Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

02.05.2018.

MOGHERINI I HAHN: "BUDUCI IZBORNI REZULTATI NE MOGU BITI TAOCI STRANACKIH INTERESA"

MOGHERINI I HAHN: "Budući izborni rezultati ne mogu biti taoci stranačkih interesa"

Visoka predstavnica vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Federice Mogherini i evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Johannes Hahn pozvali su danas na reformu Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini za izbor u Dom naroda Federacije BiH, jasno kazavši da budući izborni rezultati ne mogu biti taoc partijskih interesa.MOGHERINI I HAHN: 'Budući izborni rezultati ne mogu biti taoci stranačkih interesa'

Kako su u zajedničkom saopćenju podsjetili, u nedavnom izvještaju o BiH Evropska komisija je pozvala političke lidere da preuzmu odgovornost i pokažu spremnost na kompromis po pitanju indirektnog izbora u Dom naroda entiteta Federacije BiH.

 

– U vezi ranije preuzetih obaveza, politički lideri tek treba da postignu dogovor o tome kako izmijeniti odredbe izbornog zakonodavstva nakon nedavnih odluka Ustavnog suda BiH – pojasnili su Mogherini i Hahn.

 

Trenutni napori na potpomaganju razgovora koje predvode ambasadori Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država su pružili, smatraju, okvir u kojem je moguće iznaći rješenje.

 

Izrazili su očekivanje da bh. lideri bez odgađanja postignu kompromis u najboljem interesu svoje zemlje, upozorivši da, ukoliko se rezultati općih izbora ne budu mogli implementirati, formiranje nove vlasti bi moglo biti ugroženo.

 

Podsjetili su u saopćenju proslijeđenom iz Delegacije EU u BiH da će Centralna izborna komisija BiH u narednim danima raspisati oktobarske opće izbore te su izrazili uvjerenje da će CIK provoditi svoj mandat na nezavisan i profesionalan način.

 

– Održavanje izbora i implementacija njihovih rezultata, uključujući i ispravno funkcioniranje institucija, predstavlja osnovni demokratski uvjet za bilo koju zemlju koja teži ka članstvu u EU. Budući izborni rezultati ne mogu biti taoc partijskih interesa – zaključili su u zajedničkom saopćenju Mogherini i Hahn.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74373899

Powered by Blogger.ba