Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

23.05.2018.

NEVIDJENI BLAM DRAGANA COVICA: PRIMLJEN JE U RUSKU A NE EVROPSKU AKADEMIJU

NEVIĐENI BLAM DRAGANA ČOVIĆA: Primljen je u rusku a ne evropsku Akademiju inženjera, a to nije jedina laž koju je izrekao!

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović pohvalio se prije dva dana kako je izabran za redovnog člana "jedne od najuglednijih evropskih institucija iz područja tehničkih nauka Međunarodne inženjerske akademije (International Academy of Engineering)". Istina je, ipak, nešto drugačija - niti je Čović izabran za "redovnog člana", kako je naveo, niti je u pitanju "ugledna" institucija, barem ako je suditi po njenom članstvu...NEVIĐENI BLAM DRAGANA ČOVIĆA: Primljen je u rusku a ne evropsku Akademiju inženjera, a to nije jedina laž koju je izrekao!

Kako se navodi na web stranici Akademije, radi se o instituciji koju su 1991. godine osnovali "ruski inženjeri", a čije je sjedište u Moskvi.

A o kakvoj se "prestižnoj" Akademiji radi najbolje dokazuje činjenica da je prije HDZ-ovog "pronositelja evropskih vrijednosti" počasnu nagradu dobio – kazahstanski diktator Nursultan Nazarbayev, objavio je Žurnal.

 

Ukoliko želite postati član Akademije, piše na službenoj stranici, morate platiti "pristupnu pristojbu" koju određuje Vijeće Međunarodne akademije inženjera. Osim pristupne, godišnja članarina je 50 dolara, a na službenoj stranici je objavljena i uplatnica na kojoj je naveden račun otvoren u Sber banci. Toliko o ugledu "jedne od najuglednijih evropskih institucija" - piše Žurnal.

 

U to smo se i sami uvjerili pregledom stranice Akademije.

alt

- Akademija je osnovana 1991. godine, te uključuje nacionalne akademije inženjeringa, odjele i predstavništva širom svijeta, a osnovne smjernice određene su posebnim karakteristikama i potrebama razvoja svake od država članica Akademije - napisao je Kabinet hrvatskog člana Predsjedništva BiH u saopćenju za javnost objavljenom 21.5.2018. godine.

 

Za razliku od Čovićevog saopćenja, u rubrici historijat, na službenoj stranici Akademije, ima malo više činjenica.

 

- Krajem 1991. godine, na temeljima Inženjerske akademije SSSR-a, Akademiju su osnovale zemlje, bivše članice Sovjetskog saveza. One su osnovale Međunarodnu akademiju za inženjerstvo koja je 10. februara 1992. godine registrovana u Ministarstvu pravde u Moskvi - piše na službenoj stranici, po Čoviću, "ugledne evropske Akademije".

 

Iz kabineta Dragana Čovića također su naveli kako je hrvatski član Predsjedništva BiH izabran za "redovnog člana" spomenute akademije, što je još jedna neistina. Čović je, naime, kako piše na web stranici, dopisni član Akademije.

alt

Veliku podršku prilikom osnivanja Akademije, piše također na službenoj stranici, pružili su "počasni predsjednici i akademici Ruske akademije nauka".

 

Kabinet Dragana Čovića, naravno, i ove činjenice prešućuje. Ali zato ističe da je on postao članom "Srednjoevropskog odjela Međunarodne tehničke akademije sa sjedištem u Beču". U saopćenju nije navedeno da je sjedište Akademije u Moskvi.

 

- Ova prestižna Akademija trenutno ima više od 1.300 članova iz preko 40 zemalja svijeta, među kojima su premijeri i predsjednici država, istaknuti naučnici, javne osobe, te čelnici velikih naučnih struktura - istaknuto je iz Čovićevog kabineta.

 

O kojim se državama radi, najbolje se uvjeriti na službenoj stranici Akademije. Idemo redom – Ukrajina, Kazahstan, Tajvan, Gruzija, Armenija, Bjelorusija, Azerbejdžan, Rusija, Uzbekistan, Kirgistan, Tadžikistan, Peru... 

 

Predsjednik Centralno-evropskog odjela Akademije, čije je sjedište u Beču, zove se Branko Katalinić. Radi se o hrvatskom profesoru mašinstva koji je 27. oktobra 2016. godine u Mostaru organizovao simpozij DAAAM. Pokrovitelj simpozija bio je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74259280

Powered by Blogger.ba