Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

02.05.2018.

SJEĆANJE JOVANA DIVJAKA NA 2. MAJ 1992. (VIDEO)

02.05.2018.

BAKIR IZETBEGOVIC: "DRAGAN COVIC MISLI DA MI TREBAMO SACUVATI U TAJNOSTI ONO STO ON IZGOVARA PRED UTICAJNIM SVJETSKIM ZVANICNICIMA..."

IZETBEGOVIĆ OTVORIO DUŠU: "Čović misli da mi trebamo sačuvati u tajnosti ono što on izgovori pred uticajnim svjetskim zvaničnicima..."

U intervjuu za Vijesti.ba predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović odgovarao je na aktuelna pitanja poput poruka visoke ruske zvaničnice Valentine Matviyenko, ruskom uticaju i namjerama, optužbama za navodnu ratnohuškačku retoriku, ali i o odnosima sa Draganom Čovićem, politici Milorada Dodika, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića te odnosima sa Republikom Hrvatskom.IZETBEGOVIĆ OTVORIO DUŠU: 'Čović misli da mi trebamo sačuvati u tajnosti ono što on izgovori pred uticajnim svjetskim zvaničnicima...'

Izetbegović je prokomentirao i unutarstranačke nominacije koje će odlučiti kandidata SDA za člana Predsjedništva BIH na izborima u oktobru, te informacije koje govore o najvećem broju kandidatura za Denisa Zvizdića i Sebiju Izetbegović...


- Kako tumačite posjetu i poruke koje je u Bosni i Hercegovini ostavila ruska zvaničnica Valentina Matviyenko, i one iz Sarajeva o prenošenju vlasti na entitete, ukidanju OHR-a i građanskom ratu, ali i one iz Banja Luke gdje je dočekana bez državnih obilježja?

Kako drugačije nego kao direktno miješanje u unutrašnje odnose u BiH. Neko je namjerno pogrešno informisao i pripremio nastup gospođe Matviyenko na način da je ona izgovorila par potpuno neutemeljenih tvrdnji i ideja. U BiH nije bilo građanskog rata, relevantne rezolucije organizacije Ujedinjenih nacija i presude međunarodnih sudova su nedvosmisleno potvrdile da se radilo o agresiji susjednih zemalja i udruženim zločinačkim poduhvatima koji su sezali do Miloševića Tuđmana. Prenošenje vlasti na entitete je nejasna ideja koja nema nikakvog utemeljenja u Dejtonskom mirovnom sporazumu, pa je time, dakle, antidejtonska. Rusija je jedna od potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma i ne bi smjela iznositi stavove protivne tom sporazumu. Slična stvar je i sa ukidanjem OHR. Ured Visokog predstavnika je integralni dio ovog mirovnog sporazuma, i dok se u cijelosti ne ispune uslovi PIC-a poznati kao «5+2», odnosno u potpunosti ne stabilizira mir u Bosni iHercegovini, ne može doći do zatvaranja OHR.

 

- Istupate li Vi samostalno, kako to kaže Dragan Čović? Rekao je to odgovarajući na Vašu izjavu da se on izvinio ruskoj zvaničnici i naveo kako Vaša izjave nemaju veze sa stvarnošću. Kako odgovarate?

Gospodin Čović je javna ličnost i njegove izjave pripadaju javnosti. I ne treba da se čudi i ljuti kada ono što izgovori pred desetinama svjedoka bude preneseno u javnost. Prije par mjeseci u Briselu, na sastanku sa predsjednikom EPP Josephom Daulom je iznio začuđujuću tvrdnju da «jačanje građanske države u BiH vodi stvaranju islamske države», a pred Matviyenko je zauzeo stav da se OHR treba ugasiti, a strane sudije iz Ustavnog suda Bosne iHercegovine ukloniti. Nejasno mi je zašto Čović ne stoji čvrsto iza svojih stavova ma kakvi oni bili, zašto reterira, zašto misli da mi imamo obavezu sačuvati u tajnosti ono što on izgovori pred uticajnim svjetskim zvaničnicima i što se može odraziti na budućnost Bosne iHercegovine i njenih građana? Kada je u pitanju gradnja Pelješkog mosta stao je uz Hrvatsku, kada je u pitanju odnos BiH prema Kosovu stao je uz Srbiju, kada je odnos prema OHR u pitanju stao uz Dodika i Rusiju i uputio izvinjenje Metviyenko zbog reakcija «pojedinaca i nekih stranaka» itd. To su činjenice i one, nažalost, itekako imaju veze sa stvarnošću.

