHR-a.
 
PREVIŠE NARODA
 

U svojoj apelaciji, HDZ-ova zastupnica Borjana Krišto je navela da je nužno staviti van snage odredbu Ustava FBiH koja se odnosi na izbor delegata u Dom naroda, jer njenom primjenom dolazi do „prekomjerne zastupljenosti“ konstitutivnih naroda iz pojedinih kantona. OHR je, međutim, drugačijeg stava. 
 
„Pet ustavnih uvjeta uređuje sastav i izbor delegata u Domu naroda Federacije“, navode iz OHR-a, te dodaju da su svi uvjeti jednaki i da se moraju tumačiti kao dosljedna cjelina i primijeniti zajedno.
 
„Strogom primjenom samo jednog od tih načela, ili pružanjem prednosti jednog načela u odnosu prema drugima, dovest će do kršenja drugih načela ili će ih učiniti neučinkovitima“, ističe OHR.
 
Prilikom raspodjele mandata kantonima i konstitutivnim narodima, smatra OHR, mandati se najprije distribuiraju kantonima, a potom i konstitutivnim narodima u svakom kantonu poštujući načelo minimalne zastupljenosti konstitutivnih naroda. Predstavljanje kantona ostvaruje se i kroz načelo prema kojem kantonalna skupština bira delegate iz redova svojih članova.
 
„Ova mješavina etničkih i teritorijalnih elemenata odražava se i u drugim odredbama Ustava Federacije. Kao ilustracija, članak V.1.3. Ustava Federacije omogućava kantonima osnivanje vijeća kantona kako bi koordinirali aktivnosti na pitanjima od zajedničkog interesa za njihove zajednice i savjetovali svoje predstavnike u Domu naroda. To jasno ilustrira vezu između članova Doma naroda i kantona iz kojeg su izabrani i protivi se tumačenju da je isključivi cilj Doma naroda predstavljanje konstitutivnih naroda“, navedeno je u dopisu kojeg je OHR uputio Ustavnom sudu BIH.   

24.05.2018.

PADDY ASHDOWN OD BRISELA ZAHTJEVA: "NE DAJTE SRBIJI U EU PRIJE BiH, A SRBIMA IZ BiH PASOSE SRBIJE"

ASHDOWN OD BRISELA ZAHTIJEVA: "Ne dajte Srbiji u EU prije BiH, a Srbima iz BiH pasoše Srbije"

"Mislim da Bošnjaci više nikada neće dopustiti da budu izolovani kao što su bili 1992. godine, okruženi neprijateljima i bez budućnosti u Evropi. Ukoliko ne riješite ovaj problem, ja ne vidim da to onda neće značiti povratak u sukobe", kazao je Ashdown.ASHDOWN OD BRISELA ZAHTIJEVA: 'Ne dajte Srbiji u EU prije BiH, a Srbima iz BiH  pasoše Srbije'

Britanski političar i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Sarajevu, Paddy Ashdown, upozorio je Evropsku uniju da bi se ponovo mogla suočiti sa sukobima na Balkanu ukoliko izoluje BiH i predložio Briselu da, u slučaju da Srbija uđe u EU prije BiH, onemogući Srbima iz Republike Srpske i Federacije da koriste pasoše Srbije sve dok i BiH ne pristupi EU. Britanski mediji pišu da je on izjavio da Evropska unija sklopljenih očiju ulazi u novi sukob ukoliko dozvoli da Srbija uđe u EU te na taj način u potpunosti izoluje BiH.

 

Pristupanje Srbije Evropskoj uniji moglo bi, ptema Ashdownu, da zaustavi reforme u BiH i na kraju BiH pretoviri u konačni cilj država poput Turske i Rusije.

 

"Tada će svaki Srbin u Bosni i Hercegovini imati drugi pasoš i moći će putovati po Evropskoj uniji. U tom trenutku uopšte neće biti nikakvog interesa za buduće reforme u BiH", rekao je Ashdown.

Kako kaže, to znači da će Bošnjaci biti jedini narod koji je izostavljen, izolovan i okružen neprijateljima isto kao i 1992. godine.

 

"Evropska unija, koju podržavaju zapadne sile, u neznanju realizuje planove Slobodana Miloševića, Franje Tuđmana, Radovana Karadžića i Ratka Mladića.",naveo je Ashdown.

