Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

11.05.2018.

"25 GODINA MIMIKRIJE": U DANASNJOJ HRVATSKOJ ZASTICENI SU OPTUZENICI ZA RATNE ZLOCINE NAD BOSNJACIMA

"25 GODINA MIMIKRIJE": U današnjoj Hrvatskoj zaštićeni su optuženici za ratne zločine nad Bošnjacima

Integralno prenosimo jučerašnju kolumnu Borisa Pavelića


GENERAL HVO ZLATAN MIJO JELIC OPTUZEN ZA TESKE RATNE ZLOCINE U MOSTARU A ZIVI U HRVATSKOJ

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Piše: Boris Pavelić- Novi list 

 

Točno četvrt stoljeća navršilo se jučer od »općeg napada HVO-a na Armiju BiH u Mostaru«, kako je to nazvalo prvostupanjsko vijeće Haškoga suda koje je sudilo šestorici vojnih zapovjednika i civilnih vođa Herceg-Bosne. A evo kako je to davno jutro, na mostarskome portalu tacno.net, jučer opisao Sead Đulić, svjedok i žrtva tih događaja, koji je 1993. imao 41 godinu: »Tog jutra, 9. maja 1993. godine, kada se cijeli svijet spremao da obilježi Dan pobjede nad fašizmom 1945. godine, a Evropa svoj dan, dio Mostara slušao je artiljerijsku vatru i stalno ponavljanje proglasa Hrvatskog vijeća obrane sa potpisom Jadranka Topića da se sve jedinice Armije RBiH predaju, a svi građani Mostara, Muslimani, na vidnim mjestima, prozorima, balkonima i slično, izvjese bijele čaršafe, čitaj bijele zastave, čitaj da se predaju i kapituliraju.


Istovremeno, po već ranije pripremljenim spiskovima, krenule su razne postrojbe HVO i HV iz Hercegovine, Hrvatske i dio domaćih od vrata do vrata, od kuće do kuće. Umjesto početka obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom Mostar je svjedočio fašizmu. Građani su odvođeni, ubijani, maltretirani, izbacivani iz svojih domova, a sa Radio postaje Mostar Zlata Brbor uporno je čitala pomenuti proglas o bijelim čaršafima garantirajući svima, koji to urade, sigurnost«.

 

Nijedan hrvatski medij o toj obljetnici jučer nije rekao ni riječi. Kako i bi – ta bilo bi zanimljivo napraviti anketu, koliko hrvatskih urednika zna što se toga dana dogodilo u Mostaru. Napad HVO-a na Mostar u hrvatskoj je kolektivnoj svijesti, u najboljem slučaju, opisan tek kao početak uzajamnih neprijateljstava Hrvata i Bošnjaka.

 

Kako je uistinu bilo, jezikom činjenica svjedoči sažetak nepravomoćne presude Jadranku Prliću, Slobodanu Praljku, Bruni Stojiću, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću. HVO je, kaže presuda, »izveo opći napad na Armiju BiH u Mostaru«. Operacija je trajala »nekoliko dana«, tijekom koje su vojnici HVO-a »masovno hapsili Muslimane iz zapadnog Mostara i odvajali muškarce od žena, djece i staraca«, mlateći muškarce, a žene i djecu odvodeći na Heliodrom. Dva su muškarca podlegla ozljedama.

 

Sljedećih devet mjeseci, vojnici HVO-a »sistematski su protjerivali Muslimane iz zapadnog Mostara«. Istodobno, na istočni dio grada »izvršen je dugotrajni vojni napad«, zbog kojega su poginuli i ranjeni »mnogi civili, ali i članovi međunarodnih organizacija«, a deset džamija »uništeno je ili jako oštećeno«. »HVO je sprečavao, a ponekad i potpuno blokirao prolaz humanitarne pomoći. Muslimansko stanovništvo bilo je prisiljeno živjeti u izuzetno teškim uslovima, bez hrane, vode, električne energije i adekvatne njege«.

