Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

28.04.2018.

KOREJSKO UJEDINJENJE (NE)MOGUĆA MISIJA

28.04.2018.

PRUGA BRČKO-BANOVIĆI SEDAM DECENIJA POSLIJE

PRUGA BRČKO-BANOVIĆI SEDAM DECENIJA POSLIJE


Jedna od fotografija predstavljena na izložbi “Historijska pruga kroz historijske izvore”

Užičanin Radoje Lapčević bio je učesnik radne akcije tokom koje su 1946. godine izgrađena 92 kilometra pruge Brčko-Banovići, na severu današnje Bosne i Hercegovine (BiH). Vremena su se promenila, iza Jugoslavije je ostalo sedam državnih entiteta, a Lapčević se sa nostalgijom seća svog učešća na različitim gradilištima širom nekadašnje zemlje:

“Učesnik sam u izgradnji pruge Brčko-Banovići, Šamac-Sarajevo, Banja Luka-Doboj. Na pruzi Šamac-Sarajevo postao sam dvostruki udarnik (titula dodeljivana za izrazite rezultate u radu – prim.aut.).”

Radoje Lapčević: Učesnik u izgradnji pruge Brčko-Banovići, Šamac-Sarajevo, Banja Luka-Doboj i dvostruki udarnik na pruzi Šamac-Sarajevo
Radoje Lapčević: Učesnik u izgradnji pruge Brčko-Banovići, Šamac-Sarajevo, Banja Luka-Doboj i dvostruki udarnik na pruzi Šamac-Sarajevo

Tokom izgradnje Brčko-Banovići pruge, naš sagovornik bio je jedan od 62.268 mladića i devojaka učesnika radne akcije iz cele ondašnje Jugoslavije, kao i 2.200 dobrovoljaca iz drugih zemalja.

Neki od njih mogu se videti na fotografijama ili u novinskim isečcima, kao što se i neka od njihovih imena mogu pročitati u dokumentima izložbe postavljene u saradnji dva gradska muzeja iz različitih država – Tuzle sa severa BiH i Užica sa zapada Srbije.

To su sećanja na postavljanje pruge čije je ime izraslo u sinonim izgradnje Jugoslavije pod vlašću Josipa Broza Tita, autokrate sa ambicijom da modernizuje privredno zaostalu državu.

Otvarajući izložbu pod nazivom “Historijska pruga kroz historijske izvore”, koja je postavljena povodom sedam decenija od radova na pruzi Brčko-Banovići, zamenik užičkog gradonačelnika Nemanja Nešić podsetio je na moto ove radne akcije:

“'Brčko-Banovići, to je naša meta, izgradićemo prugu još ovoga leta'. Bio je to duh optimizma, snaga volje i jaka emocija. Time se može učiniti nešto što na prvi pogled deluje nemoguće.”

Ovo je i istorijski zapis o prvoj velikoj i jednoj od najznačajnijih radnih akcija organizovanih u cilju obnove i izgradnje urbanih celina i infrastrukture Jugoslavije posle Drugog svetskog rata.

Izložbu je priredio Istorijski arhiv Tuzlanskog kantona. Ističući dobru saradnju užičkog i tuzlanskog arhiva Omer Zulić, direktor tuzlanskog arhiva, naveo je da izložba svima šalje jasnu poruku:

“To je taj osjećaj pripadnosti državi, osjećaj potrebe izgradnje države i u tom smislu ova izložba danas svima nama treba da bude uistinu vjetar u leđa da i mi damo nešto više od sebe za svoju državu.”

Željko Marković, direktor Užičkog i Omer Zulić, direktor Tuzlanskog arhiva
Željko Marković, direktor Užičkog i Omer Zulić, direktor Tuzlanskog arhiva

Gradnja pruge, čija dužina je 92 kilometra i koja ima tri tunela i 177 drugih objekata, bila je podeljena na 234 deonice na kojima je radilo 220 omladinskih brigada.

Završena je za svega 190 dana, a prvi voz njome je prošao 7. novembra 1946. godine. Bila je namenjena za transport uglja iz rudnika Banovići. I danas se koristi u tu svrhu, ali u mnogo manjoj meri nego pre sedamdeset godina.

