Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

09.05.2018.

DA LI JE DOVOLJNA INCKOVA ZABRINUTOST ZBOG HUSKANJA NA RAT?

DA LI JE DOVOLJNA INCKOVA ZABRINUTOST ZBOG HUSKANJA NA RAT?


"Duboko sam zabrinut zbog spremnosti nekih političara da govore o mogućnosti obnove konflikta", upozorio je Valentin Incko (fotoarhiv)

Od zabrinutosti zbog rastućeg trenda među političarima koji govore o mogućem sukobu, te do nasilne retorike i negiranja državnosti i pozivanja na eventualnu podjelu zemlje, ključne su ocjene koje je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) iznio pred Vijećem sigurnosti UN.

Ipak, ključnima su u ovom tijelu ocijenili nedostatak političke volje za napredak na euroatlantskom putu, ali i buduće funkcionisanje zemlje, nakon općih izbora zbog neusvajanja izmjena Izbornog zakona.

Zaoštrena retorika, zastrašivanje mogućim ratom, zagovaranje podjele zemlje, ponovno su se pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija čule gotovo iste ocjene, kao i ranije, a koje je iznio visoki predstavnik u BiH.

"Duboko sam zabrinut zbog spremnosti nekih političara da govore o mogućnosti obnove konflikta uključujući i kontroverzne izjave vodećih bošnjačkih političara koji sugeriraju da je na putu ponovno naoružavanje kako bi se odgovorilo na hipotetički moguć ratni scenarij. Ovo je rezultat onoga što sam govorio u ranijem izvještaju o kupovini dugih cijevi za policiju Republike Srpske i medijske eksponiranosti nacionalističkih i ekstremističkih grupa", rekao je Incko.

"Zapaljiva retorika", dodao je predstavnik međunarodne zajednice u BiH, "čuje se od visokih zvaničnika u RS koji negiraju državnost Bosne i Hercegovine i zagovaraju eventualnu secesiju".

"U javnim se govorima veličaju osuđeni ratni zločinci i poziva na povratak Vojske RS. Neki hrvatski zvaničnici govore o teritorijalnoj reorganizaciji zemlje i prijete disolucijom zemlje ukoliko aktuelna izborna pitanja ne budu riješena na njihovo zadovoljstvo", naveo je Incko.

Članovi Vijeća kao jedan od najvećih problema u budućnosti vide upravo izmjene Izbornog zakona i nemogućnost funkcionisanja zemlje i uspostave vlasti nakon izbora.

"Pozivamo sve stranke u BiH da prihvate ključne političke, socioekonomske i izborne reforme i rade na tome da ojačaju vladavinu prava, da se bore s korupcijom i poboljšaju ukupnu klimu za dobrobit svih građana. Što se tiče izbora u oktobru, pozivamo BiH da usvoje i provedu izbornu reformu, naročito onu koja se odnosi na presudu u slučaju Ljubić", kazala je predstavnica SAD u Vijeću sigurnosti UN Amy Tachco.

'Selo gori a baba se češlja'

Zabrinutost za stabilnost i sigurnost u zemlji dijele gotovo sve članice Vijeća. No, u BiH je odnos prema ovim pitanjima prilično ležeran. Razlog tome leži u činjenici da su bh elite potpuno sigurne u svoje pozicije, smatra novinarka magazina Start BiH Rubina Čengić.

"Domaći se političari ponašaju prema onoj 'selo gori a baba se češlja'. Oni znaju da nikakve sankcije za svoj nerad, javašluk i razvaljivanje države neće podnositi. U oktobru će izaći na izbore i bojim se da ćemo imati situaciju kao i prošli izborni ciklus, izaći će svaki drugi birač s biračkim pravom, zaokružiće one koji su na vlasti i koji su napravili i koji prave potpuni haos u zemlji i - ništa se neće desiti. Međunarodna zajednica ima većih problema od BiH i bojim se da će sve ostati na verbalnoj zabrinutosti i ništa se neće promijeniti. Moglo bi se promijeniti kada bi oni znali da ih neko može smijeniti", ocjenjuje Rubina Čengić.

I ovaj put ambasadorima u Vijeću sigurnosti UN uz Inckov poslat je i izvještaj Republike Srpske, kao kontrateža u kojoj se uglavnom negiraju ocjene i nalazi Ureda visokog predstavnika.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88949638

Powered by Blogger.ba