Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

15.05.2018.

UPOZORENJA HRVATSKOJ NA ESKALACIJU GOVORA MRZNJE PREMA MANJINAMA

15.05.2018.

PANCIC: CRKVA, DRZAVA, KOSOVO

15.05.2018.

IZETBEGOVIC O COVICEVOM PLANU: "NECE ON PRAVITI RIZICNE POTEZE, HRVATIMA JE BiH PRVA DOMOVINA"

IZETBEGOVIĆ O ČOVIĆEVOM PLANU: "Neće on praviti rizične poteze, Hrvatima je BiH prva domovina"

Govoreći pred novinarima u Zenici, predsjedavajući Predsjedništva BIH Bakir Izetbegović odgovarao je i na pitanje šta misli o najavi Dragana Čovića da će aktivirati plan B.IZETBEGOVIĆ O ČOVIĆEVOM PLANU: 'Neće on praviti rizične poteze, Hrvatima je BiH prva domovina'

Ja mislim da gospodin Čović nekad u ljutnji neke stvari kaže pa reterira. Mislim da neće biti nikakvih rizičnih poteza sa strane gospodina Čovića, mislim da će raditi zajedno sa nama da se stvari u ovoj zemlji stabiliziraju nakon izbora, a ne da se stvore krize. Previše je bilo kriza, ali evo ostaje da njega pitamo šta je mislio, rekao je Izetbegović.

 

Komentirao je i izjavu predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović da je BIH druga domovina Hrvatima.

 

- Narod se osjeća onako kako se osjeća, ne trebam mu ja ili gospođa Kitarović govoriti kako treba da se osjećaju. Mislim da se Hrvati u BIH osjećaju kao građani prvog reda i da je ovo njihova domovina, na prvom mjestu, a zatim eventualno Hrvatska, rekao je Izetbegović.

 

Takošer je rakao da se Bosna i Hercegovina ponovo nalazi na historijskom raskršću i morat će se odbraniti od onih koji pokušavaju da je povuku na stranputicu.

 

"Oni koji pokušavaju kreirati haos i beznađe neće nas obeshrabriti. Ubijeđen sam da će te snage biti poražene i da će u vremenima koja su pred nama nastaviti jačati snage koje vole ovu zemlju, koje rade za njen napredak i koje je žele vidjeti u zajednici evropskih demokratskih država, prosperitetnu i sigurnu.

Pred nama je još mnogo izazova, ali u odnosu na sve strme uzbrdice koje smo do sada prošli, put prema našem cilju sada izgleda kao ravnica", rekao je Izetbegović.

 

"Naš cilj je jasan – da u narednih osam do deset godina Bosna i Hercegovina postane članica Evropske unije i NATO-a, da živimo u demokratskoj, prosperitetnoj, ekonomski razvijenoj, sigurnoj i stabilnoj zemlji.

Mi ćemo taj cilj, vrijedno radeći i uzdajući se u podršku naših prijatelja i na Zapadu i na Istoku, ali prije svega u vlastitu snagu, akobogda i ostvariti", kazao je Bakir Izetbegović.

15.05.2018.

KO SMO MI BOŠNJACI

KO SMO MI BOŠNJACI?


Autor: Daniel Toljaga

Objavljeno: 12. October 2015.
Daniel TOLJAGA: Nacionalni identitet današnjih bosanskih Srba, odnosno bosanskih Hrvata se formira veoma kasno, tek polovinom 19. stoljeća, kada se Bošnjaci pravoslavne, odnosno, katoličke vjeroispovijesti, a pod znatnim lobiranjem srbijanskih i hrvatskih političkih misionara, odrođuju od bošnjačkog nacionalnog korpusa i na temelju zajedničke vjeroispovijesti počinju nacionalno identifikovati sa susjednim pravoslavnim Srbima, odnosno katoličkim Hrvatima. Tijekom austro-ugarskog perioda, Kallayev pokušaj očvršćivanja jedinstvene bošnjačke nacije bio je osuđen na propast, iz razloga što je proces identifikacije pravoslavaca sa srbima, i katolika sa hrvatima, bio daleko odmakao, pa tako i nije mogao uspjeti, jer su integracioni impulsi dolazili od okupatora – Austro-Ugarske, a ne iznutra. Poslije njegove smrti zabranjen je i bosanski jezik, 1907. godine, mada je rječnik bosanskog jezika skoro 200 godina stariji od prvog rječnika srpskog jezika.

KO SMO MI BOŠNJACI?
15.05.2018.

