Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

31.05.2018.

IZVJESTAJ O STRADANJU DAVIDA NA NEKOLIKO STOTINA STRANICA

IZVJEŠTAJ O STRADANJU DAVIDA NA NEKOLIKO STOTINA STRANICA: Evo šta je otkrio Anketni odbor na čelu sa Borenovićem

- Kada radite iskreno i otvoreno, to donesi rezultate, rekao je predsjendik PDP-a i predsjendik Anketnog odbora Branislav Borenović, naglašavajući da će izvještaj na nekoliko stotina stranica o stradanju Davida Dragičevića uskoro biti gotov. "To će biti veliki korak ka istini i zahtjev da institucije rade svoj posao", kazao je Borenović večeras u emisiji Puls BN TV.
IZVJEŠTAJ O STRADANJU DAVIDA NA NEKOLIKO STOTINA STRANICA: Evo šta je otkrio Anketni odbor na čelu sa Borenovićem - 1


"Radom Anketnog odbora pokazali smo da parlament Srpske može biti jak, tvrdi Borenović i dodaje da su ispitali samo sedam pojedinaca i to neke uz odobrenje VSTS.

"Vlast je željela da skrene pažnju javnosti od neodgovornog i nekorektnog ponašanja pojedinih institucija", kaže predsjednik PDP-a otkrivajući da se na osam sjednica Anketnog odbora čulo mnogo nelogičnosti: -

"Na pres konferenciji čule su se razne konstrukcija. Utvrdili smo da nema dokaza da se David drogirao... Svjesno se vršila manupulacija"

Borenović je otkrio da je bilo pritisaka na rad Anketnog odbora.

„Pritisci nas ne interesuju i samo nas jačaju. Pritisci pokazuju da je naš rad opravdan“, kazao je Borenović.

Prema njegovim riječima, da su institucije odgovorno, u skladu sa zakonima, radile svoj posao Anketni odbor ne bi bio formiran.

"Pokazali smo gdje se nalazi Republika Srpska po pitanju rada njenih institucija, da je slučaj Davida Dragičevića vrh ledenog brijega nečinjenja i neadekvatnog postupanja institucija koje treba da čuvaju i štite građane Republike Srpske. I potpuno su i opravdani zahtjevi oca Davora, majke Suzane i stotina hiljda ljudi da se sazna istina i uspostavi pravda u Srpskoj.“

Borenović je otkrio da se, nakon saslušanja i 500 pitanja, pojavilo mnogo nelogičnosti koje pobijaju ono što je rečeno na press konferenciji nakon Davidove smrti.

„Utvrdili smo da nemamo jasnu potvrdu da se David drogira jer ne postoji ni jedan nalaz da to potvrdi, jer Zavod za sudsku medicinu RS nema forenzičku laboratoriju. Znači svjesno se vršila manipulacija oko te kvalifikacije. Da li je opljačkao kuću? Utvrdili smo da nije obavljen ni uviđaj, a posebno tvrdnja da je David skočio u rijeku nema nikakvo uporište.“

Komentarišući predstojeće opšte izbore, Borenović je rekao da Savez za promjene optimistično ulazi u izbornu trku.

"Mi pobjeđujemo, jer našem narodu nudimo ono što je najpotrebnije – pravdu, dostojanstvo i posao. Mi hoćemo i siguran sam da ćemo Republici Srpskoj vratiti mjesto koje zaslužuje u modernom društvu“, kazao je Borenović.

"Vlada Republike Srpske pokazala je da nema rješenje na ključni problem današnjice - odlazak stanovništva. Srpskoj trebaju promjene, ekonomski i moralni oporavak, kao i to da posao građana ne zavisi od partijske knjižice". konstatovao je Borenović u emisiji Puls BN TV.
31.05.2018.

ALEKSANDAR POPOV: VELIKA JE GRESKA I PROBLEM STO DODIKOVE IZJAVE NAILAZE NA PRECUTNU SAGLASNOST...

ALEKSANDAR POPOV: "Veći problem od Dodika je činjenica da njegove izjave nailaze na prećutnu saglasnost..."

...Beograda, koji računa da bi gubitak Kosova mogao kompenzovati pripajanjem Republike Srpske Srbiji."ALEKSANDAR POPOV: 'Veći problem od Dodika je činjenica da njegove izjave nailaze na prećutnu saglasnost...'

Direktor Centra za regionalizam i kopredsjednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov ocijenio je danas da je za predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika priča o ujedinjenju sa Srbijom postala politička mantra koju ponavlja zbog unutrašnjih potreba, ali i dodao da je to opasna retorika koja nailazi na prećutnu saglasnost Beograda.

 

"Priča o ujedinjenju sa Srbijom je kod njega postala mantra koju ponavlja pre svega zbog unutrašnjih potreba, kako bi homogenizovao Srbe i pokazao se kao njihov tobože najveći zaštitnik time što obećava ujedinjenje u kontekstu predstojećih izbora", kazao je Popov za agenciju Beta.

 

Prema njegovim riječima, takva Dodikova retorika je veoma opasna, jer uvlači i ruski faktor, a Rusiji odgovara da se involvira što dublje u prilike u regionu.

 

"Dakle, pored Turske, uključuje se i Rusija u zbivanja u BiH i samim tim počinje nadmetanje velikih sila u našem regonu", rekao je Popov, koji je kritikovao visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Valentina Inzka jer ne koristi svoja široka ovlaštenja i ne sankcionise političare koji rade na destabilizaciji BiH, već se ponaša kao "obični posmatrač prilika".Ocijenio je da Dodikova retorika odgovara i nacionalističkim partijama Bošnjaka i Hrvata.

 

"To je igranka unutar BiH, koja se dešava zahvaljujući nesavršenosti Dejtonskog sporazuma, jer on nije od BiH napravio građansku i funkcionalnu državu", kazao je Popov.

 

Prema njegovim riječima, još veći problem predstavlja činjenica da to što Dodik govori nailazi na prećutnu saglasnost Beograda, koji računa da bi gubitak Kosova mogao kompenzovati pripajanjem Republike Srpske Srbiji.

 

"To je opasno razmišljanje Beograda, a Dodik samo doliva ulje na vatru", upozorio je Popov.

 

U izjavi za Betu Popov je ocijenio i da će Dodik "po svaku cenu" nastaviti sa pokušajima destabilizacije Bosne i Hercegovine, jer to vidi kao jedini način da bi politički preživeo.

 

"On će u ovoj izbornoj godini u BiH sigurno napraviti neke korake ka nestabilnosti te države, kako bi opstao na vlasti i kako ne bi snosio krivične sankcije", rekao je Popov i dodao da bi stvari izgledale drugačije da sudovi i tužilaštva u BiH rade svoj posao onako kako bi trebalo da ga rade.

 

On je dodao da se može očekivati da Dodik u izbornoj godini izvede još neki "spektakularan potez", poput raspisivanja referenduma o Danu Republike Srpske, s ciljem dalje destabilizacije BiH.

 

Ocijenio je da Dodikova najava da će se kandidovati za člana Predsjedništva BiH može da znači da pokušava da se skloni iz Banjaluke, ali prije može da znači da Dodik želi da sa mjesta člana Predsjedništva BiH nastavi sa destabilizacijom države.

 

 

(Beta/SB)

31.05.2018.

DAN KAD SU SRPSKI ZLOCINCI UBILI PRIJEDOR

DAN KAD SU SRPSKI ZLOČINCI UBILI PRIJEDOR: Bijele trake na rukama u znak sjećanja na 3.176 ubijenih, među kojima je bilo i 102 djece

Prijedor, ali i cijeli svijet, danas se prisjeća 3.176 ubijenih građana ovog grada, žrtava srpskih vojnih snagaDAN KAD SU SRPSKI ZLOČINCI UBILI PRIJEDOR: Bijele trake na rukama u znak sjećanja na 3.176 ubijenih, među kojima je bilo i 102 djece

Među stradalima je i 102 djece. “Dan bijelih traka – 31. maj” i ove godine bit će obilježen mirnom protestnom šetnjom preživjelih Prijedorčana na Gradskom trgu, a kako je najavljeno, i u još 50 gradova širom svijeta.

 

Predsjednik Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banja Luka i bivši logoraš Omarske, Manjače i Trnopolja Mirsad Duratović kaže da će fokus ove godine biti na 102 ubijene prijedorske djece i inicijativu roditelja da se postavi dostojno spomen-obilježje ubijenim mališanima u centru Prijedora, iako gradske vlasti već dugo odbijaju to da urade.

 

“Bijele trake su jedan od dokaza namjere da u Prijedoru bude počinjen genocid, jer je obilježena grupa na vidljiv i jasan način zbog istrebljenja i progona s tog teritorija”, ističe Duratović.

Ukazao je na činjenicu da će Dan bijelih traka biti obilježen i u Beogradu, uličnom akcijom “Žena u crnom“, uz veliko osiguranje policije.

 

 

Udruženje žrtava i svjedoka genocida poziva građane cijele Bosne i Hercegovine da učestvuju u obilježavanju Dana bijelih traka. Akcija pod nazivom „Zajedno protiv negiranja“ ima za cilj uključivanje što više predstavnika institucija i običnih građana koji će na simboličan način pokazati solidarnost sa patnjama stanovnika općine Prijedor 1992. godine.

 

“Pozivamo sve ljude, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku ili etničku pripadnost da danas na svoje domove vidno istaknu bijele čaršafe, a na lijevu ruku da stave bijelu traku, kako bismo zajedno bili glas protiv negiranja počinjenih zločina u općini Prijedor 1992. godine”, poručeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

 

Govoreći o presudama za počinjene zločine u Prijedoru, Duratović kaže da je do sada izvršena 51 pravosnažna presuda, a da su zločinci osuđeni na 770 godina zatvora.

 

Prijedor, grad u kome žive osuđeni za zločine nad komšijama

 

“Te presude izrečene su Srbima iz Prijedora i ne postoji grad u svijetu u kojem živi toliko građana koji su osuđeni za ratne zločine nad svojim komšijama”, kazao je Duratović.

Dodao je da se još vodi 37 procesa na Sudu BiH, te je izrazio nadu da će i ostali počinioci najtežih ratnih zločina odgovarati za svoja djela.

 

“U Prijedoru se danas ne živi, već preživljava, jer smo mi “strano tijelo” kojeg se neko pokušao osloboditi 1992. godine, pa nije uspio genocidnom operacijom, a danas to radi drugim, nimalo blažim metodama koje nisu toliko uočljive kao genocid”, istakao je.

Za to postoji, naglasio je, hiljade primjera diskriminacije kojim su izloženi povratnici, žrtve logora i zločina, koji ne mogu ostvariti osnovna prava. Duratović navodi da je on, kao bivši logoraš, nepoznata kategorija za sistem u RS-u.

 

“Naprotiv, zakonska rješenja i pravilnici sasvim otvoreno, bez imalo skrivanja preferiraju pripadnike vojnih formacija RS-a. Ako se dodjeljuju stipendije iz gradskog budžeta, u pravilniku piše da djeca poginulih boraca i ratnih vojnih invalida imaju veliku prednost, dok djeca logoraša i ne postoje”, pojasnio je.

U Prijedoru danas ništa ne podsjeća na 3.000 ubijenih. Ni mala spomen-ploča na zgradama gdje su bili logori ili kod mjesta masovnih grobnica. Nasuprot tome, podignute su spomen-ploče s fotografijama i imenima bivših radnika preduzeća, ustanova i institucija koji su bili pripadnici Vojske RS-a i koji su tokom rata u BiH poginuli na frontu.

 

“Time se šalje jasna poruka da povratnici nisu dobro došli u Prijedor, a vlast koriste svaku priliku da “uguše glas“ koji govori istinu”, napominje Duratović.

Mirsadu Duratoviću ubijeno 47 članova porodice, preživio Omarsku, Manjaču i Trnopolje

Duratović poručuje da građani koji su izloženi diskriminaciji, mogu to podnijeti godinu ili pet godina, ali da nakon 15 ili 20 godina jednostavno popuštaju pod teretom, prvenstveno zbog egzistencije i zaposlenja.

Duratović je 20. jula 1992. izgubio sve, kada mu je na kućnom pragu ubijena gotovo cijela porodica, otac, brat, djed, nana, amidže i rođaci. Njih 47. Zbog čiste sreće Mirsad je kao dječak preživio živi štit, nakon čega je odveden u logor Omarska, potom u Manjaču, te Trnopolje.

 

Vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su 31. maja 1992. izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovništvu naređuje da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. Tada su počeli zločini u Prijedoru, odvođenjem stanovništva u logore, masovne egzekucije i drugi zločini. Ubijeno je 3.176 osoba, među kojima je 102 djece.

Zbog toga se, u znak sjećanja na stradanje nesrpskog stanovništva Prijedora i okoline 31. maja, u Prijedoru i svijetu obilježava “Dan bijelih traka”.

 

 

(SB / BHRT)

31.05.2018.

"SOTONE IZ MUP-A RS SU PRIPREMALI ZLOCIN, PLANIRALI, OTELI I UBILI DAVIDA"

GRAĐANI NA PROTESTU SE GUŠILI U SUZAMA: "Sotone iz MUP-a RS su pripremali zločin, planirali, oteli i ubili DAVIDA"

– Zločinci i ubice, i svi koji obavljate funkcije u RS, objasnite mojoj Teodori ko joj je ubio brata. Jednog dana kada bude spremna za udaju ko će moju Teodoru predati za udaju. Pravda će vas stići, zločinci i ubice. Izvinite na ovim rječima, rekao je Davor – kazao je Dragičević.GRAĐANI NA PROTESTU SE GUŠILI U SUZAMA: 'Sotone iz MUP-a RS su pripremali zločin, planirali, oteli i ubili DAVIDA' - 1

Na Trgu Krajine večeras je održano 67. okupljanje grupe ” Pravda za Davida”. Mnogi građani su upalili svijeće i donjeli svježe cvijeće koje su priložili u “Davidovo srce”.

