Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

18.05.2018.

HDZ JE NAJGENOCIDNIJI POLITIČKI ENTITET U OVOM DIJELU EVROPE

18.05.2018.

"UZELI STE MI ĐAKCA, UZEĆU VAM SVE": DAVIDOV OTAC PORUČIO DA SE NEĆE POMJERITI SA TRGA KRAJINE DOK NE SAZNA ISTINU

“UZELI STE MI ĐAKCA, UZEĆU VAM SVE”: Davidov otac poručio da se neće pomjeriti sa Trga Krajine dok ne sazna istinu

On je poručio svim jatacim, prikrivačima, onima koji uništavaju dokaze da se neće maknuti sa Trga Krajine dok god istina i pravda ne budu zadovoljeni.



'UZELI STE MI ĐAKCA, UZEĆU VAM SVE': Davidov otac poručio da se neće pomjeriti sa Trga Krajine dok ne sazna istinu - 1

U Banjaluci se po 55. put održalo okupljanje “Pravda za Davida”.

 

Davor Dragičević rekao je kako je danas prošlo tačno 2 mjeseca odnosno 60 dana. U tih 60 dana vlast ne nudi nikakav odgovor.

 

– Ja, Davor Dragičević vam nikad neću oprostiti Đakca ni ostalu djecu – rekao je večeras pred okupljenim Banjalučanima Davidov otac.

 

On je poručio svim jatacim, prikrivačima, onima koji uništavaju dokaze da se neće maknuti sa Trga Krajine dok god istina i pravda ne budu zadovoljeni.

alt

Foto: BUKA 

 

– Uvijek ću ovdje biti, dok god ne dobijem dvije stvari – istinu i pravdu – poručio je on i ponovio da ova okupljanja moraju biti mirna i dostojanstvena.

 

On se osvrnuo i na danas objavljene fotografije Davidovog tijela koje je on objavio.

 

– Ono danas što sam objavio na Facebooku, izvinjavam se, morao sam, to su fotografije sa reobdukcije. Vidjeli ste sami, dijete nije bilo par sati u vodi, možda nije ni bilo u vodi. Vidjeli ste povrede, vidjeli ste mučenje. Ubili ste mi dušu, zatrli ste mi sjeme, svijeću ste mi ugasili. Uzeli ste mi Đakca, uzeću vam sve – kazao je Davor Dragičević.

 

Puštena je i Davidova pjesma “Klinac u getu” koju su svi otpjevali, a nakon toga Davor se još jednom obratio svima.

 

– Ako nekome bude falila dlaka sa glave, mojim prijateljima, komšijama, Pravdi za Davida, uzvratiću žestoko – rekao je Davor Dragičević, piše Buka.

18.05.2018.

SIPA UHAPSILA ILIJU LASIĆA: U TOKU SASLUŠANJE ZBOG "DRŽAVNOG UDARA"

SIPA UHAPSILA ILIJU LASIĆA: U toku saslušanje zbog "državnog udara"

Lasić je priveden u prostorije SIPA-e u Mostaru, gdje će biti saslušan.



SIPA UHAPSILA ILIJU LASIĆA: U toku saslušanje zbog 'državnog udara'

NAKON BLOKADE NA IVAN-SEDLU: Tužilaštvo BiH izdalo naredbu za saslušanje komesara Ilije Lasića


Pripadnici SIPA-e priveli su Iliju Lasića, komesara MUP HNK, koji je jutros spriječio pripadnike Službe za poslove sa strancima da migrante iz Sarajeva prebace u izbjeglički centar Salakovac kod Mostara.

 

Lasić je priveden u prostorije SIPA-e u Mostaru, gdje će biti saslušan.

Naoružani pripadnici MUP-a HNK-a jutros su po naredbi komesara Lasića na Ivan Sedlu zaustavili kolonu autobusa u kojima su bili migranti, a koji su po odluci Savjeta ministara trebali biti prebačeni u izbjeglički centar Salakovac kod Mostara.

