Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

10.05.2018.

BAKIR IZETBEGOVIC: "STA JE PROBLEM S ERDOGANOM? PROBLEM JE TO STO JE ON JEDAN MOCAN MUSLIMANSKI LIDER KAKVOG ODAVNO NIJE BILO"!

IZETBEGOVIĆ GOVORIO NA OMLADINSKOJ TRIBINI: "Šta je problem s Edoganom? Problem je to što je on jedan moćan muslimanski lider kakvog odavno nije bilo"!

U organizaciji Asocijacije mladih Stranke demokratske akcije (SDA) Ilidža večeras je održana tribina "Uloga mladih u lokalnoj zajednici", kojoj je prisustvovao i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.IZETBEGOVIĆ GOVORIO NA OMLADINSKOJ TRIBINI: 'Šta je problem s Edoganom? Problem je to što je on jedan moćan muslimanski lider kakvog odavno nije bilo'!

Izetbegović je u obraćanju kazao kako su skupovi poput ovog, kojem je prisustvovalo oko 1.000 mladih članova SDA, potrebni, naročito zbog okolnosti u kojima se BiH nalazi.

 

- Kad neki odlaze, kad nosimo teške terete i kad je sa svih strana pritislo, oni u SDA koji to neće da nose sa nama, koji se izmiču, koji se bore u tom času za vlast, bolje je da odu. Bit ćemo jači. Neka im je sretno, a uvjerit ćete se, ako Bog da, da ćemo se time ojačati – poručio je Izetbegović.

 

Izetbegović je podsjetio na jučerašnji sastanak sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

 

- Rezultat tog sastanka je jedan dogovor, da ovaj posao koji traje 28 godina u sljedećih osam do deset godina, uz njihovu pomoć, završimo – izjavio je Izetbegović.

 

Podsjetio je da je SDA osnovana u maju prije 28 godina te da je i on kao omladinac stranke na prvom skupu u Holiday Innu pomagao u njegovoj organizaciji.

 

- Onda smo mi prošli razne etape, radili stvari koje se druge stranke nisu usuđivali da rade, otvorili demokratske procese kada se zbog toga moglo otići u zatvor, a onda organizirali odbranu kada je to izgledalo kao potpuno nemoguća misija, pa onda uspostavili vojni balans i onda pred kraj rata ta Armija više uopće bitke nije gubila, samo je napredovala, oslobađala. Imali smo snage da napravimo mir, kada smo ocijenili da je za to pravi čas, pa da napravimo reforme koje su objedinjavale i vojsku, obavještajni servis, da pravimo jedinstveni ekonomski prostor, da nađemo načina da vučemo te stvari naprijed. U tom periodu od 28 godina znalo se desiti da narod ponekad želi da proba i ove druge. Da Bogdom nije. Tad su nam napravili neke gafove poput asimetričnih rješenja u domovima naroda, rušenja Aprilskog paketa, rušenja reforme policije i slično – izjavio je predsjednik SDA.

 

Ciljevi za naredni period

 

One koji ne vole BiH, a žive u ovoj zemlji, već hvata panika, dodao je Izetbegović, te pokazuju znakove teške nervoze, a uz sve njihove otpore je u posljednje tri godine napravljen najveći iskorak od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

 

- Zahvaljujući našim načelnicima, poput Senaida Memića iz starije garde, Semira Efendića iz mlađe garde. Kad samo jednom godišnje dođete na Ilidžu, pa vidite šta se tu sve desi. Kad prođete kroz Novi Grad, pa vidite šta se sve izgradilo za pola godine ili godinu dana. Tako se to radilo i na nivou FBiH, na nivou države. Otvorila su se nova radna mjesta, radile su se reforme i sad se ustvari nalazimo na poziciji kada nema etapa više u toj postdejtonskoj obnovi. Ima samo zadnja faza i tu sam ja stvar jučer dogovarao sa Merkel, da u sljedećih osam do deset godina završimo posao. Kroz osam godina je BiH, ako Bog da, članica EU-a, članica NATO-a sa izgrađenom infrastrukturom za koju smo mi sada napravili i zakone, planove te osigurali sredstva – izjavio je Izetbegović.

 

Naglasio je da se u BiH vidi perspektiva te da se cilj, a to je prosperitetna i razvijena država, već vidi.

