Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

20.05.2018.

SRBIJA JE SVAKI PUT GUBILA KADA JE SLUŠALA CRKVU

CRNOGORCI ODRŽALI LEKCIJU SRBIJI: “Srbija je svaki put gubila kada je slušala crkvu”

“Neriješeni kosovski problem je stalni izvor nacionalističkog ekstremizma i pomažu se ruske namjere da se destabilizuje Balkan”, smatra istoričar.
Predstavnici SPC su ljuti jer je njihov zaključak o Kosovu sa posljednjeg Sabora gurnut u zapećak, pišu crnogorski mediji.

 

Kako navodi “Pobjeda”, oni se zalažu za zamrznuti konflikt koji uopšte ne može biti opcija rješenja za Kosovo.

 

“Ne bih da budem ciničan, ali svakome je prijestonica tamo gdje mu je kasa. A vrlo dobro popunjena kasa SPC je u centru Beograda. Sve drugo je čista politika i ideološka retorika koju crkva koristi u velikim količinama”, kaže Milivoj Bešlin, istoričar, odgovarajući na “Pobjedino” pitanje zašto je za SPC Kosovo duhovna prijestonica i mora biti u svetovnim granicama Srbije kada je tek 1912. godine ušla u sastav Srbije.

 

 

On ističe da je njima kao i njihovim ruskim pokroviteljima u interesu zadržavanje statusa quo, dakle, stanja tzv. zamrznutog konflikta.

 

“Preko neriješenog kosovskog problema se postiže nekoliko stvari: omogućava Rusiji da utiče na političke i ekonomske prilike u Srbiji, pomažu ruske namjere da se destabilizuje Balkan i preko njega vrši destabilizacija Evrope; dalje, neriješeni kosovski problem je stalni izvor nestabilnosti i nacionalističkog ekstremizma u Srbiji, čime se konstantno generiše nacionalistička plima kao i antizapadna i rusofilska orijentacija kod građana Srbije”, kaže Bešlin.

 

Prema njegovim riječima, “srpski nacionalistički projekat je svaki put dobijao kada je slušao crkvu, ali je Srbija u svakoj od tih prilika bila gubitnik”, prenosi crnogorski portal CDM.

 

“Neriješeni kosovski problem je stalni izvor nacionalističkog ekstremizma i pomažu se ruske namjere da se destabilizuje Balkan”, smatra istoričar.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
75404922

Powered by Blogger.ba