Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

24.04.2018.

DENIS ZVIZDIC U BRDU KOD KRANJA: BiH PREUZELA OD SLOVENIJE PREDSJEDAVANJE SEECP-om

ZVIZDIĆ U BRDU KOD KRANJA: BiH preuzela od Slovenije predsjedavanje SEECP-om

Bosna i Hercegovina je danas u Brdu kod Kranja preuzela od Slovenije predsjedavanje Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP). Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić je tom prilikom rekao da će jednogodišnje predsjedavanje najvećim regionalnim forumom biti velika obaveza i poticaj za pružanje doprinosa regionalnoj saradnji.ZVIZDIĆ U BRDU KOD KRANJA: BiH preuzela od Slovenije predsjedavanje SEECP-om

Obraćajući se prisutnima, predsjedavajući Zvizdić je rekao da su glavni ciljevi SEECP-a, između ostalog, jačanje sigurnosti, stabilnosti, dobrog političkog okruženja, te ekonomski odnosi i saradnja u oblastima demokratije i pravde. Naglasio je da će Bosna i Hercegovina u okviru misije SEECP-a podržati jačanje ljudskih resursa, kao i borbu protiv nedozvoljenih aktivnosti i terorizma, a u cilju transformacije regije u područje mira i stabilnosti.

 

“Imamo kapacitet i želju da se pridružimo snagama koje će Jugoistočnoj Evropi osigurati da postane pozitivan primjer uspješne regionalne saradnje, infrastrukturne povezanosti i prijateljskih odnosa. BiH je odlučna da nastavi jačanje regionalne saradnje, jer to predstavlja 'uvjet bez kojeg se ne može' za stvaranje stabilnog i sigurnog okruženja u regiji, a što je jedan od preduvjeta ekonomskog razvoja”, rekao je tokom obraćanja predsjedavajući Zvizdić.

 

Istaknuo je činjenicu da SEECP svima pruža odličnu mogućnost da se iskoristi dijalog na svim nivoima, kako bi se razmijenila znanja, najbolja iskustva i naučene lekcije iz mnogih oblasti koje će regiju predstaviti kao uspješnu priču, te da se ubrzaju evropske integracije za one članice iz regije koje se nalaze u “sobi za čekanje” ka Evropskoj uniji.

 

“Zemlje iz regije u okviru SEECP-a su pokrenule političku inicijativu i preuzele vlasništvo nad procesima u regiji, stvaranje ideja mira, sigurnosti, dobrih susjedskih odnosa i ekonomskog razvoja, kroz ulaganje napora da iza sebe ostave vremena nestabilnosti, konflikata i kolektivne apatije da postanu konstruktivan partner Evropi. Bosna i Hercegovina ima jasan i jak interes za stabilnu i prosperitetnu Evropu. BiH je njegovala koegzistenciju i multietničnost, solidarnost i razumijevanje kroz stoljeća. Osnove evropskih integracija također počivaju na ovim principima. Mi, također, naglašavamo da dijalog utemeljen na evropskim vrijednostima i principima, suverenitetu i teritorijalnom integritetu svih zemalja, poštovanje prema različitostima i ljudskim pravima predstavlja osnovu za funkcioniranje ujedinjene Evrope”, rekao je prisutnima predsjedavajući Zvizdić.

 

Potcrtao je da članstvo u Evropskoj uniji predstavlja najveći prioritet vanjske politike i strateški cilj Bosne i Hercegovine. “Trudimo se da učinimo sve da ubrzamo naš evropski put. Naš cilj je da postanemo zemlja kandidat za članstvo u EU do kraja 2018. godine ili na samom početku 2019. godine. U tom smislu, Bosna i Hercegovina pozdravlja poruke Evropske komisije koje se odnose na kredibilne perspektive proširenja za zemlje Zapadnog Balkana, kao važnu političku poruku koja ukazuje na jasnu namjeru Evropske unije koja se odnosi na našu regiju. Jako cijenimo odluku bugarskog predsjedavanja Evropskom unijom da temu proširenja Evropske unije za zemlje Zapadnog Balkana stavi u centar svojih prioriteta“, rekao je na kraju svoga obraćanja predsjedavajući Zvizdić i čestitao Sloveniji na uspješnom predsjedavanju SEECP-om.