 

- Vidi se ta zastavica, taj cilj. 2026. godina, zapamtite tu godinu. U tih sljedećih osam do deset godina, vi ćete zajedno sa nama starijima završiti taj posao i onda ga definitivno preuzeti – poručio je Izetbegović.

 

Predsjednik SDA je izjavio da bi se životni standard građana i njihova kupovna moć mogla popraviti za 50 posto.

 

- Kada se napravi sinergija masovne izgradnje infrastrukture, investicija koje same po sebi dolaze samo ako imate mir i stabilnost, reformi, tada možete dobiti jednu pozitivnu spiralu tih međusobno povezanih procesa, koji će učiniti da se u ovu zemlju u sljedećih osam do deset godina ulije 15 milijardi KM u infrastrukturu, nove hotele, stanove, digitalizaciju. Smanjit će se nezaposlenost ispod 15 posto, povećati broj zaposlenih za sljedećih 150.000. Kad sam ja prije tri godine kazao da moramo proizvesti novih 100.000 za deset godina, neki su se time ismijavali. To je izgledalo nešto potpuno bombastično. Danas, kad smo pola tog posla uradili, više im nije smiješno. Ja vam danas kažem da mi moramo za sljedećih osam do deset godina proizvesti 150.000 do 200 hiljada novih radnih mjesta. Mi ćemo to uraditi – kazao je Izetbegović.

 

Prijatelji sa Zapada i Istoka

 

Naglasio je da je to dogovor sa prijateljima sa Zapada, koji će još jednom biti potvrđen sljedeće sedmice u Sofiji, kada će, kako je kazao, biti održan finalni dogovor o novoj strategiji za Zapadni Balkan. Uz prijatelje sa Zapada, Izetbegović je dodao i prijatelje BiH sa Istoka.

 

- Dolazi predsjednik Erdogan iduće nedjelje u Zetru. Našeg prijatelja nešto ne vole na Zapadu, a ima i Bošnjaka koji ga ne vole i u ovoj zemlji. Šta je problem sa njim? Problem je to što je on jedan moćan muslimanski lider kakvog odavno nije bilo. Mi ćemo mu pokazati da ima i prijatelje, da ima i onih koji su ponosni na njega – poručio je predsjednik SDA.

 

Izetbegović je dodao da će se sa Erdoganom naredne nedjelje dogovoriti model finansiranja autoputa prema Beogradu preko Tuzle i nazad, preko Višegrada, sa krakom za Novi Pazar. Mladim članovima SDA je poručio da, kada im neko kaže da su ovi planovi nerealni, pokažu slike u posljednjim decenijama.

 

- Neka se malo vrate 35 godina unazad. Sarajevski proces. Sjede politički autsajderi za koje prvi put u životu čuju. Alija Izetbegović, Omer Behmen, Hasan Čengić i tako dalje. Narod prvi put čuo za njih. Pa nek uzmu slike pet ili šest godina iza toga. Nije više zatvorenik nego predsjednik jer čovjek, kažu, snuje, a Bog određuje. Pa nek uzmu malo slike kako je to izgledalo kada su se momci u patikama sa improviziranim puškama suprostavili četvrtoj vojnoj sili u Evropi, pa nek onda uzmu slike kroz tri godine na šta to liči. Pa neka uporede plaću, izgradnju od prije 20 godina, 20 godina ili pet godina. Pogledajte slike srušenog Sarajeva ili Mostara, pa ovog sada. Ili samo ove Ilidže. Nek ih uporede i sve će im biti rečeno. Ima ona koju su Obama i Clintonovi koristili, a to je "da, mi možemo". I mi možemo reći: "Da, i mi itekako možemo". Kad smo to sve mogli 28 godina teških iza nas, za ovih osam godina ovo je ravnica, ovo nije ništa. Mi ćemo završiti posao, zajedno sa vama – zaključio je Izetbegović.

10.05.2018.

U BEOGRADU OBECALI RIJESITI DAVIDOVO UBISTVO: "LUKACU TI NISI OTAC, TI SI MONSTRUM..."

U BEOGRADU OBEĆALI RIJEŠITI DAVIDOVO UBISTVO: "Lukaču ti nisi otac, ti si monstrum..."

Iz grupe “Pravda za Davida” rekli su da su se juče poslije presa u Beogradu našli sa odbornicima iz Srbije, koji su se zgrozili kada su čuli šta se dešava.
U BEOGRADU OBEĆALI RIJEŠITI DAVIDOVO UBISTVO: 'Lukaču ti nisi otac, ti si monstrum...' - 1

-Dragane Lukaču i ostale ubice i sakrivači dokaza, slučajno ako meni ili nekom iz grupe “Pravda za Davida” bude falila dlaka sa glave imaćeš sa mnom problem – poručio je Davor Dragičević.