 

Okupljenim na banjalučkom trgu večeras se pridružila i Davidova majka Suzana.

 

– Dragi moj sine. Dušo moja. Dragi naš Davide, 31. maj je, ubice niko nista. Saučesništvo je teža kazna od ubistva i predviđena kazna za to je 45 godina robije. Pokazali smo ko smo i šta smo. Za razliku od onih koji nemaju ni vjeru ni naciji. Tu smo zločinci i ubice. Sa nama je majka Suzana i sestra Teodora. Bar da ste naučili lagati kad ste bili mali. Jedno pričate na konferenciji, drugo na Skupštini, treće na Anketnom odboru. Da ste se makar usaglasili. Poslije ovoga nikada nećemo živjeti zajedno i ne trebamo – poručio je Dragičević iz centra Banjaluke.

alt

 

On je dodao da nikada neće oprostiti svoju dušu Davida i ostalu djecu.

 

– Obične ste ništarije, niste ljudskoga roda, vi ste sotone. Zahvaljujem se što ste sa nama i uz nas i što nam dajete snagu da idemo do kraja. Mi i grupa “Pravda za Davida” nikada nećemo odustati i ima ko će nastaviti. Želimo istinu i pravdu. Želimo da imamo pravo na život jer ga ovdje nemamo koliko ste bahati. Niste zadovoljni sa svojim milionima, krenuli ste ubijati djecu, grad Banjaluku. Čast pripadnicima MUP-a koje srećem i koji su pošteni i časni. A vi koji ste iz MUP-a pripremali zločin, planirali, oteli i ubili. Ne znate koga ste ubili. Stići će vas pravda – rekao je Dragičević.

 

Nakon toga svi okupljeni podigli pesnice u vazduh i u glas poručili da ostaju na Trgu Krajine i da idu do kraja tražeći pravdu za Davida.

Pustili su pjesmu “Klinac u getu” i svi su podigli pesnice.

alt

 

 

– Zločinci i ubice, i svi koji obavljate funkcije u RS, objasnite mojoj Teodori ko joj je ubio brata. Jednog dana kada bude spremna za udaju ko će moju Teodoru predati za udaju. Pravda će vas stići, zločinci i ubice. Izvinite na ovim rječima, rekao je Davor – kazao je Dragičević.

 

Nakon toga mnogi okupljeni su zaplakali na riječi oca pokojnog Davida

31.05.2018.

RODITELJI UBIJENE PRIJEDORSKE DJECE TRAZE IZGRADNJU SPOMENIKA

“Jer me se tiče” : Roditelji ubijene prijedorske djece traže izgradnju spomenikaViše od 500 roditelja ubijene djece Prijedora, građana i aktivista neformalne grupe “Jer me se tiče” tradicionalno su obilježili Dan bijelih traka na glavnom gradskom trgu u Prijedoru u znak sjećanja na progon i ubistva 3.176 građana, među kojima je 102 djece.

Jedan od organizatora obilježavanja Nikola Kuridža kazao je Feni da okupljeni od gradskih vlasti traže izgradnju dostojnog spomen-obilježja ubijenoj djeci Prijedora 1992. godine, prenosi Fena.

– Gradskim vlastima smo predložili tri lokacije, ali oni su nam kazali da ne mogu mijenjati regulacioni plan zbog toga – pojasnio je.

Dodao je da je jedna od alternativa i da se most između starog dijela grada i centra Prijedora rekonstruiše u memorijalni most ubijenoj djeci.

Podsjetio je da roditelji već odavno zahtijevaju od vlasti izgradnju spomenika za svoju ubijenu djecu.

– Međutim, vrlo interesantno je da ni izgrađeni spomenici poginulim vojnicima Vojske RS-a također nisu u regulacionim planovima Grada Prijedora – naglasio je.

Vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su 31. maja 1992. izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovništvu nalaže da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

– Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ovim ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice – glasio je poziv na radiju.

Mnogi Prijedorčani koji su čuli poziv pronađeni su u oktobru 2013. godine u selu Tomašica, najvećoj masovnoj grobnici koju svijet još nije vidio.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida poziva sve institucije i ustanove da danas na prozorima ili vozilima istaknu bijele čaršafe u znak solidarnosti sa Prijedorčanima koji su 1992. godine morali nositi bijele trake na svojim rukavima i označavati svoja domaćinstva.

Prema zvaničnim informacijama iz udruženja žrtava, u Prijedoru je ubijeno 3.173 civila, dok je 31.000 ljudi bilo zatočeno u logorima u okolini Prijedora. Istraživačko dokumentacijski centar iz Sarajeva navodi da je od 1991. do 1995. u direktnim vojnim akcijama ubijeno ili nestalo 5.209 građana Prijedora, od toga 4.093 Bošnjaka, 898 Srba te 182 Hrvata.

(Kliker.info-INS)

31.05.2018.

BIJELE TRAKE: SJEĆANJE I OPOMENA SAVJESTI

31.05.2018.

HRONOLOGIJA: PRIJEDOR - ZLOČINI I SJEĆANJE - DAN BIJELIH TRAKA 31.MAJ

31.05.2018.

AKADEMIK FILIPOVIC: "HRVATSKI AKADEMIK RUDOLF SE ZALAZE ZA ONO STO JE OSUDJENO KAO UDRUZENI ZLOCINACKI PODUHVAT"

AKADEMIK FILIPOVIĆ: "Hrvatski akademik Rudolf se zalaže za ono što je osuđeno kao UZP"

Hrvati nemaju ni kapacitet, ni osnovu da sebi stvaraju nekakvu državu unutar BiH i to može samo biti proizvod nasilnog postupka, bez obzira na to ko ga i kako provodio. A dobro su nam poznati slučajevi kada jedna manjina pod određenim uvjetima svoje mišljenje nastoji nametnuti većini. Ovo je u razgovoru za Vijesti.ba izjavio akademik Muhamed Filipović.AKADEMIK FILIPOVIĆ: 'Hrvatski akademik Rudolf se zalaže za ono što je osuđeno kao UZP'

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature
Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

Filipovića je prokomentirao skup u Parlamentu BiH, na kojem je promoviran zbornik radova naučno-stručnog skupa u Neumu pod nazivom "Rješenje hrvatskog pitanja za evropsku BiH”. Pokrovitelj jučerašnje promocije bio je član Predsjedništva BiH Dragan Čović, a kao najkonkretniji u svom obraćanju istakao se Davorin Rudolf, član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU). Između ostalog, Rudolf je poručio kako ne razumije “zašto Bošnjaci negiraju nacije, kada im je upravo to negiranje od drugih, početkom 90-ih, donijelo ogromna stradanja i tragedije”. 

 

- Ne vjerujem da Bošnjaci negiraju nacije, a drugo je pitanje kako je historija uredila odnose između nacija u BiH, a kako u Hrvatskoj. U Hrvatskoj je jedna nacija sebi prisvojila cjelokupnu državu, a Srbe i sve ostale druge narode proglasila nacionalnim manjinama. Po istom kriteriju su i Bošnjaci mogli Hrvate proglasiti nacionalnom manjinom, a ne ravnopravnim narodom u BiH. Prema tome, Rudolf tu govori nešto o čemu pojma nema - rekao nam je akademik.

 

Član HAZU-a ustvrdio je i da se bošnjački prvaci "zalažu za BiH u kojoj će važiti pravilo ‘jedan građanin, jedan glas’, što je svojstveno unitarnim državama. To je načelo ranije potaknulo oružane sukobe, a danas potiče mržnju i iseljavanje”.

 

- To je lažna konstatacija i ona bi pogađala sve moguće demokratske države koje se temelje na osnovnom demokratskom principu državnog ustrojstva, a to je da je građanin nosilac suvereniteta i da je njegov glas odlučujući u tome, i to kao građanina, a ne kao pripadnika ove ili one nacije. Gospodin Rudolf malo je mimo svake nauke i argumentiranih tvrdnji - poručuje Filipović.

 

U svim svojim konsideracijama, dodaje, Rudolf apsolutno griješi i “nema pojma o stvarnoj situaciji u BiH”.

 

- On se jednostavno zalaže za koncept separacije Hrvata iz BiH i njihovog priključenja Hrvatskoj, što je zapravo osuđeno kao udruženi zločinački poduhvat - zaključio je akademik Filipović.

30.05.2018.

STAV AMBASADA, OHR-A I OSCE-A: HDZ BiH I SNSD DIREKTNO ODGOVORNI ZA DALJE SIRENJE KORUPCIJE U BiH

Stav ambasada, OHR-a i OSCE-a: HDZ BiH i SNSD direktno odgovorni za dalje širenje korupcije u BiH


Image result for milorad dodik i dragan covic karikature
Image result for milorad dodik i dragan covic karikature
Image result for milorad dodik i dragan covic karikature

Ambasade Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Nizozemske, Španije, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, OHR i OSCE su duboko zabrinuti zbog, kako navode, očigledne činjenice da u HDZ BiH i SNSD-u ne postoji istinski interes za provođenje odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o krivičnom postupku BiH.

“Jasno je da njih ne brine to što će njihovo nedjelovanje ozbiljno ugroziti borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala u BiH”, navedeno je u saopćenju ambsada i međunarodnih organizacija u BiH, prenosi novinska agencija Patria.

U saopćenju je istaknuto da se HDZ BiH i SNSD, kroz amandmane koje je predložio HDZ BiH, bore za donošenje izmjena Zakona o krivičnom postupku u Parlamentarnoj skupštini BiH koje nisu u skladu sa međunarodnim standardima, a protive se amandmanima koji ispunjavaju te standarde i koji bi osigurali efikasan rad tužilaštava i sudova na nivou BiH. Štaviše, navodi se u reakciji, u Parlamentarnoj skupštini BiH su stvarali proceduralne prepreke za usvajanje bilo kakvih amandmana na Zakon o krivičnom postupku.

“Potpisane ambasade i organizacije smatraju da su takva očigledna nastojanja određenih političkih stranaka da stvore rupe u zakonu, a državnim pravosudnim institucijama oduzmu instrumente da se efikasno bore protiv organiziranog kriminala i korupcije, potpuno neprihvatljiva. Zbog takvog pristupa čelnici tih stranaka i njihovi predstavnici u Parlamentu BiH direktno su odgovorni za moguće dalje širenje organiziranog kriminala i korupcije u cijeloj BiH, na štetu svih građana”, navodi se u reakciji ambasada i međunarodnih organizacija u BiH, prenosi agencija Patria.

Ambasade Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Nizozemske, Španije, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, OHR i OSCE apeliraju na političke stranke u BiH da bez daljnjeg odlaganja usvoje amandmane na Zakon o krivičnom postupku koji su u skladu sa međunarodnim standardima i kojima se ostvaruju promjene koje zahtijeva Ustavni sud.

(Kliker.info-NAP)

30.05.2018.

ZELJKO KOMSIC: PODNIJETI TUZBU PROTIV HRVATSKE ZBOG PLJACKE NASE IMOVINE

KOMŠIĆ NE POPUŠTA SUSJEDE, ALI NI HDZ BiH: "Podnijeti tužbu protiv Hrvatske zbog pljačke naše imovine, mi u BiH imamo posla s ljudima kojima je veleizdaja..."

Hrvatski sabor donio je zakon kojim se na raspolaganje stavlja imovina, vrijedna nekoliko milijardi eura, koja pripada Bosni i Hercegovini. Lider DF-a Željko Komšić smatra da je zbog takvog odnosa Republike Hrvatske potrebno razmisliti o tome da se posredstvom državnog pravobranilaštva podnese tužba pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu protiv Republike HrvatskeKOMŠIĆ NE POPUŠTA SUSJEDE, ALI NI HDZ BiH: 'Podnijeti tužbu protiv Hrvatske zbog pljačke naše imovine, mi u  BiH imamo posla s ljudima kojima je veleizdaja...' - 1

"Hrvatska nastavlja sa kršenjem međunarodnih ugovora na štetu Bosne i Hercegovine. Tako je bilo u slučaju bespravne gradnje Pelješkog mosta gdje je brutalno prekršena Konvencija Ujedinjenih naroda o pravu mora. Sada se doslovno pokušava oteti milionima maraka vrijedna imovina Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj", kaže Komšić za Vijesti.ba.

 
On dodaje da je pomalo začuđujući i stav Evropske komisije koja je prvo usvojila potpuno lažiran dokument o saglasnosti BiH za gradnju Pelješkog mosta, te da ovako ponašanje jedne njene članice koja ne poštuje međunarodne ugovore ide na štetu ne samo Bosne i Hercegovine nego i Evropske unije, jer Hrvatska očito previđa činjenicu da međunarodni ugovori imaju jaču pravnu snagu od domaćeg zakonodavstva.
 
"Postavljam pitanje zašto se takav presedan čini samo na Bosni i Hercegovini. Mi snažno želimo u Evropsku uniju, međutim, ovakvi potezi jedne članice Evropske unije u Bosni i Hercegovini izazivaju antievrpsko raspoloženje, što nije dobro. Stoga pozivam Evropsku komisiju da sagleda sve relevantne činjenice kada je u pitanju imovina koju Bosna i Hercegovina posjeduje u Hrvatskoj a koja se najblaže rečeno pokušava oteti", dodao je Komšić.
 
U tome smislu Komšić se osvrnuo i na mogućnost da se putem apelacije Ustavnom sudu Hrvatske pokuša zaštititi imovina Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj.
 
"Tačno je da ta mogućnost postoji. Prema Hrvatskom Ustavu ocjenu ustavnosti i zakonitosti pravnog akta može pokrenuti svaki građanin i pravno lice koje smatra da se određenim odredbama krši međunarodno pravo. Međutim, iskren da budem ne vjerujem da to u kranjem cilju može rezultirati pozitivnim ishodom, zato plediram da se ozbiljno razmisli o tužbi pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu", rekao je Komšić.
 
On se osvrnuo i na odnos bosanskohercegovačkih vlasti prema navedenom pitanju.
 