Za izložbu su priukupljeni dokumenti iz arhiva BiH, Republike Slovenije i Železničkog muzeja u Beogradu. Pored podataka o izgradnji pruge, prisutan je i jedan drugi aspekt rekla je autorka Selma Isić.

“Prikupljajući novinske tekstove, fotografije, posebnu požnju smo obratili na smještaj, ishranu, zdravstvo, odnosno bolnički način na koji su se brigadiri liječili, budući normalno da je uz sav taj naporan rad na pruzi bilo ozlijeda, svega. Zanimao nas je i kulturno obrazovni sadržaj tokom tih 190 dana izgradnje historijske pruge. Sve je to iz današnjeg ugla veoma interesantno”, kazala je.

28.04.2018.

DRAGO HEDI: HRVATSKA NECE LAKO SPRATI MRLJU JASENOVCA

28.04.2018.

JOS JEDAN DOKAZ, DA JE DRAGAN COVIC NACI-FASISTA I RAZBIJAC SUVERENE I NEZAVISNE BiH, ZA VRIJEME JUGOSLAVIJE JE BIO VELIKI KOMUNISTA, A SADA BRANI USTASKE IDEJE

SUDJELOVAO I ČOVIĆ: U Mostaru promovirana knjiga o počasnom Bleiburškom vodu

“Bleiburška tragedija jedna je od najvećih u cjelokupnoj povijesti hrvatskog naroda i zbog toga je obilježavanje te tragedije u dijelu nacionalne aktivnosti jedan od prioriteta”, istaknuo je Bože Vukušić glavni tajnik Počasnog bleiburškog voda (PBV) i autor knjige “Čuvari bleiburške uspomene – Počasni bleiburški vod 1952.-2017.” koja je u petak navečer predstavljena u Mostaru, piše Bljesak.info.
Vukušić, koji je također i autor knjige “Tajni rat Udbe protiv hrvatskog iseljeništva”, podsjetio je kako se bleiburška tragedija počela obilježavati na Beliburškom polju 1952. i iste godine osnovan je i Počasni Bleiburški vod koji je prošle godine obilježavao 65 godišnjicu svog djelovanja.

 

PBV su, dodao je, osnovali preživjeli sudionici bleiburške tragedije 1945. s ciljem da odaju dostojnu počast svim nedužnim žrtvama komunističkog pokolja.

 

“Knjiga ‘Čuvari bleiburške uspomene – Počasni bleiburški vod 1952.-2017.’ je praktički kronološki prikaz obilježavanja bleiburške tragedije na Bleiburškom polju u Austriji”, zaključio je Vukušić.

 

Predsjednik Počasnog bleiburškog voda Vice Vukojević, koji je i prvi predsjednik Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava, podsjetio je kako se svaki treći muškarac reproduktivno sposoban s područja Širokoga Brijega, Ljubuškoga i južne Hercegovine nije vratio iz rata (1945.), te da je riječ od oko 14.000 muškaraca.

 

“O tome se stalno šutilo sve do nove hrvatske demokracije kada sam progovorio na prvom Saboru HDZ-a 25. veljače 1990. o Bleiburgu i žrtvama rata, križnom putovima i ubijenim hrvatskim političkim emigrantima u svijetu. Tada je Sabor donio zaključak da se svi ubijeni Hrvati u inozemstvu prenesu u Hrvatsku i pokopaju na zagrebačkom groblju Mirogoj, a isto tako da se obilježe sve jame i stratišta”, podsjetio je Vukojević.

 

Na predstavljanju knjige, koje je održano pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH, uz ostale, nazočili su predsjednik HNS-a i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović te premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg.

 

Predstavljanje knjige organizirala je Udruga Počasni bleiburški vod i Hrvatski križni put – Središte za istraživanje komunističkog totalitarizma i njegova naslijeđa.

28.04.2018.

TAKO JE 1995. GOVORIO ATIF DUDAKOVIĆ: ZAR SA ZLOČINCIMA PREGOVARATI

28.04.2018.

BRANKO PERIC, SUDIJA SUDA BiH: "KADA POLITICARI ZAPOSLJAVAJU RODBINU CLANOVA VSTV-a TO JE, IZ PERSPEKTIVE JAVNOSTI, TRGOVANJE..."