Uslijedila je nakon toga reakcija ministra sigurnosti Dragana Mektića koji je ovaj čin nazvao "državnim udarom", te je od Tužilaštva BiH zatraženo da do kraja dana poduzme sve adekvatne mjere kako bi Lasić bio procesuiran zbog jutrošnje akcije policije HNK.

18.05.2018.

MIGRANTI NAKON POLICIJSKOG ZADRŽAVANJA STIGLI U MOSTAR

18.05.2018.

ŠTA SE DESILO NA IVAN SEDLU: JE LI HDZ DANAS IZVRŠIO DRŽAVNI UDAR U BiH?

ŠTA SE DESILO NA IVAN SEDLU: Je li HDZ danas izvršio državni udar u BiH?

Pet autobusa sa 270 migranata koji su jutros iz Sarajeva krenuli ka azilantskom centru Salakovac kod Mostara policija je zaustavila u Konjicu i vratila na Ivan sedlo.



ŠTA SE DESILO NA IVAN SEDLU: Je li HDZ danas izvršio državni udar u BiH?

Imigranti su tako ostali na granici između dva kantona. S jedne strane su pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo koji su bili pratnja konvoju, s druge su pripadnici MUP-a HNK-a koji sprječavaju imigrante da uđu u Hercegovačko-neretvanski kanton. 

Odluka u premještanju imigranata iz Sarajeva u azilantski centar Salakovac kod Mostara odluka je državnih institucija Bosne i Hercegovine, tačnije Ministarstva sigurnosti, te je kao takva obavezujuće za sve niže nivoe vlasti. 

Sprječavanjem da se izvrši odluka države BiH, policija HNK, kantona u kojem glavnu vlast ima HDZ, izvršila je direktan udar na državne institucije.

 

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nema nikakvih dvojbi šta je po srijedi i ovaj potez naziva državnim udarom:

"Vlada HNK nema pravo da stornira odluku državnih institucija. U suprotnom, nema više države, nema institucija, niko nikoga ne poštuje i raspada se ustavno-pravni sistem. Ako političari ove države prihvate ovakvu vrstu udara, onda je to konačni raspad BiH. Ovo sada izlazi iz ingerencija sigurnosnog sektora, sada je riječ o funkcionisanju ustavno-pravnog poretka i političkog sistema koji ruše najodgovorniji političari".


Podsjetimo, HDZ-ovi protagonisti, uključujući i sam vrh stranke, već odavno najavljuju mogućnost kreiranja haosa u državi ukoliko se ne usvoji izborni zakon po njihovoj volji, u prvom redu kroz prijetnje da će preko Doma naroda blokirati izbor novih vlasti u BiH nakon izbora. 

Da li je ovaj današnji potez samo generalna proba pred mnogo ozbiljnije korake?


(D.H.)

//////////

IRONIJE LI: Dan prije nego su zaustavljeni migranti, Čović u Zagrebu držao predavanje o ljudskim pravima

Dan prije nego je MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona zaustavio autobuse sa migrantima u Konjicu, koji su krenuli prema Izbjegličkom kampu Salakovac kod Mostara, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pohvalio se na Twitteru kako u Zagrebu govori o ljudskim pravima.

IRONIJE LI: Dan prije nego su zaustavljeni migranti, Čović u Zagrebu držao predavanje o ljudskim pravima



„Na poziv Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Republike Hrvatske, Znanstvenog vijeća za mir i ljudska prava, govorim 'O ljudskim pravima u Bosni i Hercegovini s posebnim osvrtom na status konstitutivnoga hrvatskog naroda'", napisao je Čović.

 

alt

 

Već sljedećeg dana iz opozicionih partija u BiH optužili su Dragana Čovića i HDZ BiH da su posredstvom komesara MUP-a HNK Ilije Lasića nelegalno zaustavili kolonu migranata koju je Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine prevozila prema Izbjegličkom centru Salakovac kod Mostara.