 

- Reakcije na vaše izjave, i u BiH i u susjednim zemljama  su očigledno predimenzionirane. U Beogradu je organizovano hitno zasjedanje Savjeta za nacionalnu bezbjednost nakon Vašeg intervjua Deutschče Welleu, a u BiH su srpski i hrvatski poslanici u Predstavničkom domu parlamentarne skupštine BiH pokušali održati sjednicu povodom Vaših izjava o jačanju namjenske proizvodnje koje su tretirali kao „ratnohuškačku retoriku“?

Ništa se ne dešava slučajno, pa ni pretjerane reakcije na moje izjave. Susjedne države, unatoč bitnijim prioritetima, stotine miliona eura troše na nabavku aviona, raketnih sistema, naoružavanje. U RS se policija naoružava jurišnim puškama uz svakodnevne verbalne provokacije spram cjelovitosti i suvereniteta Bosne i Hercegovine. Ali, galama se diže oko mojih izjava da ćemo braniti teritorijalni integritet zemlje i jačati namjensku indistriju. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne iHercegovine  prijeti da će  braniti zemlju, jačati odbrambene kapacitete, vršiti ustavnu obavezu?! Nevjerovatna zamjena teza!  Cilj je očigledno ušutkati patriotske snage u Bosni iHercegovini, naročito Bošnjake, a u isto vrijeme učiniti normalnim i legitimnim glasove koji zagovaraju teritorijalne i institucionalne podjele, odvajanja entiteta, paternalizam susjeda.

 

- Sve češće se čuju tvrdnje, i od hrvatskih i od srpskih političara, da se  Bošnjaci u BiH ponašaju kao što su se ponašali Srbi u bivšoj Jugoslaviji. Da prave iste greške pokušavajući da drugima nametnu stavove i da dominiraju. Koliko ima istine u ovakvim tvrdnjama?

Naravno da nema nikakve istine u tome, ali ima tendencije da se Bošnjaci optuže i stigmatiziraju. Da se u slučaju izmijenjenih okolnosti i odnosa snaga nepovoljnih za Bosnu iHercegovinu pripremi atmosfera  u kojoj se «ne može više trpiti diktat bošnjačke strane». Nikakvih argumenata za ovakve tvrdnje ustvari nema.

 

- Bošnjaci su, od Dejtonskog sporazuma pa preko niza rješenja koja su bila na njihov račun, plaćali „cijenu Bosne“. Ima li prostora za dodatne koncesije od strane bošnjačke politike, kako bi se sačuvala stabilnost BiH?

Bošnjaci u Bosni iHercegovini čine polovinu stanovništva, ali su u vlasti na državnom nivou svedeni na trećinu. U Federaciji Bosne i Hercegovine čine tri četvrtine stanovništva, ali u Vladi Federacije Bosne iHercegovine imaju samo polovinu ministara. Bošnjaci su na svaki način već odavno platili «cijenu Bosne», i dalje se nema kud.  

 

- Koliki je zaista ruski uticaj u regionu, pa i u BIH, i trebamo li biti zabrinuti?

Ruski uticaj je rastući i mi trebamo više raditi sa Rusijom, ne prepuštati stvari jednostranim tumačenjima i uticajima lidera iz Republike Srpske. Već se poduzimaju neki koraci u tom smjeru. Rusija je zainteresirana za uticaj na Balkanu, ali tvrde da je to uticaj koji znači trgovinu, komunikaciju, obostranu korist, dakle mir. Vjerovatno im imponuje prorusko ponašanje Milorada Dodika, skloniji su Srbima nego ostalim narodima u Bosni iHercegovini. Nikome, pa ni Rusiji, interes ne bi trebao da bude destabilizacija koja bi mogla region odvesti u nepredvidivom smjeru. Crvena linija za Ruse je, očito, ulazak u NATO savez zemalja u kojima je većina stanovništva pravoslavna. Otpor ulasku Crne Gore u NATO je bio dramatičan. Interes Rusije da bude protiv ulaska nekih zemalja u NATO može se razumjeti, ali se isto tako mora razumjeti i interes Bosne i Hercegovine i to da je oko 70 posto stanovništva za ulazak  u NATO.

bakir-izetbegovic-2018-vijesti-1

- Koliko bi nam u cijeloj ovoj situaciji, pričama o nestabilnoj državi kroz žestoke kampanje, pomogla aktivacija MAP-a?