 

Rekao je da bilo ko pokuša nešto da uradi, nije mu mjesto u ovoj grupi, te da mu je puno koristio sastanak u Beogradu.

 

– Poslije sjednice NS RS svima je jasno ko su ubice i sakrivači dokaza, ko su ti ljudi koji su odlučivali o našim životima do 18. marta – kazao je Dragičević i poručio je da više neće.

 

Istakao je da ima sve resurse da im se suprostavi, ali mirno i dostajanstveno.

 

– Lukaču, niko nije prijetio tvom djetetu, ni ja niti bilo ko iz ove grupe. Ti nisi roditelj, ti monstrum. Otkud tvoje dijete od deset godina u dva časa iza ponoći vani. Imate snimak na grupi  gdje je Dalibor Vrećo rekao da je ono David, ali to nije on. To je montiran i smišljen proces, na jednom snimku je mokra cesta, a na drugom suva – saopštio je na večerašnjem okupljanju u Banjaluci.

alt

 

Zatim je puštena Davidova pjesma, te su svi zajedno pjevali.

Davor je poručio Lukaču da niko iz ove grupe nije ubica ili nasilnik i da će zaštiti i njegovu djecu, te pozvao oftalmologa da pogleda Karanove oči.

 

Danijela iz grupe “Pravda za Davida” rekla je da su u NS RS nazvani perfomansom, te da su poslanici zaboravili da ih je narod birao.

alt

 

– Lukač je trebao iznijeti činjenice, a ne da prijeti. On prijeti da će nekog ubiti! Sami ste se ukopavali iz dana u dan. Lukač je rekao da ga čudi što Davor ne zna da je LSD jeftina droga i da to znaju svi koji sa tim rade. To je dovoljno! On je dio zločinačkog čina zato što pokušavaju prikriti dokaze – istakla je ona.

 

Iz grupe “Pravda za Davida” rekli su da su se juče poslije presa u Beogradu našli sa odbornicima iz Srbije, koji su se zgrozili kada su čuli šta se dešava.

 

– Njihova poruka je da imamo potpunu podršku skupštine Srbije – kažu iz grupe “Pravda za Davida” i da je Lukač tokom govora izgovorio najmanje 43 laži.

 

Davor je rekao i da je dobio slike prve obdukcije.

 

Zatim su čitane izjave od Lukača za koje su tvrdili da su laž. Na šta su brojni prisutni glasno negodovali.

– Inspektore koji si maltreirao moje dijete poslije tuče, takođe si saučesnik u ubistvu. Znam ti ime i prezime – poručio je Davor.

 

Poručio je Željki Cvijanović da kada se sazna istina o njima na vlasti da niko neće biti uz njih, ali kada se sazna istina o Davidu, na Trgu će biti još više ljudi.

10.05.2018.

VOJSKA SRBIJE ODALA POCAST DJENERALU DRAZI MIHAILOVICU

VOJSKA SRBIJE ODALA POČAST ĐENERALU DRAŽI: Za to vrijeme ministar Vulin obilježavao s partizanima Dan pobjede!

Vojsku Srbije potresa problem nakon što su njeni pripadnici odali počast i položili venac na spomenik vođi četničkog pokreta generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću


VOJSKA SRBIJE ODALA POČAST ĐENERALU DRAŽI: Za to vrijeme ministar Vulin obilježavao s partizanima Dan pobjede!

I mada su u Ministarstvu odbrane juče tvrdili da srpski vojnici to učinili samoinicijatvino, "Blic" saznaje da je o svemu bio obaviješten načelnik Generalštaba Ljubiša Diković i da je za to dao svoje odobrenje. Zbog toga je, prema saznanjima lista, Ministarstvo odbrane pokrenulo istragu.