 

Britanski Express navodi da EU planira da primi Srbiju i Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju, Kosovo* i BiH do 2025. godine, ali da granični sporovi i dalje ostaju neriješeno pitanje.

 

"Mislim da Bošnjaci više nikada neće dopustiti da budu izolovani kao što su bili 1992. godine, okruženi neprijateljima i bez budućnosti u Evropi. Ukoliko ne riješite ovaj problem, ja ne vidim da to onda neće značiti povratak u sukobe.",kazao je Ashdown.

 

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini takođe je rekao da bi Brisel mogao da izbjegne novi sukob privremenim zaustavljanjem Srba s dvojnim pasošima da putuju po EU sve dok BiH ne ispuni uslove potrebne za pristup.

 

"Hoću reći da bilo koji Srbin u Srbiji, ako bi se pridružila EU, može doći u Evropu na na osnovu njihovog pasoša, ali svako ko ima drugi pasoš u BiH ne može doći u Evropu sve dok BiH ne postane članica EU.", predložio je Ashdown.

 

Uvjeren je, zaključio je, da u BiH više neće biti rata!.

24.05.2018.

MINISTAR DRAGAN MEKTIC: "VLASTI JEDNOG KANTONA POKUSALE SU DA UDARE NA INSTITUCIJE BiH"

"TUŽILAŠTVO BiH SPORO REAGUJE": "Vlasti jednog kantona pokušale su da udare na institucije BiH, TO JE NEDOPUSTIVO..."

"Nadam se da će Tužilaštvo reagovati, ali da budem iskren, ja ne očekujem brzu reakciju. Policijske agencije su dokumentovale taj slučaj i sada je sve na Tužilaštvu BiH."'TUŽILAŠTVO BiH SPORO REAGUJE': 'Vlasti jednog kantona pokušale su da udare na institucije BiH, TO JE NEDOPUSTIVO...'

Migrantska kriza prijeti da ugrozi bezbjednost u BiH, rekao je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić gostujući na BN TV.

 

Mektić je naveo da migranti u BiH ulaze ilegalno sa maloljetnom djecom, ne želeći da prijave mjesto boravka u BiH, ali da bezbjednosne službe u BiH trenutno sve drže pod kontrolom.

Potez vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona koje su vratile migrante u Sarajevo, Mektić je nazvao "udarom na institucije BiH".Vlasti jednog kantona pokušale su da udare na institucije BiH, a sada se očekuje potez Tužilaštva koje je dužno da zaštiti BiH, kaže ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

"Nadam se da će Tužilaštvo reagovati, ali da budem iskren, ja ne očekujem brzu reakciju. Policijske agencije su dokumentovale taj slučaj i sada je sve na Tužilaštvu BiH."

Migranti jesu prijetnja za bezbjednost BiH, ali stanje nije alarmantno, uvjerava Mektić.

"Provjeravamo ih kroz posebne baze, posebno kada je riječ o ekstremizmu i terorizmu. Imamo takođe na raspolaganju baze partnerskih službi gdje sve to provjeravamo kroz ogroman broj podataka."

24.05.2018.

PRIČA O OTIMAČINI: HRVATSKA RASPRODAJE BH...

24.05.2018.

ODGODJENO SUDJENJE ZA ZLOCIN NAD BOSNJACIMA: PRIZNAO ZLOCINE NAD SREBRENICANIMA

ODGOĐENO SUĐENJE ZA ZLOČIN NAD BOŠNJACIMA: Priznao zločine nad Srebreničanima, pa se pokušao ubiti prerezavši vene

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu optuženi su - Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav VasićODGOĐENO SUĐENJE ZA ZLOČIN NAD BOŠNJACIMA: Priznao zločine nad Srebreničanima, pa se pokušao ubiti prerezavši vene

Suđenje osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske (RS), optuženih za zločine nad civilima u Srebrenici, danas je ponovno odgođeno na Višem sudu u Beogradu usljed nedolaska jednog od optuženih, a novo ročište zakazano je za 30. maj.

 

Naime, suđenje u ovom predmetu, čiji je nastavak bio zakazan za srijedu i četvrtak, 23. i 24. maja, nije moglo biti održano zbog novonastale procesne situacije, odnosno nepristupanja ročištu optuženog Dragomira Parovića.