 

Mi se moramo kretati naprijed kada je u pitanju članstvo u EU i NATO. To nosi rizike, ali su daleko veći rizici odustajanja i predomišljanja. Ranije su donesene sve relevantne odluke i zakoni na državnom nivou u tom smislu, a zatim su se neki političari u RS-u, koji su zdušno podržavali NATO proces,  predomislili i počeli da opstruiraju napredak sa entitetskog nivoa, koji je nenadležan za ta pitanja. Za aktivaciju MAP imamo konsenzus na državnom nivou koji uključuje i srpske predstavnike, i taj korak treba učiniti. Iz razgovora koje sam vodio nedavno u sjedištu NATO-a u Briselu sa generalnim sekretarom Stoltenbergom i ambasadorima pet najuticajnih zemalja članica Saveza, rekao bih da je aktivacija pred nama.

 

- Kako ste vidjeli raspravu u američkom Kongresu po pitanju situacije u BIH, je li to naznaka nekog jačeg angažmana na ovim prostorima?

 

Vjerujem da jeste. Suviše je investirano u mir na Balkanu, a SAD su uradile «lavovski dio», da bi se dopustio novi konflikt radi neaktivnosti i indolencije.

 

- U Sarajevu je prošle sedmice boravio i predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, je li napredak ka EU usporen?

 

Naravno da jeste. Ali treba reći i da je napredak ostvaren. U našim okolnostima je i to uspjeh. Bosna i Hercegovina je vjerovatno zemlja sa najsloženijim odnosima i državnim ustrojem na svijetu, sa 13 ustava i 14 zakonodavnih tijela, sa 650 parlamentaraca i 135 ministara na četiri nivoa vlasti, sa nestabilnim koalicijama koje čini šest partnera  suprotstavljenih interesa i gledanja na prošlost i budućnost, itd. U takvim okolnostima kroz koordinacioni mehanizam smo konsenzusom usaglasili odgovore na 3.452 pitanja, održavši preko 200 sastanaka na kojima je učestvovalo 1.086 aktera. Dakle, svi odgovori su prihvaćeni jednoglasno.

Objavio/la haler u 16:57, 0 komentar(a), print, #

02.05.2018.

DAN KADA JE SARAJEVO GORJELO: DANAS JE GODISNJICA ODLUCUJUCE BITKE ZA BOSNU I HERCEGOVINU, ZNATE LI KAKO JE UHAPSEN ALIJA IZETBEGOVIC I GDJE JE BIO FIKRET ABDIC!?

DAN KADA JE SARAJEVO GORJELO: Danas je godišnjica odlučujuće bitke za Bosnu i Hercegovinu, znate li kako je uhapšen Alija Izetbegović i gdje je bio Fikret Abdić!?

Na današnji dan 1992. godine odigrala se prva velika ratna bitka za opstanak BiHDAN KADA JE SARAJEVO GORJELO: Danas je godišnjica odlučujuće bitke za Bosnu i Hercegovinu, znate li kako je uhapšen Alija Izetbegović i gdje je bio Fikret Abdić!?

Snage bivše JNA krenule su u ofanzivu prema zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu, sa namjerom da sruše legalno izabranu vlast. Međutim, slabo naoružani branitelji odbranili su tog dana Predsjedništvo, Sarajevo i nezavisnost Bosne i Hercegovine.

 

Presudne bitke vodile su se između 10 i 15 sati oko bivšeg Doma JNA, Narodnog pozorišta, Skenderije i Vrbanja mosta. Pucalo se iz automatskog naoružanja, padale su granate, grad je ostao bez struje, vode i hrane, a slika koja je obišla svijet bila je i ona na kojoj se vide kako gore tramvaji na Skenderiji. Tog 2. maja zapaljena je i zgrada Pošte, te je došlo do prekida komunikacija.

 

Oko 13 sati oklopna vozila i tenkovi krenuli su prema zgradama Predsjedništva i Skupštine Grada. Suprotstavili su im se hrabri, ali neiskusni i veoma slabo naoružani branioci – članovi Patriotske lige, Vikićevi specijalci, rezervni sastav Policije, kao i novoformirane Teritorijalne odbrane.

 

Toga dana vođena je presudna bitka za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, poznata kao „Bitka za Predsjedništvo Republike BiH“. Opsada Sarajeva, koja je do tada bila prikrivena, 2. maja 1992. godine postala je očigledna.

 

U bitci za odbranu Predsjedništva BiH, uhapšen je veći broj niških specijalaca opkoljena, dok su mnogi poginuli u pokušaju da zauzmu državne institucije u Sarajevu.

 

Fikret Abdić nije dočekao jedinice JNA

 

Tog 2. maja na sarajevskom aerodromu uhapšen je tadašnji predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović, dok je u centru grada, član Predsjedništva Fikret Abdić bio spreman da preuzme ulogu prvog čovjeka države.

 

Na svu sreću, Abdić nije dočekao da jedinice JNA stignu do zgrade Predsjedništva, a mnogi analitičari smatraju da, da je do toga došlo, rat praktično bio gotov, a država Bosna i Hercegovina bila bi prošlost.

