Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

07.05.2018.

IZETBEGOVIC PRIMIO UDRUZENJE GENERALA: "POKUSAVA SE IZJEDNACITI ODGOVORNOST ZA RATNE ZLOCINE"

IZETBEGOVIĆ PRIMIO UDRUŽENJE GENERALA: "Pokušava se izjednačiti odgovornost za ratne zločine"

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je članove Udruženja generala BiH, a tokom razgovora konstatirano je da se u posljednje vrijeme prepoznaje namjera statističkog, ali i suštinskog izjednačavanja odgovornosti zaraćenih strana za ratne zločine počinjene tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.IZETBEGOVIĆ PRIMIO UDRUŽENJE GENERALA: 'Pokušava se izjednačiti odgovornost za ratne zločine'

Istaknuta je opredijeljenost za procesuiranje svih ratnih zločina, te naglašeno da je Armija RBiH sistematski sprečavala i kažnjavala počinioce krivičnih djela u svojim redovima. S druge strane, snage koje su izvršile agresiju na Bosnu i Hercegovinu sistematski su planirale, organizirale, ohrabrivale i izvršavale zločine, što je potvrđeno brojnim presudama međunarodnih sudova.

 

Članovi Udruženja su istaknuli da je broj optuženih visokih oficira Armije RBiH pred domaćim pravosuđem nesrazmjerno veliki u odnosu na broj optuženika iz drugih vojnih formacija, naročito imajući u vidu broj i intenzitet počinjenih zločina. Time se očigledno želi stvoriti vještački balans i pokušava promijeniti karakter rata u Bosni i Hercegovini.

 

Razgovarano je i o načinima na koji se optuženima može pomoći da u sudskim procesima dokažu svoju nevinost, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 

Predsjedavajući Izetbegović naglasio je da je potrebno istrajati u borbi za istinu i pravdu, te na tim temeljima graditi pomirenje i zajednički život u Bosni i Hercegovini.

07.05.2018.

TURSKI AMBASADOR U BiH RAZJASNIO SVE DILEME: OVAKO JE ZAMISLJENA ERDOGANOVA POSJETA SARAJEVU

TURSKI AMBASADOR U BiH RAZJASNIO SVE DILEME: Ovako je zamišljena Erdoganova posjeta Sarajevu

- U vrijeme kada je počela zvanična komunikacija u vezi s najavom i prijedlozima datuma za posjetu predsjednika Erdoğana, u Turskoj su se dogodila određena politička zbivanja usljed kojih je došlo do raspisivanja prijevremenih izbora zbog čega je posjeta pomjerena za raniji termin - pojasnio je.TURSKI AMBASADOR U BiH RAZJASNIO SVE DILEME: Ovako je zamišljena Erdoganova posjeta Sarajevu - 1

Ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koç kazao je danas novinarima u Sarajevu da je posjeta predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdoğana Bosni i Hercegovini mnogo prije predviđana i planirana te da je u pitanju radna posjeta. 

Podsjetio je da je tokom zvanične i službene posjete premijera Turske BiH Binalija Yildirima krajem marta ove godine zvanično i najavljena ova posjeta, ali za juni mjesec, međutim posjeta je pomjerena za 20. maj.
 
- U vrijeme kada je počela zvanična komunikacija u vezi s najavom i prijedlozima datuma za posjetu predsjednika Erdoğana, u Turskoj su se dogodila određena politička zbivanja usljed kojih je došlo do raspisivanja prijevremenih izbora zbog čega je posjeta pomjerena za raniji termin - pojasnio je.
 
U okviru ove radne posjete, dodao je ambasador, planirano je da se na susretu s bh. zvaničnicima razgovara o političkoj, ekonomskoj, regionalnoj i trgovinskoj saradnji, ali i o izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd, podsjećajući da je u toku izrada Studije izvodljivosti u vezi s ovim projektom, a sam rad na pripremnim aktivnostima i dalje traje.
 
Napomenuo je i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u službenoj posjeti Turskoj, razgovarao na najvišem nivou o ovom projektu, a nakon toga posjeta Erdoğana BiH će stvoriti priliku za nastavak razgovora o ovoj temi, ali i drugim projektima važnim za unapređenje bilateralne saradnje.
 