 

Među skoro 300 migranata, uglavnom sa Bliskog istoka, koji su ranije boravili u jednom sarajevskom parku, bilo je mnogo žena i djece. Prije nego su država BiH, strane ambasade i OHR izvršile pritisak na kantonalne vlasti, migranti su četiri sata držani u koloni.

 

Iz Kantonalnog i Gradskog odbora HDZ-a BiH u Mostaru su saopćili kako ne žele da se u HNK formira imigrantski centar.

 

Domaće nevladine organizacije potez kantonalnih vlasti u HNK ocjenjuju kao rasistički i poražavajući.

 

Državni ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je da je nepoštivanjem odluka državnih institucija udar na Ustav Bosne i Hercegovine, i zatražio hitno hapšenje HDZ-ovog ministra Lasića, piše NAP.

18.05.2018.

TOČKA NA IVAN SEDLU : DRŽAVNI UDAR U REŽIJI DRAGANA ČOVIĆA

Točka na Ivan sedlu : Državni udar u režiji Dragana Čovića



Gdje je sada glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, koja je ljudima obećala mir i sigurnost? Gdje se skrio Lars Gunar Wigemark, koji je svim svojim bićem stao iza evropskih vrijednosti Dragana Čovića? Zašto šute analitičarke sa fensi naočalama kojima je u Predsjedništvu BiH draže vidjeti Dragana Čovića nego Željka Komšića? Izražava li Valentin Inzko zabrinutost?

Osuđuje li Bakir Izetbegović svog koalicijskog partnera? Da li Farudin Radončić vjeruje u relaksaciju odnosa sa svojim prijateljem Draganom Čovićem? Gdje je sada zastavnik Saša Magazinović da se snima dok prelazi granicu? Ne onu sa Srbijom, već ovu, danas uspostavljenu, sa Herceg-Bosnom.

„Ovo je državni udar“, reći će državni ministar sigurnosti Dragan Mektić nakon što su Čovićevi policajci iz MUP-a HNK-a naoružani presreli konvoj sa migrantima kojeg su inspektori Službe za poslove sa strancima BiH trebali otpratiti do prihvatnog centra u Salakovcu.

Ovo je državni udar kojeg provodi predsjednik države Dragan Čović. Treći entitet više ne postoji u pregovorima o izmjenama izbornog zakona. Treći entitet postoji na terenu. Ima svoje granice, ima svoju nedavno dobro naoružanu policiju, ima svoje pravosudne institucije, ima svoju Elektroprivredu. Granice trećeg entiteta poklapaju se sa granicama udruženog zločinačkog poduhvata zvanog Hrvatska zajednica Herceg-Bosna. Ista su i obilježja, ista je i stranka na vlasti.

Država Bosna i Hercegovina danas je ponižena više nego bilo kada ranije. Državne institucije danas su kapitulirale pred tridesetak naoružanih specijalaca koje je Dragan Čović poslao da spriječe dolazak migranata u njegov glavni grad – Mostar. Nemoćan je i državni ministar sigurnosti Dragan Mektić koji je bio primoran da naredi Službi za poslove sa strancima da migrante vrate na teritoriju Kantona Sarajevo.
– Obavijestit ćemo Tužilaštvo BiH, kazao je Mektić u razgovoru za Žurnal.

Ali kakve koristi od toga? Tužilaštvo BiH već odavno je pod nadzorom Dragana Čovića? Zar iko može očekivati da državna tužiteljica Gordana Tadić izda naredbu za hapšenje organizatora državnog udara?
„Prikupljamo saznanja, nakon čega ćemo donijeti konačnu tužilačku odluku“, glasit će odgovor iz Tužilaštva BiH nakon što ih novinari upitaju šta će poduzeti u vezi sa separatističkim aktivnostima MUP-a HNK-a kojeg kontrolira Dragan Čović.

