Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

19.05.2018.

DRAGAN BURSAC: COVICEV DRZAVNI UDAR - SAMAR ZA KONACNO BUDJENJE

Dragan Bursać: Čovićev državni udar – šamar za konačno buđenjeJučer je stanovnike Bosne i Hercegovine probudila sramna odluka policije Hercegovačko-neretvanskog kantona da, uprkos ili u inat odluci državnih institucija, vrati migrante i izbjeglice koji su u pet autobusa upućeni iz Sarajeva u Salakovac.

U drugom planu je fakat da je takav diskriminacioni i anticivilizacijski potez izazvao paniku među nesrećnim ljudima, među kojima je i 18-ero djece i koji doslovno ne znaju šta da rade.

Utrka za lokalnog Orbana

Piše : Dragan Bursać (Aljazeera)

A zaista su nesrećni. Ne samo zbog muke svoje, ne samo zato što su se zatekli u ovoj i ovakvoj državi Bosni i Hercegovini nego zato što je izborna godina. A koliko god se mi trudili da ne gledamo realnosti u oči, ona prosto vrišti na nas. I kroz vrisak nam progovara da je u toku utrka među lokalnim političkim moćnicima i kabadahijama ko može najbolje da imitira mađarskog premijera Viktora Orbana.

Jer, upravo se na diskriminaciji, segregaciji, izolaciji, populizmu i gotovo neofašizmu dobijaju izbori. A kud ćeš boljeg poligona od izbjeglica i migranata, čije su sudbine samo kolateralna šteta, a iživljavanja nad njima tek plus u agendi naših mračnjaka.

Tako je još prošle sedmice predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik rekao da ovaj entitet NEĆE ponuditi svoje resurse za privremeni smještaj izbjeglica, da će one biti “distribuirane dalje”, a onda je sve začinio i nekakvim pominjanjem “naših vrijednosti”, kao univerzalnog fašistoidnog obrasca.

Dragan skrenuo

I nije trebalo dugo čekati, pa da mu se kompanjon iz Hercegovine Dragan Čović pridruži u osvajanju predizbornih poena na ekstremnoj desnici.

Znate, to je onaj Dragan, čovjek koji je u svojoj zemlji skrenuo tok rijeke, koji je u svojoj zemlji koristio ljude kao robove za vrijeme rata, koji svakog sekunda verbalno i antizakonski urinira po svojoj zemlji, a čiji je predsjednik.

I kao da mu to nije dovoljno, odlučio je postaviti granicu svog paradžemata, valjda negdje na Ivan-sedlu, sa koje se vraćaju u “mrsko Sarajevo prljave izbjeglice”.

To što je Čović zaustavio i istjerao iz hercegovačkih kotara konvoj sa izbjeglicama tek je njegov očekivani nacionalistički manir i predstavlja pola problema. Zapravo, znajući Čovića i prateću mu kliku, upravo je ovo trebalo i očekivati. Jer, ptica ne može da preleti preko hercegovačkih kantona, a da to čovjek koji skreće tokove rijeka ne zna. Pa je ovog puta skrenuo izbjeglički konvoj.

Neko bi rekao: sve u svemu Dragan Čović je skrenuo, ali upravo suprotno. Osim što se i ovog puta pokazuje kao “nesporni lider Hrvata”, Čović testira atrofirane institucije države Bosne i Hercegovine. Pa nam ostaje da se zapitamo je li ovo implementacija famoznog Plana B, koji je dogovorio sa Miloradom Dodikom, a koji se tiče, pazite sad, ne participiranja nego preuzimanja vlasti na državnom nivou? Da li je konjička “balvan-revolucija” samo probni test za javnost i institucije?

Izražavanje zabrinutosti kao profesija

A stvarna muka čuči baš u kilavim državnim institucijama, koje (najvjerovatnije) neće uraditi apsolutno NIŠTA u vezi sa direktnim kršenjem zakona države od jednog čovjeka.

Evo, odmah na prvu, ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić je rekao da ga je “uznemirila” vijest o protjerivanju izbjeglica i da “očekuje da Tužilaštvo hitno reaguje i hapsi”.

