Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

27.04.2018.

ZAKON NEŽELJENIH POSLJEDICA, HDZ ZA FALATARA

27.04.2018.

NOVO DOBA KOREJSKOG MIRA

27.04.2018.

GRADJANI BOSNE I HERCEGOVINE ZIVE U OPASNOM PSIHOLOSKOM STANJU

27.04.2018.

BODO WEBER : EU NIJE USPJELA U BiH, PROFITIRALI SU COVIC I DODIK

Bodo Weber : EU nije uspjela u BiH, profitirali su Čović i Dodik
Bodo Weber, njemački politički analitičar i viši saradnik Vijeća Centra za politiku demokratizacije, objavio je opsežnu analizu pod nazivom „Inicijativa EU za neuspjeh u Bosni i Hercegovini Agenda reformi i izvještaj o praćenju upitnika“.

U izvještaju koji je ustupio i za Radiosarajevo.ba Weber navodi da je provođenje reformi u BiH u potpunosti zaustavljeno uprkos stalnim naporima EU da to predstavi kao usporeno provođenje reformi.

On navodi da je Reformska agenda od početka bila ograničenog obima, te da je već sad jasno da neće biti provedena do kraja 2018.

„Ukoliko i EU bude primorama da prizna neuspjeh svoje sadašnje politike u BiH, zvaničnici će pokušati da odbace sopstvenu odgovornost tvrdeći da je neuspjeh dokazao da finansijski uslovi ne funkcioniraju u BiH“, navodi Weber.

Kao neke od uzroka neuspjeha, Weber navodi činjenicu da se EU nije pridržavala strogog uslovljavanja budući na otpor političkih elita prema reformama, “već je primjenjivala stare navike, snižavanja kriterija”.

On čak ističe da je EU ubila glavnu mjeru – privatizaciju BH Telecoma, zarad usvajanja zakona o akcizama, da bi na kraju završila praznih ruku. Ističe se da je vršen pritisak I na MMF da odustane od strogih pravila, te da su prešutno prešlko I preko kršenja parlamentarnih procedura.

Dragan Čović i HDZ su najviše profitirali od kolizije s EU u vezi sa reformama, te su branili su svoje patronatske interese, sa zapadnohercegovačkim uporištem, kao odbranu jednakosti naroda. Tako su istovremeno HDZ i EU omogućili SNSD-u i Miloradu Dodiku da sakriju svoje otpore prema reformama, jednako kao I konstantno podrivanje države, zbog tobožnje političkog nereda u Federaciji”, istaknuo je Weber.

Također, autor se dotiče i sukoba pojedinih zemalja članica EU sa Hrvatskom vladom usljed prekomjerne identifikacije sa etniciziranim političkim stavovima HDZ-a BiH i Čovića tako da se „Hrvatska pretvorila u trojanskog konja EU integracija“.

Također u analizi se još jednom skreće pažnja i na parterstvo Dodika i Čovića kod potkopavanja pravosuđa na državnom nivou.

(Kliker.info-Radiosarajevo.ba)

27.04.2018.

POD PRITISKOM UNUTRASNJE I VANJSKE POLITIKE U BiH SE POKUSAVA PROMJENITI KARAKTER RATA I IZJEDNACITI ZRTVE I BRANIOCE BiH SA ZLOCINCIMA I AGRESORIMA NA BiH

REAKCIJE NA HAPŠENJE DUDAKOVIĆA: "Ovo je skandalozni spektakl koji može uzdrmati zemlju"

Prvi problem je u tome što je očito da Tužilaštvo i neko ko je organizovao taj spektakl zapravo hoće da izazove haos u ovoj zemlji, kazao je za Vijesti.ba Mirsad Tokača, direktor Istraživačko dokumentacionog centra govoreći o hapšenju generala Atifa DudakovićaREAKCIJE NA HAPŠENJE DUDAKOVIĆA: 'Ovo je skandalozni spektakl koji može uzdrmati zemlju'

Gospodin Dudaković i ljudi koji su uhapšeni bili su u Tužilaštvu i sudovima Bosne i Hercegovine i ne samo njima nego i međunarodnom tribunalu uvijek na raspolaganju, nisu se krili i uvijek su govorili u svojim javnim istupima da su oni dostupni. Dakle, ako neko ima bilo kakve dokaze, oni su se odazivali na sve pozive bilo Tužilaštva bilo koga drugog", kazao je Tokača

 
Prema tome, dodaje Tokača, ovo je skandalozni spektakl koji može uzdrmati ovu zemlju.
 