- Posjetu ocjenjujemo kao radnu posjetu koja treba imati fokus upravo na ekonomskim, trgovinskim temama i onima koje se tiču dodatnih investiranja te razvoja saradnje dvije zemlje. Iz te perspektive treba posmatrati predstojeću posjetu - mišljenja je Koç.
 
U okviru ove posjete predviđeno je, kaže ambasador, da Erdoğan prisustvuje šestom redovnom zasjedanju Generalne skupštine Unije evropskih demokrata Turske, a tokom posjete trebao bi mu biti dodijeljen i počasni doktorat Internacionalnog univerziteta u Sarajevu i sve to ranije je odlučeno.
 
Osim ovoga, Koç je naglasio, da nema potrebe da se ovoj posjeti pripisuje bilo koji drugi smisao jer je cijeli tok priprema uobičajen i spada u redovne aktivnosti za pripremu radnih posjeta te bi svako drugačije posmatranje karaktera ove posjete bilo nepotrebno.
 
Posebno je istaknuo da bi se trebalo fokusirati na posebne međusobne odnose između BiH i Turske, ukazujući na obim vanjskotrgovinske razmjene koja ubrzano raste, a u završnoj fazi su i pripreme za potpisivanje revidiranog Sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i Turske.
 
- Ovaj sporazum, nažalost, zbog birokratskih prepreka i zakonske procedure koja je potreba za njegovo potpuno usvajanje neće stići da se potpiše tokom ove posjete predsjednika. Ipak važno je fokusirati se na pozitivne teme koje mogu doprinijeti unapređenju odnosa - stav je turskog ambasadora u BiH.
 
Kroz ovaj revidirani Sporazum o slobodnoj trgovini, nakon finaliziranja pregovora, bit će omogućeno bh. izvoznicima mesa da mnogo relaksiranije pristupe ovoj aktivnosti, a tim sporazumom parafirano je da za naredni petogodišnji period, na godišnjoj osnovi, omogući izvoz 8.000 tona mesa iz BiH.
 
Ambasador smatra da je to novi uspjeh i nova faza za bh. izvoznike mesa te je dodao da je potrebno i  za neke druge poljoprivredne proizvode pregovarati kako bi se bh. izvoznicima omogućilo da i te proizvode mnogo lakše izvoze u Tursku.
 
Iako se, naglasio je, ove godine i u BiH i u Turskoj održavaju izbori, stava je da je potrebno više prostora dati uzajamnom podržavanju, a ne političkim manipulacijama, što je za dobrobit i bilateralnih odnosa dvije zemlje, ali i odnosa u regiji.
 
Njegov prijedlog je da se u narednom periodu više govori o konkretnim projektima te da se više energije troši na ekonomske teme, jer postoji veliki broj snažnih turskih investitora koji žele doći u BiH.
 
- Hajde da posmatramo ovu posjetu kao snažan korak potencijalnim investitorima da dođu u BiH - kazao je ambasador te dodao da će se izbori desiti i proći, a ostat će konkretne ekonomske brojke, trgovinski pokazatelji i pokazatelji odnosa između dvije zemlje koji su jedino trajni.
 
Pozvao je sve da dolazak predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdoğana BiH posmatraju kao važan korak i značajan pomak u dodatnom razvijanju odnosa BiH i Turske.

 

07.05.2018.

U SRIJEDU 9.5.2018. SASTANAK CLANOVA PREDSJEDNISTVA BiH SA ANGELOM MERKEL

U srijedu sastanak članova Predsjedništva BiH sa Angelom Merkel


SASTANAK BIO PLANIRAN ZA 2. MAJ: Članovi Predsjedništva BiH idu na sastanak sa Angelom Merkel, u Berlinu će razgovarati o... - 1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Dragan Čović će u srijedu, 9. maja, boraviti u Berlinu, gdje će se sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, na njen poziv.

Susret članova Predsjedništva BiH s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, kako je saopšteno iz Predsjedništva BiH, će biti održan u Kabinetu kancelarke u srijedu uveče.

