Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

23.04.2018.

NEDOPUSTIVA JE IZGRADNJA PELJESKOG MOSTA PRIJE NEGO SE RIJESE SPORNA PITANJA

SDA O IZGRADNJI PELJEŠKOG MOSTA: "Nedopustiva je izgradnja prije nego se riješe sporna pitanja"

SDA smatra nedopustivim da Republika Hrvatska počne sa gradnjom Pelješkog mosta, a da prije toga nisu riješena sva sporna pitanja sa Bosnom i Hercegovinom.SDA O IZGRADNJI PELJEŠKOG MOSTA: 'Nedopustiva je izgradnja prije nego se riješe sporna pitanja'
Neprihvatljiva je gradnja mosta na štetu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju SDA.


SDA smatra da se prije početka gradnje mora ratificirati ugovor o granici BiH i Hrvatske  koji su 1999.godine potpisali tadašnji predsjednici  BiH i Hrvatske Alija Izetbegović i Franjo Tuđman.

 

-Osim toga Bosni i Hercegovini mora biti omogućen pristup otvorenom moru u skladu s Međunarodnom konvencijom o pravu mora.  Tek kada BiH utvrdi da pristup otvorenom moru  odgovara pomenutoj  konvenciji i kada BiH na to da saglasnost, Republika Hrvatska može na spornom mjestu povezivati svoje teritorije, navodi SDA..

 

SDA je pozvala Evropsku komisiju, čijim sredstvima se finansira izgradnja mosta, da se aktivno uključi u rješavanje ovog pitanja, " inače će Bosna i Hercegovina biti primorana da putem međunarodnih sudova traži  zaštitu svojih  prava".

 

Socijaldemokratske partije BiH na vijest o potpisivanju ugovora o gradnji Pelješkog mosta reagirala je pozivom Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara da bez ikakve odgode zatraže od Evropske komisije obustavu finansiranja ovog projekta.

 

'Očigledno je da se radi o povredi suvereniteta BiH koja se ne može i ne smije tolerirati', stoji u izjavi dostavljenoj medijima iz centrale SDP-a u Sarajevu.

 

 

Potpredsjednik Demokratske frone, Damir Bećirović, nazvao je to 'nezakonitim činom i uzurpacijom' dijela teritorija BiH odnosno o njezina mora.

 

Podsjećamo, u Dubrovniku je danas potpisan ugovor o gradnji Pelješkog mosta između Hrvatskih cesta i kineskog konzorcijuma "China Road and Bridge Corporation".

 

Uz to je potpisan i ugovor o stručnoj kontroli nad izvođenjem radova na izgradnji mosta kopno-Pelješac, koji je povezati hrvatski jug s ostatkom zemlje.

 

"Ovo je projekat kojim Hrvatska postaje jedinstvena. Taj je projekat od strateškog, dugoročnog značaja za cijelu zemlju", rekao je premijer Andreja Plenković koji je zajedno s više ministara prisustvovao potpisivanju ugovora.

 

On je naglasio da Pelješki most ne ulazi u pitanje graničnog spora s BiH.

 

"Napravili smo iskorake i ovakva visina i raspon između stubova mosta omogućava našim prijateljima u BiH nesmetan prolaz i sve ono što je potrebno za funkcionisanje luke Neum", naglasio je premijer.

 

(S.B./Agencije)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89225868

Powered by Blogger.ba