Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

20.05.2018.

REKLI STE: 'MOCNICI MOGU UBITI, ZATASKATI I ZIVJETI BEZ SAVJESTI'

20.05.2018.

U OVO NIKO NIJE VJEROVAO: BiH IZJEDNAČILA IZVOZ I UVOZ SA NJEMAČKOM

U OVO NIKO NIJE VJEROVAO: BiH izjednačila izvoz i uvoz sa Njemačkom!

BiH je uspjela izbalansirati trgovinsku razmjenu s nekim od najvažnijih vanjsko-trgovinskih partnera, poput Njemačke, Austrije, Slovenije...


U OVO NIKO NIJE VJEROVAO: BiH izjednačila izvoz i uvoz sa Njemačkom!

BiH je u prvom kvartalu 2018. godine ostvarila izvoz vrijedan 2,86 milijardi KM što je solidan rast od 12,15 posto, pri čemu je vrlo značajno da je BiH uspjela izbalansirati trgovinsku razmjenu s nekim od najvažnijih vanjsko-trgovinskih partnera, poput Njemačke, Austrije, Slovenije.

 

Tako je trgovinska razmjena BiH i Njemačke iznosila nešto više od 847 miliona KM, pri čemu je izvoz iz BiH i uvoz iz Njemačke skoro izjednačen. BiH je iz Njemačke uvezla robu vrijednu 436,4 miliona KM, a u isto vrijeme na njemačko tržište izvezla je robu vrijednu 424,2 miliona KM.

 

Što se tiče Austrije, koja je također važan trgovinski patner BiH, situacija je još povoljnija za našu državu: nakon duljeg vremena izvoz BiH u Austriju nadmašio je uvoz iz te države za oko 8 miliona KM.

 

Među deset najvećih trgovinskih partnera nalazi se i Rusija, s kojom BiH ima najlošiju trgovinsku bilansu: uvoz iz te države 10 puta je veći od izvoza BiH.

 

U nastavku teksta pogledajte tabelu deset najvećih trgovinskih partnera BiH, s pokazateljima za prvi kvartal 2018. godine.

 

20.05.2018.

SRBIJA JE SVAKI PUT GUBILA KADA JE SLUŠALA CRKVU

CRNOGORCI ODRŽALI LEKCIJU SRBIJI: “Srbija je svaki put gubila kada je slušala crkvu”

“Neriješeni kosovski problem je stalni izvor nacionalističkog ekstremizma i pomažu se ruske namjere da se destabilizuje Balkan”, smatra istoričar.
Predstavnici SPC su ljuti jer je njihov zaključak o Kosovu sa posljednjeg Sabora gurnut u zapećak, pišu crnogorski mediji.

 

Kako navodi “Pobjeda”, oni se zalažu za zamrznuti konflikt koji uopšte ne može biti opcija rješenja za Kosovo.

 

“Ne bih da budem ciničan, ali svakome je prijestonica tamo gdje mu je kasa. A vrlo dobro popunjena kasa SPC je u centru Beograda. Sve drugo je čista politika i ideološka retorika koju crkva koristi u velikim količinama”, kaže Milivoj Bešlin, istoričar, odgovarajući na “Pobjedino” pitanje zašto je za SPC Kosovo duhovna prijestonica i mora biti u svetovnim granicama Srbije kada je tek 1912. godine ušla u sastav Srbije.

 

 

On ističe da je njima kao i njihovim ruskim pokroviteljima u interesu zadržavanje statusa quo, dakle, stanja tzv. zamrznutog konflikta.

 

“Preko neriješenog kosovskog problema se postiže nekoliko stvari: omogućava Rusiji da utiče na političke i ekonomske prilike u Srbiji, pomažu ruske namjere da se destabilizuje Balkan i preko njega vrši destabilizacija Evrope; dalje, neriješeni kosovski problem je stalni izvor nestabilnosti i nacionalističkog ekstremizma u Srbiji, čime se konstantno generiše nacionalistička plima kao i antizapadna i rusofilska orijentacija kod građana Srbije”, kaže Bešlin.

 

Prema njegovim riječima, “srpski nacionalistički projekat je svaki put dobijao kada je slušao crkvu, ali je Srbija u svakoj od tih prilika bila gubitnik”, prenosi crnogorski portal CDM.

 

“Neriješeni kosovski problem je stalni izvor nacionalističkog ekstremizma i pomažu se ruske namjere da se destabilizuje Balkan”, smatra istoričar.

20.05.2018.

SLOBODAN VASKOVIĆ ŽESTOKO OPTUŽUJE NOVIM DOKAZIMA

20.05.2018.

VRHUNAC KARIJERE KOMESARA VOLUNTERA (ILIJE LASIĆA) : "ILIJA LASIĆ" TVRDI DA JE SAMOSTALNO ODLUČIO ZAUSTAVITI KONVOJ!

VRHUNAC KARIJERE KOMESARA VOLONTERA: Ilija Lasić tvrdi da je samostalno odlučio zaustaviti konvoj!

Ilija Lasić, nezakonito imenovani komesar HNK-a saslušan je za sada u svojstvu svjedoka. Prema informacijama Žurnala, sve što je uspio izgovoriti tokom saslušanja, jeste da je zaustavljanje konvoja sa migrantima naredio po svojoj procjeni, te da niko ne stoji iza te odluke. Izvori Žurnala pak tvrde da on policijom upravlja samo formalnoVRHUNAC KARIJERE KOMESARA VOLONTERA: Ilija Lasić tvrdi da je samostalno odlučio zaustaviti konvoj!