“Ovo je za mene jedna vrsta ozbiljnog državnog puča ili udara, da policijski komesar jednog kantona donese odluku da državne institucije ne mogu izvršavati ustavom propisane nadležnosti. To je udar na ustavnopravni poredak države. Ovdje su institucije radile u skladu sa Ustavom i nikakav komesar niti bilo koja osoba nema pravo da spriječi da se izvršavaju zakonom propisane obaveze državnih institucija”, zaključio je Mektić.

Iza krupnih riječi “puč i državni udar” krije se jedan pasivan odgovor i nespremnost da se nosi sa situacijom. Ako vam prvi policajac države kaže da Tužilaštvo treba nešto da uradi, piši propalo.

Barikade Ilije Lasića

A za to vrijeme u realnosti nekakav lokalni nelegalno izabrani policijski komesar Ilija Lasić, sve sa dugim cijevima, sprovodi odluku svog centuriona Dragana Čovića i dugim cijevima ništi i državu Bosnu i Hercegovinu i njene institucije.

Istovremeno, narod ili zatrovan ksenofobijom glasno odobrava rasističke i segregatorne mjere ili se zabavio iz fotelja krizom na Bliskom istoku. A čudna je to odioza naroda našeg prema izbjeglicama i migrantima. Pa pola Bosne i Hercegovine je kao direktni produkt rata postao izbjeglička populacija. I taj naš narod sa ustrajnošću ne podnosi nevoljnike, koji su od muke pobjegli. Empatija na nuli.

No, kako god, u konačnici će Čović uzeti izbore u “svojim” kantonima dok se veselo sprda sa institucijama zemlje čiji je predsjednik i za šta je debelo plaćen. I ovo je samo smjernica, samo putokaz kako će “funkcionisati” država sa Planom B i osovinom Dodik–Čović.

Osim ako…?

Osim ako se zaista ne probude uhljebljeni državni zaposlenici u Tužilaštvu, sudstvu i policiji i ne počnu da rade svoj posao. A sada je doslovno posljednji trenutak. Jer, ako ne dođe do promptnog hapšenja odgovornih za očigledan udar na državu, sve je ovo samo uvertira u crnilo koje nas čeka.

Pa je onda, paradoksalno, zlostavljanje i izbjeglica i države možda najbolji pedagoški šamar svima nama da se probudimo, protresemo institucije koje plaćamo, jer u protivnom, daleko bilo, opet možemo da završimo u izbjegličkim kolonama.

19.05.2018.

PADDY ASHDOWN OTVORENO: 'ZAPAD JE POGRESIO U BIRANJU SVOJIH MILJENIKA U BiH'

19.05.2018.

REAKCIJA SDS-A: "MUP HNK ZLOUPOTREBLJEN, NA IVAN-SEDLU SE ZVECKALO ORUZJEM"

REAKCIJA SDS-a: "MUP HNK zloupotrijebljen, na Ivan-sedlu se zveckalo oružjem"

Srpska demokratska stranka /SDS/ najoštrije je osudila "jučerašnje zveckanje oružjem na Ivan-sedlu, zloupotrebu Specijalne policije MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona i migrantske krize s ciljem produbljavanja i zaoštravanja političke krize u BiH"REAKCIJA SDS-a: 'MUP HNK zloupotrijebljen, na Ivan-sedlu se zveckalo oružjem'


Srpska demokratska stranka podsjeća sve neodgovorne političare da živimo u jednoj od najsiromašnijih država svijeta iz koje mladi ljudi bježe i u kojoj narod na trgovima traži istinu i pravdu, jer je ne nalaze u institucijama zbog loših i korumpiranih rukovodilaca. 

Politizacija i zloupotrebe migrantske krize nisu ništa drugo do skretanje pažnje sa stvarnih problema. Ne bi nas iznenadilo da takvi političari uskoro izmisle i terorističke akte koje će tobože osujetiti kako bi se predstavili kao „beskompromisni zaštitnici naroda“ i kako bi pokušali zataškati sve probleme koje su sami stvorili'', navodi se u saopćenju SDS-a.
19.05.2018.