 

Kako je Feni kazao predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović, u srijedu je suđenje prekinuto, uz konstataciju da jedan od optuženih nije pristupio ročištu i obrazloženje advokata da je Parović upućen na Psihijatriju, nakon što je sebi nanio povrede, prerezavši vene.  

 
S obzirom na to da u vezi s tim nije priložena nikakva medicinska dokumentacija, sutkinja koja vodi postupak zakazala je nastavak suđenja/ročište za danas i naredila Parovićevo privođenje u sudnicu.

 

Međutim, Sud je u međuvremenu obaviješten od MUP-a u Novom Sadu da se Parović nalazi na Psihijatriji, te je potvrđeno da je sebi nanio povrede, najvjerovatnije, prilikom pokušaja samoubistva, tako da je suđenje i danas prekinuto te zakazano novo ročište za 30. maj, kada bi se trebale razjasniti novonastale okolnosti.

 

Tahirović navodi da je optuženi Parović u međuvremenu priznao odgovornost za zločine počinjene u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici i 'prozvao' sedmoricu saoptuženika za sudjelovanje u tim zločinima.

 

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu optuženi su -Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

 

Po optužnici Tužiteljstva za ratne zločine, oni su, zajedno s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade RS, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih u mjestu Kravica 14. jula 1995. godine sudjelovali u ubistvima više stotina Bošnjaka.

 

Među žrtvama koje su ubijene u hangaru Kravice do sada je identificirano više od 1.300 civila bošnjačke nacionalnosti čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama Glogova 1 i 2 i Ravnice, kao i u više sekundarnih grobnica.

 

Suđenje u ovom predmetu počelo je 6. februara 2017. godine, ali je potom optužnica bila odbačena, jer u vreme njenog podizanja nije bio izabran novi tužitelj za ratne zločine, niti vršilac dužnosti, dok je starom tužitelju prestao mandat.

 

Potom je novoizbrana tužiteljica za ratne zločine podnijela zahtjev za nastavak postupka po, uvjetno rečeno, staroj optužnici, ali je Viši sud to odbio, jer je smatrao da ona mora da podnese novu optužnicu.

 

Prema odluci Apelacionog suda iz oktobra prošle godine, postupak za ratni zločin na lokalitetu Kravica nastavljen je po optužnici Tužiteljstva za ratne zločine po kojoj je suđenje počelo.

24.05.2018.

VENECIJANSKA KOMISIJA U BiH: USPOSTAVLJEN OKVIR ZA PREGOVARANJE OKO RJESENJA PITANJA IZBORNOG ZAKONA

ZAVRŠEN SASTANAK PREDSTAVNIKA POLITIČKIH PARTIJA I VENECIJANSKE KOMISIJE: Uspostavljen okvir za pregovaranje oko rješenja pitanja Izbornog zakona

Venecijanska komisija održaće početkom juna sastanak sa predsjednicima političkih stranaka u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH, rečeno je nakon današnjeg sastanka članova ovog tijela Savjeta Evrope sa ekspertima političkih stranaka iz Federacije BiH, koji je održan u zgradi Delegacije EU u Sarajevu.ZAVRŠEN SASTANAK PREDSTAVNIKA POLITIČKIH PARTIJA I VENECIJANSKE KOMISIJE: Uspostavljen okvir za pregovaranje oko rješenja pitanja Izbornog zakona

Potpredsjednik SDA Šefik Džaferović izjavio je da se nakon trodnevnih razgovora sa predstavnicima Venecijanske komisije sužava krug spornih pitanja koja treba da budu riješena u BiH.

 

Precizirajući da se problem sveo isključivo na federalni Dom naroda i popunjavanje delegata u tom domu, Džaferović je istakao da su to pitanja koja treba da budu riješena na nivou predsjednika političkih stranaka i eksperata Venecijanske komisije.

 

"Bilo bi normalno da se izborni zakon mijenja prije izbornog procesa, ali u BiH nije isključeno da se to radi i kad se otvori izborni proces", rekao je Džaferović novinarima.

 

Zoran Mikulić iz SDP-a rekao je da su članovi Venecijanske komisije detektovali probleme i sačinili okvir koji bi trebalo da posluži da se dođe do zakonskog rješenja ove krize.

 

"Rješenje je u svakom slučaju na domaćim parlamentarncima", dodao je Mikulić.

