Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

09.05.2018.

SMRT TRECEG RAJHA: DANAS SE OBILJEZAVA DAN POBJEDE NAD FASIZMOM

SMRT TREĆEG RAJHA: Danas se obilježava Dan pobjede nad fašižmom, znate li što se dogodilo 5 godina kasnije!?

Danas se u Evropi obilježava Dan pobjede nad fašizmom, 9. maj, u znak sjećanja na pobjedu antifašista 1945. godine u Drugom svjetskom ratuSMRT TREĆEG RAJHA: Danas se obilježava  Dan pobjede nad fašižmom, znate li što se dogodilo 5 godina kasnije!?

Danas je i Dan Evrope, podsjećanje na početak stvaranja Evropske unije, pet godina kasnije.

Ove godine navršile su se 73. godine od završetka Drugog svjetskog rata i 68 godina od pokretanja inicijative za stvaranje političke tvorevine koja je danas izrasla u Evropsku uniju.

 

Ta dva važna događaja u historiji Evrope, kao i svake godine, bit će obilježena nizom manifestacija i odavanjem pošte žrtvama fašizma i palim borcima u Drugom svjetskom ratu.

 

9. maj – Dan kada je Njemačka potpisala kapitulaciju

Nacistička Njemačka potpisala je bezuvjetnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu 9. maja 1945. godine i to je razlog što se današnji dan obilježava kao Dan pobjede.

 

Tog dana sovjetski maršal Žukov ratificirao je, u ime Saveznika, sporazum o njemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao njemački feldmaršal Wilhelm Keitel.

 

Dan Evrope – Podsjećanje na “Schumanovu deklaraciju”

U zemljama Evropske unije poseban značaj ima Dan Evrope, podsjećanje na 9. maj 1950. godine, kada je Robert Schuman predstavio prijedlog kreiranja organizirane Evrope. Ovaj predlog, poznatiji kao „Schumanova deklaracija“, smatra se početkom kreacije onoga što je danas poznato kao Evropska unija.

alt

Danas je 9. maj postao evropski simbol (Dan Evrope) koji zajedno sa himnom i zastavom, identificiraju politički entitet Evropske unije. Na Vijeću Evropske unije u Milanu 1985. godine donesena je odluka da se 9. maj svake godine obilježava.

 

Dan Evrope je prilika za aktivnosti i festivale koji Evropu približavaju njenim građanima i narodima. Za posjetitelje tog su dana sve institucije Evropske unije otvorene.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88949882

Powered by Blogger.ba