JURICA PAVICIC: "SVI KOJI IMAJU DOKTORAT SVEUCILISTA NA KOJEM JE DRAGAN COVIC "POCASNI DOKTOR" TREBALI BI GA VRATITI, JA SVOJ DOKTORAT VRACAM"!

PAVIČIĆ O ČOVIĆEVOM POČASNOM DOKTORATU: "Svi koji imaju doktorat Sveučilišta na kojem je Čović "počasni doktor" trebali bi ga vratiti, ja svoj doktorat VRAĆAM"!

Jurica Pavičić, hrvatski književnik i filmski kritičar, doktor znanosti,  kolumnu u "Jutarnjem listu" posvetio je dodjeljivanju počasnog doktorata Draganu Čoviću od strane zgrebačkog SveučilištaPAVIČIĆ O ČOVIĆEVOM POČASNOM DOKTORATU: 'Svi koji imaju doktorat Sveučilišta na kojem je Čović 'počasni doktor' trebali bi ga vratiti, ja svoj doktorat VRAĆAM'!

Pavičić ukazuje na prosvjed kojeg je tim povodom, kao jedna od rijetkih univerzitetskih profesora, uputila profesorica Đurđica Čilić.

 

"Mladu profesoricu podrijetlom iz Livna osobito je zateklo što je u nizu zasluga koje su Čoviću donijele honoris causa navodi i šefovanjem mostarskom industrijom "Soko", Stoga je članove Senata podsjetila da je "Dragan Čović u poduzeću "Soko" za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini ratne logoraše bošnjačke nacionalnosti koristio za prisilni rad" i postavila svojim  kolegama pitanje "želimo li doista ovo sveučilište opteretiti hipotekom pristajanja na tako teške kompromitacije u kontekstu ratnih logora"?

 

Pavičić u nastavku teksta piše:

 

"Pokušajte zamisliti-recimo-da bilo koje njemačko sveučilište počasni doktorat da industrijalcu koji je u Thussenu, ili Kruppu, ili Siemensu koristio ruske ili poljske robove. Pokušajte zamisliti, ne njemačko, nego, eto, bosansko, ili srpsko sveučilište koje počasni doktorat daje političaru koji se u pauzi između političkih sastanaka na sudu brani od optužbi za mito, korupciju i reket. Pokušajte, na koncu, zamisliti kakav bi rusvaj nastao u Hrvatskoj da beogradsko sveučilište da doktorat nekom političaru SAO Krajine, te da u obrazloženju napiše da je "zasluge stekao u teškim trenutcima ukidanja Srpske Rrpublike Krajine"? U Hrvatskoj bi, bez ikakve sumnje, nastao rusvaj. Javljali bi se ministri i šatoraši, biskupi i kolumnisti. Jandroković bi vjerojatno prekinuo posjet Beogradu, a komentatori grmjeli kako se "Beograd nije ništa promijenio". A sada najveće hrvatsko sveučilište čini nešto navlas isto.."

 

Jurica Pavičić na kraju kolumne poziva na javno ograđivanje skandala zagrebačkog Sveučilišta:

 

"Prije nekoliko dana, niz mojih kolega javno se odreklo nagrade hrvatskog novinarskog društva u znak protesta što je istu nagradu dobila TV novinarka blago rečeno osebujnog stila i pogleda na povijest. S obzirom da je doktorat Čoviću nemjerljivo veći skandal od spomenute novinarske nagrade, možda bismo mi koji smo na istom sveučilištu doktorirali trebali napraviti isto što i novinari: zasuti Borasa (rektora zagrebačkog Sveučilišta, op. SB) tuljcima u znak prijezira.

 

Ne znam za druge, ali znam za sebe. Isti dokorat koji ima Dragan Čović, meni ne treba. Vraćam vam ga“!

 

 

 

(SB / JL)

19.05.2018.

KEMAL KURSPAHIĆ: BALKANSKA 'SLAMKA MEDJU VIHOROVE'

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940496

Powered by Blogger.ba