BRANKO PERIĆ, SUDIJA SUDA BIH: "Kada političari zapošljavaju rodbinu članova VSTV-a to je, iz perspektive javnosti, trgovanje..."

Branko Perić, sudija Suda Bosne i Hercegovine, u razgovoru za portal „Interview“ iznio je oštre ocjene o radu pravusuđa u Bosni i Hercegovini, posebno se fokusirajući na  (ne)funkcioniranje Visokog sudskog i tužilačkog vijećaBRANKO PERIĆ, SUDIJA SUDA BIH: 'Kada političari zapošljavaju rodbinu članova VSTV-a to je, iz perspektive javnosti, trgovanje...'

"VSTV je institucija u regresiji, koju javnost prepoznaje samo po skandalima. Niko se ne sjeća ozbiljne i važne strateške odluke VSTV. Sve što je urađeno bilo je skandalozno.

 

Analizirajte javne istupe članova VSTV-a, pa ćete lako zaključiti kakve su profesionalne i moralne sposobnosti instrumentalizovane većine koja upravlja pravosudnim sistemom. Nikada se institucija nije na tako primitivan način javno kompromitovala", kazao je Branko Perić.

 

Na pitanje da prokomentira medijske tvrdnje da su lideri pojedinih političkih partija zapošljavali članove porodica pojedinih članova VSTV-a, sudija Perić je odgovorio:

 

„Prema pisanju medija, najmanje tri člana VSTV-a su zaposlila članove svojih porodice u javnim institucijama. To se prvi put dogodilo u istoriji te institucije. Iz perspektive javnosti, teško je povjerovati da nije u pitanju 'vezana' trgovina, odnosno trgovanje interesom.

 

Članovi VSTV-a bi trebali voditi računa o tome kako ih vide građani ove zemlje. To je standard objektivne nezvisnosti. Kod nas je to postala praksa.

 

Kako je moguće u takvoj situaciji govoriti o integritetu članova VSTV-a i kredibilitetu institucije. To nanosi ogromnu štetu i instituciji i pravosudnom sistemu", kazao je sudija Brako Perić za portal "Interview".

 

(S.B.)

 

28.04.2018.

ZELJKO KOMSIC : NEPRIJATELJI NASE DOMOVINE OSUDJENI SU NA LAZ, DUDAKOVIC CE PONOVO POBIJEDITI

Željko Komšić : Neprijatelji naše domovine osuđeni su na laž, Dudaković će ponovo pobijediti
Lider Demokratske fronte ocijenio je hapšenje generala Atifa Dudakovića kao udar na čast i obraz Armije Bosne i Hercegovine koja je branila i odbranila državu Bosnu i Hercegovinu.

“Godinama se pokušavaju izjednačiti oni koji su ovu državu napadali i oni koji su je branili. Oni koji je napadali bili su pod direktnom zaštitom država koje su izvršile agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Izručenja ratnih zločinaca poput Radovana Karadžića i Ratka Mladića iskoristili su kako bi ubrzali proces pristupanja Evropskoj uniji a sve do tada, čuvali su ih kao džokere, bez istinske želje da zločince izruče”, rekao je Komšić.


Image result for milorad dodik i dragan covic karikature

Image result for milorad dodik i dragan covic karikature

– Sa druge strane, generali Armije Bosne i Hercegovine, uvijek su bili spremni i dostupni domaćim i međunarodnim sudovima, uvjereni u vlastitu nevinost koja je neupitna. Postavlja se pitanje, zbog čega, i otkuda sada ova spektakularna hapšenja kada Bosna i Hercegovina trpi najveće udare na njen suverenitet i integritet, kazao je Komšić.

Komšić je istakao da nikakva spektakularna hapšenja generala Armije Bosne i Hercegovine, ne mogu izmijeniti karakter sukoba koji se vodio na prostoru Bosne i Hercegovine.

“Mi savršeno znamo ko je bio agresor a ko žrtva. Istina će pobijediti jer mi smo osuđeni na istinu, kao što su neprijatelji naše domovine osuđeni na laž”, zaključio je Komšić.

(Kliker.info-Vijesti)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940376

Powered by Blogger.ba