Poziv za posjetu Berlinu dolazi nakon što se bh. politički zvaničnici nisu uspjeli dogovoriti oko izmjena izbornog zakonodavstva. Centralna izborna komisija za sutra je najavila raspisivanje opštih izbora, mada se zna da BiH time ulazi u ustavnu krizu i nemogućnost implementacije izbornih rezultata u Federaciji BiH.

Posljednjih dana održano je nekoliko sastanaka lidera političkih stranaka, na kojima je razgovarano o izmjenama Izbornog zakona, a u organizaciji ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Delegacije Evropske Unije u BiH, koji su ostali bez rezultata.

07.05.2018.

PUTINOV ČETVRTI PREDSJEDNIČKI MANDAT

07.05.2018.

KRALJEVINA SAUDIJSKA ARABIJA OSIGURALA 940.000 DOLARA ZA SKLADISTA MUNICIJE OS BiH

Saudijska Arabija osigurala 940.000 dolara za skladista municije OS BiH


Oružane snage BiH, arhivski snimak

Kraljevina Saudijska Arabija osigurala je 940.000 američkih dolara za završetak infrastrukturnih radova na lokaciji skladištenja municije Oružanih snaga BiH (OSBiH) „Krupa“ u Hadžićima, a u sklopu projekta „Explode+“, koji se realizira u partnerstvu s Razvojnim programom Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDPBiH).

Ugovor tim povodom danas su u Sarajevu potpisali ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini Hani bin Abdullah bin Mohammed Mominah i rezidentna predstavnica UNDP-a BiH Sezin Sinanoglu.

Svečani čin potpisivanja tog ugovora, 0pozdravili su potpisnici i zamjenik ministrice odbrane BiH za politiku i planove Sead Jusić, kao i general Ali bin Ibrahim Al Fawaz koji predvodi delegaciju Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Kraljevine Saudijske Arabije u posjeti BiH.

"Danas svjedočimo izuzetno važnom danu, danu jačanja bilateralnih odnosa Kraljevine Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine", istaknuo je saudijski ambasador u BiH Hani bin Abdullah bin Mohammed Mominah u izjavi za medije, navodeći da se radi o izuzetno značajnoj donaciji za BiH i njene OS.

Podsjetio je da je kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdulaziz Al Saud dao direktive da se nastavi podrška Bosni i Hercegovini u svim važnijim sektorima za njen napredak i prosperitet, uključujući i oblast jačanja sigurnog okruženja.

Rezidentna predstavnica UNDP-a BiH Sezin Sinanoglu je, uz zahvalnost iskazanu u povodu saudijske potpore jačanju sigurnosnog okruženja u BiH, navela kako zastarjela i nestabilna municija u BiH i dalje predstavlja prijetnju svim njenim građanima.

Istovremeno, naglasila je da UNDP radi na rješavanju tog problema u direktnoj saradnji s MOBiH-om i OSBiH, kao i nizom međunarodnih partnera, a s fokusom na rješavanje viškova nesigurne municije i unapređenju infrastrukture u skladištima municije.

Kako je rečeno, novčani iznos od gotovo milion dolara omogućit će završetak neophodnih infrastrukturnih i sigurnosnih intervencija na lokaciji skladištenja municije Krupa (Hadžići), te doprinijeti sveukupnom povećanju sigurnosti skladištenja i efikasnoću upravljanja zalihama municije i minsko-eksplozivnih sredstava (MiMES) za koje su nadležni MOBiH i OSBiH.

Projekt "Explode+", kao multidonorsku platformu u funkciji unapređenja sigurnosnih standarda, implementiraju MOBiH i UNDP, uz podršku Savezne Republike Njemačke, Kraljevine Holandije, Kraljevine Norveške, Sjedinjenih Američkih Država, Kraljevine Saudijske Arabije i EUFOR-a.

07.05.2018.

