Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

12.05.2018.

VIŠE HILJADA VJERNIKA NA VRELU BUNE

VIŠE HILJADA VJERNIKA NA VRELU BUNE: Dovište u Blagaju je jedno od najstarijih i najmasovnijih u BiH, ali i šire

U tradiciji bh. muslimana dovišta su duboko ukorijenjena i utkana u živo biće vjerske i duhovne prakse. Kao takvo, blagajsko dovište se izdvaja i poslije Ajvatovice zauzima primat - kazao je za Fenu muftija Dedović.VIŠE HILJADA VJERNIKA NA VRELU BUNE: Dovište u Blagaju je jedno od najstarijih i najmasovnijih u BiH, ali i šire

Na vrelu Bune u Blagaju danas se održava centralna manifestacija ovogodišnjih "Dana mevluda i zikra" koja je ove, kao i prethodnih godine, okupila više hiljada vjernika iz svih krajeva naše zemlje i svijeta.

 

Na centralnoj svečanosti, koja je započela učenjem dijelova Kur'ana, u jedinstvenom ambijentu blagajske tekije imami, derviši i šejhovi uče tradicionalni mevlud i zikr.

 

Dovište u Blagaju, po riječima mostarskog muftije Salema ef. Dedovića, jedno je od najstarijih i svakako najmasovnijih ne samo unutar BiH, već i šire, a njegova višestoljetna tradicija govori o kontinuitetu i raskoši kulturnog i duhovnog života, čiji tragovi sežu mnogo dublje u povijest od dolaska Osmanlija na ove prostore.

 

- U tradiciji bh. muslimana dovišta su duboko ukorijenjena i utkana u živo biće vjerske i duhovne prakse. Kao takvo, blagajsko dovište se izdvaja i poslije Ajvatovice zauzima primat - kazao je za Fenu muftija Dedović.

 

dani-mevluda-i-zikra-u-blagaju-2018-2

 

Blagajsko je dovište, kaže muftija, mjesto koje objedinjuje zajednicu vjernika u dobru i osnažuje 'naš duh da istraje u očuvanju svoga vjerskog, kulturnog, tradicijskog, jezičnog i nacionalnog identiteta na ovom prostoru Hercegovine'.

 

"Dani mevluda i zikra" glavna su godišnja vjerska i kulturna manifestacija Muftijstva mostarskog u čijoj realizaciji, osim Muftijstva, sudjeluju i Medžlis Islamske zajednice Mostar, Karađoz-begova medresa, BZK Preporod Mostar i Tarikatski centar BiH.

 

Ovogodišnja manifestacija održava se pod pokroviteljstvom reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina-ef. Kavazovića, a bit će zatvorena 14. maja naučnim skupom „Bošnjaci u Hercegovini kroz historiju".

 

 

 

(Fena/SB)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74162769

Powered by Blogger.ba