"Sama činjenica da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine skinulo s dnevnog reda tačku o hrvatskom Zakonu o upravljanju državnom imovinom na zahtjev Marine Pendeš iz HDZ-a dovoljno govori. Mi u Bosni i Hercegovini imamo posla sa ljudima kojima je veleizdaja u opisu radnog mjesta. Tako oni naime shvaćaju funkcije koje su preuzeli. Koga još čudi stav HDZ-ovog ministra nepravde Josipa Grubeše koji je rekao da za njega to ništa nije sporno. On tobože predlaže nekakvu diplomatsku ofanzivu u Hrvatskoj, ali ne u korist Bosne i Hercegovine nego u korist Hrvatske", rekao je Komšić.
 
Dodao je da je u tome smislu važno ko će nakong izbora u oktobru građane BiH  predstavljati u Predsjedništvu BiH jer očito je da se ovo pitanje ne može riješiti drugačije nego arbitražom.
 
"Očekujem u u vezi s tim i podršku člana Predsjedništva iz srpskog naroda, jer treba znati da se radi o zajedničkoj imovini koja pripada i srpskom narodu. Nadam se da će član Predsjedništva iz reda srpskog naroda, ma ko to bio, za to imati sluha. jer se radi o konkretnom interesu. Pozivam i sve one koji pretendiraju na pozicije članova Predsjedništva iz reda bošnjaškog i hrvatskog naroda da unaprijed o tome daju svoj stav. Jedan stav je već poznat. To je Čovićev stav, da će do posljednjeg atoma snage i dalje nastaviti da radi protiv interesa ove države, ali on će u tome biti sprječen od strane građana BiH", zaključio je Komšić.
 
(Vijesti.ba)

 

30.05.2018.

FIKRET BAČIĆ, ČOVJEK KOME SU ČETNICI UBILI 29 ČLANOVA PORODICE

30.05.2018.

ŽIVKO RADIŠIĆ: I DODIK, I JA I SVI MI MORAMO ZNATI DA NEMAMO DRUGU DRŽAVU DO BOSNU I HERCEGOVINU

Živko Radišić: I Dodik, i ja i svi mi moramo znati da nemamo drugu državu do Bosnu i Hercegovinu


Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz bh. entiteta Republika Srpska Živko Radišić rekao je da bi Milorad Dodik kao i svi drugi trebali znati da „nemamo drugu državu do Bosne i Hercegovine.“
Radišić, koji je bio član SDS-a, govoreći o kandidaturi Milorada Dodika za Predsjedništvo BiH je rekao:

„I Dodik, i ja i svi mi moramo znati da mi nemamo drugu državu do Bosne i Hercegovine. Sviđala se ona nama ili ne, ona je naša“, rekao je Radišić za Federalnu TV, prenosi novinska agencija Patria.

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska i kandidat SNSD za člana u Predsjedništvu BiH održao je danas predavanje na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Rekao je novinarima da je BiH “sastavljena”, da nije država, i da ima samo međunarodno priznanje i međunarodni okvir, dok, kako je rekao, unutrašnji suverenitet pripada entitetima.

Američki dnevni list The Washington Post objavio je u ponedjeljak tekst u kojem piše o antizapadnoj politici Milorad Dodika, ali i poziva SAD i EU da pojačaju angažman u Bosni i Hercegovini.

(Kliker.info-NAP)

30.05.2018.

FAŠIZAM I ZLOČIN ,, SRPSKE OPŠTINE PRIJEDOR": VEĆ DANAS JE ŠIROM SVIJETA POČELO OBILJEŽAVANJE DANA BIJELIH TRAKA...

FAŠIZAM I ZLOČINI „SRPSKE OPŠTINE PRIJEDOR“: Već danas je širom svijeta počelo obilježavanje Dana bijelih traka...

A na današnji dan, 30. maja 1999., nakon pristupa grobnici u Kevljanima kod Prijedora, pred istražiteljskim timom Tribunala u Haagu ukazali su se prve stravične razmjere masovne grobnice


Image result for godisnjica bijelih traka u prijedoru

Image result for godisnjica bijelih traka u prijedoruImage result for godisnjica bijelih traka u prijedoru

Kevljani su ljudima iz Tribunala otkrili strašne razmjere ubijanja Bošnjaka i Hrvata Prijedora. Prema evidenciji  koju je vodio Jasmin Odobašić, do 13. juna bit će iskopano 143 tijela ubijenih.

 

Godinama prije, u pojedinačnim grobnicama širom prostora Kevljana pronalažene su pojedinačne grobnice. Ljudi su ubijani, gotovo bi se moglo reći u lovu, zatim na tom istom mjestu sahranjivani, gotovo površinski.

 

Te grobnice do pet ubijenih Prijedorčana nisu obilježavane ničim, ali bi tijela uglavnom otkrivale kiše i bujice.

 

Nešto kasnije, u augustu 2004., u Starim Kevljanima, samo 200 metara od ove masovne grobnice, pronađena je grobnica sa 456 tijela ubijenih Bošnjaka i Hrvata Prijedora. 

 

Smatra se da je do sada na prostoru Kevljana otkriveno više od 700 tijela ubijenih Prijedorčana.

 

Do pronalaska strašne grobnice Tomašice, smatralo se da se u Kevljanima nalazi najveća grobnica u BiH. Dr. Mujo Begić kaže da se sa sekundarnom grobnicom Jakarina kosa u Tomašici nalazilo više od 800 tijela ubijenih Prijedorčana.

 

Već danas je širom svijeta počelo je obilježavanje Dana bijelih traka u Prijedoru. To je sjećanje na 31. maj, dan kada je Krizni štab nasilno instalirane Srpske opštine Prijedor, naredio nesrpskom stanovništvu isticanje bijelog platna na svojim domovima, dok su uglavnom Bošnjaci i Hrvati, na javnim mjestima na nadlakticama morali nositi bijele trake.

 

(NAP)

 

30.05.2018.

,,KAD JE VRIJEME STALO": IZLOZBA FOTOGRAFIJA SATOVA IZ MASOVNIH GROBNICA

„KAD JE VRIJEME STALO“: Izložba fotografija satova iz masovnih grobnica

Jedan od autora izložbe pojasnio je da satovi simboliziraju trenutak smrti žrtve, jer je većina satova stala u trenutku njihovog ubistva
'KAD JE VRIJEME STALO': Izložba fotografija satova iz masovnih grobnica - 1


Izložba fotografija ručnih satova pronađenih u masovnim grobnicama u Prijedoru i okolini, pod nazivom "Kad je vrijeme stalo" autora Muje Begića i Edisa Vojića otvorena je danas u Muzeju zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995 u povodu obilježavanja "Dana bijelih traka".

 

Begić, koji je učestvovao u ekshumaciji nekoliko desetina masovnih grobnica u Prijedoru i okolini, kazao je da je najveći broj satova pronađen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici u Bosni i Hercegovini, tokom ekshumacija, obdukcija i identifikacija posmrtnih ostataka žrtava.

 

 

„Želimo pokazati da 'vrijeme nije stalo', da naše pamćenje i sjećanje na ubijene žrtve nisu prestale živjeti u trenutku njihovog ubijanja“, istakao je. 

 

Begić je pojasnio da satovi simboliziraju trenutak smrti žrtve, jer je većina satova stala u trenutku njihovog ubistva.

 

„Imali smo slučajeva da su satovi ponovo počeli raditi kad smo ih 'protresli', što je bio i naš motiv da izložbom poručimo da vrijeme za žrtve ne može stati i da nemamo pravo zaboraviti na njih“, naglasio je Begić.  

 

(Fena)

30.05.2018.

TRASA SARAJEVO - TUZLA - BRCKO - BIJELJINA IMA NAJVECI EKONOKSKI POTENCIJAL

30.05.2018.

SVETOZAR PUDARIC : HDZ U KANTONIMA U KOJIMA VLADA SRAMOTNO GAZI PRAVA SRBA

Svetozar Pudarić : HDZ u kantonima u kojima vlada sramotno gazi prava SrbaVladajuća većina u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom i Posavskom kantonu neće se previše uzbuđivati zbog današnje odluke Ustavnog suda FBiH, smatrajući da je isključivo ona ta koja određuje mjeru ravnopravnosti i položaj ljudi u tim kantonima, izjavio je za Vijesti.ba član SDP-a BiH i bivši potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić.

– HDZ ovdje pokazuje koliko se zapravo zalaže za jednakopravnost svih na području cijele BiH, a pri tome sistematski sprječava ravnopravnost najmanjih i najmalobrojnijih na područjima gdje on ostvaruje vlast. Tu se radi o običnoj političkoj manipulaciji – rekao je Pudarić.

Prema njegovim riječima, pitanje konstitutivnosti pripadnika svih naroda na cijelom području FBiH de facto i de jure riješeno je usvajanjem izmjena Ustava FBiH. Međutim, neki od kantona te odredbe nisu uvrstili u svoje ustave.

Današnja odluka Ustavnog suda FBiH, smatra Pudarić, napokon će obavezati i preostale kantone da izvrše ono što im je bila obaveza još prije više od 15 godina.

– Pitanje je koliko će to faktički promijeniti stanje, što će zavisiti od političkih odnosa u tim kantonima, ali i od ishoda predstojećih izbora – ističe Pudarić.

Dosadašnje neuvođenje ovih odredbi u ustave kantona, mišljenja je Pudarić, dokazuje da postoji izražena politička volja onih sa dvotrećinskom većinom u tim kantonima.

– Kod njih očito ne postoji politička volja da svojim sugrađanima, u ovom slučaju Srbima, priznaju da su jednaki kao i oni. Mislim da je to civilizacijska sramota, više nego što to direktno utiče na život ljudi u tim kantonima – ocijenio je Pudarić.

Podsjetimo, Ustavni sud FBiH donio je danas odluku prema kojoj bi Srbi u HNK, ZHK i Posavskom kantonu trebali konačno da postanu konstitutivni, a srpski jezik i pismo ćirilica ravnopravni sa ostala dva jezika i pismom.

Ovom presudom odlučeno je da nisu u skladu s Ustavom FBiH pojedine odredbe ustava tri pomenuta kantona, kojima nije priznavano pravo konstitutivnosti srpskog naroda, srpskog jezika i ćirilice.

Sud je skupštinama ova tri kantona naložio da odmah, a najkasnije u roku od šest mjeseci od dana objave ove presude u službenim glasilima, donesu amandmane na ustave tih kantona, u skladu sa Ustavom FBiH. Dok ne budu doneseni ti amandmani, primjenjivat će se odredba Ustava FBiH.

Sud je ovu odluku donio na osnovu zahtjeva premijera FBiH Fadila Novalića i trećine poslanika u HNK. Prije donošenja odluke obavljena je javna rasprava.

(Kliker.info-Vijesti)

30.05.2018.

STATE DEPARTMENT: SPREGA ETNIČKOG, VJERSKOG I POLITIČKOG NA BALKANU

30.05.2018.

INZKO POZVAO KANTONALNE SKUPSTINE DA SPROVEDU PRESUDU USTAVNOG SUDA FBiH

„TO NIJE SAMO USTAVNA OBAVEZA I PRIJATELJSKI GEST“: Inzko pozvao kantonalne skupštine da sprovedu presudu Ustavnog suda FBiH


U saopštenju se dodaje da je odluka visokog predstavnika iz 2002. godine kojom su doneseni amandmani na Ustav FBiH u okviru šireg sprovođenja odluke Ustavnog suda BiH o ravnopravnosti konstitutivnih naroda, utvrdila da su sva tri konstitutivna naroda ravnopravna u Federaciji BiH, da su “službeni jezici bosanski, hrvatski i srpski i da su službena pisma latinica i ćirilica”.'TO NIJE SAMO USTAVNA OBAVEZA I PRIJATELJSKI GEST': Inzko pozvao kantonalne skupštine da sprovedu presudu Ustavnog suda FBiH


Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko pozvao je skupštine Posavskog, Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona da bez odgađanja sprovedu današnju presudu Ustavnog suda FBiH, koja ih obavezuje da ustave usklade sa Ustavom FBiH u dijelu koji treba da obezbijedi punu konstitutivnost Srba, srpskog jezika, te ćiriličnog pisma.

 

OHR je naveo da je to važno i da kantoni imaju obavezu da napokon usklade svoje ustave sa Ustavom FBiH.

Incko, koji je više puta pozivao kantonalne vlasti da usklade svoje ustave sa Ustavom FBiH, pozvao je kantonalne skupštine da sprovedu današnju presudu Ustavnog suda FBiH bez odgađanja, što je, kako kaže, ne samo ustavna obaveza nego i prijateljski gest dobre volje prema sugrađanima Srbima, saopšteno je iz OHR-a.

 

U saopštenju se dodaje da je odluka visokog predstavnika iz 2002. godine kojom su doneseni amandmani na Ustav FBiH u okviru šireg sprovođenja odluke Ustavnog suda BiH o ravnopravnosti konstitutivnih naroda, utvrdila da su sva tri konstitutivna naroda ravnopravna u Federaciji BiH, da su “službeni jezici bosanski, hrvatski i srpski i da su službena pisma latinica i ćirilica”.

 

Ustavni sud FBiH donio je danas odluku prema kojoj bi Srbi u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom i Posavskom kantonu trebalo da postanu konstitutivni, a srpski jezik i pismo ćirilica ravnopravni sa ostala dva jezika i pismom.

 

Federalni Ustavni sud donio je presudu da nisu u skladu sa Ustavom FBiH pojedine odredbe ustava ova tri kantona, kojima nije priznavano pravo konstitutivnosti srpskog narod, srpskog jezika i ćirilice.

29.05.2018.

MILORADU DODIKU DISKRIMINACIJA SRPSKOG NARODA NA TERITORIJI KOJU KONTROLISE DRAGAN COVIC NIMALO NE SMETA

NOVALIĆ ODRŽAO LEKCIJU ČOVIĆU I DODIKU: "Dodiku diskriminacija srpskog naroda na teritoriji koju kontroliše Čović nimalo ne smeta, zastrašujuće je da..."