 

U danima kada se u svijetu i obilježava pobjeda nad fašizmom, čak četiri autobusa Vojske Srbije, u kojima je bilo oko 200 osoba, zaputilo se 5. maja na Ravnu goru, kako bi položili vijence na spomenik komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini. Šira javnost za to vjerovatno ne bi ni znala da se na društvenim mrežama nije pojavila fotografija sa tog događaja.


alt


 

U prvom trenutku, Ministarstvo odbrane je šutilo, da bi potom demantiralo da su srpski vojnici učestvovali u obiljžavanju godišnjice Ravnogorskog pokreta. "Blicu" je međutim u kabinetu Aleksandra Vulina nezvanično potvrđeno da je slika koja je objavljena na društvenim mrežama autentična, ali i da su pripadnici VS odali počast četničkom komandantu "samoinicijativno".

 

Međutim, jasno je da na ovakav skup teško mogu otići u isto vrijeme pripadnici Kopnene vojske, avijacije i Garde (što se vidi na slici), a da ih neko nije organizovao.

 

- Odobrenje za to je dao Ljubiša Diković - reklo je "Blicu" dan kasnije više dobro obaviještenih sagovornika.

 

Takav utisak ima i Aleksandar Radić, vojni analitičar.

 

- Po fotografiji je jasno da se radi o intervidovskom odavanju počasti, što znači da je to morao odobriti vojni vrh, odnosno načelnik Generalštaba - pojašnjava Radić.

 

Prema nekim informacijama, sa tim je bio upoznat i ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je tog dana bio na Godišnjem skupu antifašista Balkana, koji je organizovao SUBNOR (okuplja pristalice partizanskog pokreta).

Aleksandar Vulin

U Ministarstvu odbrane, međutim, negiraju da je Vulin znao za odlazak vojnika na spomenik Draži Mihailoviću i tvrde da je pokrenuta istraga.

 

- Biće utvrđeno ko je sve, po čijem odobrenju i zašto odavao počast Mihailoviću na Ravnoj Gori - navode nezvanično za "Blic" u Vulinovom ministarstvu.


////////////////////////////////////

DER SPIEGEL O BLEIBURGU: 'Komemoracija s kukastim krstom i ...


DER SPIEGEL O BLEIBURGU: 'Komemoracija s kukastim krstom i hitlerovskim pozdravom'


DER SPIEGEL O BLEIBURGU: 'Komemoracija s kukastim krstom i ...
10.05.2018.

ILEGALNI ULAZAK U BiH : MIGRANTSKI KAMP U CENTRU SARAJEVA

Ilegalni ulazak u BiH : Migrantski kamp u centru Sarajeva

Maj 10. 2018.


Bosna i Hercegovina ima sve manje kapaciteta za smještaj migranata.Svakog dana u BiH ih ilegalnim rutama prema zvaničnim podacima uđe oko stotinu, niko ih ne registruje i za sada nema rješenje.

Improvizirani kamp u centru Sarajeva, u parku prekoputa Vijećnice, pun je migranata koji su, uglavnom, ilegalnim kanalima ušli u BiH. U oko tridesetak šatora sada je već blizu 400 osoba.

Brojni migranti došli su s djecom, Sarajevo
Brojni migranti došli su s djecom, Sarajevo

Abdul Hadi došao je iz Afganistana. U kampu je, navodi on, jer mora, a nada se da će ako ne uspije ostati otići u Francusku ili Holandiju.

“Ovi ljudi koji prave probleme su iz Maroka i Alžira. Ljudima koji ovuda prolaze noću uzimaju novčanike, satove. Nekoliko puta sam ih zatekao u tome i pobjegli su. Njihove zemlje su sigurne i ne znam zašto su došli. Ja nisam želio otići. Sve što sam imao u Afganistanu je posao i život. Ali, situacija, eksplozije i bombardovanje u Kabulu i drugim provincijama, natjeralo me je da dođem. Ima narkomana, ovdje koriste i tablete, prave probleme”, priča Abdul Hadi.

Migranti u parku.
Migranti u parku.

​Ilegalni ulazak u Bosnu i Hercegovinu već poprima ozbiljne razmjere, bar prema brojkama koje iznosi direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić.

“Imamo dnevni priliv preko 100 lica koji prođu mimo granične policije i nijedna agencija ih ne registruje do dolaska u Službu za poslove sa strancima”, riječi su Ujića.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH Marijan Baotić kaže da, iako BiH ima zakone o postupanju s ilegalnim migrantima, on je suštinski neprovodiv.