 

To je pravnički opis onoga što je novozelandski fotoreporer Wade Goddard, koji je hrvatsko-bošnjačkome ratu u Mostaru svjedočio iz prve ruke, opisao kao užas koji ga je podsjetio na – Varšavski geto. »Bilo je nevjerojatno. Izgledalo je onako kako sam zamišljao Varšavski geto za Drugoga svjetskog rata. Naprosto nevjerojatno«, ispričao je svojedobno Goddard za naš list.

 

Kada se u rujnu 1993., nakon pet mjeseci opsade i svojega izbivanja, vratio u Mostar, doživio je, kaže, »šok«. »Istočni Mostar preplavljen izbjeglicama, bez vode, bez struje… Ni upaljača nisu imali. Odlučio sam odbaciti snimanje u koloru i snimati crno-bijelo, jer sve je podsjećalo na Drugi svjetski rat. Odlučio sam također ne snimati borbe, vojnike s puškama, jer Mostar je za mene postao priča o getu, o civilima u potrazi za vodom, za ogrjevom, koji su naprosto – pokušavali preživjeti…«

 

I? Ništa. Bi li hrvatska javnost išta o svemu tome znala da nije bilo šačice istinoljubivih novinara i Haškoga suda? Pouzdano ne – ali ni danas ne zna. Jer, imamo mi svoju Deklaraciju o Domovinskom ratu, tefter kojim je hrvatski Sabor 2000. kolektivno samoobmanjivanje, prešućivanje i mimikriju pretvorio ne samo u službenu državnu politiku, nego i u – što je mnogo gore – parazakonski cenzorski instrument kojim ljudima pokušava zabraniti da govore istinu.

 

E, nećete zabraniti. Dogodilo se što se dogodilo – strašni, nedopustivi zločini nad Bošnjacima. Vodio je to HDZ, današnja vladajuća stranka u Hrvatskoj, čiji današnji europski uglađeni predsjednik na sva usta hvali Franju Tuđmana, vođu hrvatskog pothvata zvanog Herceg-Bosna.

 

U današnjoj Hrvatskoj zaštićeni su optuženici za ratne zločine nad Bošnjacima. No živimo, srećom, u slobodnoj zemlji, u kojoj slobodni ljudi, smognu li ma i zrnce integriteta, mogu govoriti istinu. Ne budite smiješni: istinu ne možete skriti. Rat u bivšoj Jugoslaviji vjerojatno je najdokumentiraniji u povijesti ratovanja. Sve se zna. Presuda za Herceg-Bosnu obuhvaća šest debelih svezaka, nekoliko tisuća stranica. Može se nju pokušavati izvrdavati, da, svjedočimo tome evo već četvrt stoljeća. Ali uzalud sve to – tko pokušava, sramoti samoga sebe.

 

O političarima iluzija nemamo – oni od njihove fele svu su tu nesreću i izazvali. Ali novinari – e, oni ne bi smjeli. Prešućivati, obmanjivati, izvrdavati, izmišljati teorije zavjere, sudjelovati u ovih bijednih četvrt stoljeća nacionalne mimikrije – to novinari ne bi smjeli.

 

Jedini je to razlog zbog kojeg se jedanaest hrvatskih novinara jučer, točno na 25. obljetnicu napada HVO-a na Mostar, odreklo svojih nagrada Hrvatskoga novinarskoga društva. Odbijamo sudjelovati – to je sve.

 

 


(SB / Tačno.net)

11.05.2018.

KANDALOZAN PROPUST: MUP HNK NIJE OBAVJESTIO TUZILASTVO O POKUSAJU PALJENJA ZASTAVE BiH, ALI BI SIGURNO OBAVJESTIO TUZILASTVO DA JE SE ZAPALILA HRVATSKA ZASTAVA U BiH

SKANDALOZAN PROPUST: MUP HNK nije obavijestio Tužilaštvo o pokušaju paljenja zastave BiH

U Mostaru su jutros tri mlađe osobe pokušale zapaliti državnu zastavu Bosne i Hercegovine. Na prijavu građana reagovala je policija, legitimisala lica i prema njima će biti podnesene prekršajne prijave.