"Zastrašujuća je činjenica da 2018. godine postoje kantoni u kojima jedna nacionalna grupa nema nikakvih ustavnih prava. Građani srpske nacionalnosti u Hercegovacko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom i Posavskom kantonu su danas građani drugog reda. I sve “po zakonu”, kazao je Novalić.NOVALIĆ ODRŽAO LEKCIJU ČOVIĆU I DODIKU: 'Dodiku diskriminacija srpskog naroda na teritoriji koju kontroliše Čović nimalo ne smeta, zastrašujuće je da...' - 1

Govoreći o odluci Ustavog suda Federacije BiH premijer Fadil Novalić kazao je za Vijesti.ba da je današnja odluka Ustavnog suda Federacije veliki korak u postizanju ravopravnosti svih građana Bosne i Hercegovine, ali istakao da se ne radi o političkom nego o civilizacijskom pitanju.
 
"Zastrašujuća je činjenica da 2018. godine postoje kantoni u kojima jedna nacionalna grupa nema nikakvih ustavnih prava. Građani srpske nacionalnosti u Hercegovacko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom i Posavskom kantonu su danas građani drugog reda. I sve “po zakonu”, kazao je Novalić.

 

I zaista, ako se sa jedne strane pogleda zahtjev za dekonstituiranjem naroda koji je sadržan u zagrebačkim apelacijama (Ljubić i Krišto) po kojima se traži da dobar dio građana Federacije Bosne i Hercegovine ostane bez aktivnog prava glasa i mogućnosti utjecaja da svojim glasom sudjeluje u izbornom demokratskom procesu, apelacija Novalića kojom se nakon dvadeset i nešto godina ukida diskriminacija srpskog naroda u Federaciji BiH, upravo je kako je i sam Novalić kazao civilizacijsko, a ne samo političko pitanje.

 

To što Dragan Čović i HDZ nisu spremni da na onom dijelu teritorije kojeg efektivno kontrolišu uvaže zahtjev o jednakopravnosti naroda i građana, i to što njegovom savezniku Miloradu Dodiku i SNSD-u ta diskriminacija srpskog naroda nimalo ne smeta, sa stanovišta civilizacijskih normi nije ni bitno. Ono što je u ovom slučaju bitno jeste pokazati tu razliku na djelu, jer usvajanje Novalićeve apelacije ne može biti dnevno-politički trik iz prostog razloga što njena implementacija znači konkretne promjene na terenu.

Treba napomenuti i to da odluka Ustavnog suda Federacije po apelaciji premijera Federacije, o ravnopravnosti srpskog jezika i ćirilice dolazi u trenutku dok zvaničnici RS-a kao sumanuti pokušavaju utjecati na odluke austrijskih i australijskih vlasti o zabrani bosanskog jezika, što nasuprot Novalićevoj apelaciji pokazuje civilizacijski sunovrat takve politike.

 

I susjednoj Srbiji omogućeno je izvučavanje bosanskog jezika, a srpski političari iz RS-a uporno plediraju na ono što je nemoguće, na zabranu bosanskog jezika diljem svijeta, što uistinu, da nije jadno bilo bi smiješno. Snaga civilizacijske poruke koja je ovom prilikom upućena zahvaljući naporima federalnog premijera proporcionalna je nemoći političara iz RS-a da bosanski jezik zabrane. Politika koju u ovom trenutku zastupa Novalić u odnosu na politiku koju zastupaju političari iz RS-a kratkoročno možda i ne može donijeti velike koristi. Međutim, dugoročno gledano pobijeđuje uvijek ona politika koja poštujući svoj identitet ne želi da uskrati identitet drugog.

 

Na kraju treba reći sljedeće; Kada predstavnici međunarodne zajednice, poglavito Evropske unije pozivaju domaće političare na to isti usvoje evropske vrijednosti, valjalo bi da konačno naprave distinkciju između onih koji prava građana i naroda nastoje dokinuti i onih koji u konačnici vuku poteze koji su suprotni od toga. Jer svi nisu isti, niti su ikada bili. 9.maja 1995.godine, povodom obilježavanja 50.godina od Dana pobjede nad fašizmom, u Parizu je u trijumfalnoj procesiji bila istaknuta zastava Republike Bosne i Hercegovine, a ne zastave paradržavnih tvorevina. Novalićevo pojašenjenje da motiv njegove apelacije nije politički nego civilizacijski, zorno svjedoči zašto je to bilo tako.

29.05.2018.

ZAŠTO JE 'NEPRIMJERENO' GOVORITI O LOGORIMA ZA BOŠNJAKE U SRBIJI?

NAKON BLOKIRANJA PROFILA NOVINARA: Zašto je 'neprimjereno' govoriti o logorima ZA BOŠNJAKE u Srbiji?

, Bursać navodi da u ovom slučaju riječ o masovnijoj prijavi koju je organizovala neka nacionalistička grupa koja se očito ne slaže sa stavom kolumnistaNAKON BLOKIRANJA PROFILA NOVINARA: Zašto je 'neprimjereno' govoriti o logorima ZA BOŠNJAKE u Srbiji? - 1

Facebook-profil Al Jazeerinog kolumnista Dragana Bursaća blokiran je "zbog neprimjerenog sadržaja".

 

U statusu postavljenom na toj društvenoj mreži Bursać se obratio riječima: "Braćo Srbi, ovo vam je konc-logor za Bošnjake 'Šljivovica', kod Užica. Pa recite da Srbija nije izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu...'"

 

Prema pravilniku te društvene mreže, objavljivanje fotografija s eksplicitnim sadržajima sankcioniše se privremenim blokiranjem profila.

 

Međutim, Bursać navodi da u ovom slučaju riječ o masovnijoj prijavi koju je organizovala neka nacionalistička grupa koja se očito ne slaže sa stavom kolumnista.

 

"Nakon objave statusa imao sam najmanje 1.000 podjela u prvih pola sata, a samo moj profil je blokiran. Dakle, ako je radio Facebookov algoritam, onda bi se po automatizmu trebali blokirati profili i korisnika koji su moj status podijelili. Ovdje je, očigledno, bio sporan sadržaj statusa i moje ime i prezime uz tekst", govori Bursać.

 

Logoraši mučeni, prebijani, izgladnjivani...

 

logor-sljivovica-fb-bursac

 

Bursać u svom izlaganju, uz fotografiju golih muškaraca koje čuvaju naoružani ljudi u policijskim uniformama Srbije sredinom 1990-ih, ukazuje da je u centru Srbije postojao logor u kojem je "mučeno, prebijano, izgladnjivano" više od 800 bosanskih muslimana s prostora Žepe.

 

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović pojašnjava da je više stotina ljudi nakon pada Srebrenice i Žepe pokušalo spas naći u susjednoj Srbiji, gdje su ubrzo uhapšeni i odvedeni u logor.

 

"Na licu mjesta, prilikom hapšenja, jedna osoba je ubijena. Zbog njihovog velikog broja zarobljenici su deportirani u 'Šljivovicu' i 'Mitrovo polje', u centralnoj Srbiji. Prema zvaničnim iskazima svjedoka, tu je bilo mnogo torture i nekoliko ubistava", kaže Tahirović.

 


"Mi smo 2007. godine pokrenuli postupak pred pravosudnim institucijama Srbije, u pokušaju dolaženja do počinilaca zločina. Ubrzo smo došli do imena 37 počinilaca zločina nad zarobljenim Bošnjacima. Godine 2012. pokrenuli smo krivičnu prijavu protiv ovih osoba na sudu u Beogradu, a uporedo s tim postupkom pokrenuta je krivična prijava pred Tužilaštvom Bosne i Hercegovine za ista lica. Procesi su još u toku", govori Tahirović.

 

Zločini tonu u 'debeli' zaborav


Bursać ističe da se o slučaju "Šljivovice" i sličnih lokaliteta treba često govoriti jer, kad se time niko ne bavi, "stvar de facto tone u debeli zaborav".

 

"Ovdje je riječ o golim činjenicama i ne želim dozvoliti da se slučaj poput 'Šljivovice' zataška. U tom logoru je 800 ljudi zlostavljano, dok je, prema raspoloživim podacima, troje podleglo od batina. Očigledno je da je ova priča za Srbiju završena, a čini se da i Bosna i Hercegovina nema interesa u pronalaženju odgovornih za zločine", kaže Bursać.

 

Tahirović ukazuje da je Osnovni sud u Beogradu prvobitno odbacio prijavu ističući tvrdnju da na prostoru Srbije nije bilo ratnih zločina, dok se u Bosni Hercegovini ništa nije pokrenulo s "mrtve tačke".

 

"Ovo što radim djeluje kao 'naknadna pamet', ali bolje ikad nego nikad. Istina treba kad-tad izaći na vidjelo", poručuje Bursać.

 

(Al Jazeera)

29.05.2018.

OD CVETKOVIĆ-MAČEK DO PLANA B

29.05.2018.

REAKCIJA NA DODIKOVU KANDIDATURU ZA CLANA PREDSJEDNISTVA BiH

REAKCIJA NA DODIKOVU KANDIDATURU: „On i Čović žele u državno Predsjedništvo, pa da zajedno sa samog vrha razvale BiH“

„To je čovjek koji tvrdi da ne voli ovu zemlju, da to nije njegova zemlja, da on radi na raspadu ove zemlje“Image result for milorad dodik i dragan covic karikature


„Dodikova kandidatura može se tumačiti samo njegovom potrebom da kada se dočepa tog vrha učini sve što može protiv države Bosne i Hercegovine. Da nastavi još aktivnije opstruirati i raditi sve ono što mu kontekst člana Predsjedništva. On i Čović će uraditi sve što mogu uraditi protiv ove države. Obojica se zato tako grčevito bore za ovu vrstu kandidature, da konačno zajednički sa samog vrha države pokušaju ovoj zemlju stati za vrat“, kazao je profesor Esad Bajtal govoreći o kandidaturi Milorada Dodika za člana Predsjedništva BiH.

 

"To je čovjek koji tvrdi da ne voli ovu zemlju, da to nije njegova zemlja, da on radi na raspadu ove zemlje. Ostaje moralno pitanje, kako neko ko sve to već godinama javno izgovara  i čak tvrdi da ova država ne postoji, kako neko ko sve to javno izgovara može sebi dozvoliti logički apsurd da bude na čelu nečega što ne voli, što ne želi i što ne priznaje. Dakle, to je čisto ljudsko i moralno pitanje, ali dobro, politika je takva kakva jeste", rekao je Bajtal.

 

„Sa druge strane, ako neko želi da uništi ovu zemlju i to ne krije, da razvali ovu državu tvrdeći da nije njegova, onda se prihvatanjem kandidature te vrste da se bude u vrhu države koju ne voliš i nećeš, može tumačiti samo njegovom potrebom da kada se dočepa tog vrha učini sve što može protiv države Bosne i Hercegovine“, dodao je.

 

Kometarišući kandidaturu Željke Cvijanović za predsjednicu RS-a i njene izglede u odnosu na protukandidate, Bajtal je kazao da o tome treba da odluče građani manjeg entiteta.

 

„Pretpostavimo da će napraviti svoj izbor, ali ostaje pitanje da li će se njihov izbor priznati, s obzirom na činjenicu da sadašnja vladajuća struktura ima ogromnu moć tamo. Tu podrazumijevam moć manipulacije izbornim rezultatima. Pitanje je hoće li ta struktura pristati na rezultat koji joj ne odgovara“, rekao je Bajtal.


(Vijesti.ba)

 

29.05.2018.

BLOKIRAN FACEBOOK-PROFIL DRAGANA BURSAĆA : ZAŠTO JE 'NEPRIMJERENO' GOVORITI O LOGORIMA U SRBIJI?

Blokiran Facebook-profil Dragana Bursaća : Zašto je ‘neprimjereno’ govoriti o logorima u Srbiji?
Facebook-profil Al Jazeerinog kolumnista Dragana Bursaća blokiran je “zbog neprimjerenog sadržaja”.

U statusu postavljenom na toj društvenoj mreži Bursać se obratio riječima: “Braćo Srbi, ovo vam je konc-logor  za Bošnjake ‘Šljivovica’, kod Užica. Pa recite da Srbija nije izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu…'”

Prema pravilniku te društvene mreže, objavljivanje fotografija s eksplicitnim sadržajima sankcioniše se privremenim blokiranjem profila.

Međutim, Bursać navodi da u ovom slučaju riječ o masovnijoj prijavi koju je organizovala neka nacionalistička grupa koja se očito ne slaže sa stavom kolumnista.

“Nakon objave statusa imao sam najmanje 1.000 podjela u prvih pola sata, a samo moj profil je blokiran. Dakle, ako je radio Facebookov algoritam, onda bi se po automatizmu trebali blokirati profili i korisnika koji su moj status podijelili. Ovdje je, očigledno, bio sporan sadržaj statusa i moje ime i prezime uz tekst”, govori Bursać.

Logoraši mučeni, prebijani, izgladnjivani…

Bursać u svom izlaganju, uz fotografiju golih muškaraca koje čuvaju naoružani ljudi u policijskim uniformama Srbije sredinom 1990-ih, ukazuje da je u centru Srbije postojao logor u kojem je “mučeno, prebijano, izgladnjivano” više od 800 bosanskih muslimana s prostora Žepe.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović pojašnjava da je više stotina ljudi nakon pada Srebrenice i Žepe pokušalo spas naći u susjednoj Srbiji, gdje su ubrzo uhapšeni i odvedeni u logor.

“Na licu mjesta, prilikom hapšenja, jedna osoba je ubijena. Zbog njihovog velikog broja zarobljenici su deportirani u ‘Šljivovicu’ i ‘Mitrovo polje’, u centralnoj Srbiji. Prema zvaničnim iskazima svjedoka, tu je bilo mnogo torture i nekoliko ubistava”, kaže Tahirović.