“To je rješenje o protjerivanju i stavljanje u centar za readmisiju. Ako nemate taj centar, onda možete donijeti rješenje o protjerivanju i ograničiti ga na određenu lokaciju. Ali, ono što je gore i što bi trebalo ići iza toga – mi ga ne možemo vratiti u zemlju porijekla zato što nemamo nikakvih sporazuma sa zemljama iz kojih oni dolaze. I ono što je neprovodivo – to je što suprotna strana, iz zemlja iz kojih su nama prešli, ne žele da poštuju sporazum o readmisiji. Crna Gora, Srbija skoro u nikakvoj mjeri ne žele da prihvate te ilegalne migrante, da ih po sporazumu o readmisiji vratimo nazad”, ukazuje Baotić.

Profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Goran Kovačević ocjenjuje kako je indikativno da toliki broj ljudi odjednom ulazi u BiH.

“Pričati o ilegalnim migrantima, a sve što se poduzima je da se onaj koji se nađe na ulici smjesti u neki centar, iako mi nemamo više kapaciteta. Praktično je nemoguće da se tako granica ilegalno pređe jer moraju proći kroz tri susjedne države, da ih niko ne primijeti, a onda ilegalno preći našu granicu. Očito je da imaju ljude na našoj teritoriji koji im pomažu, ali i na teritoriji susjednih država. Tako kompleksna operacija transporta ljudi, ilegalna, preko teritorije više država je nemoguće da nije pod paskom i da je van radara sigurnosnih službi i agencija za provedbu zakona”, ističe Kovačević.

Promjenu izbjegličke rute koja će ići preko BiH rute eksperti su predvidjeli još prije tri godine.

Unaprijed se nije razmišljalo, pa se tek sada, kada su počeli da kampuju u parkovima, razmišlja o osposobljavanju lokacija za smještaj. To je jedan od koraka koje će na sastanku Koordinacijskog tijela za pitanje migracija u BiH, preložiti Ministarstvo sigurnosti.

Migranti u Sarajevu borave i u parku prekoputa Vijećnice, u centru bh. prijestolnice.
Migranti u Sarajevu borave i u parku prekoputa Vijećnice, u centru bh. prijestolnice.

Jedan od problema s kojim se suočava BiH je i taj što vlasti ne mogu ni legalne migrante natjerati da borave u azilantskom centru, niti da daju otiske prstiju, jer bi u slučaju odbijanja bili vraćeni u matičnu zemlju, kaže Marijan Baotić.

“Osobe koje iskazuju namjeru za azil ne žele da dođu na registraciju u azilantski centar, ne žele da budu smješteni u azilantski centar, a i oni koji dođu, a od 3.500 onih koji su se provrtjeli kroz iskazanu namjeru, ako je njih svega nešto manje od 400 podnijelo zahtjev za azil, govori vam da se radi o zloupotrebi ovog instituta koga mi imamo. Prema tome, azilantski centar nije put, ljudi neće da idu u njega, i neće da pristupe registraciji”, navodi Baotić.

U Republici Srpskoj ne postoji saglasnost da se u nekim napuštenim kasarnama smjeste ove osobe, te su mogućnosti više nego ograničene.

Da se Bosna i Hercegovina suočava s ozbiljnom krizom upozorila je i Islamska zajednica u BiH koja je pozvala sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini da djeluju bez oklijevanja.

(Kliker.info-RSE)

10.05.2018.

KARIKATURE PREDRAGA KORAKSIĆA CORAXA

10.05.2018.

GODIŠNJI IZVJEŠTAJ CENTRALNE BANKE BiH : DIJASPORA PROŠLE GODINE U BiH POSLALA 170 MILIONA KM VIŠE NEGO GODINU RANIJE

Godišnji izvještaj Centralne banke BiH : Dijaspora prošle godine u BiH poslala 170 miliona KM više nego godinu ranije
 “U 2017. godini doznake iz inozemstva iznose 2,51 milijardu KM te je u odnosu na prethodnu godinu registrovano povećanje priliva i to za 170,5 miliona KM (7,2 posto)”, navodi se u Godišnjem izvještaju Centralne banke BiH za 2017. godinu.

Centralna banka BiH navodi da je priliv po osnovu doznaka tek u ovoj godini dosegao nivo iz 2007. godine, odnosno nivo koji je bio zabilježen prije finansijske krize.

“Oporavak ekonomija iz kojih imamo najveći priliv radničkih doznaka je osnovni uzrok povećanja priliva po ovom osnovu. Penzije, kao drugi najznačajniji priliv na računu sekundarnog dohotka, iznose 1,17 milijardi KM te je priliv i po ovom osnovu povećan za 7,2 posto. Dakle, iako imamo značajan trgovinski deficit, suficit na računu dohodaka i usluga pokriva 80 posto robnog deficita”, piše u Izvještaju.