"Skandal nakon koga će mnogi u Tužilaštvu morati da podnose ostavke", zaključio je Tokača.

 

 

Saopćenjem se oglasila i Stranka demokratske akcije. 

 

"Hapšenje komandanta Atifa Dudakovića i drugih oficira i podoficira 5. korpusa Armije RBiH pokazuje da Tužilaštvo BiH djeluje pod snažnim  pritiscima politika čiji je cilj izjednačavanje branilaca BiH i agresora na BiH. Time se želi stvoriti vještački balans u počinjenim zločinima i promijeniti karakter rata", navodi se u saopćenju SDA.

 

Saopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti:

 

- Moramo i ovom prilikom podsjetiti da je Armija RBiH sistematski sprečavala i kažnjavala počinioce krivičnih djela u svojim redovima. Na drugoj strani snage koje su izvršile agresiju na BiH sistematski su planirale, organizovale, ohrabrivale i izvršavale zločine. Zato se niti mogu, niti će se ikada moći izjednačiti po broju zločina branioci BiH sa agresorima na BiH. To stvaranje vještačkog balansa u broju počinjenih zločina nije moguće ni krivičnim postupcima pokrenutim pod neprihvatljivim političkim pritiscima.

 

Opredijeljeni smo za procesuiranje svih ratnih zločina. Međutim, Tužilaštvo BiH je moralo, prije svega, procesuirati odgovorne za progon i masovne zločine nad stanovništvom Krajine, opsadu i bombardiranje gradova, uništavanje čitavih naselja i masovna ubistva njihovih stanovnika.

 

Apsolutno je neprihvatljivo hapšenje i pritvaranje generala Dudakovića i njegovih saboraca, jer su u dugotrojnom istražnom postupku cijelo vrijeme dostupni Tužilaštvu i policijskim organima, na čije se pozive već deset godina redovno i uredno odazivaju. Zato je neizbježan zaključak da njihovo hapšenje i pritvaranje služi isključivo u cilju ponižavanja pripadnika 5.korpusa koji su časno i herojski odbranili Krajišnike pred udarom agresora.

 

Podsjećamo da su sličnu golgotu prošli i drugi istaknuti komandanti Armije BiH da bi na kraju bili oslobođeni.

S obzirom da je svima poznata uloga 5.korpusa, časna i herojska borba komandanta Dudakovića i njegovih saboraca, uvjereni smo da će se u krivičnom postupku dokazati njihova nevinost.

 

Oglasio se i lider Nezavisneog bkoka, Senad Šepić.

 

 "Peti korpus Armije RBiH je simbol otpora i hrabrosti, borbe u nadljudskim uslovima, a na njegovom čelu je bio general Atif Dudaković. Jutrošnje hapšenje Dudakovića i ostalih pripadnika nekadašnjeg Petog korpusa za sve Krajišnike, kao i za sve bosanskohercegovačke patriote predstavlja težak udarac. Historijske činjenice govore da je Dudaković bio prvi čovjek odbrane Krajine, te da je iz skoro bezizlazne situacije uspio poraziti i srušiti planove i Martića i Mladića i Legije i Fikreta Abdića i sa svojim narodom osloboditi veliki dio tadašnjeg okupiranog teritorija BiH", izjavio je Šepić. 