Iliju Lasića saslušali su inspektori SIPE po naredbi državnog tužilaštva. Dotični se gotovo godinu dana predstavlja kao policijski komesar Hercegovačko-neretvanskog kantona unatoč pravosnažnoj presudi da je nelegalno izabran na ovu funkciju prije četiri godine. Pri tome funkciju obavlja doslovno volonterski, jer mu je nakon presude ukinuta isplata komesarske plate!? Može se iz ovog podatka ispisati niz šaljivih dosjetki o još jednom bosanskohercegovačkom paradoksu. Pravno gledano policijom HNK upravlja tako građanin Ilija Lasić, no situacija za zaustavljanjem konvoja migranata “na granici HNŽ” je isuviše ozbiljna za tako nešto u ovom trenutku.

 

KOMESAR KAO POSLUŠNIK

 

Onome ko je upoznao “policijskog komesara HNK” Iliju Lasića jasno je da on ništa smisleno, osim možda svojih ličnih podataka, ne može reći inspektorima SIPE. Prema informacijama Žurnala, sve što je uspio izgovoriti tokom saslušanja, za sada u svojstvu svjedoka, jeste da je odluku o zaustavljanju konvoja sa migrantima donio samostalno, te da niko ne stoji iza te odluke.

 

Da se ne lažemo, nije Lasić mogao ni planirati, a pitanje je da li i shvatiti posljedice sprečavanja smještanja migranata u kamp Salakovac. Jednako kao što je 2014. godine dekretom HDZ-a BiH preuzeo upravljanje policijom tako je i sada Lasić putem telefona samo izvršio, tačnije proslijedio policajcima dostavljenu mu naredbu stranačkih šefova, što ga naravno ne amnestira odgovornosti.

 

Nekoliko izvora Žurnala, ako se već to mora reći i hrvatske nacionalnosti iz MUP-a i policije HNK, potvrdilo je da ovom institucijom u praksi upravlja Dalibor Drlje, savjetnik ministra unutrašnjih poslova Slađana Bevande. Drlje, uzgred rečeno bivši novinar, slovi kao osoba od apsolutnog povjerenja Dragana Čovića i njegovog pobočnika Miroslava Čorića, te se sva njegova naređenja i shvataju i prihvataju kao “naredba iz stožera”.

 

“Po MUP-u prosipa teror, dere se na policajce, odlučuje što će ko raditi”, reći će za Žurnal jedan od tih izvora, uz uslov razumljive anonomnosti.

 

Drlje je jedan od kandidata za člana Nezavisnog odbora koji bi trebao izabrati policijskog komesara. Imenovanje odbora, treba li to uopće naglasiti kada je HNK u pitanju, dugo je već predmetom političkog sporenja i svako malo se prolongira. Plan je, prema našim izvorima da Drlje bude ne samo kooptiran u Nezavisni odbor, nego i imenovan za predsjednika. Nakon toga bi, sličnom metodom od prije četiri godine, za komesara ponovo bio imenovan Ilija Lasić ili u krajnjem slučaju eventualno profilom ista osoba koja će postupati po naputcima HDZ-a BiH, čitaj Dragana Čovića, dok bi Drlje potom bio nagrađen (i) još boljom pozicijom.

 

ZUBAC JE OSUĐEN ZA BLAŽE DJELO

 

Podsjetimo, Nezavisni odbor kojim je presjedavao Ivo Karačić, Vladi HNK za poziciju policijskog komesara predložio je Iliju Lasića. Vlada nije potvrdila imenovanje, a njen tadašnji predsjednik Denis Lasić uz podršku ministra unutrašnjih poslova Slađana Bevande, zna se čijih kadrova, prepušta odboru da izvrši, ispostaviće se, potpuno nezakonito postavljenje Lasića.

 

Novi komesar je odmah započeo čistku za HDZ BiH nepodobnih policijskih kadrova prije svega hrvatske nacionalnosti, stavljajući tako MUP i policiju pod apolutnu kontrolu, što je uz odavno podređeno Tužilaštvo HNK zaokružilo uticaj na sve moguće istrage protiv prevashodno kadrova ove stranke.  

 

Zato i nije iznenađenje što je Lasić pokorno izvršio stranačku zapovijed da zaustavi konvoj autobusa sa migrantima na granici HNK. Sve i da je htio, nije mogao razmišljati o posljedicama ovog svojevrsnog suprotstavljanja i pokušaja protudržavnog djelovanja.

 

Nikakve razlike nema, a moguće da je i djelovanje Ilije Lasića ispoljeno u ovom slučaju, drastičnije nezakonito u odnosu na ono bivšeg direktora SIPE Gorana Zupca, osuđenog (uslovno) na godinu dana jer je odbio anagažovati specijalnu jedinicu tokom paljenja zgrade Predsjedništva BiH. Razlika je formalna, Zubac nije zaštitio državne objekte, dok se “komesar” Lasić naredbom suprostavio odlukama državnih institucija te gotovo izazvao međusobni sukob policijskih agencija.

 

(zurnal.info)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940375

Powered by Blogger.ba