 

Sastanku u Brdu kod Kranja su pored predsjedavajućeg Zvizdića i premijera Slovenije Mire Cerara prisustvovali i premijeri Bugarske Boyko Borisov, Hrvatske Andrej Plenković, Crne Gore Duško Marković i Kosova* Ramuš Haradinaj, kao i predstavnici Evropske unije, Srbije, Albanije, Rumunije, Grčke i Makedonije.

SEECP je na inicijativu Bugarske osnovan 1996. godine pod nazivom Balkanska inicijativa, a radi jačanja ekonomske i političke saradnje, unapređenja dobrosusjedskih odnosa i zajedničke borbe protiv organiziranog kriminala.

24.04.2018.

SKOPLJAKOVIC PROZVAO COVICA: "PRESTANI BITI POLITICKI INDIGO DODIKA I RUSKIH INTERESA"!

SKOPLJAKOVIĆ PROZVAO ČOVIĆA: "Prestani biti politički indigo Dodika i ruskih interesa"!

Predsjednik Hrvatske stranke Božo Skopljaković cijeni kako je apsolutno dopustivo da se visoki dužnosnici prijateljskih zemalja, koji su pozvani u službeni posjet BiH, obrate domaćim parlamentarcima i javnosti iznesu stajališta svojih zemalja, ma kakva ona bila.SKOPLJAKOVIĆ PROZVAO ČOVIĆA: 'Prestani biti politički indigo Dodika i ruskih interesa'!

"U tom kontekstu je posebno opravdano što se predsjednica Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske federacije Valentina Matviyenko, koja je došla na poziv naših parlamentaraca i čija je zemlja članica Vijeća za provedbu mira, pojavila u Paralmentu BiH. Međutim, Hrvatska stranka se ne slaže sa njezinim stavovima oko ukidanja i zatvaranja OHR, odlaska stranih sudaca iz Ustavnoga suda BiH i jačanja entiteta na račun državnih institucija. Podržavamo jasno tumačenje Visokoga predstavnika Valentina Inzka da su uvjeti za odlazak OHR definirani još prije nekoliko godina u razdoblju Miroslava Lajčaka na čelu OHR i da su sadržani u uvjetima 5+2. Podsjećamo da se to odnosi na sređivanje državne i vojne imovine, fiskalnu stabilnost, pravnu državu... Jedan od dva uvjeta je i pozitivna procjena političke situacije", ističe Skopljaković. 

 

On konstatuje da, nažalost, politička situacija u BiH, zahvaljujući upravo neodgovornim i gramzljivim domaćim političarima, možda nikada nije bila gora i opasnija od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

 

"Kao čelnik Hrvatske stranke očekujem konačno od hrvatskoga člana Predsjedništva BiH i njegove stranke da prestanu biti politički indigo Milorada Dodika, pa i ruskih interesa na ovom području i da odmah i bezuvjetno naprave otklon od tih utjecaja", kategoričan je Skopljaković.

 

Hrvatska stranka se protivi zatvaranju OHR-a sve dok BiH ne postane članica NATO saveza i EU. 

 

"Hrvatski interesi su euroatlantske integracije, to je minimum ispod kojeg nećemo ići i tu nema rasprave. Na koncu javno pitam hrvatskoga člana Predsjedništva BiH je li on doista svjestan poruka visoke dužnosnice iz Rusije i potpore koju je, kao su prenijele njegove kolege iz Predsjedništva BiH, dao tim antihrvatskim interesima. Vođa HDZ BiH mora Hrvatima objasniti kojim smjerom vozi njegov stranački vlak? Ja ne vidim da ide prema Zagrebu i Briselu, sve upućuje da je to prema Beogradu i Moskvi. Na koncu najoštrije osuđujem postupak vlasti RS koji su, ako je to točno, dočekali rusko izaslanstvo bez službenih obilježja države BiH", ističe predsjednik Hrvatske stranke BiH.