Alija Izetbegović je dan kasnije razmijenjen u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici.

02.05.2018.

MOGHERINI I HAHN: "BUDUCI IZBORNI REZULTATI NE MOGU BITI TAOCI STRANACKIH INTERESA"

MOGHERINI I HAHN: "Budući izborni rezultati ne mogu biti taoci stranačkih interesa"

Visoka predstavnica vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Federice Mogherini i evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Johannes Hahn pozvali su danas na reformu Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini za izbor u Dom naroda Federacije BiH, jasno kazavši da budući izborni rezultati ne mogu biti taoc partijskih interesa.MOGHERINI I HAHN: 'Budući izborni rezultati ne mogu biti taoci stranačkih interesa'

Kako su u zajedničkom saopćenju podsjetili, u nedavnom izvještaju o BiH Evropska komisija je pozvala političke lidere da preuzmu odgovornost i pokažu spremnost na kompromis po pitanju indirektnog izbora u Dom naroda entiteta Federacije BiH.

 

– U vezi ranije preuzetih obaveza, politički lideri tek treba da postignu dogovor o tome kako izmijeniti odredbe izbornog zakonodavstva nakon nedavnih odluka Ustavnog suda BiH – pojasnili su Mogherini i Hahn.

 

Trenutni napori na potpomaganju razgovora koje predvode ambasadori Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država su pružili, smatraju, okvir u kojem je moguće iznaći rješenje.

 

Izrazili su očekivanje da bh. lideri bez odgađanja postignu kompromis u najboljem interesu svoje zemlje, upozorivši da, ukoliko se rezultati općih izbora ne budu mogli implementirati, formiranje nove vlasti bi moglo biti ugroženo.

 

Podsjetili su u saopćenju proslijeđenom iz Delegacije EU u BiH da će Centralna izborna komisija BiH u narednim danima raspisati oktobarske opće izbore te su izrazili uvjerenje da će CIK provoditi svoj mandat na nezavisan i profesionalan način.

 

– Održavanje izbora i implementacija njihovih rezultata, uključujući i ispravno funkcioniranje institucija, predstavlja osnovni demokratski uvjet za bilo koju zemlju koja teži ka članstvu u EU. Budući izborni rezultati ne mogu biti taoc partijskih interesa – zaključili su u zajedničkom saopćenju Mogherini i Hahn.

02.05.2018.

REGIONALNI ANALITICARI SLOZNI: "RUSIJA PREKO SRBIJE I ENTITETA RS-a DESTABILIZUJE CIJELI REGION..."

REGIONALNI ANALITIČARI SLOŽNI: "Rusija preko Srbije i RS-a destabilizuje cijeli region..."

Istupi visoke ruske zvaničnice Valentine Matviyenko u Parlamentu BiH i bivšeg generala američke vojske Wesleyja Clarka, zorno svjedoče o borbi velikih sila za uticaj na ovim prostorima, pa i u BiH.REGIONALNI ANALITIČARI SLOŽNI: 'Rusija preko Srbije i RS-a destabilizuje cijeli region...'

Za generala Clarka nema sumnje da Rusija nastoji povećati svoj utjecaj u regionu, dok je Matviyenko to potvrdila pričom o prenošenju nadležnosti sa države BIH na entitete, što je direktno uplitanje u unutrašnja pitanja BIH.

 

Sve je više onih koji smatraju da je Srbija, uz pomoć predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, igračka u rukama Rusije. Ali, i da će to biti sve do momenta dok to ne shvate lideri na Zapadu, pogotovo u EU i Americi.

 

Destabilizacija regiona

 

Jelena Milić, direktorica Centra za evroatlanske integracije iz Beograda za Vijesti.ba kaže da Rusija nije na putu da blokira NATO integracije BH već na putu destabilizacije cijelog regiona, a da je RS odlična odskočna daska, čak bolja od Srbije.

 

- Teško je opisati izjave da se Rusija protivi "militarizaciji" nekih zemlja Evrope, a militarizuje Srbiju i RS, mimo demokratske kontrole, mimo jasne spoljne i bezbjednosne politike Srbije i BiH, kazala je Milić.

Politički analitičar Davor Gjenero za Vijesti.ba kaže da je nažalost, jedna od fokusnih točaka ruskoga stvaranja kaosa već neko vrijeme BiH.

 

- Predsjednica Savjeta Ruske Federacije samo dosljedno provodi Putinovu politiku prema BiH i svojim postupcima nastoji zaoštravati konflikte u BiH.  Ruska potpora ukidanju OHR-a nastojanje je da se poremete odnosi u BiH, oslabi one snage koje zagovaraju jedinstvo države, a ojačaju centrifugalne snage u ovoj državi. Jedina šansa za dugotrajnu održivost BiH, njeno je relativno žurno pristupanje EU i euroatlantskim strukturama, smatra Gjenero.

