Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

10.05.2018.

VOJSKA SRBIJE ODALA POCAST DJENERALU DRAZI MIHAILOVICU

VOJSKA SRBIJE ODALA POČAST ĐENERALU DRAŽI: Za to vrijeme ministar Vulin obilježavao s partizanima Dan pobjede!

Vojsku Srbije potresa problem nakon što su njeni pripadnici odali počast i položili venac na spomenik vođi četničkog pokreta generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću


VOJSKA SRBIJE ODALA POČAST ĐENERALU DRAŽI: Za to vrijeme ministar Vulin obilježavao s partizanima Dan pobjede!

I mada su u Ministarstvu odbrane juče tvrdili da srpski vojnici to učinili samoinicijatvino, "Blic" saznaje da je o svemu bio obaviješten načelnik Generalštaba Ljubiša Diković i da je za to dao svoje odobrenje. Zbog toga je, prema saznanjima lista, Ministarstvo odbrane pokrenulo istragu.

 

U danima kada se u svijetu i obilježava pobjeda nad fašizmom, čak četiri autobusa Vojske Srbije, u kojima je bilo oko 200 osoba, zaputilo se 5. maja na Ravnu goru, kako bi položili vijence na spomenik komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini. Šira javnost za to vjerovatno ne bi ni znala da se na društvenim mrežama nije pojavila fotografija sa tog događaja.


alt


 

U prvom trenutku, Ministarstvo odbrane je šutilo, da bi potom demantiralo da su srpski vojnici učestvovali u obiljžavanju godišnjice Ravnogorskog pokreta. "Blicu" je međutim u kabinetu Aleksandra Vulina nezvanično potvrđeno da je slika koja je objavljena na društvenim mrežama autentična, ali i da su pripadnici VS odali počast četničkom komandantu "samoinicijativno".

 

Međutim, jasno je da na ovakav skup teško mogu otići u isto vrijeme pripadnici Kopnene vojske, avijacije i Garde (što se vidi na slici), a da ih neko nije organizovao.

 

- Odobrenje za to je dao Ljubiša Diković - reklo je "Blicu" dan kasnije više dobro obaviještenih sagovornika.

 

Takav utisak ima i Aleksandar Radić, vojni analitičar.

 

- Po fotografiji je jasno da se radi o intervidovskom odavanju počasti, što znači da je to morao odobriti vojni vrh, odnosno načelnik Generalštaba - pojašnjava Radić.

 

Prema nekim informacijama, sa tim je bio upoznat i ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je tog dana bio na Godišnjem skupu antifašista Balkana, koji je organizovao SUBNOR (okuplja pristalice partizanskog pokreta).

Aleksandar Vulin

U Ministarstvu odbrane, međutim, negiraju da je Vulin znao za odlazak vojnika na spomenik Draži Mihailoviću i tvrde da je pokrenuta istraga.

 

- Biće utvrđeno ko je sve, po čijem odobrenju i zašto odavao počast Mihailoviću na Ravnoj Gori - navode nezvanično za "Blic" u Vulinovom ministarstvu.


////////////////////////////////////

DER SPIEGEL O BLEIBURGU: 'Komemoracija s kukastim krstom i ...


DER SPIEGEL O BLEIBURGU: 'Komemoracija s kukastim krstom i hitlerovskim pozdravom'


DER SPIEGEL O BLEIBURGU: 'Komemoracija s kukastim krstom i ...
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76403447

Powered by Blogger.ba