24.04.2018.

FILIP DAVID: SIMPATIJE VLASTI U SRBIJI ZA RATNE ZLOCINCE

24.04.2018.

VALENTIN INZKO ODGOVORIO MATVIYENKO: MEDJUNARODNI SUDOVI JASNO REKLI SVOJE O RATU U BiH

Valentin Inzko odgovorio Matviyenko: Međunarodni sudovi jasno rekli svoje o ratu u BiH
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u ekskluzivnoj izjavi za Vijesti.ba osvrnuo se na navode predsjednice Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentine Matviyenko o tome da se Rusija zalaže za uklanjanje Ureda Viskog predstavnika u BiH, te da prisustvo ove institucije ponižava narode u BiH.

Inzko je podsjetio da su uslovi za ukidanje OHR-a definisani u vrijeme njegovog prethodnika Miroslava Lajčaka i da su poznati  nazivom “Program 5+2”.

“To se odnosi na sređivanje državne imovine, vojne imovine, fiskalnu stabilnost, pravnu državu… Jedan od dva uslova je i pozitivna procjena političke situacije. Dakle, za vrijeme tadašnjeg visokog predstavnika Lajčaka uslovi su definisani, nisu se mijenjali, te su i dalje na snazi”, istakao je Inzko.

On je takođe ukazao na činjenicu da je Rusija članica Savjeta za implementaciju mira (PIC), dodavši da “ukoliko želi nešto napraviti, tamo može pokrenuti postupak”.

“U principu, Rusija je uvijek kod naših rezolucija, odnosno kod PIC-ovih komunikea, te u Savjetu bezbjednosti, podržavala teritorijalni integritet i suverenitet BiH”, dodao je Inzko.

Tvrdnje visoke ruske zvaničnice da OHR ponižava narode u BiH, visoki predstavnik nije želio detaljno komentarisati.

“Samo bih rekao da je Njemačka 45 godina imala ograničen suverenitet do 1990. godine, pa je bila osnivač EU. Ona je bila u Savjetu bezbjednosti UN-a. U mojoj državi, Austriji, takođe su deset godina bile savezničke snage. Kad sam bio mali, viđao sam engleske vojnike. Oni su nam pomogli. Mislim da to nije poniženje, odnosno da je međunarodno prisustvo dosta puta korisno i potrebno. Podsjetimo se na ninberške procese u Njemačkoj. Njemačka 1945. i 1946. godine ne bi imala snage da to učini sama. Dakle, prisustvo savezničkih snaga bilo je pozitivno. Na kraju krajeva, na Kipru već 50 godina imamo snage UN-a. To nije nikakvo poniženje, naprosto, mnogo je mirovnih misija u svijetu”, obrazložio je Inzko u razgovoru za Vijesti.ba.

Kako je kazao, cilj međunarodnih predstavnika u BiH jeste da međunarodnog prisustva u ovoj državi bude sve manje, te da se međunarodna prisutnost mijenja u partnerstvo i prijateljstvo.

Budući da je PIC naveo kao jasnu adresu u okviru koje Rusija može iznijeti svoje stavove, visokog predstavnika pitali smo smatrali li drskim istup predsjednice Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije u Parlamentu BiH.

“To morate pitati lokalne političare, pogotovo Halida Genjca. Ne bih to komentarisao. Ruska zvaničnica govorila je u Domu naroda Parlamenta BiH predstavnicima BiH. Oni treba da se očituju. Ja tamo nisam bio pozvan”, odgovorio je Inzko.

Oštru polemiku javnosti izazvala je i konstatacija Valentine Matviyenko kako se u BiH vodio “civilni rat”.