 

Prema njegovim riječima, problem je moguće riješiti entitetskim zakonom na nivou Federacije BiH, kao što i Republika Srpska ima svoj izborni zakon po kojem postupa Centralna izborna komisija BiH.

 

Predstavnik DF-a Damir Bećirović rekao je da je današnji sastanak poslužio kao rekapitulacija onoga što je urađeno proteklih nekoliko mjeseci i dodao da će ovaj proces biti nastavljen sastankom političkih lidera početkom juna.

 

"Čuli smo neke stvari i neka pojašnjenja i iz samog mišljenja Venecijanske komisije sadržana u odluci u predmetu `Božo Ljubić`", precizirao je Bećirović, navodeći da je rečeno da se ovaj problem može riješiti na nivou entiteta.

 

On je podsjetio da već postoji zakon koji su predložili SDP i DF, što vidi kao jedno od od rješenja.

 

Bećirović je dodao da, ukoliko CIK bude donosio bilo kakve odluke, one ne mogu biti mimo Ustava FBiH, odnosno minimalne zastupljenosti po popisu stanovništva iz 1991. godine.

 

Damir Arnaut iz SBB-a najavio je da će sedmica koja počinje 4. juna biti obilježena serijom sastanaka sa liderima političkih stranaka.

 

"Ono što je dobro za nas jeste da je Venecijanska komisija uspostavila jedan okvir s obzirom na činjenicu da je na prošlom sastanku diskusija išla preširoko", smatra Bećirović.

 

Konstatujući da još postoje različita tumačenja odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa Izbornim zakonom, Lidija Bradara iz HDZ-a BiH ocijenila je korisnim sastanke sa Venecijanskom komisijom, koja ima savjetodavnu ulogu.

 

"U svakom slučaju korisno je da imamo taj okvir i pregled u kojem prostoru se kreću i ostale stranke u BiH", rekla je Bradara, ističući da odluka Ustavnog suda govori o legitimnom predstavljanju naroda, što svaka stranka vidi na svoj način.

 

Nakon sastanka sa ekspertima političkih stranka, delegacija Venecijanske komisije danas bi trebalo da se sastane sa predstavnicima Ustavnog suda i rukovodstvom Parlamentarne skupštine BiH. 

 

 

(SRNA/SB)

24.05.2018.

UGLEDNI PROFESOR ZORAN PUSIC: COVICEV POCASNI DOKTORAT SRAMOTA ZA ZAGREBACKO SVEUCILISTE

ZORAN PUSIĆ: "Čovićev počasni doktorat sramota za zagrebačko Sveučilište"

Profesor na Sveučilištu u Zagrebu Zoran Pusić smatra sramnom odluku Senata da član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović bude odlikovan počasnim doktoratom.

Image result for prof zoran pusic fotos


"Sraman je i prijedlog da Čoviću bude dodijeljen počasni doktorat, a sramna je i činjenica da dekani nisu imali petlje da pokažu malo više samosvijesti protiv takvog prijedloga", kaže profesor Pusić u razgovoru za Vijesti.ba.

Spornu odluku inicirao je rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras, u čijem prijedlogu, kako mediji prenose, stoji da je Čović započeo karijeru "u teškim trenucima ukidanja Hrvatske Republike Herceg-Bosne".

 

"Odlukom o dodjeli počasnog doktorata Čoviću i njenim obrazloženjem, rektor Boras je napravio dvostruku sramotu za Sveučilište. Za Herceg-Bosnu se vezuju koncentracioni logori i druge sramotne stvari. Umjesto da se to raščisti i da se pokaže kako su se u ratu, nažalost, događale takve stvari, Boras sramoti zagrebačko Sveučilište", smatra Pusić.

 

Kako ističe, ljudi koji su podržali sporni prijedlog, pa i sam rektor Boras, na tragu su politike koja je išla za dijeljenjem BiH i koja je odgovorna za stradanje svih njenih građana, uključujući i Hrvate.

 

"Hrvati u BiH stradali su zbog opsesije Herceg-Bosnom, koja je vjerovatno trebalo da posluži onoj poznatoj 'podjeli na salveti' između Tuđmana i Miloševića. Tuđman je bio opsjednut neodrživošću BIH i smatrao da je treba podijeliti. On je bezbroj puta izrekao upravo takve namjere. Nažalost, to nije ostalo samo na izjavama, nego su se desile konkretne stvari koje spadaju u sramotu hrvatske politike", naglašava profesor Pusić.

