Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

20.04.2018.

SVIJETSKA EKONOMIJA

„NIŠTA NISMO NAUČILI IZ NEDAVNE KRIZE“: Ekonomisti u Washingtonu raspravljaju u novom ekonomskom padu, pesimistične prognoze za Europu

Financijaši iz cijelog svijeta ovih dana u Washingtonu razgovaraju o novoj nadolazećoj svjetskoj krizi'NIŠTA NISMO NAUČILI IZ NEDAVNE KRIZE': Ekonomisti u Washingtonu raspravljaju u novom ekonomskom padu, pesimistične prognoze za Europu

Malo kad se svjetska ekonomija susrela s većim kontrastom između trenutačnih sjajnih izgleda i tako sumorne skore budućnosti, piše politico.eu

 

Najnovija procjena Međunarodnog monetarnog fonda o svjetskom gospodarstvu predviđa da će se globalni oporavak ponovno ubrzati ... ali sjajne prognoze su samo za ovu godinu. Nakon toga očekuje se opet dolazak olujnih oblaka. 

 

Ministri financija iz cijelog svijeta koji se ovog tjedna okupljaju u Washingtonu sigurno bi se radije usredotočili na pozitivne prognoze, ali nakon što se ugase kamere i kad završe sa samouvjerenim nastupima, pa pogledaju dalje u budućnost, svi ti moćni financijski stručnjaci - ministri i bankari, svjesni su da je sve ovo što se sad događa, predobro da bi potrajalo. 

 

Europljani imaju najviše razloga za brigu. Sveobuhvatni trgovinski rat nikad nije bio izgledniji nakon što je američki predsjednik Donald Trump odrezao carine na kineski čelik.

 

Bliski Istok bi ponovno mogao postati veliko i užareno bojište zbog rata u Siriji, a sve je izglednije i da će se SAD povući iz iranskog nuklearnog sporazuma. Rusija se pak postupno razdvaja od globalne ekonomije zbog zapadnih sankcija.

 

U međuvremenu, Europa se suočava s izlaskom Velike Britanije iz EU koja postaje sve krhkija. 

 

Sve izgledniji pad

 

U ovom turobnom geopolitičkom kontekstu, vlade i ekonomisti bit će prisiljeni naučiti da se sadašnji oporavak oslanja na nesigurne financijske temelje. Javni i privatni dug je visok kao i uvijek. Stoga je sve bliže dan kad će središnje banke biti prisiljene posegnuti za masovnim tiskanja novca, a takav scenarij se već odvija u SAD-u.

Izvješća MMF-a su u jednu ruku ekonomska ekspertiza, a s druge strane vježbanje visoke diplomacije. Ali ne morate biti preveliki ekspert da shvatite odakle vreba opasnost.

 

Rast će se ove godine ubrzati, baš kao što je bilo 2017. godine. Svjetski bruto domaći proizvod povećat će se za 3,9 posto u 2018. godini, naspram 3,8 posto prošle godine, priopćio je MMF. Rast posljednjih godina bio je i koordiniran na globalnoj razini - što se ranije malo kad viđalo. Oporavak će i u narednih nekoliko mjeseci zadržati živost.

 

No, "nakon nekoliko idućih kvartala, rizici ... sve je izgledniji pad", rekli su iz MMF-a. Navode se financijske ranjivosti: "erozija potpore globalnoj gospodarskoj integraciji" (prijevod: rastući protekcionizam i mogući trgovinski ratovi) i "niz ne-ekonomskih rizika" poput "geopolitičkih stremljenja, političkih neslaganja i klimatskih šokova".

 

Europa, u ovom ozbiljnom kontekstu, nije na najboljem mjestu. Njezin rast, iako snažan prema najnovijim standardima, slabiji je nego u ostatku svijeta: očekuje se stvarni rast BDP-a u 2018. od 2,5 posto, u usporedbi s 2,9 posto u SAD-u i 4,9 posto na tržištima u nastajanju i gospodarstvima u razvoju.

 

Stari Kontinent je također ranjiv jer bi mogao postati kolateralna žrtva trgovinskih ratova, iako u njemu ne sudjeluje, jer bi mjere i protumjere između Kine i SAD-a jako uzdrmale povjerenje u poslovnom svijetu.

 

Prošlog tjedna direktorica MMF-a Christine Lagarde upozorila je iz Hong Konga da je multilateralni trgovinski sustav kakav se gradio od Drugog svjetskog rata bio "u opasnosti od razdvajanja".

