Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

20.05.2018.

U OVO NIKO NIJE VJEROVAO: BiH IZJEDNAČILA IZVOZ I UVOZ SA NJEMAČKOM

U OVO NIKO NIJE VJEROVAO: BiH izjednačila izvoz i uvoz sa Njemačkom!

BiH je uspjela izbalansirati trgovinsku razmjenu s nekim od najvažnijih vanjsko-trgovinskih partnera, poput Njemačke, Austrije, Slovenije...


U OVO NIKO NIJE VJEROVAO: BiH izjednačila izvoz i uvoz sa Njemačkom!

BiH je u prvom kvartalu 2018. godine ostvarila izvoz vrijedan 2,86 milijardi KM što je solidan rast od 12,15 posto, pri čemu je vrlo značajno da je BiH uspjela izbalansirati trgovinsku razmjenu s nekim od najvažnijih vanjsko-trgovinskih partnera, poput Njemačke, Austrije, Slovenije.

 

Tako je trgovinska razmjena BiH i Njemačke iznosila nešto više od 847 miliona KM, pri čemu je izvoz iz BiH i uvoz iz Njemačke skoro izjednačen. BiH je iz Njemačke uvezla robu vrijednu 436,4 miliona KM, a u isto vrijeme na njemačko tržište izvezla je robu vrijednu 424,2 miliona KM.

 

Što se tiče Austrije, koja je također važan trgovinski patner BiH, situacija je još povoljnija za našu državu: nakon duljeg vremena izvoz BiH u Austriju nadmašio je uvoz iz te države za oko 8 miliona KM.

 

Među deset najvećih trgovinskih partnera nalazi se i Rusija, s kojom BiH ima najlošiju trgovinsku bilansu: uvoz iz te države 10 puta je veći od izvoza BiH.

 

U nastavku teksta pogledajte tabelu deset najvećih trgovinskih partnera BiH, s pokazateljima za prvi kvartal 2018. godine.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
75404920

Powered by Blogger.ba