On napominje da je odluka o dodjeli počasnog doktorata Draganu Čoviću "jedan u nizu bisera rektora Borasa".

 

"Boras je kao savjetnika za kulturu imenovao Jakova Sedlara, koji ne samo da je krivotvorio istoriju svojim filmom 'Jasenovac', nego je i falsifikovao dokumente pomoću kojih je falsifikovao istoriju", ističe profesor Pusić.

24.05.2018.

INZKO O BUDUCNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

INZKO O BUDUĆNOSTI NAŠE ZEMLJE: "Moramo snažnije insistirati da se evropske vrijednosti njeguju u BiH"

Mir je više od pukog odsustva rata, kazao je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko na konferenciji o budućnosti BiH upriličenoj na Univerzitetu u Oxfordu ocjenjujući da osiguranje trajnog mira, stabilnosti i prosperiteta koji će omogućiti građanima da žive dostojanstveno zahtijeva fundamentalne političke promjene.INZKO O BUDUĆNOSTI NAŠE ZEMLJE: 'Moramo snažnije insistirati da se evropske vrijednosti njeguju u BiH'

Dodao je da lideri trebaju prestati živjeti u prošlosti i da umjesto toga trebaju odlučno krenuti ka budućnosti, navodeći da su proaktivni angažman međunarodne zajednice i saradnja sa izabranim političarima doveli do iznimnog napretka u prvih deset godina nakon Daytona.

 

- Postoji prilika da se vratimo ovom proaktivnom pristupu - naglasio je, dodajući da je moguće ostvariti pozitivne promjene ako bh. lideri budu imali obavezu da ispunjavaju obećanja koja daju, ali i također međunarodna zajednica bi "trebala biti spremna i da detaljnije definira reforme koje su potrebne da ova zemlja krene naprijed".

Pomaci su prijeko potrebni, istaknuo je, da bi se podržao pravosudni sistem u cilju osnaživanja borbe protiv korupcije i uklanjanja ustavnih anomalija u izbornom sistemu.

 

- Mi kao međunarodna zajednica ne bismo trebali imati dvostruke standarde. Moramo snažnije insistirati na tome da se evropske vrijednosti koje smatramo ključnim za naša demokratska društva njeguju i u BiH - stav je visokog predstavnika u BiH.

 

Sugerirao je da bi usklađivanje ciklusa održavanja općinskih i općih izbora moglo povećati izlaznost i ojačati stabilnost, a progresivniji pristup u oblasti obrazovne politike mogao bi smanjiti podjele unutar zajednica među budućim generacijama.

 

Inzko je odao priznanje za nepokolebljiv angažman i impresivan doprinos koje je Ujedinjeno Kraljevstvo dalo i koje i dalje daje miru u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR).

 

 

(Fena/SB)

24.05.2018.

GOVOR MRZNJE DODIKOVIH UDARNIKA: DUSANKA MAJKIC BOSNJAKE NAZIVA TURCIMA

GOVOR MRŽNJE DODIKOVIH UDARNIKA: Dušanka Majkić Bošnjake nazvala Turcima

Komentarišući aktuelni izbor unutar SDA za novog kandidata ove stranke za člana Predsjedništva, Majkić je Bošnjake nazvala Turcima.Image result for dusanka majkic i milorad dodik karikature

Image result for dusanka majkic i milorad dodik karikature

Image result for dusanka majkic i milorad dodik karikature

Navikli smo već da od Milorada Dodik i drugih rukovodilaca njegove stranke slušamo razne vrste pogrda, psovki i napada na sve pojedince i grupe koje im se suprotstave ili im se iz ovog ili onog razloga nađu na putu. Dodikovog primitivizma nisu bili pošteđeni ni Bošnjaci kao grupa, koje u javnim nastupima redovno voli omalovažavati nazivajući ih po vjerskoj odrednici većine njihovih pripadnika "muslimani", a ne libi se ni umanjivati i nipodaštavati njihovo ratno stradanje, ili davati izjave tipa da "sudije muslimani" njemu ne mogu suditi. 