 

Veliki kasne s reformama

 

Lagarde se upravo pridružila zboru Europljana koji su posljednjih tjedana izdali slična upozorenja. "U trgovinskim ratovima ne postoje pobjednici, nego samo veći ili manji gubitnici.", rekao je već ranije ovog mjeseca Benoît Cœuré, član izvršnog odbora Europske središnje banke.

 

No, glavni problem Europe je što kasni i s reformama i s primjenom alata koji bi mogli pomoći ako se suoči s velikim gospodarskim padom. 

 

Više se neće moći osloniti na monetarnu politiku jer je Europska središnja banka već dala novca koliko je mogla, a neka od najvećih europskih gospodarstava i dalje ostaju previše zadužena da bi se oslanjala na fiskalni poticaj ako ili kada bude potrebno

 

Ova nesposobnost EU-a i njezine jezgre da se reformira, dok još ima vremena, je velika opasnost koja visi nad oporavkom, uvjeren je dužnosnik Europske komisije.

 

"I dalje čekamo remont trošenja javnog novca u Francuskoj, i dalje čekamo Italiju da zajedno poduzme akciju, još uvijek čekamo da Njemačka shvati da mora učiniti više kako bi reformirala vlastito gospodarstvo, a europske vlade ponašaju se kao da su gospodari vremena i u nedogled raspravljaju hoće li se bailout fond nazvati monetarni fond ili ne, upozorava dužnosnik.

 

"Sve sam pesimističniji. Kad gospodarstvo počne izgarati, biti će prekasno za žaljenje što nismo ništa naučili iz nedavne krize", upozorio je jedan član francuske vlade.

Objavio/la haler u 21:20, 0 komentar(a), print, #

20.04.2018.

VUKOTA GOVEDARICA OBJAVIO RAT: "TO JE MIRNODOBSKI RAT, BEZ PUNO NASILJA..."

VUKOTA GOVEDARICA OBJAVIO RAT: "To je mironodopski rat, bez puno nasilja..."

Predsjednik Vučić me uvjerio da ni na jedan način ne želi da dijeli političke partije na one koje su na vlasti i one koje su opozicija. Evidentno je da je on u proteklom vremenu zaista pomogao RS. Vučić je za mir i stabilnost u RS i u regionu i apeluje na mirne i tolerantne izbore koji nas čekaju. Oni će sigurno biti neizvjesni, a samim tim i političke tenzije će biti već


Dobrica Ćosić je svojvremeno govorio o srpskom narodu koji dobija u ratu, a gubi u miru. Ako je to tako, onda na teritoriji Republike Srpske proglašavam mirnodopski rat protiv opšteg siromaštva, apsolutizma, korupcije i krađe, rat protiv svih onih su u poziciji da imaju sve samo zato što su bliski vlasti, dok narod ima malo ili gotovo ništa.

 

To je u intervjuu za Srpskainfo izjavio lider SDS i kandidat Saveza za promjene za predsjednika Srpske Vukota Govedariva, odgovarajući na pitanje koje ključne reforme planira da provede u slučaju izborne pobjede.

 

– U tom ratu neće biti nasilja, do poslednjeg glasačkog listića. Treba nam promjena koja će da pobijedi sve ove štetočine koje su godinama lošim odlukama napravili od Srpske siromašnu zemlju. Zakon o ispitivanju porijekla imovine će biti prvi usvojen u Narodnoj skupštini. Uvjeren sam da možemo da iznjedrimo nekog poput Laure Koveši, rumunske tužiteljke koja je više od 600 funkcionera spremila iza brave. Tek kada uradimo te stvari moći ćemo da pričamo o snažnom ekonomskom razvoju – kaže Govedarica.

 

Znate kako se kod nas biraju tužioci i da je Visoki sudski i tužilački savjet gotovo nedodiriva institucija. Da li je za borbu protiv kriminala i korupcije dovoljno da pobijedite za predsjednika RS?

 

Stvara se ambijent u kome će, između ostalog, u pravosuđu da se rađaju ljudi koji više neće biti u drugom planu već oni na koje će RS moći da se osloni.

 

Na koji način mislite riješiti problem visoke zaduženosti RS, koju konstantno kritikujete?