Facebook / Screenshot

“Mi smo 2007. godine pokrenuli postupak pred pravosudnim institucijama Srbije, u pokušaju dolaženja do počinilaca zločina. Ubrzo smo došli do imena 37 počinilaca zločina nad zarobljenim Bošnjacima. Godine 2012. pokrenuli smo krivičnu prijavu protiv ovih osoba na sudu u Beogradu, a uporedo s tim postupkom pokrenuta je krivična prijava pred Tužilaštvom Bosne i Hercegovine za ista lica. Procesi su još u toku”, govori Tahirović.

Zločini tonu u ‘debeli’ zaborav

Bursać ističe da se o slučaju “Šljivovice” i sličnih lokaliteta treba često govoriti jer, kad se time niko ne bavi, “stvar de facto tone u debeli zaborav”.

“Ovdje je riječ o golim činjenicama i ne želim dozvoliti da se slučaj poput ‘Šljivovice’ zataška. U tom logoru je 800 ljudi zlostavljano, dok je, prema raspoloživim podacima, troje podleglo od batina. Očigledno je da je ova priča za Srbiju završena, a čini se da i Bosna i Hercegovina nema interesa u pronalaženju odgovornih za zločine”, kaže Bursać.

Tahirović ukazuje da je Osnovni sud u Beogradu prvobitno odbacio prijavu ističući tvrdnju da na prostoru Srbije nije bilo ratnih zločina, dok se u Bosni Hercegovini ništa nije pokrenulo s “mrtve tačke”.

“Ovo što radim djeluje kao ‘naknadna pamet’, ali bolje ikad nego nikad. Istina treba kad-tad izaći na vidjelo”, poručuje Bursać.

(Kliker.info-Aljazeera)

29.05.2018.

SUDJENJE STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU: "RADOJICA BOŽOVIĆ JE BIO KOMANDANT, 'BERETKE' SU UBIJALE"

SUĐENJE STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU: "Radojica Božović je bio komandant, 'Beretke' su ubijale"

„To su bili doktori, uticajni ljudi, koji nisu čak bili ni privrženi muslimanskoj vjeri... Jednog doktora, koji spasava živote, da neko tuče samo zato što se zove Amir“SUĐENJE STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU: 'Radojica Božović je bio komandant, 'Beretke' su ubijale'

Zaštićeni svjedok rekao je na suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću da su Crvene beretke, u maju 1992, protjerivale, ubijale i mučile Muslimane u Doboju.

 

Svjedok RFJ-165, koji je kao maloljetni Srbin iz Doboja tada bio pripadnik Crvenih beretki, rekao je da je naređenje za protjerivanje Muslimana dao komandant te jedinice Radojica Božović.

 

Na snimku smotre veterana Crvenih beretki iz 1997. - koji su tužioci ranije uvrstili u dokaze - Božović je kao pukovnik Jedinice za specijalne operacije SDB Srbije bio predstavljen predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću, koji mu je rekao: "Zdravo, Božoviću, čitao sam tvoje izveštaje".

Stanišić, tadašnji načelnik Službe državne bezbednosti Srbije, i Simatović, operativac te službe, optuženi su za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Po optužnici, Crvene beretke i druge jedinice koje su počinile te zločine bile su u sastavu ili pod kontrolom SDB Srbije. Tako je, po optužnici, bio ostvarivan udruženi zločinački poduhvat progona nesrba koji je predvodio Milošević, a čiji su protagonisti bili Stanišić, Simatović i drugi.

Svjedok RFJ-165 danas je opisao da je, u aprilu 1992., bio obučavan u logoru Crvenih beretki na Ozrenu, kojim je zapovijedao Božović.

Od dobojskih policajaca, svjedok je, kako je kazao, saznao da su Božović i instruktori u logoru pripadnici SDB Srbije. Prije napada na Doboj, 7. maja 1992., Božović i drugi instruktori naredili su Crvenim beretkama da moraju protjerati muslimansko stanovništvo, izjavio je RFJ-165.

„Rekli su nam da treba ukloniti sve Muslimane s tog područja. Iseljavanjem“.

Svjedok je rekao da u Doboju „nije bilo većeg organizovanog otpora“ Muslimana, koji su bili „jako zbunjeni“. Muslimani su bili „istjerani iz kuća zbog navodne prijetnje“, a u njihove kuće su kasnije bile useljene srpske izbjeglice.

Muslimanski muškarci, a naročito uticajni i bogati, zatim su bili pritvarani su, mučeni i ubijani, a žene i djeca su prisilno premješteni, posvjedočio je RFJ-165.

„To su bili doktori, uticajni ljudi, koji nisu čak bili ni privrženi muslimanskoj vjeri... Jednog doktora, koji spasava živote, da neko tuče samo zato što se zove Amir“.

Svjedok je kazao da je vidio kako Muslimane „modre i plave“ izvode iz policijske stanice u Doboju i vode ih „u pritvor na Usoru“.

„Bili su pod torturom očito, po vidljivim povredama“.

 

Neki od odvedenih muslimanskih muškaraca bili su, potom, ubijeni na Usori i na Ozrenu.

 

Instruktori Crvenih beretki, koje je svjedok znao po nadimcima Riki i Vuk, ubili su, po njegovom iskazu, neke ugledne dobojske Muslimane na Ozrenu.

U svjedočenju preko video-veze sa udaljene lokacije, RFJ-165 je rekao i da je bio očevidac pokopavanja tijela ubijenih na planini Ozren.

„Na Ozrenu sam vidio kako se tijela stavljaju u grobnice, ne mogu reći tačan broj. Znam da je veliki broj Muslimana od uticaja i finansijske moći tada nestao. Pretpostavljam da su to bili oni“.

Pokopavanju leševa, po svjedoku, prisustvovao je „nakratko“ i Radojica Božović. „Bio je upoznat s činjenicom da se to događalo".

 

(SB/B92/Beta)

29.05.2018.

OPROŠTAJNA PORUKA VLADIKE GRIGORIJA : BOG NAS NE DIJELI, KAO ŠTO SE MI DIJELIMO

Oproštajna poruka vladike Grigorija : Bog nas ne dijeli, kao što se mi dijelimoVladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, koji je nedavno imenovan za episkopa Frankfurta i cijele Njemačke, posljednjih se dana širom Hercegovine oprašta od svojih vjernika.

Neuzvraćena ljubav

Tako su njegove oproštajne besjede, skoro u svakom mjestu, bile nabijene emocijama, a posebno mu je teško bilo jučer u Mostaru, gdje je njegovom zaslugom prije sedam godina vraćeno sjedište Eparhije iz Trebinja.

On je u Mostaru, povodom slave Saborne crkve koja je u izgradnji, služio posljednju svetu arhijerejsku liturgiju.  

– U času kada se spremam da napustim Hercegovinu i preuzmem drugu službu, naročitu blagodarnost želim da uputim svim svojim mostarskim prijateljima, s obje strane Neretve, hrišćanima rimokatolicima i muslimanima, koji su nam svesrdno pomagali pri uspostavljanju dobrosusjedskih odnosa i međusobnog razumijevanja prema svima nama koji živimo na ovom prostoru – rekao je vladika.

Na svoje emotivne oproštaje od vjernika, kao i činjenicu da zbog njegovog odlaska žale ljudi svih nacionalnosti u Mostaru, od kojih su mnogi jučer bili i u crkvi, vladika Grigorije osvrnuo se u kratkom razgovoru za „Dnevni avaz“.

– Neprestano sam gledao na sve ljude kao na Božije ljude i djecu, jer prosto ne mogu da povjerujem da nas Bog tako dijeli, kao što se mi dijelimo. Međutim, s druge strane, kad god imamo neku ljubav prema nekome, ona nikad ne ostaje neuzvraćena i to je, ja mislim, najveća tajna Božije ljubavi – kazao je on.

U vezi s tim ispričao nam je i kratku crticu iz svog života.

Snaga i podstrek

– Imao sam četiri godine kada mi je umro otac i onda sam stalno mislio da li mene moj otac voli kao što ja volim njega. Ali, ta ljubav nije mogla biti uzvraćena. Kasnije sam saznao da nijedna ljubav ne ostane neuzvraćena i, u tom smislu, moja ljubav prema Hercegovini i ljudima, ali i njihov odgovor na to, zaista je nešto što mi daje mnogo snage i mnogo podstreka za daljnji rad – ispričao nam je vladika.

U životu je, kako je to i naveo u svojoj zbirci priča „Preko praga“, zakoračio preko mnogo pragova. Na našu konstataciju da ponovo, nakon skoro dvije decenije episkopovanja u Hercegovini, ide „preko praga“, vladika je odgovorio:

– Da. Čitav nam je život ići preko praga. Inače, nema tog čovjeka koji zna svoju sudbu, osim što može da želi ići putem Božijim ili putem lošim, ali ono kuda nas ti putevi vode, vrlo često ne znamo.

 Poruka Mostarcima 

Vladika Grigorije uputio je Mostarcima poruku da nikad ne gube svoju posebnost, kako je naveo, svako ponaosob, ali i svaki narod.

– Podijeljenost nije dobra. Važno je da Mostar shvatimo kao jedan i jedinstven grad, pun različitih ljudi, grad pun svjetlosti i toplote – zaključio je episkop zahumsko-hercegovački i primorski.

M.Smajkić (Avaz)

29.05.2018.

ALEKSANDRA PANDUREVIC NAKON ODLUKE USTAVNOG SUDA FBiH: "NEKA MILORAD DODIK ZATRAZI OD VELIKOG PRIJATELJA DRAGANA COVICA DA PROVEDE ODLUKU O KONSTITUTIVNOSTI SRBA"

PANDUREVIĆ NAKON ODLUKE USTAVNOG SUDA: "Neka Dodik smogne hrabrosti i zatraži od Čovića da provede odluku o konstitutivnosti Srba"

Očekujem da lider SNSD-a Milorad Dodik konačno smogne hrabrosti i svog strateškog partnera Dragana Čovića zamoli da jednom i on uradi nešto što je u interesu Srba koji žive u FBiH. Ovo je za Vijesti.ba izjavila Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, na upit da prokomentariše današnju odluku Ustavnog suda FBiH prema kojoj bi Srbi u HNK, ZHK i Posavskom kantonu trebali konačno postati konstitutivni, a srpski jezik i pismo ćirilica ravnopravni s ostala dva jezika i pismom.PANDUREVIĆ POSLIJE ODLUKE USTAVNOG SUDA: 'Neka Dodik smogne hrabrosti i zatraži od Čovića da provede odluku o konstitutivnosti Srba'

Nadam se da će Dodik imati makar toliko hrabrosti da od Čovića zatraži da provede tu odluku - dodala je Pandurević.

Prema njenim riječima, ovakva presuda je očekivana i jedina moguća.

- No, sudeći prema dosadašnjem ponašanju HDZ-a, skeptična sam i bojim se da će ovo biti još jedna od neprovedenih odluka Ustavnog suda - kaže Pandurević.

Poručuje kako je osnovni uslov SDS-a za izmjene Izbornog zakona BiH da se u paketu riješi i konstitutivnost Srba u tim kantonima.

- Jer, zašto bismo mi rješavali tuđa pitanja, a da pritom Srbi u kantonima s hrvatskom većinom nemaju elementarna ljudska prava da su građani desetog reda - dodaje Pandurević.

Smatra da je implementacija današnje odluke ujedno i pitanje „da li mi želimo da budemo demokratsko društvo i poštujemo neke osnovne civilizacijske standarde ili ne“.

- Tu odgovor može dati jedino HDZ, jer su oni ti koji su dosad sve to blokirali - zaključila je Pandurević.

Podsjetimo, Ustavni sud FBiH donio je danas presudu da nisu u skladu s Ustavom FBiH pojedine odredbe ustava tri pomenuta kantona, kojima nije priznavano pravo konstitutivnosti srpskog naroda, srpskog jezika i ćirilice.

Sud je skupštinama ova tri kantona naložio da odmah, a najkasnije u roku od šest mjeseci od dana objave ove presude u službenim glasilima, donesu amandmane na ustave tih kantona, u skladu sa Ustavom FBiH. Dok ne budu doneseni ti amandmani, primjenjivat će se odredba Ustava FBiH.

Sud je ovu odluku donio na osnovu zahtjeva premijera FBiH Fadila Novalića i trećine poslanika u HNK. Prije donošenja odluke obavljena je javna rasprava.

Podsjetimo, premijer Novalić je za Vijesti.ba rekao kako ovo nije političko već civilizacijsko pitanje.

- Ne vjerujem da postoji ijedan poslanik u skupštinama ova tri kantona koji će se usprotiviti provođenju ove itekako potrebne i jedine ispravne odluke, kaže Novalić.


(Vijesti.ba/SB)
29.05.2018.

FADIL NOVALIC: ODLUKA USTAVNOG SUDA FBiH VELIKI KORAK U POSTIZANJU RAVNOPRAVNOSTI SVIH GRADJANA BiH

NOVALIĆ NAKON USVAJANJE APELACIJE: Odluka Ustavnog suda veliki korak u postizanju ravnopravnosti svih građana BiH

Ustavni sud Federacije BiH donio je odluku prema kojoj Srbi u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom i Posavskom kantonu trebaju konačno postanti onstitutivni, a srpski jezik i ćirilica ravnopravni sa ostala dva jezika i pismom.NOVALIĆ NAKON USVAJANJE APELACIJE: Odluka Ustavnog suda veliki korak u postizanju ravnopravnosti svih građana BiH

Ustavni sud FBiH donio je presudu da nisu u skladu sa Ustavom FBiH odredbe ustava ova tri kantona, kojima nije priznavano pravo konstitutivnosti srpskog narod, srpskog jezika i ćirilice.

Sud je naložio skupštinama kantona da odmah, a najkasnije u roku od šest mjeseci od dana objave ove presude u službenim glasilima, donesu amandmane na ustave kantona, u skladu sa Ustavom FBiH.

Dok ne budu doneseni ti amandmani primjenjivaće se odredba Ustava FBiH. Sud je ovu odluku donio na osnovu zahtjeva predsjednika Vlade FBiH Fadila Novalića i trećine poslanika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Prije donošenja odluke obavljena je javna rasprava.