CENTRALNA IZBORNA KOMISIJA BOSNE I HERCEGOVINE (CIK BiH) DONIJELA JE ODLUKU DA CE SE 8. MAJA RASPISATI OPSTI IZBORI U OKTOBRU

Centralna izborna komisija : Sutra raspisivanje opštih izbora u BiH !
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) donijela je odluku da će 8. maja raspisati opšte izbore u oktobru, potvrdila je glasnogovornica ove institucije Maksida Pirić. Kako javljaju vIjesti.ba tim povodom, CIK BiH sutra će u Sarajevu, s početkom u 11.30 sati, organizovati konferenciju za novinare.

Na predstojećim izborima građani BiH biraće članove Predsjedništva BiH, poslanike u Predstavnički dom Parlamenta BiH i Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, poslanike u Narodnoj skupštini RS, predsjednika i potpredsjednike RS, te poslanike u deset kantonalnih skupština u Federaciji BiH.

Na opštim izborima u BiH bira se 518 nosilaca mandata.

Od dana raspisivanja izbora u BiH, odnosno od naredne sedmice, već će početi teći i određeni rokovi u vezi s obavezama i rokovima u podnošenju prijava za ovjeru učešća na izborima, kao i postupanje CIK-a prilikom provedbe procesa provjera podnesenih prijava, kandidatskih lista i kandidata.

Za provođenje ovogodišnjih opštih izbora u budžetu BiH namijenjeno je oko 8,5 miliona KM, od čega je za naknade biračkim odborima predviđeno oko četiri miliona, a ostatak za štampanje glasačkih listića i preostale aktivnosti CIK-a.

Na izborima će moći učestvovati samo oni kandidati koji do dana raspisivanja izbora budu imali prijavljeno prebivalište u izbornoj jedinici za koju se imaju namjeru kandidovati.

(Kliker.info)

07.05.2018.

SAFET ZEC: NEĆE VALJDA SARAJEVO SAMO ĆEVAPČIĆE NUDITI

07.05.2018.

MILITARIZACIJA PLANETE : SVIJET TROSI NA VOJSKU VISE NEGO IKAD

Militarizacija planete : Svijet troši na vojsku više nego ikad
Svjetsko ulaganje u vojsku u 2017. godini dostiglo je 1.739 milijardi američkih dolara i na najvišem je nivou od završetka Hladnog rata. U vojne svrhe u protekloj godini potrošeno je 2,2 posto svjetskog BDP-a, što je 230 dolara po osobi.

Prema najnovijem izvještaju Stokholmskog međunarodnog instituta za mirovna istraživanja (SIPRI), nakon 13 godina konstantnog rasta potrošnja se zadržala na približno istom nivou od 2012. do 2016. da bi u 2017. porasla za 1,1 posto.

Kina nastavlja trend povećanja ulaganja u vojsku, koji traje već više od dvije decenije, dok je potrošnja Sjedinjenih Američkih Država ostala na relativno istom nivou.

Prvi put od 1998. Rusija je zabilježila pad ulaganja u vojsku.

Učešće u ukupnoj svjetskoj vojnoj potrošnji

Saudijska Arabija vodeća na Bliskom istoku

Vojna potrošnja na Bliskom istoku porasla je za 6,2 posto, dok je ulaganje Saudijske Arabije poraslo za 9,2 posto u 2017. Sa 69,4 milijarde američkih dolara ta država treća je u svijetu po ulaganju u vojsku. Znatan porast potrošnje zabilježili su i Iran (19 posto) i Irak (22 posto).

Učešće vojne potrošnje u BDP-u uvjerljivo je najveće u toj regiji i iznosi 5,2 posto, dok u drugim regijama svijeta ona ne premašuje 1,8 posto.

(Kliker.info-Aljazeera)

07.05.2018.

HDZ-OVI DRZAVNI PRVACI VADE IZ STARETINARNICE HRDJAV TUDJMANOV MIKSER ZA PARTIZANSKE I USTASKE KOSTI

07.05.2018.

GRAD KOJI JE PROGLASEN "PRIVREDNIM CUDOM" PODIZE NAJVECU ZASTAVU BiH: NA CIJELOM BALKANU TAKVE NEMA...

GRAD KOJI JE PROGLAŠEN "PRIVREDNIM ČUDOM" PODIŽE NAJVEĆU ZASTAVU BiH: Na cijelom Balkanu takve nema...