Od 1998. godine najveća doznaka je bila 2007. godine kada je na račune građana uplaćeno 2,770 milijardi KM, a odmah nakon toga je 2008. godine u našu zemlju stiglo 2,5 milijardi KM iz inozemstva.

Najmanje novca od dijaspore stiglo je 2002. godine i to 1,966 milijardi KM, a 2004. godine blizu 2,3 milijardi KM. Od 1998. godine do 2003. godine na godišnjem nivou u našu zemlju stizalo je blizu 2 milijarde KM.

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine, ukupni tekući transferi (personalni i ostali transferi) iz inozemstva za 2016. godinu iznosili su 3,578 milijardi KM.

Od tog iznosa, na personalne transfere (novčane doznake iz inozemstva) odnosilo se 2,438 milijardi KM, a na ostale tekuće transfere, u koje spadaju i penzije iz inozemstva, 1,139 milijardi KM.

(Kliker.info-Klix)
10.05.2018.

DAVOR DRAGICEVIC NA POSEBNOJ SJEDNICI U NS ENTITETA RS-A : JAVNO TVRDIM DA JE MOJ SIN MUCEN I UBIJEN

Davor Dragićevič na posebnoj sjednici u NS RS : Javno tvrdim da je moj sin mučen i ubijen

Javno tvrdim da je moj sin mučen i brutalno ubijen, rekao je Davor Dragičević, otac nastradalog Davida Dragičevića, tokom obraćanja na posebnoj sjednici u Narodnoj skupštini RS.

“Zahvaljujem se što ste mi omogućili da se ovdje borim za pravdu za monstruozno ubistvo mog sina Davida Dragičevića. Mene lično neka slobodno hapse Dragan Lukač, Darko Ćulum, Darko Ilić, ali da ne pomišljaju da diraju nekog od moje porodice ili nekog od članova grupe ‘Pravda za Davida'”, rekao je Dragičević u uvodu svog izlaganaj.

On je rekao da nije član nijedne partije, i da neće biti.

“Javno tvrdim da je moj sin mučen i ubijen. Ovo tvrdim sa svim dokazima i saznanjima koje sam prikupio. Evo stravične istine s kojom smo se majka Suzana i ja morali suočiti. Nadam se da više nikad nijedan roditelj neće izgubiti svoje dijete”, rekao je Dragičević.

On je jasno naglasio gdje je njegov sin bio kobne noći.

“David je 18. marta u bio u centru grada, te je pred očima mnogobrojnih svjedoka i kamera koje pokrivaju centar, otet od strane krimanalaca koji su ovaj zločin unaprijed pripremali. Na to ukazuje snimak ispred platoa Boske. Otmičari u 2:40 sati gase telefon. Taj dokaz smo mi prikupili, MUP RS je naše dokaze zloupotrijebio”, kazao je Dragičević.

Rekao je da je njegov sin pretučen na parkingu Metalske škole, te da je to tek bio početak njegove agonije.

“Prema svjedočenjima očevidaca, moguće je da je prvo brutalno pretučen od strane 15-20 osoba, odvučen sa parkinga Metalske škole, ali to tek treba istražiiti. Da li je policija tu izvršila uviđaj, zašto nije, nemoguće je da 15-20 osoba premlati nekog i da tu ne ostane nikakav trag krvi. To je tek početak višednevne agonije mog sina. Danima je mučen, postaje niz dokaza, o tome svjedoče teške zaživotne povrede”, istakao je Dragičević tokom svog obraćanja.

Iznio je i detalje Davidovih povreda, te naveo da su u njegovog sina unošena narkotička sredstva, dodajući da snimak ispred “Boske” pokazuje da u to vrijeme nije pod uticajem opijata

“David Dragičević je brutalno ubijen, mom djetetu je izbijena vilica, nema nijednog dijela tijela na kojem nije udaran. Kad proanaliziramo toksikološki nalaz, u kojem se navodi da su u Davidovom tijelu pronođena narkotička sredstva, otmičari su mu davali ta sredstva da što više bude svjestan, da njegova agonija bude što duža. Moj David nije bio ni pod kakvim uticajem narkotika niti opijata. Otkud LSD u Banjaluci?”, upitao je Dragičević

Rekao je da je njegov David na skupovima tražio pravdu za druge smrtno stradale mladiće i na kraju, kako je rekao, i sam je postao žrtva.