“Ne bih htio komentarisati tu izjavu. Postoje međunarodni sudovi koji su, po pitanju toga da li je u BiH bio građanski rat ili ne, u više navrata rekli svoje. Rekli su to jasno i nedvosmisleno”, poručio je visoki predstavnik u BiH u ekskluzivnom razgovoru za Vijesti.ba.

(Kliker.info-Vijesti)

24.04.2018.

AMBASADA SAD U BiH: LAZNE OPTUZBE VALENTINE MATVIYENKO

Ambasada SAD u BiH: Lažne optužbe Valentine Matviyenko
Predsjednica Vijeća Federacije Federalne skupštine Rusije Valentine Matviyenko bila je gost institucija Bosne i Hercegovne i stoga vas upućujemo da sva specifična pitanja glede njenog obraćanja u PSBiH uputite njenim domaćinima, kazali su za N1 u Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH komentarišući njene jučerašnje izjave u Parlamentu BiH.

Kako su za N1 kazali u Ambasadi SAD, optužbe Matviyenko ”ne zavređuju posebno komentarisanje”.

”Lažne i neutemeljene optužbe koje je iznijela predsjedavajuća Matviyenko ne zavrjeđuju posebno komentarisanje. Opredjeljenost Sjedinjenih Američkih Država Bosni i Hercegovini kao suverenoj, multietničkoj državi i njenoj euro-atlantskoj budućnosti dobro je poznata i ne zahtijeva dodatna objašnjenja. Bosna i Hercegovina i njeni građani znaju da su Sjedinjene Američke Države bile i uvijek će ostati njihov istinski prijatelj i saveznik”, kazali su za N1 u Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH.

Podsjećamo, predsjednica Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Matviyenko boravi u BiH i jučer je u Sarajevu, između ostalog, kazala “da je vrijeme da OHR ode iz BiH i da prestane protektorat, jer je to ponižavajuće za bh. građane koji trebaju sami odlučivati o sudbini svoje zemlje”.

Ona je poručila da se Rusija suprotstavlja politici miješanja, te da Zapad pokušava da zaustavi vanjsku – nezavisnu politiku.

“U svemu pokušavaju da optuže Rusiju”, kazala je Matviyenko, navodeći slučaj Škripar i hemijski napad u Siriji, za koji je kazala da je “opravdanje agresije na samostalnu zemlju”. navodi TV N1

(Kliker.info)

24.04.2018.

IZETBEGOVIC OTKRIO COVICEVE KARTE: DRAGAN COVIC PODRZAO STAVOVE RUSKE DIPLOMATKINJE KOJA JE GOVORILA PROTIV BiH

IZETBEGOVIĆ OTKRIO ČOVIĆEVE KARTE: "Izvinio se Matviyenko i podržao njene stavove"

Nakon skandaloznog govora u Parlamentarnoj skupštini BiH, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine susreli su se sa predsjednicom Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentinom Matviyenko. Ipak, o njenim stavovima nije ni bilo ni približno konsenzusa u najvišem organu BiH.IZETBEGOVIĆ OTKRIO ČOVIĆEVE KARTE: 'Izvinio se Matviyenko i podržao njene stavove'

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović govorio je o njenim izjavama u Domu naroda.

 

"Dotakli smo se i tema koje je gospođa Matviyenko rekla u svom obraćanju u Domu naroda. Ja sam joj u uvodu rekao da su to osjetljive stvari kao što su, recimo, osjetljive stvari i odnosi Ukrajine i Rusije, jer BiH dobro pazi šta će reći", kazao je Izebegović.

 

On je dodao da ih je predsjednica Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Matviyenko pitala koja je pretpostavka kada može doći do situacije da OHR napusti BiH.