- Na ovaj način želimo ukazati na potrebu jačanja zajedništva, države i patriotizma a najbolji način za to su ekonomski ravoj i privredna reintegracija Bosne i Hercegovine, kaže su saopćenju Hifa Oil.GRAD KOJI JE PROGLAŠEN 'PRIVREDNIM ČUDOM' PODIŽE NAJVEĆU ZASTAVU BiH: Na cijelom Balkanu takve nema...

Najveća zastava Bosne i Hercegovine će i zvanično uz intoniranje državne himne i prisustvo najviših državnih zvaničnika, privrednika i gostiju, biti podignuta 10. maja u okviru ceremonije otvaranja 14. po redu Sajma privrede Tešanj 2018. 


Riječ je o najvećoj državnoj zastavi na Balkanu sa visinom jarbola od 70 metara i dimenzijama 20 x 30 metara. 


- Na ovaj način želimo ukazati na potrebu jačanja zajedništva, države i patriotizma a najbolji način za to su ekonomski ravoj i privredna reintegracija Bosne i Hercegovine, kaže su saopćenju Hifa Oil. 


Ideja i realizacija je potekla od Izudina Ahmetlića, osnivača i vlasnika kompanije Hifa Oil, a podržana je od Općine Tešanj, kao i tešanjskih kompanija i pojedinaca Hifa Petrol, Inžinjering, Sulje Hojkurića i Optimax.  


- Tešanj i Sajam privrede Tešanj postali su simbolom saradnje, regionalnog razvoja i okupljanja privrednika iz cijele Bosne i Hercegovine. Naš cilj je prosperitet i jačanje ekonomije na korist svih građana bez obzira na vjeru, naciju, političko ili neko drugo opredjeljenje. Državna zastava je simbol koji nas sve okuplja u ideji izgradnje bogate i uspješne zemlje. Udružimo li još više snage, naša zajednička pozicija će biti značajnija. Na taj način bit ćemo korisni sebi ali i cijeloj regiji i EU kojoj težimo. Ovom simboličnom gestom podizanja najveće zastave u Jugoistočnoj Evropi želimo poslati poruku jačanja države i patriotizma, a ekonomski ravoj i privredna reintegracija Bosne i Hercegovine su najbolji način da to svi zajedno ostvarimo, izjavio je Ahmetlić. 


Jarbol i zastavu će osvjetljavati 6 LED reflektora ukupne jačine 3000 W. Jarbol je opremljen elektronikom i motorom za lakše i jednostavnije podizanje. Zastava je urađena od specijalnog padobranskog platna koje omogućuje da je i najmanji povjetarac zavihori. 


Težina jarbola je 12.500 kg, zastava teži oko 30 kg, dok je dimenzija temelja 7 x 7 x 3.5 metra, u čiju izgradnju je ugrađeno 10.500 kg armature i 88 m3 betona.


Hifa Oil Grupacija će i na ovogodišnjem Sajmu privrede u Tešnju učestvuje sa svih svojih 8 članica. U cilju održavanja,  jačanja i razvijanja poslonvih odnosa, uz Hifa Oil, na sajmu će se predstaviti njene kompanije kćerke Euro Roal, Euro Metali, Euro Stil, Euro Power, Petrobit, Bitrol Slovenija i LB.Profile GmbH. 


Na ovogodišnjem 14. po redu Međunarodnom sajmu privrede u Tešnju, koji će se, u organizaciji Udruženja privrednika „Biznis centar“ Jelah-Tešanj, održati od 10. do 13. maja, očekuje više od 200 izlagača iz naše zemlje i inozemstva. 


Sajam će se održati na više od 12.500 m2, od čega 4.500 m2 zatvorenog izložbenog prostora i preko 8.000 m2 otvorenog izložbenog prostora.

07.05.2018.

MIRO LAZOVIC: HDZ NECE BLOKIRATI INSTITUCIJE NAKON IZBORA, ZNA SE KAKO JE PROSAO JELAVIC

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940434

Powered by Blogger.ba