“Znam glavne saučesnike, to su na prvom mjestu Dragan Lukač, Darko Ćulum, Darko Ilić, tužilac Dalibor Vrećo. Oni su izvršili nezakonitosti. Nikad u sudskoj praksi takva konferencija za medije nije održana. Tvrdili su da se moje dijete utopilo, da je u pitanju zadesna smrt, bez elemanata krivičnog djela, a odlično su znali za povrede, za desetine velikih hematoma, a naročito na glavi. Da li ima krivičnog djela – ima. Nisu čekali da to kaže tužilaštvo koje je jedino nadležno za kvalifikovanje krivičnog djela”, naglasio je Davor Dragičević.

Pozvao je sve nadležne da dokažu da je David bio narkoman i lopov.

“Dokažite to. Ako dokažete odmah idem na Trg da se ubijem. David nije počinio tu krađu i pitam kako je moguće da su kod njega nađeni ti predmeti. Jataci su bili u mojoj kući i sve podmetnuli. David Dragičević je spušten u Crkvenu. Tražim samo istinu i pravdu, ko je sve umiješan u ubistvio Davida Dragičevića”, rekao je Davidov otac.

Upitao je sve prisutne za koji novac bi prikrili ubistvo.

“Pitam, za koji novac ili drugu korist bi svako od vas pristao ovako pomagati zataškavanje. Da li bi iko od vas rizikovao karijeru. Koliko je svaki od vas pojedničano doprinio ovom zločinu. Ubili ste mi dušu, moje dijete, zatrli ste mi sjeme moje, ugasili ste mi slavsku svijeću”, istakao je Dragičević.

Na kraju sviog izlaganja, Dragičević je pozvao poslanike da se izjasne povodom ovog slučaja, odnosno da kažu da li je bilo samoubistvo ili ubistvo, i da daju rok Tužilaštvu da se predmet privrede kraju, da može otići na Davidov grob.

(Kliker.info-NN)

10.05.2018.

BAKIR IZETBEGOVIC: NJEMACKA JE SPREMNA POMOCI ALI MI MORAMO RIJESITI PROBLEM

10.05.2018.

ZIJAD BEĆIROVIĆ: VELIKA ODGOVORNOST EVROPSKE KOMISIJE ZA SKANDALOZNU GRADNJU PELJEŠKOG MOSTA

ZIJAD BEĆIROVIĆ: Velika odgovornost Evropske komisije za skandaloznu gradnju Pelješkog mosta

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Zijad Bećirović u razgovoru za Vijesti.ba govorio je o nedavnom potpisivanju ugovora o gradnji Pelješkog mosta u Dubrovniku, te tvrdnje bh. vlasti da se gradnjom krši Konvencija Ujedinjenih naroda o pravu mora.
ZIJAD BEĆIROVIĆ: Velika odgovornost Evropske komisije za skandaloznu gradnju Pelješkog mosta

Bećirović kaže da se gradnja Pelješkog mosta može u najblažoj varijanti nazvati spornom, a po nekim aspektima i skandaloznom.

 

- Potpuno je jasno pravnicima i nepravnicima, da gradnju Pelješkog mosta Republika Hrvatska ne bi smjela započeti bez saglasnosti Bosne i Hercegovine. Tu se ne radi o prešutnoj saglasnosti nego je bila potrebna izričita saglasnost, koja u ovom slučaju ne postoji. Pored Hrvatske, tu je odgovornost Evropske komisije koja je napravila takav propust i odobrila sredstva ali i Narodne Republike Kine, koja je ušla kao izvođač u jedan takav sporan posao, a znala je da je sporan. Republika Hrvatska ima pravo da povezuje svoj teritorij i da gradi različite infrastrukturne objekte, ali ne na način na koji to radi u slučaju gradnje Pelješkog mosta, kaže Bećirović.

Smatra da je Evropska komisija napravila veliki propust odobravajući sredstva Hrvatskoj za izgradnju Pelješkog mosta.

 

-  Radi se o spornom području. Da paradoks bude veći nedavno je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker predstavljajući Strategiju proširenja EU za Zapadni Balkan naglasio da neće biti prijema novih država u članstvo ukoliko ne budu riješili svoje granične sporove. U slučaju izgradnje Pelješkog mosta upravo se radi o spornom teritoriju i graničnom sporu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a EU odobrava sredstva  upravo za projekat na spornom području odnosno teritoriju. Ugledni međunarodni pravnici upozoravaju da postoji opravdana osnovanost da je prekršena Konvencija UN o pravu mora, kaže Bećirović.