 

"Ja sam rekao da to nije stvar vremena, to je stvar sazrijevanja. Nemamo uspostavljene uslove od strane samog PIC-a i OHR-a. Potrebno je da sazriju odnosi u BiH.Tada će trebati umjesto međunarodnih organizama uspostaviti domaće. Daleko smo od tog momenta, zahvaljujući ponašanju nekih političara. Naveo sam postupke predsjednika RS jer, ako ćete nagraditi ratnog zločinca, Radovana Karadžića, onda ste poslali mladim ljudima u RS-u poruku da je taj čovjek radio dobar posao. Ako ćete povratnike koji se vrate svojim kućama u Podrinje uvrijediti i reći da su okupatori Podrinja u svojim avlijama iz kojih su bili istjerani zbog genocida, ako ćete 12 ili 13 posto Bošnjaka u RS-u unatoč jasnim odredbama zakona koji traži propocijalnu zastupljenost u zapošljavanjima u institucijama svesti na jedan ili dva posto, onda je daleko od toga da možete reći da je situacija zrela za odlazak OHR-a", naveo je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

 

Izetbegović je objasio i da druga dva člana Predsjedništva BiH nisu imala takav stav.

 

"Nažalost, gospodin Čović je imao potpuno suprotan stav, on se izvinio gospođi Matviyenko za ono što je jučer preživjela i reakcije koje je imala u javnosti i kazao da i on smatra da je potrebno da OHR i međunarodne sudije u Ustavnom sudu odu iz BiH i da će tek tada BiH biti suverena država", kazao je Izetbegović.

 

Stavovi Čovića i, da stvar bude gora, izvinjenje koje je uputio Matviyneko pokazuju ono o čemu se u bh. i regionalnoj javnosti već duže vrijeme sve otvorenije govori - da kroz savezništvo s Dodikom Dragan Čović sve otvorenije postaje zastupnik ruskih interesa u BiH.

24.04.2018.

HASKI TUZIOCI BEZ DILEME : TRAZIMO DOZIVOTNU KAZNU, RADOVAN KARADZIC JE ISPRAVNO PROGLASEN KRIVIM!

Haški tužioci bez dileme :Tražimo doživotnu kaznu, Karadžić je ispravno proglašen krivim!

Tužioci Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Haagu ustvrdili su, u nastavku rasprave o žalbama na presudu Radovanu Karadžiću, da je bivši predsjednik Republike Srpske (RS) ispravno proglašen krivim i osuđen za genocid u Srebrenici i terorisanje stanovništva Sarajeva tokom rata u Bosni i Hercegovini. Odgovarajući na Karadžićevu žalbu na prvostepenu presudu kojom je osuđen na 40 godina zatvora zbog tih i drugih zločina nad Muslimanima i Hrvatima, tužioci su zatražili da ta žalba bude u potpunosti odbačena. Tužiteljka Laurel Baig je istakla da je dokazano da su srpske snage pod vrhovnom Karadžićevom komandom u julu 1995. počinile “najveće masovno ubistvo poslije Drugog svjetskog rata”.

Po presudi, koju je citirala Baig, vojska i policija Republike Srpske strijeljala je poslije pada Srebrenice “najmanje 5.115” Muslimana, ostvarujući udruženi zločinački poduhvat ubijanja svih vojno sposobnih muškaraca.

“Karadžić je znao za taj plan, pridružio mu se i aktivno je učestvovao u njegovom sprovođenju”, kazala je tužiteljka. “Lažnom premisom” ona je nazvala tvrdnju iz Karadžićeve žalbe da su sudije tu presudu utemeljile samo na “svojoj interpretaciji… šifrovanog razgovora” koji je Karadžić telefonom vodio sa svojim povjerenikom u Srebrenici Miroslavom Deronjićem.

Karadžića je u razgovoru 13. jula 1995. – dva dana po padu Srebrenice – Deronjić obavijestio da je u obližnjem Bratuncu već oko 2.000 zarobljenih Muslimana i da ih se “još očekuje”. Po prijepisu razgovora, čiji tonski zapis ne postoji, Karadžić je na to rekao da “sva roba mora biti smještena u skladište prije podneva sutra… ne u skladišta tamo, nego na drugom mjestu”. Raspravno vijeće je u presudi protumačilo da je Karadžić tako naložio da hiljade zarobljenika bude prebačeno u Zvornik, gdje ih je Vojska Republike Srpske (VRS) u narednim danima strijeljala.