Obratite li se SIPA-i, Perica Stanić će pod uticajem svog zamjenika Đure Kneževića saopćiti da čekaju upute Tužilaštva BiH, te da ne mogu ništa poduzeti jer policija ne može pucati na policiju.
Predsjedništvo BiH danas neće zasjedati, jer je Bakir Izetbegović iscrpljen zbog ramazana, a popodne svakako odlučuje da li će njegova supruga biti kandidat za Predsjedništvo BiH. Vijeće ministara se neće sastati, jer će Denis Zvizdić  reagovati u „kondenzovanom vremenskom roku“.

Policija Kantona Sarajevo nema nadležnost za djelovanje, Federalna policija nema jasne upute za djelovanje, Oružane snage nemaju mandat, EUFOR će situaciju smatrati ozbiljnom i zabrinjavajućom, te će istaći da državne institucije moraju reagovati. A državnih institucija nema. Dragan Čović je danas sa tridesetak specijalaca porazio državu. Državu čiji je predsjednik.

Avdo Avdić (Žurnal)

18.05.2018.

PREDSJEDAVAJUĆI VIJEĆA MINISTARA BiH DENIS ZVIZDIĆ: NAPAD NA USTAVNI POREDAK, POZIVAMO TUŽILAŠTVO BIH NA HITNU REAKCIJU

Denis Zvizdić : Napad na ustavni poredak, pozivamo Tužilaštvo BiH na hitnu reakciju



Zakonski neutemeljenu i vannadležnu naredbu MUP-a HNK da se autobusi sa migrantima zaustave ispred Konjica i da im se ne dozvoli prolaz na odredište u objekat u Salakovcu koji je u nadležnosti državnih organa, smatram najgrubljim kršenjem zakona i sprečavanjem državnih organa u provođenju državnih nadležnosti, a posebno zbog činjenice da smo prije par dana, a i jučer, jasno saopćili da migrante koji se nalaze na otvorenim prostorima u BiH treba smjestiti na human i čovjeku dostojan način, navodi se u reakciji predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

– U potpunosti je neprihvatljivo da se bilo ko poigrava sa osobama koje su u nevolji, posebno zbog činjenice da je Vijeće ministara na prosloj sjednici, u punom sastavu i jednoglasno, usvojilo Nacrt akcionog plana hitnih mjera kojim su zadužena nadležna tijela svih nivoa vlasti Bosne i Hercegovine da hitno stave u funkciju sve raspoložive kapacitete u cilju adekvatnog prihvata, smještaja i zbrinjavanja migranata, naročito ranjivih kategorija, a u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine, važećim zakonima Bosne i Hercegovine i prihvaćenim međunarodnim standardima, te da, u roku od 48 sati, organizuju transfer i smještaj migranata koji su trenutno bez adekvatnog smještaja.

Ministarstvo sigurnosti je pokrenulo aktivnosti u cilju realizacije navedenog zaključka Vijeća ministara BiH i poduzelo sve potrebne mjere kako bi se osigurao transfer i smještaj migranata u izbjegličko-prihvatni centar Salakovac.

Potrebno je posebno naglasiti da su sva kretanja i boravak stranaca i azilanata u Bosni i Hercegovini regulisani Zakonom o strancima i Zakonom o azilu, u koji su inkorporirani međunarodni standardi iz ove oblasti, kao i relevantne odredbe evropske pravne stečevine.

Radi se, također, o isključivoj ustavnoj nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine, te je na ovaj način spriječeno provođenje ustavnih nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine. S obzirom da prema članu Ustava Bosne i Hercegovine postoji sloboda kretanja širom Bosne i Hercegovine, te da niti jedan nivo vlasti neće ometati istu, očekujemo da će u što skorijem roku, u skladu sa zakonom, nadležnostima i na miran način, konvoj sa migrantima biti proveden do izbjegličko-prihvatnog centra Salakovac.