 

Direktor Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović smatra da se u podizanju tenzija između velikih sila radi se o svjesnosti SAD-a i EU da Rusija nastoji projecirati svoje interese na dio Blakana i na Bosnu i Hercegovinu i zaustaviti integrativne procese prema NATO-u.

 

- Tako da vidimo da nizom aktivnosti SAD nastoje naprave procjenu onoga koliko je Rusija zaista utjecajna. Vidimo da je Kongres tražio od Pentagona da dostavi informacije o zemljama sa kojima se sarađuje i njihovoj saradnji sa Rusijom i vidimo jedan povećani interes, kaže Hadžović.  

 

Zakoret hrvatske politike

 

Potpredsjednik Hrvatske stranke BiH Jozo Barišić smatra da lider HDZ BIH Dragan Čović u posljednje vrijeme pokušava ostvariti svoje ciljeve preko Srbije i okreće se proruskoj politici.

 

- To nije u redu, jer Hrvati kao narod nisu za to da se okrećemo nekadašnjim istočnim asocijacijama. Hrvati su, kao i Bošnjaci, prozapadno orijentisani. Mislim da Čović pokušava ostvariti nešto "ispod žita", rukovodeći se prizemnim interesima, poput ostanka na vlasti ili nešto drugo, kaže Barišić.

 

Jelena Milić komentarišući izjave o tzv. međudržavnoj saradnji RS-a i Rusije, kaže da je veliko je pitanje za šta se tačno Čović izvinjava Matvinjenko.

 

- Možda i suštinsko, jer lakše je vidjeti Dodika kao artikulara ruskih interesa, nego predstavnika Hrvata u BH. Ali tu smo. Vrijeme je da se neko iz reda Bošnjaka i Hrvata upita po kojem kolacionom sporazumu funkcioniše BH Vlada i da li on podrazumijeva odblokiranje MAP-a za članstvo u NATO-u i zašto koalicioni partneri kolega iz RS o tome ćute", rekla je Milić.

 

Srbija na raskrižju

 

Politički analitičar i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić za Vijesti.ba kaže kako je Moskva nezadovoljna odlaganjem da se zaposlenim u Humanitarnom centru u Nišu da status diplomata.

 

- Mislim da postoje pojačani razlozi za preuzimanjem kontrole nad aerodromom u Nišu, s obzirom na to da je tu smješten Humanitarni centar, što je ozbiljno uzdrmalo poziciju Vučića u javnosti Srbije. Rusija je i ovu priliku iskoristila da pokaže da je uticajna u Srbiji i da može da disciplinuje Vučića", smatra Janjić.

 

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov za Vijesti.ba kaže da se predsjednik Srbije nalazi na velikoj klackalici i  da je pod pritiskom Zapada da napravi otklon prema Rusiji.

 

- Međutim, napravljena je početna greška, jer su ti odnosi otišli predaleko. Ukoliko dođe do toga da Vučić mora prelomiti, odnosno da se spoljna politika mora prilagoditi EU, to će dovesti od većeg distanciranja od Rusije, a onda bismo mogli imati pokušaje da se izazovu neke nevolje, kao što je to bio slučaj u Crnoj Gori", upozorava Popov.

 

 

(vijesti.ba/SB)

02.05.2018.

SLOBODAN VASKOVIC: DA LI JE U PLANU LIKVIDACIJA DAVORA DRAGICEVICA, OCA UBIJENOG DAVIDA?!

KOLUMNA SLOBODANA VASKOVIĆA: Da li je u planu likvidacija Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida?!

Kolumnu Slobodana Vaskovića prenosimo u cijelosti.KOLUMNA SLOBODANA VASKOVIĆA: Da li je u planu likvidacija Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida?!


1. Zločinci i Ubice - Stvarni Kontrolori institucija sada pokušavaju likvidirati Davora Dragičevića, oca surovo ubijenog Davida, iscrpljivanjem, nečinjenjem, indolencijom. . . institucija!

 

2.
Njihov cilj je da Davor prestane sa zahtjevima za otkrivanje Ubica svog sina i njihovih pomagača, zataškivača zločina.

3.
Njihov cilj je da Davor načini neku grešku, da ga napadnu, da ga iscrpe do granica neizdrživosti, da ga na taj način ušutkaju, sklone sa Trga i po cijenu uništenja.