 

''Mi se zalažemo za i vjerujemo u pravnu državu i nikakvi pokušaji izjednačavanja krivice, što se moglo iščitati iz izjava nekih visokih zvaničnika naše zemlje i regiona nakon presuda Haškoj 'Šestorci' i Mladiću, neće moći svrstati u istu ravan sve učesnike proteklog rata, nego da će sud historije, kao i pravno utvrđene činjenice biti na strani onih koji su časno, dostojanstveno i hrabro branili svoju državu Bosnu i Hercegovinu'', izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i poslanik u Parlamentu BiH. 
 
Poslanici Nezavisnog bloka u Skupštini Unsko-sanskog kantona zatražili su da se zbog ovih aktuelnih dešavanja prolongira održavanje današnje redovne sjednice Skupštine, da se stanje stabilizira i posveti maksimalna pažnja, te pruži podrška u rješavanju ovoga slučaja u potvrdi istina i pravda. Koraci i postupci Nezavisnog bloka su okrenuti budućnosti i izgradnji stabilne Bosne i Hercegovine, zemlje jednakih šansi za sve i evropske države u kojoj će naša mladost rado ostajati i živjeti.

 

"Ukoliko se povede bilo kakav proces protiv komandanta Petog korpusa Armije Republike BiH Atifa Dudakovića, nadam se da će se zasnivati na temelju njegovog velikog herojskog djela koje je činio od 1992. do 1995. godine" - kazao je Feni penzionisani general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak.

Istakao je da ga je informacija o hapšenju šokirala zbog nekoliko razloga.
 
- Uhapšen je na način kao da je kriminalac, što nije humano ni ljudski - naglasio je Divjak te podsjetio da je i on sam bio uhapšen te da shvata kroz kakvu situaciju prolazi Dudaković.
 
Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su jutros u Bihaću bivšeg komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine Atifa Dudakovića zbog sumnje u počinjenje ratnih zločina. 

 

Na hapšenje je reagovala i Stranka demokratske akcije:

 

Hapšenje komandanta Atifa Dudakovića i drugih oficira i podoficira 5. korpusa Armije RBiH pokazuje da Tužilaštvo BiH djeluje pod snažnim pritiscima politika čiji je cilj izjednačavanje branilaca BiH i agresora na BiH. Time se želi stvoriti vještački balans u počinjenim zločinima i promijeniti karakter rata.

 

Moramo i ovom prilikom podsjetiti da je Armija RBiH sistematski sprečavala i kažnjavala počinioce  krivičnih djela u svojim redovima. Na drugoj strani  snage koje su izvršile agresiju na Bosnu i Hercegovinu sistematski su planirale, organizovale, ohrabrivale i izvršavale zločine.  Zato se niti mogu, niti će se ikada moći  izjednačiti po broju zločina branioci BiH sa agresorima na BiH. To stvaranje vještačkog balansa u broju počinjenih zločina nije moguće ni krivičnim postupcima pokrenutim pod neprihvatljivim političkim pritiscima. 

Opredijeljeni smo za procesuiranje svih ratnih zločina. Međutim,  Tužilaštvo BiH je moralo, prije svega,  procesuirati odgovorne za progon i masovne zločine nad stanovništvom Krajine, opsadu i bombardiranje  gradova,  uništavanje čitavih naselja i  masovna ubistva njihovih stanovnika. 
 
Apsolutno je neprihvatljivo hapšenje i pritvaranje generala Dudakovića i njegovih saboraca, jer su u dugotrojnom istražnom postupku cijelo vrijeme dostupni Tužilaštvu i policijskim organima, na čije se pozive već deset godina redovno i uredno odazivaju. Zato je neizbježan zaključak da  njihovo hapšenje i pritvaranje služi isključivo u cilju ponižavanja pripadnika 5.korpusa koji su časno i herojski odbranili Krajišnike pred udarom agresora. 
 
Podsjećamo da su sličnu golgotu prošli i drugi istaknuti komandanti Armije BiH  da bi na kraju bili oslobođeni.
 