Premijer Novalić za Vijesti.ba kaže da je današnja odluka Ustavnog suda Federacije veliki korak u postizanju ravopravnosti svih građana Bosne i Hercegovine.

- Zastrašujuća je činjenica da 2018. godine postoje kantoni u kojima jedna nacionalna grupa nema nikakvih ustavnih prava. Građani srpske nacionalnosti u Hercegovacko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom i Posavskom kantonu su danas građani drugog reda. I sve “po zakonu”, kaže Novalić za Vijesti.ba.

On dodaje da ovo nije političko već civilizacijsko pitanje.

- Ne vjerujem da postoji ijedan poslanik u skupštinama ova tri kantona koji će se usprotiviti provođenju ove itekako potrebne i jedine ispravne odluke, kaže Novalić i dodaje:

- Lično mislim da je posao premijera Federacije BiH da pruža pomoc svi obespravljenim građanima, bez obzira na razlog zbog kojeg su im uskraćena određena prava. Radilo se dakle o radnicima kojima uvezujemo radni staž ili Srbima koji nemaju pravo da u institucjama koriste maternji jezik, za mene je bitno da se svaka nepravda ispravi.

Novalić za Vijesti.ba kaže da se mnogi političari iz Federacije bore za bosanski jezik u RS-u a pod tepih su gurnuli problem nerješenog statusa srpskog jezika ova tri kantona.

- Isto tako, mnoge se stranke zalažu za veća prava Hrvata, dok u kantonima gdje su Hrvati velika većina Srbi ostaju skoro pa bez ikakvih prava. Ovo je čisto licemjerje. Bez pospremanja u našem sopstvenom dvorištu ne možemo dijeliti pridike drugima, zaključio je Novalić.
29.05.2018.

USTAVNI SUD FEDERACIJE BiH DONIO ODLUKU: SRBI NAPOKON KONSTITUTIVNI U KANTONIMA U KOJIMA HDZ VLADA

USTAVNI SUD DONIO ODLUKU: Srbi napokon konstitutivni u kantonima u kojima HDZ vlada

Ustavni sud Federacije BiH donio je jutros odluku prema kojoj bi Srbi u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom i Posavskom kantonu trebali konačno da postanu konstitutivni, a srpski jezik i ćirilica ravnopravni sa ostala dva jezika i pismom.USTAVNI SUD DONIO ODLUKU: Srbi napokon konstitutivni u kantonima u kojima HDZ vlada

Ustavni sud FBiH donio je presudu da nisu u skladu sa Ustavom FBiH odredbe ustava ova tri kantona, kojima nije priznavano pravo konstitutivnosti srpskog narod, srpskog jezika i ćirilice.

Sud je naložio skupštinama ova tri kantona da odmah, a najkasnije u roku od šest mjeseci od dana objave ove presude u službenim glasilima, donesu amandmane na ustave tih kantona, u skladu sa Ustavom FBiH.

Dok ne budu doneseni ti amandmani primjenjivaće se odredba Ustava FBiH.

Sud je ovu odluku donio na osnovu zahtjeva predsjednika Vlade FBiH Fadila Novalića i trećine poslanika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Prije donošenja odluke obavljena je javna rasprava.

Nedim Ademović, pravni zastupnik federalnog premijera Fadila Novalića, ranije je rekao da je trenutno u pojedinim kantonima, čiji su ustavi osporeni, situacija takva da Srbi nisu ni konstitutivni, niti su pripadnici nacionalnih manjina.

"To je sramota za BiH gdje su Srbi uvijek bili državotvoran narod", rekao je Ademović i dodao da je tužno što se pred Ustavnim sudom FBiH moralo ponovo argumentovati da pojedini kantoni u FBiH ne priznaju Srbe kao konstitutivan narod, ne priznaju njihov tradicionalni jezik i pismo u BiH.
29.05.2018.

REAKCIJE AMBASADORA HAJRICA NA MINISTRA CRNADEKA I CLANA PREDJEDNISTVA MLADENA IVANICA

ŽESTOKA REAKCIJA AMBASADORA HAJRIĆA: "Ministar Crnadak ne zna da su srpski i hrvatski jezik ranije priznati kao jezici na kojima se..."!

Na našu adresu stigla je reakcija na tekst objavljen u Nezavisnim novinama pod naslovom „MIPBiH : Ambasador Hajrić nema podršku institucija". Reagiranje ambasadora Hajrića prenosimo u cijelosti
Image result for mirza hajric ambassador

Nerado kominiciram putem sredstava informisanja sa nadležnim iz institucija BiH, ali me ovaj puta na to primorala reakcija ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka. Na žalost, nije prvi put da ministar Crnadak, reaguje bez prethodnog upoznavanja sa činjenicama i informacijama, koje sam, kada je riječ o ovom procesu, posljednjih devet mjeseci dostavljao ministarstvu kojim rukovodi.

 

Ministar Crnadak ne zna  da su srpski i hrvatski jezik ranije priznati u australskoj državi Novi Južni Vels kao jezici na kojima se održava nastava za djecu naših građana porijeklom iz BiH. Bosanski jezik, sve do ove sedmice, nije bio ravnopravan sa druga dva službena jezika naše zemlje i inicijativom o kojoj je obaviještena naša javnost, ta je nepravda ispravljena. Bosanski jezik u Novom Južnom Velsu sada ima ravnopravan status sa srpskim i hrvatskim jezikom, baš kako je to previđeno Ustavom. Kao ambasador Bosne i Hercegovine i intelektualac sa novinarskom diplomom kojem jezik mnogo znači, zauzeo bih se na isti način i da se srpski ili hrvatski jezik stave u ravnopravan položaj sa bosanskim.

 

Podsjećam člana Predsjedništva BiH dr Mladena Ivanića i ministra inostranih poslova BiH Igora Crnadka da su se svečanom izjavom prilikom preuzimanja funkcija koje sada obavljaju, obavezali na poštovanje Ustava BiH, koji, između ostalih sloboda i prava, garantuje svim licima nediskriminaciju po pitanju jezika, kao što je nema ni po pitanju „pola, rase, boje, vjere, političkog i drugog mišljenja, nacionalnog ili socijalnog porijekla, imovine, rođenja...“ pa tako i bosanski jezik, koji u Ustavu ne stoji pod znacima navoda.

 

Što se tiče „nepostojanja saglasnosti Predsjedništva BiH niti drugih institucija BiH za odvijanje nastave na bosanskom jeziku u školama u Novom Južnom Velsu“ ona ne postoji ni za odvijanje nastave na srpskom i hrvatskom jeziku. O tim pitanjima odluku donose australske vlasti koje takvu promociju kulturnog i obrazovnog naslijeđa snažno podržavaju i finansiraju. To, zmeđu ostalog, Australiju čini najuspješnijom multietničkom državom danas u svijetu.

 

                                                                                             

 

(Mirza Hajrić, ambasador)

////////////////////////
Autor: Daniel Toljaga

Objavljeno: 12. October 2015.
Daniel TOLJAGA: Nacionalni identitet današnjih bosanskih Srba, odnosno bosanskih Hrvata se formira veoma kasno, tek polovinom 19. stoljeća, kada se Bošnjaci pravoslavne, odnosno, katoličke vjeroispovijesti, a pod znatnim lobiranjem srbijanskih i hrvatskih političkih misionara, odrođuju od bošnjačkog nacionalnog korpusa i na temelju zajedničke vjeroispovijesti počinju nacionalno identifikovati sa susjednim pravoslavnim Srbima, odnosno katoličkim Hrvatima. Tijekom austro-ugarskog perioda, Kallayev pokušaj očvršćivanja jedinstvene bošnjačke nacije bio je osuđen na propast, iz razloga što je proces identifikacije pravoslavaca sa srbima, i katolika sa hrvatima, bio daleko odmakao, pa tako i nije mogao uspjeti, jer su integracioni impulsi dolazili od okupatora – Austro-Ugarske, a ne iznutra. Poslije njegove smrti zabranjen je i bosanski jezik, 1907. godine, mada je rječnik bosanskog jezika skoro 200 godina stariji od prvog rječnika srpskog jezika.
28.05.2018.

DRZAVNI MINISTAR SIGURNOSTI DRAGAN MEKTIC: DRAGAN COVIC JAVNO PODRIVA DRZAVU BiH

MEKTIĆ TVRDI DA JE ČOVIĆEV GOVOR U ZAGREBU SKANDALOZAN: "To je čisto podrivanje države BiH..."

Za Mektića, riječ je o opasnim paralelizmima i podrivanju države BiH.MEKTIĆ TVRDI DA JE ČOVIĆEV GOVOR U ZAGREBU SKANDALOZAN: 'To je čisto podrivanje države BiH...' - 1

Državni ministar sigurnosti, danas je reagovao na govor Dragana Čovića, na Općem Saboru HDZ-a u Zagrebu, koji je kazao da će Hrvati u BiH i dalje braniti hrvatske granice i da će zaustaviti svaku prijetnju, koja bi se iz BIH mogla preliti u Hrvatsku.

 

Za Mektića, riječ je o opasnim paralelizmima i podrivanju države BiH.

Govor Dragana Čovića na Općem saboru HDZ-a za državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića je skandalozan, opasan po BIH i na tragu onoga što se dešava u Hercegovini proteklih dana; od zaustavljanja migranata na Ivan sedlu do sastanka sa predstavnicima HDZ-a u kantonima radi razmatranja sigurnosne situacije, dodaje Mektić.

''Sad postaje očigledno i vidljivo što je plan B o kojem je govorio Dragan Čović, da je to stvaranje određene vrste paralelizma od HDZ BiH, ali i njega osobno. Čović direktno udara na ustavnopravni poredak BiH. Naznačavanje te činjenice da hrvatski narod stoji uz 1000 kliometara dugu granicu s Hrvatskom i da neće dozvoliti da bilo kakva opasnost pređe u Hrvatsku - je izmišljanje problema jer BiH nema namjeru da stvara bilo kakve probleme susjedima ni Hrvatskoj ni Srbiji'', naglasio je Mektić.

Obraćajući se na Općem saboru HDZ-a, hrvatski član Predsjedništva i lider HDZ BiH je poručio kako će Hrvati u BiH i dalje braniti hrvatske granice, odnosno zaustaviti svaku prijetnju koja bi se iz BiH mogla preliti u Hrvatsku.

"Mogu garantirati da s druge strane tisuću kilometara duge europske granice imate hrvatski narod. Organizirani hrvatski narod. Koji će poslati jednaku poruku kao nedavno kod Pelješkog mosta i kod brojnih drugih izazova koji bi se htjeli preseliti s područja zapadnog Balkana ka Hrvatskoj. E neće moći - ima nas dosta danas na svim razinama vlasti da to nećemo dozvoliti nikome!", poruči
o je Čović

28.05.2018.

"WASHINGTON POST": "DA BI SPRIJECILI POCETAK RATA U BiH - EU, NATO I SAD MORAJU HITNO DA SE ANGAZUJU"

"WASHINGTON POST": "Da bi spriječili početak rata u BiH – EU, NATO i SAD moraji hitno da se angažuju"

“Bosni treba hitno posvetiti pažnju, jer u suprotnom, vrijeme od potpisivanja Dejtonskog sporazuma će biti samo period odmora od balkanskih ratova”, zaključuje američki dnevnik.'WASHINGTON POST': 'Da bi spriječili početak rata u BiH – EU, NATO i SAD moraji hitno da se angažuju' - 1


U srcu previranja, smatra Washington Post, je predsednik Republike Srpske, manjeg entiteta u BiH, Milorad Dodik, koji želi da otcijepi RS i da se, kako se navodi, možda pridruži Srbiji.

 

 

Dodik, dodaje se, podržava i Hrvate, takođe konstitutivni narod u BiH, koji želi svoj entitet, ali čemu se žestoko protivi Bakir Izetbegović, koji je poručio da se to ne može dogoditi bez rata.

 

Washington Post za Dodika kaže da prkosi centralnoj vladi i da je blizak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji želi da, kako se navodi, iskoristi probleme Srba u regionu.

 

“Za sada, Dodik je odložio referendum o nezavisnosti RS. Ali i nakon što ga je Vrhovni sud BiH zabranio, on je održao probni referendum o obilježavanju 9. januara kao državnog praznika kada je 1992. godine Radovan Karadžić proglasio nezavisnu državu bosanskih Srba, koja je dovela do rata. Nakon što je Dodik osporio odluku suda, SAD su izrekle sankcije protiv njega. Ali to ga nije zaustavilo”, piše Washington Post.

 

Dodik, piše list, često putuje u Moskvu, a ruski emigranti posećuju Banjaluku.

 

 

Washington Post tvrdi da Rusija želi da Srbi blokiraju BiH ka članstvu u NATO.

 

Pored toga, navodi se, Kremlj je otkrio da rastuće zanemarivanje Zapada to krhko područje čini plodnim tlom za svoju protivzapadnu strategiju.

 

Ukazuje se i na rast interesovanja Turske za Bosnu, te dodaje da je prije nekoliko dana turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan održao masovni skup u Sarajevu.

 

 

 

Ističe se i da se u BiH u oktobru održavaju izbori na svim nivoima, te da će se Dodik kandidovati za stolicu u tročlanom Predsjedništvu BiH, kako bi, pratio “put ka nezavisnosti” Republike Srpske, zbog čega su Bošnjaci, dodaje se, zabrinuti jer smataju da to vodi državu u rat.

 

“Da bi spriječili novu nesreću u razbijenom dijelu svijeta, gdje je počeo Prvi svjetski rat, Evropska unija, NATO i Sjedinjene Države trebalo bi bez odlaganja da povećaju diplomatsko angažovanje, kako bi ojačali svoje prisustvu u BiH.

 

Trebalo bi, smatra Washington Post, sa iskusnim pregovaračima da ožive Kancelariju visokog predstavnika, čiji je posao nadgledanje implementacije Dejtonskog sporazuma.

 

“Bosni treba hitno posvetiti pažnju, jer u suprotnom, vrijeme od potpisivanja Dejtonskog sporazuma će biti samo period odmora od balkanskih ratova”, zaključuje američki dnevnik.