4.
Njihov cilj je da rasture svakodnevni Protest na Trgu, da prekinu rast sve jačeg i jačeg Pokreta za Davida - Pokreta za Slobodu, u šta je prerasla FB Grupa - Pravda za Davida.5.
Njihov cilj je da demonizuju svakog onog ko podržava nadljudsku borbu Davora Dragičevića da istraje na otkrivanju istine o Ubicama svog sina, njegovim mučiteljima, Nalogodavcima Svirepe Likvidacije i Jezivog pokušaja javnog, institucionalnog, zataškavanja.

6.
Njihov cilj je da Unište Davora, ponovo Ubiju Davida i zatru Pokret za Slobodu.

7.
Njihova oruđa su nečinjenje, ispcrpljivanje, opstrukcije, nerad institucija…, pokušaj pretvaranja Ubica i njihovih saučesnika u Žrtve, čemu svjedočimo poslednja dva dana!

8.
Zločinci i Ubice - Stvarni Kontrolori institucija u svojim planovima imaju i likvidaciju Suzane, Davidove majke, koja je izložena enormnim pritiscima.

9.
Njihovo najjače, najefikasnije, najotrovnije, najubilačkije i najopasnije oruđe je Vrijeme - njegov protok, što dalje odmicanje od trenutka otmice, mučenja, mrcvarenja, likvidacije Davida Dragičevića, bez ikakvog rješenja tog slučaja.

10.
Na osnovu čega se sve navedeno može tvrditi?

Na osnovu notorne činjenice da se ništa nije promijenilo od 26.03.2018., kada je pokušano javno zataškavanje Ubistva Davida i njegova kriminalizacija, do danas:Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova, kojeg je Davor Dragičević javno označio kao Ubicu i dalje je ministar unutrašnjih poslova.

-Darko Ilić, koji je Javno pokušao prikriti zločin Ubistva, prezentujući javnosti Izrežiranu scenu pljačke, sa svjesnom namjerom da kriminalizuje Žrtvu i dalje je načelnik Uprave za organizovani kriminal.

-Darko Ćulum, direkor Policije i dalje je na toj funkciji, iako je saučesnik u zataškavanju Ubistva Davida Dragičevića.

-Željko Spasojević, načelnik uprave Policije Banjaluka i dalje je načelnik, iako su inspektori iz te Uprave učestvovali u pripremi otmice, lažiranju pljačke Kuće na Laušu i likvidaciji Davida Dragičevića. 

-Željko Karan i dalje je direktor Instituta, iako je Lažirao Vrijeme Smrti, kako bi omogućio zataškavanje Ubistva i eventulano prinošenje “Žrtvenih Jarčeva” na krvavi oltar Ubica i Nalogodavaca Likvidacije Davida Dragičevića.

-Dalibor Vrećo, tužilac, koji je zataškavao i zataškava zločin, pripremao “Žrtvene Jarčeve” i dalje je postupajući tužilac u predmetu koji se u Okružnom tužilaštvu ne zove “Ubistvo Davida Dragičevića”, već ga to Tužilaštvo, na čijem je čelu Želimir Lepir, vodi kao “Smrt Davida Dragičevića”.

-Saša Labotić, tužilac, koji je šest dana nakon pronalaska tijela Davida, proslijedio Sudu na potvrđivanje optužnicu protiv surovo ubijenog Dječaka i dalje je Tužilac!

-Oni koji su Naredili Ubistvo, Ubice, Vojnici - Rađeni, Ćulumi… i dalje su na slobodi. 

11. 
Šta se promijenilo u odnosu Institucija prema Ubistvu Davida Dragilčevića? Ništa!12.
Istina, promijenio se Tim za istragu, ali šta taj Tim može da uradi, čak i da sve otkrije, kada je Tužilac i dalje Vrećo, kojeg štiti Lepir?!

I koliko taj Tim može uopšte da otkrije kada ima nad sobom Lukača, Ćuluma, Ilića…?! I one koji stoje iza njih. Jer, Lukača, Ćuluma i Ilića Neko štiti veoma istrajno.

13.
Nalogodavci Ubistva i Ubice ponovo djeluju, maksimalno su angažovani, strpljivo čekaju da Davor klone, posustane, iscrpi se do granica nekretanja, napravi i najmanju grešku… Da bi dejstvovali protiv njega!

14.
Za to vrijeme njihovi podređeni, kriminalci raznih kalibara, atakuju na one što podržavaju Davora u njegovoj borbi za Istinu i Pravdu.

15.
To su činjenice, kao što su činjenice da Tužilaštvo ćuti, MUP ćuti, Karan ćuti… 

16.
Tužilaštvo i MUP ni dalje se ne izjašnjavaju o karakteru smrti Davida Dragičevića - da li je Ubistvo ili ne; Ne izjašnjavaju se o saučesnicima zločina, koji su se sami predstavili javnosti, ne izjašnjavaju se o učesnicima u zločinu, Egzekutorima…

Objavio/la haler u 14:55, 0 komentar(a), print, #

02.05.2018.