Osim toga, Krivični zakon BiH propisuje krivičnu odgovornost za napad na ustavni poredak i propisuje kažnjavanje za ugrožavanje osoba pod međunarodno-pravnom zaštitom.

Zbog toga pozivamo Tužilaštvo BiH na hitnu reakciju i još jednom naglašavamo da će državne institucije BiH iskoristiti sve svoje ustavne, zakonske i institucionalne kapacitete i da ce odluka Vijeća ministara BiH i Ministarstva sigurnosti biti realizirana. Još jednom pozivamo MUP HNK da ne sprečavaju provođenje odluka institucija BiH i da ne ugrožavaju ustavni poredak BiH i osobe pod međunarodno-pravnom zaštitom, jer će u protivnom i naredbodavci i izvršioci morati snositi sankcije prema navedenim odredbama Krivičnog zakona BiH – saopćeno je.

(Kliker.info-NAP)

18.05.2018.

POLICIJSKOM KOMESARU HNK ILIJI LASIĆU PRIJETI MINIMALNO PET GODINA ZATVORA

ILIJI LASIĆU PRIJETI MINIMALNO PET GODINA ZATVORA: Evo šta piše u Krivičnom zakonu BiH o napadu na ustavni poredak

Policijskom komesaru HNK Iliji Lasiću prijeti minimalno pet godina zatvora, nakon što je jutros naredio pripadnicima MUP-a HNK da zaustave konvoj s migrantima koji se iz Sarajeva kretao ka Izbjegličkom centru Salakovac kod Mostara. Na taj način Lasić je derogirao odluku Vijeća ministara BiH.




ILIJI LASIĆU PRIJETI MINIMALNO PET GODINA ZATVORA: Evo šta piše u Krivičnom zakonu BiH o napadu na ustavni poredak

Lasić je na taj način prekršio Član 156. Krivičnog zakona BiH, koji glasi: „Ko upotrebom fizičke sile ili prijetnjom upotrebe fizičke sile pokuša da promijeni ustavni poredak Bosne i Hercegovine ili da svrgne njene najviše institucije, kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina“.

 
Lasićevo privođenje u Tužilaštvo BiH najavio je i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je rekao da je policijski komesar HNK počinio teško krivično djelo.
 
- Izdao sam naredbu da se kontaktira tužilac Tužilaštva BiH i da se preduzmu sve neophodne radnje - kazao je Mektić, dodavši da mu treba pod hitno odrediti pritvor.

 

zakon
 

 

(vijesti.ba/SB)

18.05.2018.

NEDZAD KORAJLIC: ,,ANGAZIRANJE SPECIJALNIH JEDINICA JE DRZAVNI UDAR, HITNO DA REAGUJU..."

NEDŽAD KORAJLIĆ: „Angažiranje specijalnih jedinica je državni udar, hitno da reaguju...“

„... SIPA i FUP“

 



"MUP HNK aktivirao je specijalnu jedinicu, koja nije nadležna za taj dio, prema tome to može se reći da je to državni udar, i to je jednostavno nedopustivo, i ne smije se preko ovoga preći.

 

Apsolutno je potrebna hitna reakcija FUP-a i SIPA-e i Tužilaštva BiH", kazao je Nedžad Korajlić dekan Fakultata za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.
 
"Ovo je nedopustivo, jer se radi o objektu koji je pod ingerencijom države Bosne i Hercegovine. U tome dijelu samo je  trebao da se proprati konvoj da ne bi u putu bilo problema.

 

Jednostavno, na ovo moraju da reaguju kako državne agencije tako i federalni MUP, zbog eventualnog sukoba nadležnosti kantona", smatra Korajlić.
 
Dodao je da se u ovom trenutku ne može znati, u političkom smislu, ko bi trebao da odgovara, međutim prije svega treba aktivirati državne i federalne snage da proprate konvoj do krajnjeg odredišta.
 