Ipak, korak dalje od svog šefa, otišla je njegova dežurna udarnica za zapaljive izjave i dizanje tenzija iz državnog parlamenta, Dušanka Majkić. Komentarišući aktuelni izbor unutar SDA za novog kandidata ove stranke za člana Predsjedništva, Majkić je na svom Twitter profilu napisala:

"Nešto kontam: možda je Sebija jedina mogla da bez tumbe skrati listu kandidata. Što bi rekli: i sve ovce i svi Turci. Osim Zvizdića".
alt
Ne treba puno objašnjavati da je "Turci" krajnje pogrdan naziv za Bošnjake koji služi njihovoj dehumanizaciji i omalovažavanju, te ne treba ni sumnjati da se navedena "izreka" Majkić sasvim sigurno nije slučajno omakla u tvitu. Kome treba dodatno objašnjenje kako se korištenjem ovakve ponižavajuće odrednice za Bošnjake kao turskog ostatka na Balkanu psihološki pripremao teren za zločine etničkog čišćenja i genocida nad ovim narodom, neka pročita presudu prvom predsjedniku RS-a, Radovanu Karadžiću.
24.05.2018.

CORAXOV KUTAK: POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA LANSIRANJE DODIKA SA VUCICEVOG CELODRUMA

CORAXOV KUTAK: Pogledajte kako izgleda lansiranje Dodika sa Vučićevog čelodroma

Dodik ima i feder, čisto radi amortizacije


CORAXOV KUTAK: Bajka o Šešelju i četiri mala 'vučića' neće se sretno završitiCORAXOV KUTAK: Pogledajte kako izgleda lansiranje Dodika sa Vučićevog čelodroma
Ilustracija: CORAX/Peščanik/Danas


Karikaturama Predraga Koraksića uglavnom ne treba komentar.

 

Ali, ponekad nešto i napišemo, tek da ne bude praznog prostora.

 

Ovoj takođe ne treba ništa. Osim: u glavnim ulogama su predsjednik Srbije i predsjednik RS-a.

 

Epizoda se zove: lansiranje Dodika sa Vučićevog čela.

 

 

(D.B.)

24.05.2018.

DOBBERT : RUSIJA TROSI 1.4 MILIJARDE DOLARA NA DEZINFORMISANJE

24.05.2018.

TOPLO I HLADNO IZMEDJU TRUMPA I KIMA

TOPLO I HLADNO IZMEDJU TRUMPA I KIMA


Toplo i hladno između Trumpa i Kima

Sada su stvari drugačije od vremena kada su Trump i Kim međusobno izmjenjivali uvrede

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako postoji "šansa" da se povijesni samit sa sjeverenokorejskim liderom Kim Jong-unom ipak ne dogodi sljedećeg mjeseca.

"Sjever" mora ispuniti neke uvjete, rekao je Trump prilikom dočeka južnokorejskog predsjednika Mun Džae-ina u Bijeloj kući. Prethodno je Pyongyang rekao da bi samit mogao odgoditi ukoliko Washington bude ustrajavao na unilateralnoj denuklearizaciji. Dugo očekivani samit planiran je za 12. jun u Singapuru.

Međunarodna javnost iščekuje da li će do samita doći kako je planirano ili će biti odgođen za neko drugo vrijeme ili se možda neće ni održati. Američki predsjednik Donald Trump nije bio sasvim precizan, te je ostavio prostor za nagađanje:

"Postoje određeni uvjeti koje mi tražimo i nadam se da će oni biti ispunjeni. Ukoliko se to ne dogodi, neće biti sastanaka. Iskreno, to bi trebao biti zanačajan sastanak i za Sjevernu Koreju i za cijeli svijet. Ako se ne dogodi kako je planirano možda će se održati u neko drugo vrijeme".

Predsjednik SAD je kazao da se stav Sjeverne Koreje promijenio nakon drugog Kimovog posjeta Kini.

Glasnogovornik južnokorejskog predsjednika Yoon Young-chan izjavio je, pak, da su se predsjednici suglasili da se nastavlja sa pripremama samita12. juna.

"Dvojica čelnika razgovarali su o najnovijem stajalištu Sjeverne Koreje o Južnoj Koreji i SAD-u i načinima uklanjanja eventualne nestabilnosti koja bi mogla proizaći nakon prve denuklearizacije Sjevera ikada", rekao je Yoon.

I američki državni tajnik Mike Pompeo je kazao da se nastavljaju pripreme za 12. jun, no on je pohvalio Kinu za povijesni pritisak na Sjevernu Koreju.

