Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

18.05.2018.

ŠTA SE DESILO NA IVAN SEDLU: JE LI HDZ DANAS IZVRŠIO DRŽAVNI UDAR U BiH?

ŠTA SE DESILO NA IVAN SEDLU: Je li HDZ danas izvršio državni udar u BiH?

Pet autobusa sa 270 migranata koji su jutros iz Sarajeva krenuli ka azilantskom centru Salakovac kod Mostara policija je zaustavila u Konjicu i vratila na Ivan sedlo.ŠTA SE DESILO NA IVAN SEDLU: Je li HDZ danas izvršio državni udar u BiH?

Imigranti su tako ostali na granici između dva kantona. S jedne strane su pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo koji su bili pratnja konvoju, s druge su pripadnici MUP-a HNK-a koji sprječavaju imigrante da uđu u Hercegovačko-neretvanski kanton. 

Odluka u premještanju imigranata iz Sarajeva u azilantski centar Salakovac kod Mostara odluka je državnih institucija Bosne i Hercegovine, tačnije Ministarstva sigurnosti, te je kao takva obavezujuće za sve niže nivoe vlasti. 

Sprječavanjem da se izvrši odluka države BiH, policija HNK, kantona u kojem glavnu vlast ima HDZ, izvršila je direktan udar na državne institucije.

 

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nema nikakvih dvojbi šta je po srijedi i ovaj potez naziva državnim udarom:

"Vlada HNK nema pravo da stornira odluku državnih institucija. U suprotnom, nema više države, nema institucija, niko nikoga ne poštuje i raspada se ustavno-pravni sistem. Ako političari ove države prihvate ovakvu vrstu udara, onda je to konačni raspad BiH. Ovo sada izlazi iz ingerencija sigurnosnog sektora, sada je riječ o funkcionisanju ustavno-pravnog poretka i političkog sistema koji ruše najodgovorniji političari".


Podsjetimo, HDZ-ovi protagonisti, uključujući i sam vrh stranke, već odavno najavljuju mogućnost kreiranja haosa u državi ukoliko se ne usvoji izborni zakon po njihovoj volji, u prvom redu kroz prijetnje da će preko Doma naroda blokirati izbor novih vlasti u BiH nakon izbora. 

Da li je ovaj današnji potez samo generalna proba pred mnogo ozbiljnije korake?


(D.H.)

//////////

IRONIJE LI: Dan prije nego su zaustavljeni migranti, Čović u Zagrebu držao predavanje o ljudskim pravima

Dan prije nego je MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona zaustavio autobuse sa migrantima u Konjicu, koji su krenuli prema Izbjegličkom kampu Salakovac kod Mostara, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pohvalio se na Twitteru kako u Zagrebu govori o ljudskim pravima.

IRONIJE LI: Dan prije nego su zaustavljeni migranti, Čović u Zagrebu držao predavanje o ljudskim pravima„Na poziv Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Republike Hrvatske, Znanstvenog vijeća za mir i ljudska prava, govorim 'O ljudskim pravima u Bosni i Hercegovini s posebnim osvrtom na status konstitutivnoga hrvatskog naroda'", napisao je Čović.

 

alt

 

Već sljedećeg dana iz opozicionih partija u BiH optužili su Dragana Čovića i HDZ BiH da su posredstvom komesara MUP-a HNK Ilije Lasića nelegalno zaustavili kolonu migranata koju je Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine prevozila prema Izbjegličkom centru Salakovac kod Mostara.

 

Među skoro 300 migranata, uglavnom sa Bliskog istoka, koji su ranije boravili u jednom sarajevskom parku, bilo je mnogo žena i djece. Prije nego su država BiH, strane ambasade i OHR izvršile pritisak na kantonalne vlasti, migranti su četiri sata držani u koloni.

 

Iz Kantonalnog i Gradskog odbora HDZ-a BiH u Mostaru su saopćili kako ne žele da se u HNK formira imigrantski centar.

 

Domaće nevladine organizacije potez kantonalnih vlasti u HNK ocjenjuju kao rasistički i poražavajući.

 

Državni ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je da je nepoštivanjem odluka državnih institucija udar na Ustav Bosne i Hercegovine, i zatražio hitno hapšenje HDZ-ovog ministra Lasića, piše NAP.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
75133923

Powered by Blogger.ba