Najveći problem RS, kada posmatramo zaduženost, jeste to što se Vlada zadužuje za sve i svašta, najviše da bi zakrpila rupe u budžetu. Odgovorne vlade se zadužuju za projekte koji treba da otvore radna mjesta i obezbijede privredni rast. Loše je kada se čovjek zadužuje da bi se porehranio; taj čovjek ne može da opstane. Ali, ako se zaduži da bi kupio sjeme ili da bi kupio udicu kojom će uloviti ribu, onda stvara preduslove da zajam može da vrati.

 

Politička sudbina

 

U slučaju da ne uspijete u oktobru, kakva će biti politička sudbina vas, SDS i SzP?

Iskreno, uvjeren sam u oktobarsku pobjedu. Tako da mogu samo da odgovorim kakva će biti sudbina SNSD.

 

Kakva će biti njihova sudbina?

 

Biće ravna sudbini Demokratske stranke u Srbiji. To će biti poraz politike koja je odavno postala despotska i apsolutistička, koja nas je dovela do opšteg bezakonja. To bezakonje danas vidimo i na ulicama Banjaluke.

 

Vučić nema favorita u RS

 

Nedavno ste u Beogradu bili na sastanku sa predsjednikom Srbije. Da li Aleksandar Vučić ima favorite među političkim opcijama u RS?

 

Ne. Predsjednik Vučić me uvjerio da ni na jedan način ne želi da dijeli političke partije na one koje su na vlasti i one koje su opozicija. Evidentno je da je on u proteklom vremenu zaista pomogao RS. Vučić je za mir i stabilnost u RS i u regionu i apeluje na mirne i tolerantne izbore koji nas čekaju. Oni će sigurno biti neizvjesni, a samim tim i političke tenzije će biti veće.

 

 

alt

 

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač optužio je opoziciju da narušava bezbjednost i diskredituje ministarstvo. Kako to komentarišete?

 

Ministar Lukač ne govori istinu. U prošlogodišnjem planu rada Narodna skupština RS imala je zadatak da razmatra informaciju o stanju bezbjednosti u RS. To se nije desilo. Kada je u pitanju ova godina, Odbor za bezbjednost je usvojio amandman na plan rada NSRS i tražio od parlamenta da se takođe raspravlja o bezbjednosti u RS, što je NSRS odbila. Zbog čega? Vlast, pa ni Lukač, ne žele da govore o bezbjednosti u RS, koja je katastrofalna. Govorimo o tragičnom događaju u kome je mlad čovjek izgubio život. Način kako se ponaša MUP na čelu sa Lukačem stvara nam određenu vrstu sumnje da se iza toga nešto jako krupno krije. Nikada nismo imali namjeru da se miješamo u ono što se dešava u Banjaluci. Ali, sada otvoreno kažem da ću u subotu da se odazovem na poziv roditelja Davida Dragičevića i doći ću na taj skup sa koga će biti upućena poruka neodgovornoj vlasti u Srpskoj.

 

Je li to miješanje politike u ovaj slučaj?

 

Biću tamo kao građanin, ne kao predsjednik SDS i kandidat za predsjednika Republike Srpske.

 

Hoćete li u predstojećoj kampanji akcenat staviti na kritiku Milorada Dodika ili na ono što SDS nudi narodu?

 

Bavićemo se njime samo onoliko koliko je nephodno, da bismo mogli da objasnimo narodu šta mi ustvari hoćemo i da bismo mogli da povučemo paralelu između politike koja je RS dovela na rub propasti i odgovorne politike koju zastupamo SDS, ja i naši koalicioni partneri.

20.04.2018.

DODIKOVA SUDBINA U RUKAMA NJEMACKE

PRIDRUŽIVANJE EVROPSKE UNIJE SANKCIJAMA SAD-a: Dodikova sudbina u rukama njemačke ČELIČNE LEJDI


– O evropskom pridruživanju američkim sankcijama odlučiće najmoćnija država EU. Činjenica je da su SAD sve zabrinutije zbog razvoja situacije u BiH, što pokazuje i prekjučerašnja rasprava u Kongresu. Šta će se dogoditi i da li će Brisel slijediti Vašington po pitanju sankcija Dodiku na kraju će ipak da odluči Berlin – smatra Latal.Pridruživanje Evropske unije sankcijama SAD protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u najvećoj mjeri zavisi od volje Njemačke.

 

To  tvrde brojni analitičari i stručnjaci za međunarodne odnose.