S obzirom da je svima poznata uloga 5.korpusa, časna i herojska borba komandanta Dudakovića i njegovih saboraca, uvjereni smo da će se u krivičnom postupku  dokazati njihova nevinost, saopćila je SDA.

27.04.2018.

DENIS ZVIZDIC: "NEPRIHVATLJIV POKUSAJ PONIZAVANJA PRIPADNIKA 5. KORPUSA ARMIJE RBiH..."

ZVIZDIĆ: "Neprihvatljiv pokušaj ponižavanja pripadnika 5. korpusa Armije RBiH..."

Hapšenje i pritvaranje heroja odbrane BiH, generala Atifa Dudakovića i njegovih saboraca predstavlja neprihvatljiv pokušaj ponižavanja pripadnika 5. korpusa Armije RBIH, koja je odbranila Krajišnike i BiH od zločinačkih i genocidnih namjera agresora, ocijenio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić.ZVIZDIĆ: 'Neprihvatljiv pokušaj ponižavanja pripadnika 5. korpusa Armije RBiH...'

"Pritvaranje onih koji su cijelo vrijeme bili dostupni nadležnim tužilačkim i policijskim tijelima i redovno se odazivali na sve pozive, prerasta u zabrinjavajuću tendenciju i prepoznatljivu namjeru izjednačavanja onih koji su izvršili agresiju na nezavisnu državu BiH i onih koji su branili goloruke civile i teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Želimo vrlo jasno poručiti da pokušaj izjednačavanja krivice u broju i obimu izvršenih zločina u toku agresije na BiH neće uspjeti", poručio je Zvizdić. 

Po njegovim riječima, desetine logora u kojima su ubijani civili bošnjačke nacionalnosti, preko 700 masovnih grobnica iz kojih se još uvijek vade tijela ubijene djece, djevojaka, mladića i staraca bošnjačke nacionalnosti, desetine hiljada silovanih Bošnjakinja, razoreni gradovi i porušene džamije jasno dokazuju ko je bio i kakve su bili planovi okupatora i agresora, a ko su bili branioci, heroji i oslobodioci. 

"Dudaković, Nadarević, Mahmuljin, Vikić su bili i ostaju sinonimi časne i herojske odbrane BiH i njihova nevinost će sasvim sigurno biti dokazana. Zbog toga će imati punu i trajnu podršku svih koji vole BiH i neće biti dozvoljeno njihovo blaćenje i ponižavanje", zaključio je Zvizdić.

 

 

 

(FENA/SB)

27.04.2018.

BAKIR IZETBEGOVIC: HAPSENJE DUDAKOVICA JE PONIZENJE I POKUSAJ PROMJENE KARAKTERA RATA U BiH

ZETBEGOVIĆ IZRIČIT: "Hapšenje Dudakovića je poniženje i pokušaj promjene karaktera rata u BIH"

U potpunosti smo opredijeljeni za procesuiranje svih ratnih zločina, ali od pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine očekujemo da se odupru pritiscima politika čiji je cilj stvaranje vještačkog etničkog balansa u počinjenim ratnim zločinima, čime se pokušavaju promijeniti historijske činjenice i karakter rata u BiH.IZETBEGOVIĆ IZRIČIT: 'Hapšenje Dudakovića je poniženje i pokušaj promjene karaktera rata u BIH'

Hapšenje komandanta, generala Atifa Dudakovića, i drugih pripadnika Petog korpusa Armije RBiH bespotrebno je ponižavanje ljudi koji su tokom višegodišnje istrage bili dostupni istražiteljima i redovno se odazivali na sve njihove pozive.

Poštujući presumpciju nevinosti, vjerujemo da će general Dudaković i pripadnici Petog korpusa u fer i poštenom sudskom postupku odbaciti sve optužbe koje im se stavljaju na teret, stoji u reakciji Bakira Izetbegovića.