"Ne treba sad da nas interesuje politika nego zakoni ove države, jer policijske agencije moraju postupati po zakonu", zaključio je.

 

(Vijesti.ba)

 


/////////////////////////

 

OVO JE ČOVIĆEV "ILEGALAC" ODGOVORAN ZA HAOS: Ilija Lasić nije imao odluku Vlade HNK da zaustavi migrante!

Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine HNK-a, kazao je medijima kako policijski komesar Ilija Lasić nije imao nikakvo zakonsko pravo da izda naredbu kojom se derogiraju odluke državnih institucija.




"Kao predsjedavajući Skupštine HNK i u kontaktu s ministrima u Vladi HNK dobio sam informacije da Vlada HNK ovih dana uopće nije razmatrala bilo kakvu odluku o smještaju migranata u Salakovac", rekao je Špago.

 

On je istakao da nisu tačne informacije kako Vlada HNK kao organ vlasti ima bilo kakav stav o tom pitanju.

Rekao je da ima informaciju da je policijski komesar HNK Ilija Lasić naredio Policijskoj upravi Konjic da zaustavi migrante te ih vrati u Kanton Sarajevo.

 

"To je presedan. Policijski komesar HNK je prema presudi Suda HNK nezakonito imenovan i on u tom svojstvu daje sebi za pravo da krši odluku Vijeća ministara BiH i derogira odluke državnih organa vlasti", rekao je Špago.

 

Inače, policijski komesar Ilija Lasić više od pola godine volontira na ovoj poziciji, budući da mu je nakon pravomoćne sudske presude, kojom je izrečeno da je njegovo imenovanje bilo nezakonito, uskraćena plaća.

Presuda je izrečena još u julu prošle godine, ali do sada nije implementirana.

 

Podsjetimo, Kantonalni sud u Mostaru je donio presudu kojom je potvrđeno da je policijski komesar u Hercegovačko-neretvanskom kantonu Ilija Lasić nezakonito imenovan.

 

Ovaj sud je, kao drugostepeni organ, uvažio žalbu bivšeg šefa policije u HNK Amira Begića, koji je kao jedan od kandidata na konkursu za ovu poziciju pokrenuo parnični postupak upravo zbog nezakonite procedure imenovanja policijskog komesara.

//////////////////////////////////////

PRVI ČOVJEK VLADE HNK NE GOVORI ISTINU: Ovaj dokument pokazuje da su znali za dolazak migranata!

Institucije Hercegovačko-neretvanskog kantona jesu obaviještene i to 16. maja kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova HNK dobilo dopis od Slobodana Ujića, direktora Službe za poslove sa strancima. U dopisu se precizira sve o transportu migranata, kao i ostali detalji.

Iz Kabineta premijera Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenka Hercega oglasili su se danas u vezi s pokušajem dovođenja većeg broja osoba u Izbjeglički kamp Salakovac.

 

“Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, niti Grad Mostar, nisu uopće kontaktirane niti konsultirane o mogućem dolasku većeg broja osoba u Izbjeglički kamp u Salakovcu. Stoga se postavlja pitanje ko je i na koji način donio odluku o njihovom upućivanju u Hercegovačko-neretvanski kanton “, stoji, između ostalog, u tom saopćenju.

 

No, iz Službe za poslove sa strancima BiH su to demantirali što jasno pokazuje jedan dokument.

 

Institucije Hercegovačko-neretvanskog kantona jesu obaviještene i to 16. maja kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova HNK dobilo dopis od Slobodana Ujića, direktora Službe za poslove sa strancima. U dopisu se precizira sve o transportu migranata, kao i ostali detalji.

alt

 

18.05.2018.

