Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

18.05.2018.

NEDZAD KORAJLIC: ,,ANGAZIRANJE SPECIJALNIH JEDINICA JE DRZAVNI UDAR, HITNO DA REAGUJU..."

NEDŽAD KORAJLIĆ: „Angažiranje specijalnih jedinica je državni udar, hitno da reaguju...“

„... SIPA i FUP“

 "MUP HNK aktivirao je specijalnu jedinicu, koja nije nadležna za taj dio, prema tome to može se reći da je to državni udar, i to je jednostavno nedopustivo, i ne smije se preko ovoga preći.

 

Apsolutno je potrebna hitna reakcija FUP-a i SIPA-e i Tužilaštva BiH", kazao je Nedžad Korajlić dekan Fakultata za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.
 
"Ovo je nedopustivo, jer se radi o objektu koji je pod ingerencijom države Bosne i Hercegovine. U tome dijelu samo je  trebao da se proprati konvoj da ne bi u putu bilo problema.

 

Jednostavno, na ovo moraju da reaguju kako državne agencije tako i federalni MUP, zbog eventualnog sukoba nadležnosti kantona", smatra Korajlić.
 
Dodao je da se u ovom trenutku ne može znati, u političkom smislu, ko bi trebao da odgovara, međutim prije svega treba aktivirati državne i federalne snage da proprate konvoj do krajnjeg odredišta.
 
"Ne treba sad da nas interesuje politika nego zakoni ove države, jer policijske agencije moraju postupati po zakonu", zaključio je.

 

(Vijesti.ba)

 


/////////////////////////

 

OVO JE ČOVIĆEV "ILEGALAC" ODGOVORAN ZA HAOS: Ilija Lasić nije imao odluku Vlade HNK da zaustavi migrante!

Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine HNK-a, kazao je medijima kako policijski komesar Ilija Lasić nije imao nikakvo zakonsko pravo da izda naredbu kojom se derogiraju odluke državnih institucija.
"Kao predsjedavajući Skupštine HNK i u kontaktu s ministrima u Vladi HNK dobio sam informacije da Vlada HNK ovih dana uopće nije razmatrala bilo kakvu odluku o smještaju migranata u Salakovac", rekao je Špago.

 

On je istakao da nisu tačne informacije kako Vlada HNK kao organ vlasti ima bilo kakav stav o tom pitanju.

Rekao je da ima informaciju da je policijski komesar HNK Ilija Lasić naredio Policijskoj upravi Konjic da zaustavi migrante te ih vrati u Kanton Sarajevo.

 

"To je presedan. Policijski komesar HNK je prema presudi Suda HNK nezakonito imenovan i on u tom svojstvu daje sebi za pravo da krši odluku Vijeća ministara BiH i derogira odluke državnih organa vlasti", rekao je Špago.

 

Inače, policijski komesar Ilija Lasić više od pola godine volontira na ovoj poziciji, budući da mu je nakon pravomoćne sudske presude, kojom je izrečeno da je njegovo imenovanje bilo nezakonito, uskraćena plaća.

Presuda je izrečena još u julu prošle godine, ali do sada nije implementirana.

 

Podsjetimo, Kantonalni sud u Mostaru je donio presudu kojom je potvrđeno da je policijski komesar u Hercegovačko-neretvanskom kantonu Ilija Lasić nezakonito imenovan.

 

Ovaj sud je, kao drugostepeni organ, uvažio žalbu bivšeg šefa policije u HNK Amira Begića, koji je kao jedan od kandidata na konkursu za ovu poziciju pokrenuo parnični postupak upravo zbog nezakonite procedure imenovanja policijskog komesara.

//////////////////////////////////////

PRVI ČOVJEK VLADE HNK NE GOVORI ISTINU: Ovaj dokument pokazuje da su znali za dolazak migranata!

Institucije Hercegovačko-neretvanskog kantona jesu obaviještene i to 16. maja kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova HNK dobilo dopis od Slobodana Ujića, direktora Službe za poslove sa strancima. U dopisu se precizira sve o transportu migranata, kao i ostali detalji.

Iz Kabineta premijera Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenka Hercega oglasili su se danas u vezi s pokušajem dovođenja većeg broja osoba u Izbjeglički kamp Salakovac.

 

“Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, niti Grad Mostar, nisu uopće kontaktirane niti konsultirane o mogućem dolasku većeg broja osoba u Izbjeglički kamp u Salakovcu. Stoga se postavlja pitanje ko je i na koji način donio odluku o njihovom upućivanju u Hercegovačko-neretvanski kanton “, stoji, između ostalog, u tom saopćenju.

 

No, iz Službe za poslove sa strancima BiH su to demantirali što jasno pokazuje jedan dokument.

 

Institucije Hercegovačko-neretvanskog kantona jesu obaviještene i to 16. maja kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova HNK dobilo dopis od Slobodana Ujića, direktora Službe za poslove sa strancima. U dopisu se precizira sve o transportu migranata, kao i ostali detalji.

alt

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76403476

Powered by Blogger.ba