 

Podsjećamo, SDA je povodom hapšenje komandanta Atifa Dudakovića i drugih oficira i podoficira 5. korpusa Armije RBiH objaviča saopćenje u kome se ističe kako "Tužilaštvo BiH djeluje pod snažnim  pritiscima politika čiji je cilj izjednačavanje  branilaca BiH i agresora na BiH. Time se želi   stvoriti vještački balans u počinjenim zločinima i promijeniti karakter rata".

 

SDA u saopćenju podsjeća da je Armija RBiH sistematski sprečavala i kažnjavala počinioce  krivičnih djela u svojim redovima.

 

"Na drugoj strani  snage koje su izvršile agresiju na Bosnu i Hercegovinu sistematski su planirale, organizovale, ohrabrivale i izvršavale zločine.  Zato se niti mogu, niti će se ikada moći  izjednačiti po broju zločina branioci BiH sa agresorima na BiH. To stvaranje vještačkog balansa u broju počinjenih zločina nije moguće ni krivičnim postupcima pokrenutim pod neprihvatljivim političkim pritiscima", stoji u saoćenju SDA koje završava napomenom da su "sličnu golgotu prošli i drugi istaknuti komandanti Armije BiH  da bi na kraju bili oslobođeni".

 

 

S obzirom da je svima poznata uloga 5.korpusa, časna i herojska borba komandanta Dudakovića i njegovih saboraca, uvjereni smo da će se u krivičnom postupku  dokazati njihova nevinost.

27.04.2018.

VAL OSUDA HAPŠENJA GENERALA ATIFA DUDAKOVIĆA


VAL OSUDA HAPŠENJA GENERALA DUDAKOVIĆA: Pročitajte šta su poručili Izetbegović, Nikšić, Komšić, Jerlagić, Radončić...

Hapšenje komandanta, generala Atifa Dudakovića, i drugih pripadnika Petog korpusa Armije RBiH bespotrebno je ponižavanje ljudi koji su tokom višegodišnje istrage bili dostupni istražiteljima i redovno se odazivali na sve njihove pozive, stav je koji preovladava u većini reakcija stranačkih čelnika probosanskih političkih partija.

Lider SDA, Bakir Izetbegović, vjeruje da će generalu Dudakoviću i pripadnicima Petog korpusa u fer i poštenom sudskom postupku biti odbačene sve optužbe koje im se stavljaju na teret. 

 

"Hapšenje komandanta, generala Atifa Dudakovića, i drugih pripadnika Petog korpusa Armije RBiH bespotrebno je ponižavanje ljudi koji su tokom višegodišnje istrage bili dostupni istražiteljima i redovno se odazivali na sve njihove pozive", izjavio je Izetbegović.

 

alt

 

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine neprihvatljivim ocjenjuje način na koji su pravosudno-policijske agencije BiH izvele hapšenje generala Armije RBiH Atifa Dudakovića. SDP navodi kako se radi o čovjeku koji je uvijek bio dostupan, odazivao se pozivima pravosudnih i policijskih tijela BiH i koji je javno govorio da će im uvijek biti na raspolaganju.  

 

"Na ovaj način očigledno se želi dodvoriti određenim političkim centrima i snagama u BiH, ali i regiji, koji godinama vode kampanju kako bi izjednačili odgovornost Armije RBiH, sa vojskama čiji zločini su dokazani kao udruženi zločinački poduhvat pred međunarodnim, ali i sudovima u BiH", smatraju u SDP-u koji podcrtava da je ratna strategija Petog Korpusa Armije BiH bila isključivo odbrambenog karaktera i nije se zasnivala na pljačkanju, paljenju, silovanju i ubijanju nedužnih civila, niti na poticanju mržnje među narodima, o čemu svjedoči i multinacionalni sastav komande Petog korpusa.

 

SDP je pozvao SIPA-u, Tužilaštvo i Sud BiH da pokažu maksimalnu profesionalnost, te da jednom za sva vremena zaustave dostavljanje informacija o hapšenjima "podobnim" medijima, jer se time stvara klima potpunog nepovjerenja u njihov rad.