U međuvremenu se Pyongyang složio da novinarima južnog susjeda dopusti da promatraju razmontiranja prvog nuklearnog mjesta. Prethodno su im bile uskraćene vize, no idućih dana će se pridružiti predstavnicima svjetskih medija koji će posjetiti Punggye-ri. To se smatra gestom dobre volje, ali i tu bi moglo doći do odgode zbog, kako kažu, lošeg vremena.

Područje na planinskom sjeveroistočnom dijelu, smatra se glavnim nuklearnim objektom Sjevera i jedinim aktivnim centrom za nuklearna testiranje u svijetu. Ono se provodi u sustavu tunela iskopanih u blizini planine Mantap.

Punggye-ri, područje na planinskom sjeveroistočnom dijelu, smatra se glavnim nuklearnim objektom Sjevera
Punggye-ri, područje na planinskom sjeveroistočnom dijelu, smatra se glavnim nuklearnim objektom Sjevera

Analitičari naglašavaju važnost samita i podsjećaju da su sada stvari drugačije od vremena kada su Trump i Kim međusobno izmjenjivali uvrede, jer retorika je jedno, a sada je u pitanju dogovor u kojem je svaki detalj bitan.

Tu je važan i spin koji ima južnokorejski predsjednik. On želi iskoristiti priliku za dobrobit svoje zemlje, iako je i dalje otvoreno pitanje da li je prekomjerno naglašavao spremnost Kim Džong-una na pregovore.

Politički, predsjednik Trump je mnogo investirao u sastanak sa Kimom, zato i većina američkih dužnosnika i izvanjskih promatrača smatraju da se nastavlja s pripremama za susret u Singapuru.

Washington je jasno rekao da želi vidjeti "punu i nepovratnu denuklearizaciju", Pyongyang ponavlja da se neće odreći nuklearnih mogućnosti sve dok ne bude siguran od "američke agresije".

"Sve je na tankom ledu", smatra Koo Kab-woo, profesor za sjevernokorejske studije na sveučilištu u Seulu.

Značajan signal, kažu analitičari, biće sama ceremonija uništavanja mjesta za nuklearno testiranje raketa, jer će ono pokazati kakvo je zapravo raspoloženje Sjevera.

Pyongyang je u posljednjih godinu dana obavio testiranja nuklearnih raketa i tvrdi da posjeduje dalekometne rakete s nuklearnim bojevima glavama koje mogu doseći teritorij SAD. Zbog nuklearnih testova, Sjeverna Koreja suočila se sa snažnim ekonomskim sankcijama.

24.05.2018.

AMERIKA JACA VOJNI ANGAZMAN NA BALKANU

BRINE IH RUSKI UTICAJ: Amerika jača vojni angažman na Balkanu

Komitet za vojne poslove Zastupničkog doma američkog Kongresa dao je zeleno svjetlo Nacionalnom odbrambenom aktu za fiskalnu 2019. godinu (NDAA), prenosi Slobodna Evropa.


BRINE IH RUSKI UTICAJ: Amerika jača vojni angažman na Balkanu

Posebna sekcija u ovom godišnjem aktu je odvojena za region Zapadnog Balkana. Odredbe koje se daju ovlaštenja ministru odbrane da poduzme posebne radnje kada je u pitanju region.

 

"Ova sekcija će dozvoliti Sekretaru za odbranu da pojača angažman i vojnu saradnju koristeći programe i aktivnosti pod poglavljem 16, odjeljkom 10, Koda Sjedinjenih Država, za region Zapadnog Balkana uključujući Republiku Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Republiku Kosovo te Republiku Makedoniju", kaže se u odobrenju.

 

Situacija u Bosni i Hercegovini je dobila posebnu pažnju. Izborni zakon te održavanje fer izbora su istaknuti kao prioritet.

 

"Komitet je zabrinut za dugotrajnu stabilnost i sigurnost u regionu Zapadnog Balkana. Etničke tenzije, ekonomski izazovi i maligni vanjski uticaji pridonose nestabilnosti u regionu. Komitet je također zabrinut oko predstojećih izbora u Bosni i Hercegovni. Od potpisivanja Dejtonskog ugovora 1995. Bosna i Hercegovina je zadržala rast u razvoju demokratskih institucija i izbora. Komitet ohrabruje Bosnu i Hercegovinu da promptno i efektivno odgovori na ustavne izazove i da održi slobodne i fer izbore u oktobru 2018.", navodi se u ovom aktu.