Tužiteljka Baig je, za razliku od odbrane, naglasila da je osuđujuća presuda zasnovana i na obilju drugih dokaza, a da razgovor s Deronjićem odražava “trenutak u kojem se Karadžić aktivno uključio u srebrenički genocid”.

“Karadžić je nadgledao i aktivno bio uključen u operaciju ubijanja” koje su sprovodile snage kojima je on, kao predsjednik RS-a, bio vrhovni komandant, kao što je presuda i utvrdila. Tezu odbrane da je Karadžić u razgovoru s Deronjićem zagovarao da zarobljenici budu poslani u vojni logor Batković kod Bijeljine, tužiteljka je odbacila, podsjećajući da nijedan srebrenički Musliman nije stigao u Batković.

“Karadžić je očigledno naredio Deronjiću da prebaci zarobljene u Zvornik da bi bili strijeljani, što se i desilo”, kazala je Baig, dodavši da ni u jednom trenutku predsjednik RS-a nije zaustavio operaciju ubijanja, niti tvrdio da je pogrešno shvaćen.

Tužiteljka Barbara Goy je istakla da je VRS, pod Karadžićevom komandom, tri i po godine namjerno, neselektivno i neproporcionalno granatirala i snajperisala Sarajevo, ubivši i ranivši “10.000 civila”. Osim podjele grada, koja je bila jedan od strateških ciljeva vođstva RS-a, Karadžić je, zajedno s generalom Ratkom Mladićem, napade na Sarajevo koristio kao “sredstvo pritiska na Muslimane i međunarodnu zajednicu da prihvate srpske zahtjeve”.

Na Karadžićevu tvrdnju da su “Muslimani gađali same sebe”, tužiteljka je uzvratila da je prvostepenom presudom utvrđeno da se to dogodilo “u neznatnom broju slučajeva”. Baig je “nevažnim” nazvala to da li je Armija Bosne i Hercegovine (ABiH) “provocirala” VRS da puca po gradu, naglasivši da je važno da li je taj odgovor bio u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom.

A nije bio, jer je ili nesrazmjeran ili direktno usmjeren na civile”, utvrdila je Baig. Kao što je utvrđeno prvostepenom presudom, “Karadžić je kontrolisao vojsku… i imalo je namjeru da širi teror” po Sarajevu, rekla je tužiteljka. Nasuprot odbrani, zastupnica Optužbe ustvrdila je da je Karadžić ispravno osuđen i za eksploziju na pijaci Markale koja je 5. februara 1994. ubila 67 građana, a ranila više od 140.

Goy je kazala da je presudom utvrđeno da je minobacačka granata na Markale doletjela iz pravca poznatog položaja VRS-a, s kojih je na grad tokom rata ispaljeno “30.000 do 40.000 projektila”.

Zastupnice Optužbe zatražile su da bude odbačen i proceduralni dio Karadžićeve žalbe u kojem je tvrdio da nije imao pravično suđenje. “Karadžić je s pravom osuđen kao protagonista četiri udružena zločinačka poduhvata, imao je pravično suđenje i nije dokazao bilo kakvu pravnu nepravilnost ili činjeničnu grešku u presudi”, zaključila je tužiteljka Goy.

U nastavku današnje rasprave, Apelaciono vijeće MMKS-a, pravnog nasljednika Haškog tribunala, saslušat će žalbu Tužilaštva, javlja BIRN BiH. Tužioci su se žalili na dio presude kojim je Karadžić oslobođen optužbe za genocid u još sedam bosanskih opština, a zatražili su i da mu kazna bude pooštrena na doživotni zatvor. Karadžića je Haški tribunal 24. marta 2016. proglasio krivim za djela počinjena od 1992. do 1995. – genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

(Kliker.info-Fena)

24.04.2018.