"Oko pet sati jutros u ulici Mostarskog bataljona prijavljeno je kako tri osobe pokušavaju zapaliti zastavu BiH. D. P. (1999.), M. R. (1999.) i J. T. (1999.) su zatečeni u tom pokušaju, a D. P. je tom prilikom prisutne građane vrijeđao na nacionalnoj i vjerskoj osnovi'', kazano je u Operativnom centru MUP-a HNK.

 

Iz navedenog je potpuno jasno da u jutrošnjem događaju postoje elementi krivičnog djela "izazivanja i raspirivanja nacionalne mržnje i netrpeljivosti". A, obzirom da se radi i o pokušaju skranavljenja državnog simbola, portal vijesti.ba uputio je upit na adresu Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanskog kantona, u kojem su pitali da li je postojao osnov za privođenje i zadržavanje pomenutih lica.

 

Iz kantonalnog Tužiteljstva šokirali su odgovorom da dežurni tužitelj ovog Tužiteljstva uopće nije obaviješten o ovom slučaju.

 

"U svezi Vašeg upita, obavještavamo Vas da dežurni tužitelj ovog Tužiteljstva uopće nije obaviješten o ovom slučaju, tako da se bez poznavanja svih činjenica i detalja, vezano za okolnosti navedenog događaja, ne možemo očitovati o potrebi privođenja i zadržavanja počinitelja ovog djela. Kada Tužiteljstvo eventualno dobije službeno izvješće o navedenom događaju sa prikupljenim dokazima, zauzet će stav o tome da li se u konkretnom slučaju radi o prekršaju ili kaznenom djelu", naveli su iz Tužiteljstva HNK za Vijesti.ba.

 

Postavlja se pitanje, da li u MUP-u HNK smatraju da pokušaj paljenja državnih simbola ne zavrijeđuje da se o tome obavijesti nadležno tužiteljstvo, i da li će ovaj izgrad proći poput nekog običnog incidenta, kao da su izgrednici počinili neki sitan prekršaj.

 

 

(vijesti.ba/SB)

11.05.2018.

SRAMOTA JEDNE NACIJE: POGUBLJENJA, SAKACENJA, TROVANJA....,: SUTNJA KANADE O IZRAELSKIM ZLOCINIMA

SRAMOTA JEDNE NACIJE: Pogubljenja, sakaćenja, trovanja...; šutnja Kanade o izraelskim zločinima

Iako sramotna, šutnja Kanade nije iznenađujuća. Kanada je uvijek bila nijema kada bi Izrael odlučio, iznova, da ubije koliko god Palestinaca želi, u bilo kojem trenutku, iz bilo kojeg razloga


Piše: ANDREW MITROVICA

 

 

 

Tišina.

 

Ta jedna riječ je definirala odgovor Kanade na skorašnja pogubljenja bez suđenja i sakaćenja stotina Palestinaca u Gazi, koje su provodili izraelski nasilnici, drugačije poznati kao vojnici, udobno smješteni iza improviziranih brda samo nekoliko metara dalje u Izraelu.

 

Kanada ostaje nijema dok izraelski snajperi nastavljaju da ubijaju palestinsku djecu. Kanda ostaje nijema dok izraelski snajperi nastavljaju da pucaju u glave i noge palestinske djece mecima "leptirima" – namijenjenim da trenutno ubiju i nepovratno unakaze – jer su mahali palestinskim zastavama na ostacima palestinskog tla.

Kanada ostaje nijema dok izraelski snajperi nastavljaju da pogubljuju palestinske novinare u prslucima na kojim piše "PRESS" dok bilježe kako iznova i iznova Palestince u ogromnim brojevima bezobzirno ubijaju i sakate.