 

Također, SDP je pozivamo i sve građane BiH, koji poštuju žrtvu branilaca Republike BiH i generala Dudakovića, koji je jedan od simbola tog otpora, da ostanu mirni i ne dozvole da se ovaj događaj iskoristi za bilo kakve političke svrhe.

 

alt 

 

Lider Demokratske fronte ocijenio je hapšenje generala Atifa Dudakovića kao udar na čast i obraz Armije Bosne i Hercegovine koja je branila i odbranila državu Bosnu i Hercegovinu. 

 

"Godinama se pokušavaju izjednačiti oni koji su ovu državu napadali i oni koji su je branili. Oni koji su je napadali bili su pod direktnom zaštitom država koje su izvršile agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Izručenja ratnih zločinaca poput Radovana Karadžića i Ratka Mladića iskoristili su kako bi ubrzali proces pristupanja Evropskoj uniji a sve do tada, čuvali su ih kao džokere, bez istinske želje da zločince izruče", rekao je Komšić za Vijesti.ba.

 

- Sa druge strane, generali Armije Bosne i Hercegovine, uvijek su bili spremni i dostupni domaćim i međunarodnim sudovima, uvjereni u vlastitu nevinost koja je neupitna. Postavlja se pitanje, zbog čega, i otkuda sada ova spektakularna hapšenja kada Bosna i Hercegovina trpi najveće udare na njen suverenitet i integritet, kazao je Komšić.

 

Komšić je istakao da nikakva spektakularna hapšenja generala Armije Bosne i Hercegovine, ne mogu izmijeniti karakter sukoba koji se vodio na prostoru Bosne i Hercegovine.

 

"Mi savršeno znamo ko je bio agresor a ko žrtva. Istina će pobijediti jer mi smo osuđeni na istinu, kao što su neprijatelji naše domovine osuđeni na laž", zaključio je Komšić.

 

alt

 

Povodom hapšenja generala Atifa Dudakovića predsjednik SBiH Amer Jerlagić oglasio se saopćenjem.

"Duboko vjerujemo da je naš general nevin i da je ovo politički pokušaj izjednačavanja dželata i žrtve.
 
General Dudaković je častan čovjek, patriota i oficir koji će dokazati svoju nevinost. Sramno je ponižavanje ljudi koji su sve vrijeme bili na raspolaganju pravosudnim institucijama i, za razliku od drugih, nisu se krili po jazbinama i mijenjali lični opis kako bi bježali od lica pravde", stoji u reakciji.

 

alt

 

Saopćenjem se oglasio i Savez za bolju budućnost BiH.

 

- Svi koji su bili u redovima Armije RBiH, branili Bosnu i Hercegovinu i bili svaki dan rata pod udarima višestruke unutrašnje i vanjske agresije, znaju oslobodilački put Petog korpusa i historijske pobjede koje se i danas izučavaju na najpoznatijim vojnim akademijama širom svijeta.

 

Ponosni smo na taj put i uvjereni u oficirsku i patriotsku čast generala Dudakovića i drugih koji su danas lišeni slobode. Sigurni smo da će oni svoju nevinost lahko dokazati i da nije moguće nikakvo retroaktivno izjednačavanje žrtve i agresora. Kao što bezrezervno vjerujemo u nevinost generala Dudakovića, želimo da vjerujemo i u pravnu državu, gdje će najveće patriote ove zemlje imati priliku na fer odbranu i oslobađanje, što je bio slučaj sa generalom Seferom Halilovićem i drugima pred Sudom u Hagu.

 

SBB smatra da sigurnosne službe i tužilaštva trebaju raditi na procesuiranju svakog eventualnog zločina, ali smo zabrinuti činjenicom da se vodeći oficiri Petog korpusa na svaki način godinama medijski i politički kompromitiraju i tako pripremaju za kolektivno procesuiranje.