 

28.05.2018.

MIROLJUBIVI DUEL ZMAJEVA I DJETICA U ZENICI : MREZE MIROVALE NA OPROSTAJU MISIMOVICA, IBISEVICA I SPAHICA

28.05.2018.

SRECKO HORVAT: KAPITALIZAM VISE NE TREBA DEMOKRACIJU

28.05.2018.

ZLATKO DIZDAREVIC: POKUSAJ 'DRZAVNOG UDARA' U SALAKOVCU

28.05.2018.

KLIKER. INFO / POGLEDAJ SVIJET KROZ KLIKER

27.05.2018.

PORUKA AMBASADORA MAKAREVICA: "AKO NE GLASATE, GLASALI STE UPRAVO ZA ONE KOJI NE VOLE BiH"

27.05.2018.

AUSTRALIJA: BOSANSKI JEZIK UVRSTEN U NASTAVU U DRZAVNIM SREDNJIM SKOLALAMA

Australija: Bosanski jezik uvršten u nastavu u državnim srednjim školama u Novom Južnom Velsu


Ovoga vikenda je prvi put u historiji započela nastava na bosanskom jeziku u srednjim školama u Novom Južnom Velsu, u Australiji. Razred djece građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine je vodila učiteljica Lejla Lihovac pod rukovodećim nadzorom direktorice Bosanske etničke škole u Liverpulu (Liverpool) Đenite Čengić Karup.

Ovaj rezultat je posljedica napora ljudi iz BiH koji traju nekoliko godina, ali su tek u ovom pokušaju, uz podršku i saradnju Ambasade Bosne i Hercegovine u Australiji uspjeli u toj namjeri. Ovaj put je tim ljudi okupljenih oko BEŠ-a u koordinaciji s ambasadorom Mirzom Hajrićem ispunio sve uslove koje je postavilo Ministarstvo obrazovanja te je pozitivan odgovor dobiven tik pred početak novog semestra ipak bio samo formalnost.

Tako će odsad svake subote tokom školske godine, u prostoru srednje škole Liverpool High School nastavu pohađati i učenici na predmetu bosanski jezik.

“Ovo je veoma značajan pomak za bosansku zajednicu u Novom Južnom Velsu jer se ovim činom uvrštavanja bosanskog jezika u javni obrazovni proces sa desetinama drugih jezika svijeta naš jezik postaje jedan od izbornih predmeta koji učenici mogu birati u državnim školama”, saopćeno je iz Ambasade Bosne i Hercegovine u Canberri.

Od ranije, ovaj status bosanski jezik ima u državnim školama u australskoj državi Viktoriji (Victoria), gdje procesom rukovodi predsjednik udruženja nastavnika bosanskog jezika Sead Omerović sa saradnicima.

(Kliker.info-AA)

27.05.2018.

ŠEFIK DZAFEROVIC KANDIDAT SDA ZA PREDSJEDNIŠTVO BiH

Konvencija Stranke demokratske akcije : Šefik Džaferović kandidat SDA za Predsjedništvo BiHDelegati na Konvenciji SDA odlučili su tajnim glasanjem da kandidat za člana Predsjedništva BiH bude Šefik Džaferović sa osvojena 104 glasa, u odnosu na Safeta Softića koji je dobio 87 glasova.

Džaferović je aktuelni potpredsjednik SDA. Na toj je funkciji od 2005. godine, a član SDA od 1993. godine.

Šefik Džaferović rođen je 1957. godine u Zavidovićima. Živi u Sarajevu sa suprugom Vildanom s kojom ima kćerku Jasminu i sina Jasmina.

Nakon što je diplomirao na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1979. godine, radio je u pravosudnim i policijskim institucijama u Zavidovićima i Zenici sve do 1996. godine, kada postaje sekretar Agencije za informisanje i dokumentaciju (AID).

Iste godine izabran je za predsjedavajućeg Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), a ujedno postaje i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). Nakon četverogodišnjeg mandata u zakonodavnoj vlasti Kantona i Federacije, Džeferović 2000. godine ulazi u Dom naroda Državnog parlamenta.

Na općim izborima 2002. godine izabran je u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a tokom četverogodišnjeg mandata bio je i član rukovodstva Doma.

Džeferović je na Općim izborima 2014. izabran u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH sa 30.007 glasova i tako ostvario četvrti mandat državnog poslanika.

(Kliker.info-NAP)

27.05.2018.

OTAC DAVIDA DRAGICEVICA OCAJAN: "UBICE LUKACU, UNISTAVATE DOKAZE, GDJE JE KAMERA SA EKVADORA?!"

OTAC DAVIDA DRAGIČEVIĆA OČAJAN: "UBICE Lukaču, uništavate dokaze, gdje je kamera sa Ekvadora?!"

On je prozvao ukućane kuće u ulici Velibora Janjetovića Janje, te ministra Lukača, tužioca Dalibora Vreću, doktora Željka Karana, nazivajući ih ubicama.OTAC DAVIDA DRAGIČEVIĆA OČAJAN: 'UBICE Lukaču, uništavate dokaze, gdje je kamera sa Ekvadora?!' - 1

Građani Banje Luke i večeras su se okupili na Trgu Krajine gdje i dalje traže pravdu za dvadesetjednogodišnjeg sugrađanina Davida Dragičevića.

 

 

Kao i prethodnih večeri, okupljenima se obratio Davidov otac, Davor Dragičević.

 

“Tjerate me da objavljujem slike mrtvog sina. Natjerali ste me 25. marta da moram da uđem u Zavod za sudsku medicinu da ga poljubim. Natjerali ste me 5. aprila da ga moram vaditi iz mrtvačnice, da mu siječem kosu. Čitav MUP zna da je David Dragičević ubijen. Imate slike gdje se vidi da dijete nije bilo ni dva sata u vodi”, kazao je Dragičević.

 

Rekao je da je on lično imenovao Borislava Radovanovića i Ljiljanu Tešanović da budu uime  njega u Anketnom odboru, te je poručio ministru MUP-a RS da im mora dostaviti informaciju.

 

“Nije izvršen uviđaj, već podmetanje dokaza, gdje vaš pripadnik izlazi i podmeće rizle na travi. Dva dana nakon toga pripadnici MUP-a su pobacali dokaze u Crkvenu, 20. i 21. marta. Darko Ćulume, kad sam bio kod tebe, kad sam te pitao koje je marke laptop u Crkvenoj, rekao si Lenovo. Sve je bilo jasno. Koji pljačkaš u svijetu nosi ključeve od te kuće, gdje je stik iz te kuće”, upitao je Dragičević.

 

On je prozvao ukućane kuće u ulici Velibora Janjetovića Janje, te ministra Lukača, tužioca Dalibora Vreću, doktora Željka Karana, nazivajući ih ubicama.

 

“Ja Đakca ne mogu oživjeti, toga sam svjestan. Ali ima istina i pravda za Davida, istina i pravda za svu našu djecu, istina i pravda, za život dostojan čovjeka u ovoj zemlji. Ako vam je stalo do građana RS, do države, izađite sa istinom i pravdom koliko god surova bila. Sve i jedno vaše saopštenje i montirani proces ja neću prihvatiti niti me interesuje. Očekujete da radimo sve u skladu sa zakonom. Šta vi radite, uništavate dokaze. Lukače, gdje je kamera sa Ekvadora? Dežurna tužiteljica koja je bila na uviđaju neka se javno oglasi kako je djelo okvalifikovala kada je vidjela tijelo. Nažalost, ne daju mi nijedan papir, do svega sam došao privatno. Tijelo Davida Dragičevića ću ja lično eshumirati koliko god puta trebalo”, rekao je Davor Dragičević.

 

Još jednom se zahvalio svima na podršci te je na kraju svog obraćanja zaključio: “Ja nisam ni lav ni heroj, ja sam samo otac Davida Dragičevića”, pišu Nezavisne novine.

27.05.2018.

"PAMTITI I OPOMINJATI"

"PAMTITI I OPOMINJATI": Obilježena 26. godišnjica masakra u Ferhadiji, 26 osoba je ubijeno...

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje na mjestu masakra u sarajevskoj ulici Ferhadiji, obilježena je godišnjica stradanja 26 žrtava.'PAMTITI I OPOMINJATI': Obilježena 26. godišnjica masakra u Ferhadiji, 26 osoba je ubijeno...

Na tom mjestu je prije 26 godina smrtno stradalo 26, a teže i lakše ranjeno 108 građana od rasprskavajućeg dejstva minobacačke granate ispaljene s agresorskog položaja. Bilo je to prvo masovno stradanje građana u opkoljenom Sarajevu u periodu agresije od 1992. do 1995. godine.

 

Nakon intoniranja himne, okupljeni predstavnici lokalnih vlasti, porodice žrtava, preživjeli i drugi brojni građani, uz učenje Fatihe i minutu šutnje, odali su počast žrtvama koje su poginule čekajući u redu za hljeb.

 

Predsjednica Udruženja civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo Senida Karović izjavila je kako se danas navršava 26 godina od prvog i jednog od najvećih masakara civila u agresiji na grad Sarajevo i državu BiH.

Podsjetila je da su tog dana stradali sugrađani koji nisu ni slutili da je riječ o početku opsade Sarajeva i period koji će trajno obilježiti živote Sarajlija.

 

”Prošlo je 26 godina nade i želje da zločin počinjen mora biti kažnjen. Dvadeset i šest godina žrtve poručuju da zločin ne smije biti isplativ i da pravda mora biti zadovoljena. Prošlo je 26 godina, a sjećanje učesnika sudbonosnih događaja ne blijedi jer su od tog trenutka svi građani Sarajeva postali svakodnevna meta granata, snajpera, barbara sa brda, a danas su simbol hrabrosti i ponosa”, rekla je Karović.

 

Kazala je kako je počinjen tako veliki zločin u ulici Ferhadija, da je svaki pokušaj njegovog minimiziranja sramotan.

 

"Zločin počinjen na ovom mjestu nad građanima koji su čekali u redu za hljeb je dokaz zle namjere zločinaca kojima je ranjavanje i ubijanje nedužnih civila pobjeda, a što su pokazali i dokazali bezbroj puta kasnije u toku opsade grada Sarajeva koja je trajala 1.425 dana", dodala je.

 

Poručila je kako preživjeli trebaju svjedočiti i opominjati zbog čega je važno obilježavati mjesto na kojem se desio pomenuti zločin i nikada ne zaboraviti.

 

"Obaveza svih nas je da se borimo da se zlo učinjeno gradu Sarajevu i njegovim građanima nikad i nikom ne ponovi”, istakla je.

 

Predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić rekla je kako je dugo razmišljala šta da danas kaže i poruči građanima.

 

"Ovdje smo zato što pamtimo. Ovdje smo zato što je 27. maja 1992. godine bio isto ovako jedan neobičan sunčan dan, tih, miran, gdje smo svi željeli da idemo da tražimo svoju nadu, da tražimo neki novi dan, miran dan. I onda, bio je trenutak tišine. Tišina koja slama i ostavlja duboke rane koje nikada ne mogu da zarastu, ne samo kod onih koji su izgubili svoje najmilije nego i nas koji pamtimo, a tu smo zato što pamtimo", poručila je Babić.

 

Istakla je kako su stradali sugrađani danas mogli biti poete, boemi, naučnici.

 

"Ova ruža je sjećanje na ono zbog čega smo tu. Ova ruža će podsjećati ne samo desetljećima nego i stoljećima da je ovo grad koji je bio, trajao, bit će i neće biti nikada zaboravljen. Zato smo tu, da pamtimo i ne zaboravljamo", istakla je Babić.

 

Rekla je kako neće ponavljati ono što je svima poznato, šta se desilo, već je zamolila da se uvijek bude tu jer treba pamtiti.

 

Tada su, prije 26 godina, živote izgubili: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Ćeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri – Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić – Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.

 

 

(AA/SB)

27.05.2018.

DENIS BECIROVIC JE KANDIDAT SDP BiH ZA CLANA PREDSJEDNISTVA BiH IZ REDA BOSNJACKOG NARODA

BEĆIROVIĆ: "Drugi neka mašu rezervnim zastavama, mi ćemo našom..."

Denis Bećirović je kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) BiH za člana Predsjedništva BIH iz reda bošnjačkog naroda.POTVRĐENO NA KONVENCIJI SDP-a: Denis Bećirović kandidat za člana Predsjedništva BiH

Na referendum SDP-a je  glasalo 29.126 članova,  a Denis Bećirovoć je dobio 26.787 glasova  podrške, što je 92, 71 posto.

 
- Odlučno i sa ponosom prihvatam kandidaturu za člana Predsjedništva BiH. U ime obespravljenih i onih kojima je BiH na srcu, danas počinjemo zajednički put u zajedničku pobjedu. To mora biti pobjeda pod zastavom države BiH, naše jedine domovine. Mi nemamo ni rezervne domovine, ni rezervne zastave. Nas možete vidjeti samo pod jednom zastavom, zastavom države BIH. Poštujemo tuđe zastave, ali svoju ne damo i volimo. Drugi neka mašu rezervnim zastavama, mi ćemo našom zastavom, poručio je Bećirović.
 
- Vrijeme je da spojimo i mudrost i hrabrost, i napravimo balans između njih. Samo tako možemo naprijed. Neki kažu da je trebalo da objavim kandidaturu ranije, u žurbi su oni koji su prethodnih godina spavali. Ja nisam jedan od njih. Nastaviću dosljedno i uporno govoriti ono što sam govorio prethodnih godina. Zašto sam prihvati kandidaturu? Zbog odgovornosti za našu zemlju, djecu i zbog odgovornosti prema desetinama hiljada ljudi koji  su tražili moju kandidaturu, rekao je Bećirović.
 
Dodao je da vjeruje da stotine hiljade ljudi vjeruje u ideje o kojima govori i koje zagovara.
 
