Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

25.04.2018.

POTPISAN VRIJEDAN UGOVOR NA SBF-u: TURCI ULAZU 800 MILIONA EURA - GRADE VJETROPARK I HIDROELEKTRANU U LIVNU

POTPISAN VRIJEDAN UGOVOR NA SBF-u: Turci ulažu 800 miliona eura - grade vjetropark i hidroelektranu u Livnu

Tokom prvog dana Sarajevo Business Foruma zaključen je vrijedan poslovni sporazum između turske kompanije Enprode i bh. kompanije Imres Smart.POTPISAN VRIJEDAN UGOVOR NA SBF-u: Turci ulažu 800 miliona eura - grade vjetropark i hidroelektranu u Livnu

Ugovor o partnerstvu IMRES smart greenergy d.o.o. iz Livna i Enprode iz Istambula (Turska) odnosi se na izgradnju vjetroelektrane Široka draga i reverzibilne hidroelektrane na području Kamešnice na čemu će biti angažirano 3.000 radnika. Vjetroelektrana će imati instaliranu snagu od 51 megavata a hidroelektrana 1120 megavata. Vrijednost cijele investicije premašuje 800 miliona eura.

 

Svečanoj ceremoniji potpisivanja prisustvovali su Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Mehmet Simsek, zamjenik turskog premijera, i Haldun Koc, ambasador Republike Turske u BiH.

 

Značaj projekta objasnio je Yuksel Guler, generalni direktor kompanije Enprode, koji je zajedno s Perom Vrdoljakom, zastupnikom Imres Smarta, potpisao sporazum.

 

-Drago nam je što učestvujemo na vrlo važnom SBF-u. Ovo je veoma značajan projekat u tri faze. Radi se o energetskom projektu lociranom u Livnu, blizu granice s Hrvatskom. Prva faza je vjetropark 100 MW kapacitet, a druga što je najizazovnije, hidroelektrana sa 100 MW. Ovo je jedan od najkrupnijih projekata u BiH. Ima stratešku misiju da integrira ovu zemlju u Evropsku uniju u sistemu interkonekcije. Projekat je tehnički procijenjen i ocijenjen kao izvodljiv i ekonomski isplativ. Sada kreće proces implementacije. Odlučili smo da investiramo u ovaj projekat koji će pružati usluge velikim energetskim akterima u EU - kazao je Guler.

 

Dodao je da projekat neće samo povezati energetski sistem BIH, nego da će doprinijeti povezivanju BiH s EU u energetskom, političkom, socijalnom i ekonomskom smislu.

 

-Projekat će dati doprinos rješavanju nesigurnosti liberalnih cijena energije. Radi se o obnovljivoj energiji. Nadam se da će ovaj projekat nastaviti da se provodi bez ikakvih birokratskih poteškoća i da će dati veliki doprinos zemlji i regiji - zaključio je Guler.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88949879

Powered by Blogger.ba