 

Ruske aktivnosti na Zapadnom Balkanu, posebno propagandne i medijske, izazivaju zabrinutost kod američkih zastupnika.

congg

"Komitet ostaje duboko zabrinut zbog pojačavanja pokušaja Ruske Federacije da ostvari svoj uticaj na Zapadnom Balkanu. Komitet osuđuje rusko učešće u pokušaju državnog udara protiv Vlade najnovije članice NATO-a, u oktobru 2016 (Crne Gore). Komitet jer također zabrinut zbog ruskih informativnih operacija na Balkanu uključujući propagandu I nastojanja da istaknu postojeće etničke tenzije", upozoravaju zastupnici.

Eurotlanske integracije te nastavak primicanja zemalja Zapadnog Balkana NATO-u i EU trebaju biti u posebnom fokusu kako američkih tako i evropskih vlasti, stoji u odobrenju.

 

"Komitet je ohrabren snažnim partnerstvom koje se nastavlja razvijati između zemalja Zapadnog Balkana sa Sjedinjenim Državama. Ova partnerstva su vitalna za jačanje sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta u regionu. Komitet također ohrabruje evropske partnere i saveznike da nastave sa jačanjem veza sa regionom.

 

Također, komitet se nada i podržava, nastavak rada mnogih u regionu prema ciljevima integrisanja u euroatlansku zajednicu, uključujući NATO i EU. Nastavak napretka ovih zemalja prema pridruživanju u NATO i EU osigurava stabilan okvir kroz koji se može postići veća stabilnost i sigurnost u Centralnoj Evropi. Komitet također primjećuje da bi Ministarstvo odbrane trebalo nastaviti sa pojačanom vojnom saradnjom i angažmanom u regionu", preporuka je Komiteta za vojne poslove, prenosi RSE.

24.05.2018.

PARLAMENT FBiH USVOJIO ZAKLJUCKE: DEMOBILISANI BORCI ZADOVOLJNI

PARLAMENT FBiH USVOJIO ZAKLJUČKE: Demobilisani borci zadovoljni, evo šta im je obećano...Prvim od tih zaključaka vlasti su obavezane da najkasnije u roku od 30 dana upute u hitnu parlemantarnu proceduru prijedlog zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica, u koji će biti ugrađeno i pitanje javne objave boračkog registra te pitanje boračkog dodatka.PARLAMENT FBiH USVOJIO ZAKLJUČKE: Demobilisani borci zadovoljni, evo šta im je obećano...

Demobilizirani borci koji su danas protestirali ispred sjedišta Federalnog parlamenta u Sarajevu razišli su se večeras oko 21.00 sat zadovoljni onim što su im njihovi predstavnici saopćili kao zaključke tematske sjednice Predstavničkog doma o stanju i aktuelnoj problematici u oblasti boračko-invalidske zaštite.

 

Prvim od tih zaključaka vlasti su obavezane da najkasnije u roku od 30 dana upute u hitnu parlemantarnu proceduru prijedlog zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica, u koji će biti ugrađeno i pitanje javne objave boračkog registra te pitanje boračkog dodatka.

 

Drugim zaključkom Predstavnički dom se obavezao da će najkasnije za 30 dana razmotriti nacrt zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, s tim da u tom tekstu bude ugrađeno i pitanje broja i finansiranja boračkih udruženja.

 

Protest boraca trajao je od početka današnje sjednice Predstavničkog doma. Stalno su demonstranti isticali da ne odustaju od tri zahtjeva koja su postavili vlastima i prije. Zahtjevaju uvođenje boračkog dodatka braniteljima koji nisu zbrinuti nijednim od aktuelnih zakona iz boračke legislative, javnu objavu boračkog registra jer smatraju da među sadašnjim korisnicima boračkih prava ima i nelegalnih te prestanak finansiranja svih udruženja boraca u FBiH budući da od rata naovamo postoji mnoštvo tih asocijacija.

 

Za vrijeme protesta, u zgradi Parlamenta i ispred nje bilo je pojačano prisustvo policije s pancirima i šljemovima. Prostor između demonstranata i glavnog ulaza u zgradu dijelila je zaštitna ograda.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940457

Powered by Blogger.ba