- Ovo je zajednički projekat, borba svih nas za pravedniju državu, rekao je Bećirović i dodao da će prihvatiti napade na sebe koji će uslijediti, ali neće prihvatiti napad na Bosnu i Hercegovinu.

27.05.2018.

DOKTORAT ZA ZLOČIN

27.05.2018.

ESAD BAJTAL: MJERENO NEBESKIM, A NE POLITIKANTSKIM KLERO-MJERILIMA

27.05.2018.

REAL MADRID JE PONOVO SAMPION STAROG KONTINENTA

27.05.2018.

'HOCEMO ISTINU I PRAVDU, OSTAJEMO OVDJE'

26.05.2018.

JAKUB DIR: BEZ NORMALIZACIJE ODNOSA SA KOSOVOM NEMA EU

26.05.2018.

EMIR SULJAGIC: ZELJKO KOMSIC JEDINI MOZE POBJEDITI DRAGANA COVICA

Emir Suljagić : Komšić jedini može pobijediti Čovića, SDP se ponaša neodgovornoPredsjednik Političkog savjeta Građanskog saveza BiH Emir Suljagić obrazložio je u intervjuu za Radiosarajevo.ba odluku o koaliciji sa Demokratskom frontom.

Odgovarajući na pitanje otkud ova koalicija, s obzirom na to da je poznat njegov raniji razlaz s DF-om i Željkom Komšićem, Suljagić je kazao da ova koalicija dolazi u prvom redu zato što je to odluka Predsjedništva GS-a.

“Drugo, zato što uvažavamo realnost i važnija nam je država od stranke. Treće, ko god je mislio da će Građanski savez zbog razmirica dvojice ljudi sa Željko Komšićem raditi u korist naše zajedničke štete naprosto se – prevario. U ovom trenutku, Željko Komšić je jedini kandidat koji može pobijediti Dragana Čovića, a mi u GS-u to smatramo egzistencijalnim imperativom sa stanovišta države, odnosno ako ćemo još preciznije nastavka postojanja pravnog lica BiH. To je realnost. Samo izdajnici ili politički diletanti mogu da je negiraju. Mi nismo niti jedno od to dvoje. Sve naše razmirice sa Komšićem – koje, ako ćemo pošteno, također nisu bile ideološke prirode – blijede u usporedbi s tim. Svi oni koji tvrde suprotno, svjesno rade na raspadu BiH. Mi na ovim izborima odlučujemo da li želimo da BiH opstane. Ako želimo  onda moramo pobijediti Čovića jer on i Dodik zajedno u Predsjedništvu BiH će značiti da će BiH doživjeti sudbinu Jugoslavije”, rekao je Suljagić.

Kako komentirate varnice između DF-a i SDP-a odnosno svojevrsni rat saopćenjima?

SDP se ponaša neodgovorno. Moraju shvatiti da vode inat-politiku i da sve što kažu nije u dobroj vjeri. Predložili su nacrt sporazuma koji su i DF i GS prihvatili. Nakon toga su počeli da vrbuju funkcionere drugih stranaka koji su nezadovoljni vjerovatno jer znaju da neće biti na listama. Na kraju, nije moje da arbitriram, ali Komšićevi navodi o kriminalu u prvim redovima SDP-a nisu samo njegovi: proteklih mjesec dana javnost je preplavljena vrlo argumentiranim i dokumentiranim navodima o blago rečeno neregularnim radnjama nekih od najvažnijih ljudi u toj stranci i SDP ima obavezu da se o tome očituje. Činjenica da oni to bezglavo odbijaju, kao i činjenica da, to je barem moj dojam, je nekima od najodgovornijih ljudi u SDP-u važnije da naude Komšiću, nego hoćemo li poslije oktobra imati državu ili će građanska većina u ovoj zemlji biti getoizirana i podjarmljena, govori o jednom potpuno opsadnom mentalitetu u toj stranci”.

 Jesu li stranke ljevice, kako to iz SDP-a poručuju, zaboravile da su im neprijatelji nacionalne stranke i stanje u državi?

“To morate ponajprije pitati SDP i NS. Oni se ponašaju tako da im HDZ i SNSD nisu problem. Umjesto da se bave Čovićevim planom B oni su se usredotočili na one s kojima su do juče htjeli u koaliciju, čak su predlagali i ujedinjenje. Umjesto da se bave činjenicom da Milorad Dodik militarizuje policiju i uvozi paravojne formacije, oni radije Građanski savez proglašavaju „takozvanim ljevičarima“. A onda im se dogodi da im se predsjednički kandidat javno sretne sa osobom koji je prema dokumentima iz tog perioda objavljenim u medijima 1993. potpisivao naloge za izvođenje hercegovačkih nehrvata nelegalno zatočenih u Heliodromu na prisilni rad”.

 Šta su, prema Vašem mišljenju, na površinu izbacili nedavna dešavanja unutar SDA posebno ona vezana za utrku za kandidata za člana Predsjedništvo?

“Iskren da budem, očekivao sam ovakav rasplet. Bakir Izetbegović je pokazao prije svega intelektualnu dominaciju nad Denisom Zvizdićem i tzv. gatačkim klanom u SDA. Mislim da je dobro da Zvizdić nije kandidat, jer je on predvodnik pro-HDZ linije u SDA i zahvaljujući njegovom ličnom angažmanu – i Izetbegovićevom, da se ne lažemo, on se hvalio time – prilikom usvajanja tzv. mehanizma koordinacije, država danas pretvorena ili na korak od toga da bude pretvorena u uniju kantona i entieta. Ko god je Predsjedništva iz reda Bošnjaka je svejedno sa aspekta interesa BiH. Mislim, naime, da postoji koncenzus svih relevatnih kandidata da je opstanak države pitanje fizičkog opstanka građanske većine u ovoj zemlji.

 Hoće li Čović u pred- i postizbornom periodu izaći kao pobjednik, posebno u pogledu Izbornog zakona, mogućih blokada…?

Čovićev plan B je jasan. On i Dodik će dati ostavke u Predsjedništvu BiH i blokirati ostale institucije. Problem je što će to biti prvi puta da suveren – Predsjedništvo BiH – ne postoji. Čović je spreman i na nasilje, što je pokazao pokušavajući da policijom uspostavi granicu na Ivan-sedlu. Taj akt je bio u direktnoj suprotnosti sa Ustavom BiH i samo je posljedica dugogodišnjeg povlađivanja Čoviću koje je temelj politike SDA. Danas je Čović atomska bomba u temeljima BiH koja mora biti uklonjena na vrijeme. Mene raduje što vidim da dosta naših građana shvata i razumije posljedice povlađivanja osovini Dodik-Čović. Gledamo Palestinu na televiziji i iz sopstvenog iskustva znamo da je narod bez države narod bez šanse za opstanak.

O tome će se građani na ovim izborima izjašnjavati. Pretpostavimo, na trenutak, da budu ispunjeni svi Čovićevi zahtjevi. Je li neko stvarno misli da će tu stati? Sljedeće pitanje će onda biti: Šta da se radi sa dva i po miliona muslimana u srcu Evrope? Poenta tzv. hrvatskog pitanja nije u hrvatskom pitanju, nego u tome da se tobožnjim rješavanjem “hrvatskog pitanja” stvori muslimansko pitanje. O tome kako se riješava muslimansko pitanje naročito je instruktivna sudbina muslimana u evoprskom dijelu Osmanskog carstva koji su zatrveni u periodu između 1821. i 1921., u genocidnom poduhvatu koji je trajao puni vijek”.

Amil Dučić (Radiosarajevo)

26.05.2018.

PROF.DR. ZLATKO HADZIDEDIC: POLITICARI U BiH RACUNAJU NA STRAH

26.05.2018.

DRZAVNI MINISTAR DRAGAN MEKTIC: U BANJALUCI POCINJE RAT NARKOKARTELA

Državni ministar Dragan Mektić tvrdi: U Banjoj Luci počinje rat narkokartela


Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić gostujući na RTVBN rekao je, misleći na građane okupljene u pokretu “Pravda za Davida”, da neko ko poziva na pravdu ne može da bude nazvan rušiocem RS-a ili da radi protiv institucija RS”.

“Ako je i neko iz MUP-a umiješan u čitav taj događaj, a bojim se da toga ima jer vidimo da se pojavilo svakakvih informacija i indicija, svejedno, trebalo bi da se energično uđe u taj slučaj i da se sve rasvetli i kaže šta je istina o celom tom događaju. Ta istina može biti jako teška po Srpsku i njene institucije. Međutim, nekoga ko poziva na pravdu, ne možete da nazivate rušiocem Republike Srpske i da radi protiv institucija Republike Srpske”, jasan je Mektić.

“Vidjeli ste ovu eksploziju u Banja Luci, a koja se definitivno vezuje za obračun narko kartela u Banjaluci. I ovaj slučaj na određen način, vrlo lako može biti da su umiješani narko dileri. Ja sam mjesecima upozoravao da je Banja Luka preplavljena drogom. Na svakom koraku, u svakom lokalu nalazi se droga. Čak i u noćnim klubovima redari prodaju drogu, a noćne klubove obezbeđuje policija”, objašnjava Mektić.

(Kliker.info)

26.05.2018.

BOGATA DJECA BALKANA SE BAHATE NA INSTAGRAMU: AUTOMOBILI, GOMILE NOVCA, SKUPOCJENI SATOVI...

BOGATA DJECA BALKANA SE BAHATE NA INSTAGRAMU: Automobili, gomile novca, skupocjeni satovi...

Tu su potoci Dom Perignona i Moeta, bijesni automobili, kao i ostali statusni simboli poput skupocjenih satova i brendirane garderobe.BOGATA DJECA BALKANA SE BAHATE NA INSTAGRAMU: Automobili, gomile novca, skupocjeni satovi...

Već smo se nagledali raznoraznih bahatih bogatih klinaca iz svih dijelova Zemljine kugle, ali još nismo imali prilike da vidimo kako to izgleda u regionalnoj režiji. Sada nam je novootvorena Instagram grupa Rich Kids Of Balkan (Bogata djeca Balkana) pružila i taj svojevrsni 'užitak'.

 

I kao svugdje u svijetu, bahatost na Balkanu se ne razlikuje od inostrane 'konkurencije', pa tako vidimo kako se mladi Balkanci na svakom koraku razmeću svojim bogatstvom.

 

Tu su potoci Dom Perignona i Moeta, 'bijesni' automobili, kao i ostali statusni simboli poput skupocjenih satova i brendirane garderobe. 

 

Fotografije bogate djece Balkana pogledajte OVDJE.

26.05.2018.

HARIS SILAJDZIC: AMERICKA INICIJATIVA DOLAZI U PRESUDNOM MOMENTU ZA BiH

Haris Silajdžić: Američka inicijativa dolazi u presudnom momentu za BiHBivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nekadašnji šef diplomatije i predsjednik Vlade RBiH dr. Haris Silajdžić u razgovoru za Radiosarajevo.ba je komentirao najavu povećanog angažmana Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH i na Balkanu.

Odbor za vojne poslove Zastupničkog doma Američkog Kongresa, podsjetimo, dao je zeleno svjetlo Nacionalnom odbranbenom aktu za fiskalnu 2019. godinu, kojim se predlaže da Sjedinjene Američke Države pojačaju vojnu saradnju sa Bosnom i Hercegovinom i drugim zemljama Zapadnog Balkana van NATO-a.

Bijela kuća se nije protivila prijedlozima koji se tiču BiH, a očekuje se da će glasanje u Zastupničkom domu biti ovih dana.

Zanimljivo, sve se dešava desetak dana nakon što se Silajdžić na gala večeri Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu (ACBH), u društvu sa bivšim američkim predsjednikom Billom Clintonom, založio za veći angažman SAD-a u BiH, naglasivši da “danas u Bosnu i Hercegovinu moramo krijumčariti demokratiju”.

“Inicijativa američkog Kongresa koja ima za cilj pojačan angažman SAD u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu dolazi u presudnom momentu. Otvorena reafirmacija ratnih ciljeva, sada drugim sredstvima, prijeti miru u Bosni i Hercegovini i ugrožava stabilnost Evrope u cjelini”, priča Silajdžić.

Kada je ispisivan Dejtonski sporazum bilo je, kazao je dr. Silajdžić, poznato, ali nije bilo zvanično presuđeno, da je Bosna i Hercegovina bila pogođena agresijom i planiranim genocidom.

“Haški tribunal jasno određuje prirodu ovih događaja. Radilo se o međunarodnom sukobu, a ne o građanskom ratu. Međutim i nakon ovih presuda građani Bosne i Hercegovine nastavljaju živjeti zarobljeni u ovom neljudskom projektu. Zločinci su osuđeni dok njihov projekt nastavlja živjeti punim kapacitetom, uživajući pritom status nedodirljivosti“, naveo je dr. Silajdžić.

Upozorava da se “sve ovo se dešava protivno volji većina građana”.

“Iskazivanje njihove demokratski izražene volje osujećeno je sistemomkoji je nastao na genocidu koncentracionim logorima, kulturocidu, etničkom.čišćenju ,dakle na način koji nosi sva obilježja fašizma. Ovo je bolesno stanje koje se ne može ostaviti lijeku vremena da ga rješava. Upravo protok vremena može učiniti da rezultati zločina postanu dijelom kodeksa vrijednosti civiliziranog svijeta pa čak i da postanu izvorom prava”, naveo je.

Genocid, upozorio je Silajdžić, ne smije steći pravo građanstva jer bi to bila željena poruka za one koji ga žele ponoviti bilo gdje.

“Zbog toga je ova inicijativa američkog Kongresa izuzetno značajna i pruža nadu da će međunarodna zajednica ojačati svoje prisustvo kako bi se rješenje uskladilo sa temeljnim vrijednostima i normama. Bilo bi svrsishodno ovaj proces započeti implementiranjem presuda Evropskog suda za ljudska prava kao i presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koje su predugo zanemarene. Međunarodne konvencije postoje da bi se primjenjivale, kao što je Bečka konvencija iz 1969., koja se jasno odredila prema svim ugovorima i sporazumima potpisanim pod okolnostima prisile”, zaklju