MINISTAR DRAGAN MEKTIC: UHAPSITI SVE KOJI SU IZVRSILI DRZAVNI UDAR U BiH

MINISTAR DRAGAN MEKTIC: UHAPSITI SVE KOJI SU IZVRSILI DRZAVNI UDAR U BiH



Rasformirano izbjegličko naselje u Sarajevu

Rasformirano izbjegličko naselje u Sarajevu


MUP Kantona Sarajevo je potvrdio za Radio Slobodna Evropa da je pet autobusa sa oko 300 migranata krenuo prema izbjegličkom centru Salakovac u Mostaru.

Potvrdu smo dobili i od šefa Operativnog centra policijske stanice Konjic Ismaila Kadića, koji se nalazi u pratnji autobusa prema Mostaru.

Inače, od jutros je trajala prava drama ispred tunela na Ivan-sedlu, u Kantonu Sarajevo, gdje su autobusi sa migrantima čekali, nakon što im nije dozvoljen ulazak u Hercegovačko-neretvanski kanton.

Migranti su bili zbunjeni nastalom situacijom, kako je za N1 izjavila volonterka Denise Stefen, koja je je sa njima bila u autobusu, i mjesec dana o njima brinula u sarajevskom parku.

„Stvarno su u teškom stanju. Gladni su, sunce je jako, a klima u autobusima nije najbolja. Imam trudnicu, bolesnu djecu, nemamo vode i hrane i ne znamo koliko ćemo ovdje biti“, kazala je Stefen.

Kako je za RSE izjavio Neven Crvenković, portparol UNHCR-a ova organizacija je opremila izbjeglički centar u Salakovcu, uloživši oko 250 hiljada eura.

„Sa naše strane smo sve napravili kako bi se osposobio taj objekt za što humaniji i dostojanstveniji prihvat izbjeglica i migranata u Bosni i Hercegovini“, kazao je Crvenković.

Cijeli dan oglašavali su se i predstavnici vlasti na državnom nivou, ali i brojne poltiičke stranke.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je za RSE izjavio kako su autobusi zaustavljeni odlukom policijskog komesara HNK-a Ilije Lasića.

„Što se mene tiče, ovo je državni udar, jer su spriječene državne institucije da obavljaju Ustavom propisan posao. Tražim od tužilaštva da spriječi državni udar, a onaj ko ga je napravio mora da bude uhapšen. Kako bi se omogućilo da funkcioniše Ustav i zakon ove države“, kaže Mektić.

Što se mene tiče, ovo je državni udar: Dragan Mektić
Što se mene tiče, ovo je državni udar: Dragan Mektić

Iz kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BIH Denisa Zvizdića je stiglo saopštenje u kojem naredbu MUP-a HNK-a ocjenjuje zakonski neutemeljenom i vannadležnom naredbom da se autobusi sa migrantima zaustave ispred Konjica i da im se ne dozvoli prolaz na odredište u objekat u Salakovcu.

„Smatram najgrubljim kršenjem zakona i sprečavanjem državnih organa u provođenju državnih nadležnosti, a posebno zbog činjenice da smo prije par dana, a i jučer, jasno saopćili da migrante koji se nalaze na otvorenim prostorima u BiH treba smjestiti na human i čovjeku dostojan način. U potpunosti je neprihvatljivo da se bilo ko poigrava sa osobama koje su u nevolji“, ističe se u saopštenju iz Zvizdićevog kabineta.

Zvizdićev zamjenik Vjekoslav Bevanda, također u saopštenju za javnost, misli drugačije. On navodi da "nije dobro poduzimati nikave samostalne aktivnosti u vezi situacije s migrantima u Bosni i Hercegovini, te da je nužno uključiti sve razine vlasti u BiH u rješavanje ovog problema".

„Treba poštovati odluke i nadležnosti nižih razina vlasti prije nego se poduzme bilo koja aktivnost. Migrantska kriza mora biti pod kontrolom koordinacijskih tijela koje uključuju sve razine vlasti“, navodi se u saopštenju za javnost iz Bevandinog kabineta.