BANJALUCKA SPREGA TAJKUNA I POLITIKE

02.05.2018.

PRVOMAJSKI PROTESTI UZ PRIVODJENJA

02.05.2018.

PROFESOR HADZIKADIC NA PRAZNIK RADA PREDSTAVIO DOKUMENT BiH 2030

Konkretno i u srijedu :Profesor Hadžikadić na Praznik rada predstavio dokument BiH 2030
Profesor Mirsad Hadžikadić predstavio je na Praznik rada, 1. maja, oblasti svog političkog djelovanja, koje je nazvao Bosna i Hercegovina 2030.

U dokumentu, objavljenom na zvaničnoj stranici ovog profesora informacionih tehnologija, kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na izborima u oktobru, navodi se nekoliko ključnih interesovanja, među kojima su: građanska država, mladi, sigurnost i kvalitet života.

„Bosna i Hercegovina mora slijediti najbolje tradicije evropske demokratije, gdje su prava i obaveze svakog stanovnika obezbijeđene i garantirane od strane države na cijelom njenom teritoriju. Pravo svakog stanovnika je da ostvari svoje interese koji nisu na štetu drugih stanovnika. Obaveza svakog stanovnika je da doprinese pozitivnom razvoju države. Sigurnost, pravednost i kvalitet života pojedinca su mjera uspjeha države. To se može ostvariti samo državom prava u kojoj je pojedinac konstitutivni element države“, navodi se u dokumentu Bosna i Hercegovina 2030, u kojem stoji i to da Bosna i Hercegovina ne može postojati izvan političkih, ekonomskih, finansijskih i društvenih procesa Evropske unije.

Kompletan  dokument Bosna i Hercegovina 2030 dostupan je na stranici mirsadhadzikadic.ba

Profesor Hadžikadić je svim građanima Bosne i Hercegovine čestitao i 1. maj, ističući kako je pravo na rad osnovna dužnost koju svaka država mora da ispuni prema svojim građanima, prenosi novinska agencija Patria.

Mirsad Hadžikadić vratio se u BiH iz Sjedinjenih Američkih Država gdje je radio kao univerzitetski profesor. Na predstojećim izborima u BiH bit će nezavisni kandidat za Predsjedništvo BiH. Neke od političkih partija u BiH već su najavile da neće imati svoje kandidate za Predsjedništvo, već će podržati kandidaturu profesora Hadžikadića.

(Kliker.info-NAP)

02.05.2018.

VALENTIN INZKO PORUCIO DRAGANU COVICU I MILORADU DODIKU : POSTOJI SAMO JEDNA SUVERENA I NEZAVISNA BOSNA I HERCEGOVINA

INZKO PORUČIO ČOVIĆU I DODIKU: "Treći entitet je nešto potpuno nerealno a odcjepljenje RS ne dolazi u obzir"!

Šef OHR-a, Valentin Inzko, poručio je u razgovoru za Večernji list kako ne treba očekivati reviziju Dejtonskog sporazuma i uspostavu trećeg entieta koji je "potpuno nerealan", kao što su nerealni i zahtevi za odcjepljenjem RS-a.INZKO PORUČIO ČOVIĆU I DODIKU: 'Treći entitet je nešto potpuno nerealno a odcjepljenje RS ne dolazi u obzir'! - 1

Na izravno pitanje novinara koliko je realno očekivati da će doći do revizije Daytonskog sporazuma prema kojem bi Hrvati u BiH dobili treći entitet, Inzko je dao precizan odgovor- "treći entitet je nešto poptpuno nereano".

 

"To je povremeno vruća tema za medije i često se za tim poseže u predizbornim kampanjama, ali jedini konkretan rezultat takvih aktivnosti povećane su tenzije. Takve sveobuhvatne promjene zahtijevale bi suglasnost predstavnika sva tri konstitutivna naroda. Jednostavno ne vidim da bi do toga moglo doći. U međunarodnoj zajednici nema razumijevanja za takav potez. Međutim, uvijek sam smatrao da ljudi trebaju biti izuzetno velikodušni jedni prema dugima. Tu mislim i na odnos prema Hrvatima. Ali i na odnos Hrvata prema Srbima, na primjer, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gdje Srbi ne postoje u Ustavu, usprkos odluci Ustavnog suda koja je donesena prije sad već 10 godina", rekao je Inzko.

Na pitanje kako procjenjuje opću, sigurnosnu i političku situaciju u BiH, šef OHR-a je rekao da uprkos brojnim izazovima ipak nije sve tako crno.

