Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

03.05.2018.

PONOVO BEZ DOGOVORA O IZBORNOM ZAKONU: U PREGOVORE SE UKLJUCUJE VENECIJANSKA KOMISIJA

PONOVO BEZ DOGOVORA O IZBORNOM ZAKONU: U pregovore se uključuje Venecijanska komisija

Delegacije pet političkih stranaka nisu bitnije približile stavove oko promjena izbrnog zakonodavstva o čemu su više od četiri sata pregovarali u rezidenciji ambasadorice SAD u BiH Maureen Cormack.PONOVO BEZ DOGOVORA O IZBORNOM ZAKONU: U pregovore se uključuje Venecijanska komisija

Ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack kazala je nakon sastanka kako će se u pregovore uključiti Venecijanska komisija.

 

- Zahvaljujem se EU i Venecijanskoj komisiji što su ponudili stručni savjet da se riješi ovo jako komplicirano pitanje. SAD su posvećene da i dalje pomažu u ovom procesu kako bi se došlo do rješenja. Imali smo ozbiljan razgovor i on može predstavljati osnovu da se ide ka kompromisu - zaključila je Cormack.

 

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović, također je zadovoljan činjenicom da će se u pregovore uključiti Venecijanska komisija.

 

- Otprilike su ostali svi na ranijim stavovima, s tim da se može reći da je atmosfera bila dobra i da je bilo zaista pokušaja i dobre volje da se okrenemo ka nekom srednjem rješenju. Ono što je novo jeste da će biti angažirana Venecijanska komisija, kako bi dala svoje ocjene na ranije prijedloge, na neke elekemente koji su u međuvremenu pominjani i koji dolaze u obzir. Ocijenit će to s aspekta evropskih standarda, našeg Ustava, Konvencije o ljudskim pravima i tako dalje – kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

 

Iako će izbori biti raspisani 8. maja, ovo pitanje se, smatra Izetbegović, može rješavati sve do 5. oktobra. Venecijanska komisija će se, dodaje, uključiti u narednih sedam do deset dana.

 

- Imat ćemo najprije sastanak sa Venecijanskom komisijom na ekspertnom nivou, a zatim na nivou predsjednika stranaka – izjavio je Izetbegović.

 

HDZBiH, tvrdi predsjednik SDA, uporno insistira na tome da u paketu sa izmjenama koje se odnose na provedbu presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića bude riješen i izbor članova Predsjedništva BiH.

 

- Sa time se mi ostali ne slažemo jer ne smatramo to realnim. Biće dobro ako uspijemo riješiti i Dom naroda Parlamenta FBiH – zaključio je Izetbegović.

 

Da nije bilo pomaka, potvrdio je i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić. Kazao je da je na stolu bilo puno verzija te da bi mišljenje o njima trebala dati Venecijanska komisija. Neupitan je, dodaje, popis iz 1991. godine i od tog principa, kojem se protivi HDZBiH, SDP i ostale stranke sa sjedištem u Sarajevu nemaju namjeru odustati.

 

- Imamo različite poglede, a mi u ovome nastojimo stvarno da budemo konstruktivni, da nudimo brojeve, da nudimo rješenja, da pričamo o tome, tražeći kompromis – izjavio je Nikšić.

 

Lider DF-a, Željko Komšić, ne vjeruje u postizanje dogovora između domaćih lidera jer su na stolu dva dijametralno različita koncepta o izmjenama Izbornog zakona BiH i provedbi presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića - jedan koji zastupa lider Hrvatske demokratske zajednice BiH  Dragan Čović i drugi koji je bliži građanskom modelu. Stoga će, po Komšićevom mišljenju, do dogovora teško doći.

 

Član Predsjedništva SBB-a Damir Arnaut je dodao da je dobra činjenica da se zatraži pomoć Venecijanske komisije.

 

- Kao neko ko je zastupao Ilijaza Pilava, ja apsolutno znam da Venecijanska komisija ne može dati mišljenje koje će reći da predstavnik nekog naroda ne može biti biran sa bilo kojeg dijela teritorija FBiH. To je jedan od temeljnih principa Konvencije o ljudskim pravima, tako da će se time svakako zadržati pravo svakog predstavnika bilo kojeg konstitutivnog naroda da bude biran sa bilo kojeg dijela teritorija FBiH – izjavio je Arnaut.

 

Mišljenje Venecijanske komisije, dodaje, neće biti obavezujuće, ali nosi jednu ogromnu snagu, kako pravnu, tako i moralnu.

 

Da je sastanak, uprkos tome što nije dogovoreno rješenje, protekao u fer atmosferi, potvrdili su i učesnici iz međunarodne zajednice - ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država Maureen Cormack te šef Delegacije

Evropske unije u BH Lars Gunnar Wigemark.

 

Wigemark je rekao da je suglasje o uključivanju eksperata Venecijanske komisije dobar korak. On i ambasadorica Cormack, u čijoj je rezidenciji održan sastanak, najavili su daljnju podršku postizanju konačnog dogovora između lidera parlamentarnih stranaka.

 

Sastanku su još prisustvovali predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić te predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji nije davao izjave novinarima.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89226304

Powered by Blogger.ba