ZLATKO DIZDAREVIC : TKO SE S IRANOM PREIGRAO?

15.05.2018.

OPTUZBE ZA GENOCID : TURSKA ZBOG GAZE POVUKLA AMBASADORE IZ IZRAELA I SAD-A

Optužbe za genocid : Turska zbog Gaze povukla ambasadore iz Izraela i SAD-aTurski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je Izrael za “državni terorizam” i “genocid”, nakon što je izraelska vojska u Gazi ubila najmanje 58 Palestinaca i njih još 2.700 ranila, zbog čega je Turska pozvala kući svoje ambasadore  u Izraelu i u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Izrael sije državni terorizam. Izrael je teroristička država”, rekao je Erdogan turskim studentima u Londonu, u govoru koji je prenosila televizija.

“To što Izrael čini je genocid. Osuđujem tu humanitarnu tragediju, taj genocid, dolazio on od Izraela ili od Amerike”, dodao je turski predsjednik koji je proglasio trodnevnu žalost u zemlji i najavio velike protestne  skupove za petak.

Turska je istodobno pozvala na konzultacije svoje ambasadore  u Tel Avivu  Washingtonu, potvrdio je novinarima u Ankari potpredsjednik turske vlade Bekir Bozdag.

Yildirim: Osuđujemo gnusni pokolj

Dodao je da je njegova zemlja za petak sazvala petak vanrednu sjednicu Organizacije za islamsku suradnju koja ima 57 zemalja članica i sjedište joj je u Saudijskoj Arabiji. Nije naveo druge potankosti.

Bozdag je nešto ranije objavio na Twitteru da je američka vlada “odgovorna za pokolj [u Gazi] koliko i Izrael”.

“Preseljenjem ambasade  u Jeruzalem američka administracija je oslabila izglede za mirno rješenje i zapalila požar koji će prouzročiti još više ljudskih žrtava, razaranja i katastrofa u regiji”, dodao je Bozdag.

“Nažalost, SAD je stao na stranu izraelske vlade u tom pokolju civila i tako postao pomagač u tom zločinu protiv čovječnosti. Oštro osuđujemo taj gnusni pokolj”, komentirao je turski premijer Binali Yildirim.

Najsmrtonosniji dan

U valu prosvjeda koji su se dogodili na dan otvorenja američke ambasade  u Jeruzalemu ubijeni su deseci, a ranjene hiljade  palestinskih prosvjednika.

Bio je to najsmrtonosniji dan od prekograničnog rata 2014. godine.

Zbog toga su palestinski čelnici na Zapadnoj obali odlučili da Međunarodnom kaznenom sudu podnesu tužbu za ratne zločine protiv Izraela.

Takvu su odluku donijeli palestinski predsjednik Mahmoud Abbas i viši dužnosnici Palestinske oslobodilačke organizacije, prenose agencije.

Bijela kuća je odgovorila da odgovornost za desetke mrtvih u Gazi “leži na Hamasu”.

Glasnogovornik Bijele kuće Ray Shah rekao je kako se “Izrael ima pravo braniti” i optužio palestinski pokret Hamas za “tešku situaciju”.

Po njegovim riječima, ponedjeljak je zbog preseljenja američke ambasade  iz Tel Aviva u Jeruzalem bio “odličan dan za Izrael i Sjedinjene Američke Države”.

Američka blokada nezavisne istrage

U međuvremenu je Kuvajt zatražio sazivanje hitne sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, no SAD je blokirao donošenje službenog izvještaja tog tijela u kojemu se traži nezavisna istraga o krvavim događajima u Pojasu Gaze, doznaje se od diplomatskih izvora.

U nacrtu teksta koji je AFP dobio na uvid, “Vijeće sigurnosti izražava svoju ogorčenost i žalost zbog pogibije palestinskih civila koji su se koristili svojim pravom na mirno prosvjedovanje”.

Vijeće “traži neovisnu i transparentnu istragu o tim događajima kako bi krivci bili kažnjeni”, navodi se u tekstu.

“Vijeće sigurnosti podsjeća da svaka odluka i čin kojima bi se htjeli izmijeniti posebna obilježja, status ili demografski sastav svetog grada Jeruzalema nemaju nikakva pravnog učinka, ništetni su i moraju se poništiti u skladu s predmetnim rezolucijama Vijeća sigurnosti”, navodi se dalje u nacrtu teksta.

(Kliker.info-AJB)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940471

Powered by Blogger.ba