 

Kanada ostaje nijema dok izraelski snajperi nastavljaju pucati i plinom trovati hiljade palestinske djece, žena i muškaraca jer brane svoj dostojanstvo, suverenitet i humanost tokom mirnih demonstracija na palestinskom tlu od kad je 30. marta započeo Veliki marš za povratak.

 

Iako sramotna, šutnja Kanade nije iznenađujuća. Kanada je uvijek bila nijema kada bi Izrael odlučio, iznova, da ubije koliko god Palestinaca želi, u bilo kojem trenutku, iz bilo kojeg razloga.

 

Bez razlike

 

Ono što malo iznenađuje jeste stav koji vlada među brojnim takozvanim "progresivcima" da bi vlada predvođena liberalnim premijerom Justinom Trudeauom te liberalnom ministricom vanjskih poslova Chrystijom Freeland razmišljala i djelovala drukčije u vezi postojane podrške Kanade za izraelsko "pravo" da ubije koliko god Palestinaca želi, u bilo kojem trenutku, iz bilo kojeg razloga.

 

U vezi ovog smrtonosnog rezultata, nema razlike između Justina Trudeaua i Chrystije Freeland i bilo kojeg ranijeg kanadskog premijera ili ministra vanjskih poslova.

 

Poput njihovih prethodnika, Trudeau i Freeland vjeruju da Izrael ima "pravo" da ubije koliko god Palestinaca želi, u bilo kojem trenutku, iz bilo kojeg razloga, do kad god to želi.

 

Ti isti obmanuti "progresivci" vjeruju, naravno, da Kanda predvođena Trudeauom će fundamentalno različita od Amerike predvođene Donaldom Trumpom. Kanada, za razliku od Amerike, kažu, poštuje i štiti ljudska prava, teritorijalni integritet i međunarodni zakon.

 

Kada su u pitanju pogubljenja, sakaćenja i trovanjem plinom nenaoružane palestinske djece, žena i muškaraca na palestinskom tlu od ruku izraelskih snajpera, Justin Trudeau je klon Donalda Trumpa i Chrystia Freeland je klišejima sklona kopija američkog državnog sekretara Mikea Pompea.

 

Američka podrška

 

Nedavno je Pompeo u principu rekao izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da nastavi da ubija kolikog god želi Palestinaca, u bilo kojem trenutku, iz bilo kojeg razloga. "Mi smatramo da Izraelci imaju pravo da se brane, i mi u potpunosti podržavamo to", rekao je Pompeo 30. aprila u Ammanu, u Jordanu.

(Pompeo je poput papagaja imitirao Baracka Obamu, koji je kao predsjednički demokratski kandidat "nade i promjene" uvjeravao Izrael u maju 2008. godine riječima: "Kao predsjednik, učinit ću sve u mojoj moći da pomognem Izraelu da se zaštiti od ovih i drugih prijetnji. Pobrinut ću se da se Izrael može braniti od svakog napada, bez obzira da li dolazi iz blizine, poput Gaze, ili iz daleka, poput Teherana".)

 

Liberalna stranka Kanade je iskoristila upravo tu istu recikliranu retoriku i obrazloženje da opravda izraelsku invaziju Gaze i pokolj više od 500 palestinske djece. "Izrael ima pravo da se brani i da brani svoj narod", rekao je Trudeau u misterioznom saopćenju za javnost u julu 2014.

 

Dakle, otud današnja tišina Kanade.

Ali brbljiva priroda Freeland na Twitteru je otkrila zapanjujuću licemjernost i dvoličnost za koju nisam mislio da su sposobni imati čak ni lukavi, ambiciozni političari poput kanadske neprestano živahne ministrice vanjskih poslova.

 

Evo šta je Freeland kazala na Dan slobode medija, podsjećajući svoje pratitelje da je, prije nego što je postala političarka, bila dugogodišnja novinarka u Kanadi i inostranstvu:

"Kao bivša novinarka i kao ministrica vanjskih poslova, koristim svaku priliku da iskažem zabrinutost u vezi kršenja prava na slobodu izražavanja", napisala je ona 3. maja.