SADIK AHMETOVIC: NESMIJEMO DOZVOLITI DA NAM DRUGI KOMANDUJU U NASEM PARLAMENTU

Sadik Ahmetović o izjavama ruske zvaničnice : “Sramotno je da ova država više nema ni malo dostojanstva i koliko se igramo sa sudbinama ljudi”Sramotno je da ova država nema više nimalo dostojanstva, kazao je  Sadik Ahmetović iz Nezavisnog bloka nakon izjava ruske zvaničnice Valentine Matviyenko u obraćanju bh. parlamentarcima. Kako navodi TV N1 Ahmetović je kazao da se svaki građanin BiH mora osjećati jadno, ukoliko mu je stalo do ove zemlje, nakon izjava ruske zvaničnice.

“Svaki građanin Bosne i Hercegovine, kome je iole stalo do ove zemlje, danas se morao osjećati ne loše – već jadno. Poraženi smo i poniženi od strane „velikih prijatelja“ , susjeda i koja ironija, garanta Dejtonskog mirnovnog sporazuma. Pred nosom nam otimaju zemlju i more, dok vladajuće bh. strukture sjede skrštenih ruku i to sve nijemo posmatraju. Nijemo posmatraju i ćute i dok nam u sred BiH i Sarajeva, u Parlamentu BiH,na sjednici Doma naroda, Ivanovna Matvijenko priča o velikom prijateljstvu Rusije sa BiH, prosperitetu, o tome šta trebamo uraditi. Šta smo mi, ko smo mi kad svako sebi daje za pravo da nam dijeli savjete i miješa se u unutrašnje pitanje Bosne i Hercegovine?

Za razumjeti je da nas smatraju malim i nesposobnim, s obzirom na to ko nas vodi i dokle nas je doveo u ovom trenutku, ali dokle više? Dokle će nas više koristiti za svoja prepucavanja, nametati nam svoja mišljenja i jačati svoj uticaj? Kome će se ova država prikloniti valjda trebaju odlučiti njeni građani, a ne neka Valentina, Valentin i njima slični.Gospođa Ivanovna Matvijenko je sebi dala za pravo da govori o „civilnom ratu“, a mi smo joj to dozvolili i to usred našeg Parlamenta?” kazao je Ahmetović.

Dodao je da je “sramotno šta smo sebi dopustili”.

“Sramotno je da ova država više nema ni malo dostojanstva i koliko se igramo sa sudbinama ljudi. Zašto se gospođa Ivanovna Matvijenko, kada je već tako dobro upoznata sa novijom istorijom BiH, nije dotakla i Srebrenice i priznala šta se tamo zaista dogodilo u kako ona kaže – „civilnom ratu“? Naravno, nije, stavile je veto na priču o gradu u kome se desilo najveće stradanje i genocid na ovim prostorima. Evo pozivam gospođu Ivanovnu Matvijenko da dođe u Srebrenicu na čas istorije, kada je već tako blizu.

Lično ću je dočekati i odvesti do Memorijalnog centra Potočari, samo da vidimo da li će onda imati nešto za reći o građanskom ratu. U kom građanskom ratu se dešava Srebrenica?! Sramotno je šta smo sebi dopustili i na koliko niske grane smo spali. I nije kriva Ivanovna Matvijenko, ona već sutra neće znati ni gdje je bila ni šta je govorila. Krivi su naši velikani koji su dopustili da nas ovako ponižavaju u sred Sarajeva. Sa ovom strukturom ljudi na vlasti izgubili smo i zemlju i more i stav i dostojanstvo. Šta još trebaju da nam uzmu, šta još hoće od ovog napaćenog naroda? Sramota!”, kazao je Ahmetović.

(Kliker.info)

24.04.2018.

DIVIDE ET IMPERA!

24.04.2018.

EMIR SULJAGIC : VLADIMIR PUTIN SPREMA MILORADA DODIKA GURNUTI U KONFLIKT

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940515

Powered by Blogger.ba