 

 

(vijesti.ba/SB)

10.05.2018.

KLUB NOVINARA OSUDIO NAPAD NA VASKOVICA: "MINISTAR POLICIJE ENTITETA RS-A NE MOZE DA PRIJETI NOVINARIMA U SKUPSTINSKOJ SALI"

KLUB NOVINARA OSUDIO NAPAD NA VASKOVIĆA: "Ministar policije RS ne može da prijeti novinarima u skupštinskoj saliI"

Vasković je na svom blogu ponovio optužbe da je Lukač, “saučesnik ubistvu Davida Dragičevića, zajedno sa Darkom Ilićem, Darkom Ćulumom, Daliborom Vrećom, Željkom Karanom i još petnaest do dvadeset osoba, koje su učestvovale u Davidovoj likvidaciji”.
KLUB NOVINARA OSUDIO NAPAD NA VASKOVIĆA: 'Ministar policije RS ne može da prijeti novinarima u skupštinskoj saliI'

Iz Kluba novinara Banja Luka su najoštrije osudilli prijetnje Vaskoviću, koje je danas iznio Lukač.

-Lukač, kao građanin, ako se osjeća povrijeđenim određenim novinarskim tekstovima, ima pravo da traži zaštitu na sudu. Ali je potpuno neprihvatljvo da kao ministar unutrašnjih poslova iznosi teške optužbe i prijetnje u skupštinskoj sali. Ukoliko već poziva da se vjeruje institucijama, one su i mjesto da se rješavaju problemi u vezi s onim što neko piše, a ne da iznosi optužbe za skupštinskom govornicom i lično proziva bilo kojeg pojedinca ili medijsku kuću – rekao je predsjednik Kluba novinara Siniša Vukelić.

 

Ako Lukač, kako je dodao, ima dokaze za svoje tvrdnje, onda ih treba proslijediti nadležnim organima.

 

- A ukoliko ih nema, onda su ovo neutemeljene optužbe. Ukoliko ima dokaze, a nije ih proslijedio, onda je to krivično djelo prikrivanja - dodao je Vukelić.

 

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač rekao je u obraćanju parlamentu na posebnoj sjednici o stanju bezbjednosti u Banjoj Luci i Republici Srpskoj – ''Pravda za Davida – Pravda za Sve'', da bloger Slobodan Vasković, pored nekih ljudi iz političkog života, instruiše Davora Dragičevića, oca Davida Dragičevića.

 

-Dva blogera vode istragu i usmjeravaju Davora Dragičevića šta da radi, a to su Slobodan Vasković i Borislav Radovanović – ustvrdio je.

 

Lukač je naveo da se svaki dan iznose neistine bez ijednog dokaza, te najavio da će on i svi drugi koji se neargumentovano optužuju podnijeti prijavu sudu protiv Vaskovića gdje će morati da dokaže ono što piše.

-Vasković javno piše da zna ko su ubice, ali neće da kaže. Ko onda prikriva ubice? Nismo čuli ko je ubica. Meni da je neko dijete ubio, a da institucije neće da urade, znam šta bih uradio - rekao je Lukač i dodao da je tri puta od Tužilaštva zatraženo da sasluša Vaskovića, jer kako sam tvrdi zna ko su ubice, ali su oni odgovorili da nije relevantan.

 

 

(FENA/SB)


/////////////////////////////////////

SLOBODAN VASKOVIĆ ODGOVORIO LUKAČU: 'Dragane, ti si saučesnik u ubistvu Davida Dragičevića'

SLOBODAN VASKOVIĆ ODGOVORIO LUKAČU: 'Dragane, ti si ...
10.05.2018.

SAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM

10.05.2018.

RUSKI 'SPECIJALNI TRETMAN' ZA VUČIĆA

10.05.2018.

KAKO SU CLINTON I SILAJDZIĆ "PROBILI PROTOKOL" ZBOG BiH

10.05.2018.

POVODOM DANA POBJEDE NAD FAŠIZMOM : DAN KADA SE ZASTAVA RBiH PONOSNO ZAVIJORILA U PARIZU

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940502

Powered by Blogger.ba