 

Ubistva novinara

 

U njenoj poruci na Twitteru je Freeland postavila link na saopćenje kanadskog ministarstva vanjskih poslova, koje je ona potpisala, gdje, u jednom dijelu, piše: "Na previše mjesta se pripadnici medija suočavaju sa stalnim i neprihvatljivim prijetnjama. Brojke ne lažu: prošle godine je ubijeno 75, 81 je zatvoreno i jedna osoba se i dalje vodi kao nestala. Ovi napadi slabe demokratiju, ušutkavaju glasove ugnjetavanih te potkopavaju povjerenje javnosti. Mi kategorično osuđujemo svakog ko na bilo koji način zastrašuje i zlostavlja novinare koji rade u službi odbrani istine".

 

Uz saopćenje Freeland je dodata mapa na kojoj su naglašena crnom bojom mjesta širom svijeta gdje su novinari ubijani, gdje su im prijetili, gdje su ih zatvarali, ušutkivali, zastrašivali i zlostavljali jer rade svoj posao.

Na mapi koju je postavila Freeland, nije crnom bojom naglašeno ni jedno od "mjesta" gdje je Izrael palestinske novinare ubijao, prijetio im, gdje ih je zatvarao, ušutkivao, zastrašivao i zlostavljao jer rade svoj posao "u službi odbrane istine".

 

Posljedica toga je da Freeland nije nikada iskoristila "priliku" da "kategorično osudi" izraelske "nepravde" s obzirom da mapa njenog ministarstva jasno poručuje da Izrael nije ubijao, prijetio, zatvarao, ušutkivao, zastrašivao ili zlostavljao palestinske novinare u Gazi.

 

Krvavi zapis

Objavio/la haler u 17:04, 0 komentar(a), print, #

11.05.2018.

SPC I SANU; GLAVNI TVORCI RATOVA U SRBIJI

DRAMATIČNO PO PITANJU KOSOVA: Crkva Vučiću svezala noge i ruke!

"Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve juče je izdao proklamaciju o Kosovu i Metohiji koja ne sadrži nijedan konkretan i realan predlog kako doći do rešenja tog pitanja na dobro Srbije i njenog naroda, pogotovo onog stradalnog na KiM", piše beogradski „Alo!“


„Ovaj dokument, čini se, pre svega služi da se predsedniku Aleksandru Vučiću, koji se i po priznanju samog patrijarha Irineja lavovski bori za Kosovo od Njujorka, Berlina i Brisela, do Moskve i Pekinga, saseku krila i onemogući svako dalje pregovaranje.

 

Po svemu sudeći, pisanje ovog dokumenta diktirala je tvrda struja u SPC sa mitropolitom Amfilohijem na čelu, koji je pre nekoliko meseci organizovao potpisivanje Apela za KiM sa ciljem da na KiM ostane status kvo, to jest zamrznuti konflikt“, ističe sagovornik portala „Alo!“

 

„Apelujemo na naše državnike da ne smeju nikada da daju svoju saglasnost za otuđenje Kosova i Metohije jer ono što se silom uzme, to se i vrati, ono pak što se pokloni nekome, to je za svagda izgubljeno, a to Srbi i Srbija ne smeju dozvoliti.

 

Iskreno se nadamo da će se problem, stvoren najpre oružanom pobunom albanskih separatista, a potom okupacijom pokrajine, rešiti isključivo mirnim putem na načelima pravde i prava“, kaže se u poruci SPC o Kosovu u koju je „Alo!“ imao uvid.

11.05.2018.

KARATEOM NA BRISELSKI DOGOVOR

11.05.2018.