 

Kao patriotska i državotvorna stranka, SBB želi da vjeruje u nezavisnost policijskih, tužilačkih i sudskih struktura, čiji profesionalni standardi trebaju biti na najvišem evropskom i svjetskom pravnom nivou - saopćeno je iz Pres-centra SBB-a.

27.04.2018.

MEDIJI U HRVATSKOJ O HAPSENJU ATIFA DUDAKOVICA: ON JE ISTOVREMENO RATOVAO S VOJSKOM RSK, VOJSKOM RS, VOJSKOM JUGOSLAVIJE, LEGIJOM, ABDICIMA...

MEDIJI U HRVATSKOJ O DUDAKOVIĆU: On je istovremeno ratovao s Vojskom RSK, Vojskom RS, Vojskom Jugoslavije, Legijom, Abdićem...

...Milorada Ulemeka Legije i Narodnom obranom Fikreta Abdića; tekst ispod objavljen je na portalu Slobodna Dalmacija...


MEDIJI U HRVATSKOJ O DUDAKOVIĆU: On je istovremeno ratovao s Vojskom RSK, Vojskom RS, Vojskom Jugoslavije, Legijom, Abdićem... - 1

„Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su jutros u Bihaću bivšeg zapovjednika Armije Republike Bosne i Hercegovine Atifa Dudakovića zbog sumnje u počinjenje ratnih zločina", potvrđeno je za Klix.ba iz izvora bliskih generalu Dudakoviću.

 

Dudaković je uhapšen u svom stanu u Bihaću.

 

Osim Dudakovića, uhapšeno je još nekoliko osoba koje se dovode u vezu s počinjenjem ratnih zločina nad civilima i zarobljenicima srpske nacionalnosti. Neslužbeno, uhapšen je i Ibrahim Nadarević, bivši ministar za braniteljska pitanja FBiH.

 

Akcija traje od ranih jutarnjih sati, a SIPA pretresa nekoliko lokacija.

 

Godinama se u javnosti špekulira o optužnici za ratne zločine vezano za bivšeg komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine.

 

Dudaković je u više navrata, osvrćući se na navode o pripremi optužnice, novinarima u intervjuima govorio kako nije ratni zločinac i da je časno branio svoju zemlju i narod, piše Jutarnji list.

 

Dudaković je bio zapovjednik obrane Bihaća i oslobodilačke akcije 'Sana 95'', tokom koje je za četiri dana Peti korpus oslobodio okupirane teritorije i ušao u dubinu Republike Srpske na oko 120 kilometara.

 

Istovremeno je ratovao s Vojskom Republike Srpske Krajine, Vojskom Republike Srpske, Vojskom Jugoslavije i zloglasnim 'Crvenim beretkama' Milorada Ulemeka Legije i Narodnom obranom Fikreta Abdića“.

 

 

27.04.2018.

FEDERALNA VLADA OBRADOVALA PENZIONERE: MAJSKE PENZIJE VECE ZA 3,5 POSTO

FEDERALNA VLADA OBRADOVALA PENZIONERE: Majske penzije veće za 3,5 posto

Vlada Federacije je na osnovu boljeg punjenja budžeta te ostvarenog suficita odlučila da će penzije u Federaciji biti povećane za 3,5 posto.
FEDERALNA VLADA OBRADOVALA PENZIONERE:  Majske penzije veće za 3,5 posto

S početkom primjene nedavno usvojenog Zakona o PIO/MIO ostvarile su se pretpostavke za povećanje penzija u Federaciji. Povećanje u skladu sa zakonom će se usklađivati sa podacima koje izrađuje statistički zavod Federacije. 

"U skladu sa pokazateljima koji su bili UO federalnog zavoda PIO 23. aprila donio je odluku o akontativnom usklađivanju penzija i ta je odluka sve dok se ne donese odluka federalnog zavoda o povećanju parametara koji su bili i na osnovu kojih se mjeri", kazao je Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike. 

