Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

03.05.2018.

WOLFGANG PETRITSCH : U SAD-U PRATE STA RADE MILORAD DODIK I DRAGAN COVIC, NECE JOS DUGO

Wolfgang Petritsch : U SAD-u prate šta rade Dodik i Čović, neće još dugo
Bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch, koji je veoma aktivan akter svjetske diplomatije, u intervjuu za Radiosarajevo.ba govori o pogledima SAD-a i EU na situaciju u BiH.Komentirajući činjenicu da NATO na posljednjoj sjednici ipak nije aktivirao MAP za BiH, Petritsch je rekao je da to zbog toga što je u BiH ipak malo urađeno na ovom polju.

“Važni partneri EU sjede i u NATO-u, te su sigurno mišljenja da su napravljeni slabi pomaci u BiH  pa i kada je riječ o vojnoj imovini”, kaže Petritsch .

Kako gledate na političku situaciju u BiH, na ponašanje Milorad Dodika i Dragana Čovića, koji su u negativnom smislu čak spomenuti i tokom rasprave u Kongresu SAD-a?

“I sam sam bio u Washingtonu gdje sam razgovarao s visokim zvaničnikom State Departmenta Brianom Hoytom Yeeem, kao i s drugim ekspertima Univerziteta John Hopkins. Tamo prevladava mišljenje da je politička situacija u BiH veoma kritična. Naglašavam politički, jer vidimo da u ekonomskom smislu ima nekih pozitivnih pomaka. Dakle sve se više ispostavlja da Dodik, a evo sada i Čović postaju dio velikog problema”.

Šta će se povodom toga poduzimati?

“U Washingtonu mi je zaista rečeno da se ovo više duže neće moći akceptirati. Dodik je već na crnoj listi SAD-a, a na njoj će sigurno i ostati. Što se tiče Čovića, oko njega će se taj obruč stezati. Ovdje veoma važnu ulogu igra zvanični Zagreb. Hrvatska je u NATO-u, i u EU, ali nažalost trenutno ova država ne igra pozitivnu ulogu kada je riječ o BiH. Etonacionalisti Dodik i Čović ako su nekad i bili možda suprotstavljeni, tokom rata, sada su na istoj relaciji. Svako od njih može imati neku svoju malu državu, i to je zapravo njihov interes. Pokušavaju od Balkana da naprave Južnu Osetiju, izoliranu od svijeta, nesposobnu za ulazak u EU

Dodik ili Čović ili neki drugi, imaju prednost da su se bavljenjem politikom stekli bogatstvo. Na koji način, to se još ne zna. U Washingtonu su bili veoma jasni kazavši da se zna o svim koruptivnim djelima, ali da trenutno nadjačava nada se situacija dalje ne destabilizira”

A šta je s EU?

“Postoje i u EU pojedine članice koje kažu, dok god je stabilna situacija, ne želimo u BiH neke veće promjene. Ja sam mišlljenja da ovakva situacija dugo neće moći potrajati. Iz Washingtona sam dobio signale da tamo  tamo formira nova politika za zapadni Balkan. To svakako govori o tome da se tamo situacija u BiH veoma pažljivo prati.

Amil Dučić (Radiosarajevo)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89225889

Powered by Blogger.ba