SUDJENJE STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU: ,,POLICAJAC IZ SRBIJE PALIO KUĆE U ISTOČNOJ BOSNI"

SUĐENJE STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU: „Policajac iz Srbije palio kuće u Istočnoj Bosni“

Svjedočeći u haškom procesu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića Frenkija, bivši policajac iz Srbije potvrdio je da je u martu 1993. godine lično palio kuće u muslimanskom selu u istočnoj BosniSUĐENJE STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU: 'Policajac iz Srbije palio kuće u Istočnoj Bosni'

"Jednu, najviše dvije kuće sam spalio u rejonu sela Ljeskovik", rekao je zaštićeni svjedok RFJ-083, koji je, po sopstvenim riječima, u okolini Skelana tada bio kao pripadnik Posebnih jedinica policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

 
U izjavi Haškom tužilaštvu, svjedok je opisao da su kuće paljene u operaciji “čišćenja” sela u Podrinju, koju su predvodile “Crvene beretke” Službe državne bezbjednosti Srbije, a kojima je “rukovodio” optuženi Frenki Simatović.
 
Bivši šef SDB-a Srbije Jovica Stanišić i operativac te službe Simatović optuženi su za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj i BiH.
 
Zločini za koje su optuženi Stanišić i Simatović počinjeni su, kako tvrde tužioci, tokom sprovođenja udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bio trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Bošnjaka s velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH, radi ostvarivanja srpske dominacije.
 
Simatovićev branilac Vladimir Petrović, u unakrsnom ispitivanju, pitao je svjedoka ko je naredio da se kuće pale.
 
"Do toga je došlo spontano, svi su to radili. Ko je naredio, ja ne znam, ali je to rađeno", odgovorio je RFJ 083.
 
Svjedok je izjavio da je njegova jedinica PJP-a, prateći “Crvene beretke”, učestvovala u spaljivanju sela Ljeskovik, Osmače i Karačići kod Skelana. Tokom boravka u BiH, policajci iz Srbije su, kako je rekao svjedok, slušali uputstva i naređenja “Crvenih beretki”.
 
Na sugestiju Simatovićevog branioca svjedok je, međutim, potvrdio da je muslimansko stanovništvo, zajedno s vojskom, napustilo ta sela prije nego što su “Crvene beretke” u njih ušle.
 
"Znači, bježali su od rata, razaranja, nasilja, smrti", sugerisao je advokat Petrović, a svjedok je to prihvatio kao tačno.
 
RFJ-083 kazao je da za 12 dana, koliko je bio u BiH, nije vidio ni neprijatelje, ni muslimansko stanovništvo, niti je ispalio ijedan metak, zato što su on i njegove kolege pružale “pozadinsku podršku” “Crvenim beretkama” i nisu učestvovale u njihovim akcijama.
 
Osvrćući se na svjedokov iskaz da “‘Crvene beretke’ nisu poštedjele nijedno selo na koje su naišle, Simatovićev branilac sugerisao je da je nemoguće da je to učinilo “10-15 ‘Crvenih beretki’” kojima je, po iskazu RFJ-083, bio pridodat njegov vod PJP-a.

 

Svjedok je, međutim, uzvratio da je na širem području tokom te operacije bilo još “Crvenih beretki”, kojima su bili pridodati drugi dijelovi jedinice od 200 policajaca pridošlih iz Srbije.
 
RFJ-083 potvrdio je, odgovarajući na pitanja branioca, da je Simatovića prvi put vidio ove nedelje u haškoj sudnici.
 
Rekao je i da je za Simatovićevo ime čuo prvi put 1992., ali da je saznao šta on radi tek kada se vratio iz akcije u BiH s proljeća 1993. godine.

 

Advokat Petrović je na to citirao pisanu izjavu u kojoj je svjedok haškim tužiocima, prije dvije godine, naveo da je “i prije nego što je otišao u BiH bilo opštepoznato da je Simatović vođa ‘Crvenih beretki’”.

 

Na pitanje zašto to nije ispravio ako je netačno, RFJ-083 odgovorio je da je “moguće da je o Simatoviću imao saznanja i prije odlaska u BiH”.
 
Kao dokaz za tvrdnju da su “Crvene beretke” tada bile jedinica MUP-a Republike Srpske, Simatovićev branilac predočio je naređenje kojim ministar unutrašnjih poslova Mićo Stanišić postavlja Radojicu Božovića za komandanta policijskog odreda.

