Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

25.04.2018.

AMBASADOR HARIS HRLE : SAD CE POMOCI BiH U SPRECAVANJU ZLOCUDNOG RUSKOG UTICAJA

Ambasador Haris Hrle : SAD će pomoći BiH u sprečavanju zloćudnog ruskog uticaja
Sjedinjene Države, kako se kaže, moraju pomoći Bosni i Hercegovini u poduzimanju neophodnih reformi u sprečavanju zloćudnog ruskog uticaja i ostalih vanjskih prijetnji.
Takvi ciljevi su, prema State Departmentu, ambiciozni, ali SAD ostaju posvećene demokratskoj i prosperitetnoj BiH u snažnom partnerstvu sa Washingtonom, kazao je u razgovoru za Vijesti.ba ambasador Bosne i Hercegovine u SAD-u Haris Hrle.

– U Potkomitetu za Evropu i Aziju US Kongresa održano je saslušanje vezano za naslijeđe Dejtona i budućnost Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana. Do danas su se oglasili svi koji misle da trebaju  reći nešto bitno vezano za američku politiku u BiH. Koliko smo primijetili, često je davana nekompletna i nekompetentna slika. Kakav je Vaš stav?

HRLE: Saslušanje je proteklo očekivano, nije bilo nepredvidivih iskakanja.

– Pa koji je ključni stav?

HRLE: Ključni stav vezan je za služebni stav State Departmenta. Dakle, stabilna, prosperitetna Bosna i Hercegovina integrirana u euro-atlantske integracije, kao snažan partner koji u svom ukupnom djelovanju može učiniti Ameriku sigurnijom, partner koji može učvrstiti mir, stabilnost i prosperitet u regionu. Naravno, potrebno je provesti duboke reforme koje će garantirati uspjeh. Sjedinjene Države, kako se kaže, moraju pomoći Bosni i Hercegovini u poduzimanju neophodnih reformi u sprečavanju zloćudnog ruskog uticaja i ostalih vanjskih prijetnji. Takvi ciljevi su, prema State Departmentu, ambiciozni, ali SAD ostaju posvećene demokratskoj i prosperitetnoj BiH u snažnom partnerstvu sa Washingtonom.

– Da li je saslušanje izlobirano za potrebe isticanja hitnog usvajanja Izbornog zakona i za predizborne potrebe HDZ-a?

HRLE: Nemam odgovor na to pitanje. Mogu samo istaći da je saslušanje učvrstilo ukupne interese Bosne i Hercegovine u SAD. Postoje crvene linije, a to su Dejton, konstitutivnost svih na svakom dijelu teritorije i priznavanje presuda Haškog tribunal kao ključnih pravnih i civilizacijskih tekovina koje moraju imati uticaj na političko ponašanje i ukupan demokratski i socijalni razvoj regiona.

– Javnost u RS je putem medija i Obrada Kesića informirana da je ambasador BiH u SAD Haris Hrle, zbog prikaza teritorijalno-etničkih karata vezanih za Federaciju tokom saslušanja i “zvanično protestovao”.

HRLE: Netačno. Nikakav protest nije upućen. Niti je bilo potrebe. Fake News.

– Uvlačenje US Kongresa u lažne vijesti te lažni izvještaji vezano za zvanične diplomatske proteste ne bi trebale proći bez posljedica.

HRLE: Da, rasadnici lažnih vijesti u sve su većem fokusu.

– Ako je takva lažna izjava iznijeta za političke potrebe nekog u Banja Luci ….

HRLE: Ostajem pri diplomatskom diskursu. Dakle, mogu samo ponoviti da nije bilo nikakvog protesta, niti je bilo potrebe.

– Da li predstavnik RS u Washingtonu ovako netačno informiše i Dodika kada mu govori o stanju sankcija kojima je izložen?

HRLE: Zbilja ne znam, ne mogu odgovoriti.

– Da li se u Washingtonu osjeti pojačana zajednička Čovićeva i Dodikova aktivnost? Mislimo, da li se njihovo lično, partijsko i finansijsko savezništvo prelama u Washingtonu.

HRLE: Ne bih odgovarao na takva pitanja. Pojačane su lobističke aktivnosti, često uokvirene parcijalnim, bizarno netačnim zaključcima, logički i pravno neodrživim, ali to je u lobističkim krugovima normalna pojava. Ostajemo pri definiciji da je politika realno umijeće, a BiH interesi, realno gledajući, dobro i stabilno stoje u Washingtonu.

Nihad Hebibović (Vijesti)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74373691

Powered by Blogger.ba