Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

07.05.2018.

IZETBEGOVIC PRIMIO UDRUZENJE GENERALA: "POKUSAVA SE IZJEDNACITI ODGOVORNOST ZA RATNE ZLOCINE"

IZETBEGOVIĆ PRIMIO UDRUŽENJE GENERALA: "Pokušava se izjednačiti odgovornost za ratne zločine"

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je članove Udruženja generala BiH, a tokom razgovora konstatirano je da se u posljednje vrijeme prepoznaje namjera statističkog, ali i suštinskog izjednačavanja odgovornosti zaraćenih strana za ratne zločine počinjene tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.IZETBEGOVIĆ PRIMIO UDRUŽENJE GENERALA: 'Pokušava se izjednačiti odgovornost za ratne zločine'

Istaknuta je opredijeljenost za procesuiranje svih ratnih zločina, te naglašeno da je Armija RBiH sistematski sprečavala i kažnjavala počinioce krivičnih djela u svojim redovima. S druge strane, snage koje su izvršile agresiju na Bosnu i Hercegovinu sistematski su planirale, organizirale, ohrabrivale i izvršavale zločine, što je potvrđeno brojnim presudama međunarodnih sudova.

 

Članovi Udruženja su istaknuli da je broj optuženih visokih oficira Armije RBiH pred domaćim pravosuđem nesrazmjerno veliki u odnosu na broj optuženika iz drugih vojnih formacija, naročito imajući u vidu broj i intenzitet počinjenih zločina. Time se očigledno želi stvoriti vještački balans i pokušava promijeniti karakter rata u Bosni i Hercegovini.

 

Razgovarano je i o načinima na koji se optuženima može pomoći da u sudskim procesima dokažu svoju nevinost, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 

Predsjedavajući Izetbegović naglasio je da je potrebno istrajati u borbi za istinu i pravdu, te na tim temeljima graditi pomirenje i zajednički život u Bosni i Hercegovini.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
75133473

Powered by Blogger.ba