 

Svjedok, koji je ranije rekao da su mu “Crvene beretke” prenijele da im je komandant “izvjesni Božović”, prihvatio je da je po dokumentu, Božović dobijao naređenja od MUP-a RS-a.
 
Upitan kako to da su se pripadnici PJP-a iz Srbije potčinili njima nepoznatim “Crvenim beretkama” u istočnoj Bosni iako su imali svoj štab u obližnjoj Bajinoj Bašti, kojim je komandovao policijski general Obrad Stevanović, RFJ-083 je odgovorio: “To morate da pitate Stevanovića... Kako se to dogodilo da se jedna regularna jedinica potčini takvoj jedinici. Zbog toga sam iz revolta i napustio policiju”.
 
Na pitanje da li su tokom boravka u BiH slušali komandu Stevanovića ili “Crvenih beretki”, svjedok je rekao: “isključivo ‘Crvenih beretki’”.
 
Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću bit će nastavljeno u utorak, 15. maja, javio je BIRN BiH.

 

(Vijesti.ba/Fena)

 

11.05.2018.

PARLAMENTARCI BiH U SRBIJI

VUČIĆ SA NAŠIM PARLAMENTARCIMA: „Autoput Sarajevo-Beograd šansa za razvoj“

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladen Bosić, predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić i njihovi zamjenici Šefik Džaferović, Borjana Krišto, Safet Softić i Bariša Čolak dvodnevnu zvaničnu posjetu Republici Srbiji okončali su susretom s predsjednikom te države Aleksandrom Vučićem...VUČIĆ SA NAŠIM PARLAMENTARCIMA: 'Autoput Sarajevo-Beograd šansa za razvoj'

Razmijenjeni su stavovi i mišljenja o bilateralnim odnosima dviju susjednih i prijateljskih zemalja, o stanju regionalnih odnosa, kao i o procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine i Srbije.

 
Naglašen je zajednički stav o važnosti i potrebi ubrzavanja evropskog puta Bosne i Hercegovine. S tim u vezi, Vučić je istakao je da će Srbija, kroz nastupe na svim međunarodnim forumima i u tehničkom smislu pružiti Bosni i Hercegovini svaku moguću pomoć, ne miješajući se u unutrašnja politička pitanja BiH.
 
Značajan dio razgovora bio je posvećen projektu izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd, za koji je ocijenjeno da predstavlja izuzetnu razvojnu šansu za obje zemlje, posebno u pogledu povezivanja naroda i građana, te privlačenja stranih investicija.
 
Istaknuto je da će oba državna parlamenta podsticati saradnju izvršnih vlasti s ciljem infrastrukturnog povezivanja, snažnije privredne saradnje, prevazilaženja carinskih barijera i ukrupnjavanja tržišta, kao i zajedničkog nastupa privrednih subjekata na tržištima trećih zemalja.
 
Zahvaljujući se Vučiću na srdačnom dočeku i prijateljskim i konstruktivnim razgovorima koji su vođeni s najvišim predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Srbije, članovi bh. delegacije ocijenili su da će ova posjeta, koja je po prvi put realizovana u punom sastavu članova kolegijuma oba doma i najvišem mogućem formatu predstavljanja PSBiH, dati značajan doprinos unapređenju bilateralnih odnosa Bosne i Hercegovine i Srbije.
 
Članovi rukovodstva oba doma PSBiH naglasili su da je u interesu obje zemlje da se posjete i razgovori na najvišim političkim nivoima nastave s ciljem da se u što skorijem periodu kroz dijalog dođe do rješenja svih otvorenih pitanja.
 
Takav razvoj događaja, rečeno je, označio bi novu fazu u odnosima dviju zemalja koja znači okretanje ka budućnosti i slanje pozitivne poruke o boljim odnosima među svim državama u regionu, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

 

(Vijesti.ba/Fena)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88923996

Powered by Blogger.ba