Današnjim događajima je iznenađen i predsjednik Federalne vlade Fadil Novalić. On poručuje da pitanje izbjeglica se ne smije podvesti pod administrativne procedure.

Istovremeno, iz kabineta predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenka Hercega, kako navode u saopštenju za javnost, nisu kontaktirani o mogućem dolasku migranata.

„Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, ni Grad Mostar, nisu uopće kontaktirani ni konsultirani o mogućem dolasku većeg broja osoba u Izbjeglički kamp u Salakovcu. Stoga se postavlja pitanje ko je i na koji način donio odluku o njihovom upućivanju u Hercegovačko-neretvanski kanton. Tvrdimo kako je donošenje takve odluke, ma ko da ju je donio, eklatantan primjer neuvažavanja ustavne strukture BiH i pokušaj destabilizacije HNK, što nećemo dopustiti", navedeno je u saopštenju.

Hercegovu izjavu je demantovao direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, koji u saopštenju za javnost navodi da je policija Hercegovačko-neretvanskog kantona bila obaviještena o transportu migranata iz Kantona Sarajevo u izbjeglički centar Salakovac.

To potvrđuje zahtjev za pružanje pomoći koji je upućen Ministarstvu unutrašnjih poslova HNK.

„Molim da dana 18. maja 2018. godine, u periodu od 7 do 17 sati, pružite svu neophodnu pomoć i podršku na vašem području kako bismo sigurno dislocirali i izvršili smještaj ove kategorije migranata na navedenu lokaciju", navedeno je u pismenom zahtjevu.

Zahtjev je, kako se navodi, poslan 16. maja i naznačen kao vrlo hitan, a potpisao ga je Slobodan Ujić.

Povodom današnjeg događaja, reagovale su i političke stranke.

Tako SDA najoštrije osuđuje, kako kažu, protivustavno djelovanje pojedinih policijskih i političkih struktura.

Istovremeno, u saopštenju za javnost SDP smatra da "sramno zaustavljanje autobusa sa migrantima, pokazuje totalni kolaps državnih institucija i njihovih čelnika".

„Činjenica da policija ovog kantona, kojim decenijama suvereno vlada HDZ BiH, može uticati na aktivnost pod kontrolom državnih institucija dokazuje da kulminira priča o trećem entitetu i da je policija HNK pod punom političkom kontrolom Dragana Čovića“, navodi se u saopštenju za javnost.

I Demokratske fronta osuđuje zaustavljanje migranata, a i iz Građanog saveza su pozvali na hitno hapšenje odgovorih lica.

Migranti koji su u petak ujutro autobusima krenuli iz Sarajeva prema Izbjegličkom centru u Salakovcu, vraćeni su sa područja Hercegovačko-neretvanskog kantona
Migranti koji su u petak ujutro autobusima krenuli iz Sarajeva prema Izbjegličkom centru u Salakovcu, vraćeni su sa područja Hercegovačko-neretvanskog kantona

Migranti i izbjeglice su jutros (petk, 18. maj) autobusima iz parka u blizini Vijećnice u Sarajevu, autobusima krenuli prema Mostaru.

U pet autobusa nalazilo se 269 migranata.

Vijeće ministara BiH prije tri dana je prihvatilo Nacrt akcijskog plana hitnih mjera kojim je dosadašnji Koordinacijski tim prerasto u Operativni stožer, s ciljem koordiniranja svih aktivnosti za rješavanje migrantske krize na human i dostojanstven način u BiH.

Tim mjerama biće povećani smještajni kapaciteti u BiH za nezakonite migrante i ranjive kategorije u saradnji s nevladinim i međunarodnim organizacijama.

Prema istom planu, u četvrtak je izmješteno šatorsko naselje imigranata iz gradskog parka u Velikoj Kladuši.

Nova lokacija na kojoj se nalaze imigranti je stara gradska pijaca u Trnovi.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940392

Powered by Blogger.ba