Povećanje od 3,5 posto koje će se primjenjivati retroaktivno od penzije čija isplata počinje 4. maja neće se odnositi na najveće penzije u Federaciji te na dio korisnika koji su u penziju otišli nakon 1.1. 2018. godine. 

"Mi ćemo sve penzije koje su odobrene do 31. 12. 2017. osim maksimalnih uskladit za 3,5 posto i penzije u 2018. koje su minimalne i zajamčene jer ne bi bilo logično da stari dobiju usklađivanje, a novi ne. Najniža penzija u Federaciji će iznositi 337,6 maraka", kazao je Zijad Krnjić, direktor Zavoda PIO/MIO FBiH. 

 

Podsjećamo, u martu su penzije povećane za 10 i 5% za 83 hiljade penzionera u Federaciji u zavisnosti od toga kada su se penzionirali.

 

Novim zakonom o PIO/MIO predviđeno je da se svake godine 15. aprila rast penzija uskladi sa rastom BDP-a u prethodnoj godini.

 

(S.B.)

27.04.2018.

TRUM IMENOVAO MIRU RICARDEL PORIJEKLOM IZ BiH ZA ZAMJENICU SVOG SAVJETNIKA ZA BEZBJEDNOST JOHNA BOLTONA

Američka Hrvatica porijeklom iz Breze : Trump imenovao Miru Ricardel za zamjenicu svog savjetnika za bezbjednost Johna Boltona


SVJETSKI EKSKLUZIV ZA MUŠTULUKA: Trump za zamjenicu savjetnika za sigurnost imenovao američku Hrvaticu, veliku prijateljicu Bosne, porijeklom iz Breze!! - 1

Američki predsjednik Donald Trump imenovao je danas Miru Ricardel za zamjenicu svog savjetnika za bezbjednost Johna Boltona.Američka Hrvatica Mira Ricardel (59) dolazi iz State Departmanta gdje je radila u odjelu za odbranu i trgovinu. Gospođa Ricardel istaknuta je dugogodišnja čkanica vrha Republikanske stranke i imalo je značajnu ulogu u predsjedničkoj kampanji američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Miru Ricardel, kćerka je bosanskog Hrvata Petra Radielovića  koji je nakon Drugog svjetskog rata 1956. godine  emigrirao u Sjedinjene Američke Države. Njen otac Petar preživio je stradanje Hrvata na Bleiburgu,  a prije odlaska u SAD oženio je Mirinu majku Brigitu Heilderberg. Petar je umro 2005. godine.  Njegova kćerka Mira je rođena i odrasla u Pasadeni u Californiji, a u obitelji je naučila hrvatski jezik.

Diplomrala je međunarodne odnose i nacionalnu sigurnost, a u visoku politiku ulazi kao asistentica i prevoditeljica republikanskog senatora Roberta Boba Dolea početkom 90-ih godina u vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji. U pratnji senatora Dolea u više navrata dolazila je u posjete Bosni i Hercegovini i drugim zemljama u regionu. Upućeni izvori iz toga vremena svjedoče da je gospođa Miru Ricardel dobar dio vlastite  ljubavi prema Bosni i Hercegovini i svom hrvatskom narodu prenijela i na svoga šefa i političkog uzora, senatora Boba Dolea.

Miru Ricardel je nakon trijumfa Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima obavljala izuzetno važne poslove u kadrovskom odjeljenju nove tranzicijske vlasti.  Izbor na ovako visoku poziciju, zamjenice Johna Boltona može se smatrati ogromnim priznanjem i velikim povjerenjem koju prema njoj ima predsjednik Trump.

Miru Ricardel je tokom rada u amerilčkoj politici upoznala mnoge domaće  političare koji su svjedočili o njenoj posvećenosti Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Svjedoci iz tog perioda govore da je posebno dobre odnose imala sa Harisom Silajdžićem, sa kojim ju je povezivalo i to što su im očevi iz  Breze!

(Kliker.info-SB)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940478

Powered by Blogger.ba