 

"Glavna politička stranka u jednom entitetu stalno osporava državu BiH, njene institucije i nadležnosti. To traje već dulje od desetljeća. Na žalost, to se proširilo i na Federaciju BiH u kojoj se jedna politička stranka jako trudi dovesti u pitanje trenutačne aranžmane u FBiH. Drugim riječima, neki političari u BiH dovode u pitanje ustavni ustroj BiH, što uzrokuje ozbiljnu krizu funkcionalnosti i političku krizu u zemlji.

 

Međutim, ima i pozitivnih postignuća. BiH je u septembru potpisala Ugovor o transportnoj zajednici s EU. U decembru je parlament BiH usvojio paket o akcizama na gorivo, što će otvoriti vrata budućim infrastrukturnim projektima. Upitnik Europske komisije je ispunjen. Nije sve crno. Niko ne kaže da su reforme lake i bezbolne, ali moraju se učiniti. Prije nekoliko godina jednoglasno je usvojena Istanbulska konvencija bez ikakvih problema", rekao je Inzko.

Na pitanje šta namjerava učiniti u slučaju da dođe do odcjepljenja Republike Srpske, Inzko je rekao kako to nije realna opcija.

 

"Da budemo jasni: suverenitet i teritorijalni integritet BiH zajamčeni su Ustavom BiH i međunarodnim pravom, uključujući i Daytonski mirovni sporazum. Prema Općem okvirnom sporazumu za mir, BiH se sastoji od dva entiteta koji pravno postoje na temelju njenog Ustava i nemaju pravo na odcjepljenje. Entiteti imaju obvezu potpuno poštovati Ustav i trebaju, prema originalnom tekstu Daytona, “pomoći državi da ispuni svoje međunarodne obveze”. Političari se trebaju fokusirati na reforme koje donose konkretne prednosti, kao što su nova radna mjesta, bolje zdravstveno osiguranje i javne usluge, bolje ceste, obrazovanje itd. Nije to nikakav revolucionarni recept, ali funkcionira. Dobri ljudi ove zemlje žele te rezultate. Na žalost, izgleda da je puno lakše koristiti taktiku zastrašivanja, kao što je priča o odcjepljenju ili o mogućim ratnim scenarijima nego odraditi teške poslove tako da BiH postane privlačnija za investitore. Priča o odcjepljenju naravno produljuje moj mandat, ali protiv moje volje", rekao je Inzko.

 

Šef OHR-a je biranim riječima govorio o angažmanu banjalučkog biskupa Franje Komarice, te je osudio učestale napade Milorada Dodika na banjalučkog biskupa koga Inzko naziva "moralnom vertikalom".

"Banjalučki biskup mons. dr. Franjo Komarica velik je čovjek, jedna od rijetkih moralnih vertikala ovih prostora. To je moj stav, ali rekao bih i opća percepcija tog pastira koji se već dva i pol desetljeća nesebično bori za prava katolika, ali i za jednakopravnost svih ljudi u BiH.

 

Kad susretnete njegove župljane, redovito ćete čuti riječi koje nije lako zaboraviti. Kazat će vam kako im je biskup cijeli rat govorio: „Vaše najjače oružje je krunica, molite se za svoje neprijatelje.“ Stav njegovih župljana definiran je, njihov biskup je mirotvorac, humanist i zaslužuje Nobelovu nagradu za mir. Na žalost, kad predsjednik Dodik izjavi da mu zabranjuje da „laje“ po svijetu o Republici Srpskoj, onda sumnjam da bi takve izjave na biskupov račun podržali banjalučki Srbi, čak i Dodikovi glasači. Takvim izjavama neko uvijek više kaže o sebi nego o nekome drugom.

 

Principijelno mogu samo reći da rječnik koji je predsjednik Dodik koristio protiv biskupa Komarice nije dostojan predsjedničke pozicije. Tako se ne stječe slava.

 

Inače, kao što vam je zasigurno poznato, biskup je veoma kritičan i prema angažmanu međunarodne zajednice u održivom povratku Hrvata u Banjalučku biskupiju ili generalno u Republiku Srpsku. Nažalost, jednim dijelom mogu se složiti s biskupom. I ja smatram da međunarodna zajednica nije uvijek dovoljno učinila na planu održivog povratka prognanih, odnosno u provedbi Aneksa 7 Daytonskog sporazuma. I u banjalučkoj regiji, ali i generalno, a to je i naša obveza. To je izvorni Dayton o kojem predsjednik Dodik često govori, samo taj bitan segment, čini se, uspješno zaboravlja", izjavio je Inzko.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940474

Powered by Blogger.ba