 

Komentarišući prekjučerašnju raspravu u američkom Kongresu na temu “Nasljeđe Dejtona i budućnost BiH i zapadnog Balkana”, gdje su pojedini diskutanti tražili od EU da se priključi sankcijama protiv Dodika, sagovornici našeg portala tvrde da se to neće desiti bez dozvole Berlina.

alt

 

 

Što se tiče postojanje volje u Njemačkoj da se prihvate sugestije sa  raspravu u Kongresu, nekadašnji ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanović ocjenjuje da je tu situacija “negdje na pola-pola”.

 

– Tu se prije svega radi o procjeni koliko je Evropska unija podređena američkim interesima. Kao što volim da kažem, EU je ekonomski džin, ali je u isto vrijeme i spoljnopolitički patuljak. Spoljna politika Brisela strašno je podložna američkom uticaju, a na drugom mjestu zavisi od volje zvaničnog Berlina – kaže Jovanović za Blic.

 

Dodaje da posebnu opasnost od donošenja odluke o pridruživanju EU sankcijama protiv predsjednika RS predstavlja to što je njemačka kancelarka Angela Merkel, kako podsjeća, odbila da se pridruži nedavnim američkim akcijama u Siriji.

 

– Pošto Merkelova nije željela da se pridruži Amerikancima u Siriji, može se dogoditi da izglađivanje odnosa sa Vašingtonom pokuša napraviti tako što će podržati njihove aktivnosti na Balkanu. Na kraju će ipak sve zavisiti od toga šta su odlučile SAD i koliko su Balkan i BiH u fokusu njihovog interesovanja. Raspravu u Kongresu treba ozbiljno shvatiti, posebno iz razloga što je Donald Trump pod strašnim pritiskom Kongresa, Stat e departmenta i vodećih američkih medija, koji su u najvećoj mjeri protiv njega i slijede politiku stare administracije – zaključuje Jovanović.

 

O mogućem evropskom pridruživanju sankcijama koje su SAD u januaru prošle godine uvele protiv predsjednika RS nedavno je, podsjećamo, pisao i ugledni njemački dnevnik “Frankfurter algemajne cajtung”.

Taj list je, pozivajući se na izvore iz njemačkog Ministarstva spoljnih poslova, objavio da u Berlinu i Briselu ozbiljno razmatraju uvođenje sankcija Dodiku.

alt

 

Politički analitičar i bivši član Međunarodne krizne grupe Srećko Latal kaže da je u ovom trenutku teško dati prognozu o tome da li će EU slijediti SAD po pitanju sankcija Dodiku. Međutim, i on se slaže oko toga da će konačnu odluku u ime EU donijeti zvanični Berlin.

 

– O evropskom pridruživanju američkim sankcijama odlučiće najmoćnija država EU. Činjenica je da su SAD sve zabrinutije zbog razvoja situacije u BiH, što pokazuje i prekjučerašnja rasprava u Kongresu. Šta će se dogoditi i da li će Brisel slijediti Vašington po pitanju sankcija Dodiku na kraju će ipak da odluči Berlin – smatra Latal.

 

Na raspravi u američkom Kongresu najjače argumente protiv predsjednika RS iznio je Saša Toperić, direktor programa Mediterana pri Centru za transatlantske odnose.

20.04.2018.

SAŠA TOPERIĆ : BIT ĆE JAČI UTICAJ SAD-a NA ZAPADNOM BALKANU

20.04.2018.

DRAGAN MARKOVINA: CRKVA MORA ZIVJETI U KORAK S DRUSTVOM

20.04.2018.

BOGOVI NE SMIJU BITI PORAZENI

20.04.2018.

SHVATANJE STVARNOSTI U POTOČARIMA

Shvatanje stvarnosti u PotočarimaDa se genocid ne bi ponovio, neophodno ga je i priznati, istakao je Mark Harmon

Ne može se ostati ravnodušan kada se posjeti Memorijalni centar Potočari, u kojem su ukopane žrtve srebreničkog genocida, kažu studenti iz iz Hrvatske, Srbije, Makedonije i BiH nakon časa istorije u Potočarima.

"Kada se dođe ovdje, ne može da se ostane ravnodušnim, posebno imajući u vidu iz koje zemlje dolazim – to samim tim doprinosi drugačijem viđenju nego kolegama koji možda dolaze iz drugih zemalja", kaže student iz Beograda Stefan Jelić.

Da bi se shvatila stvarnost, treba doći ovdje, kažu studenti koji su inače u okviru Treće međunarodne konferencije "Procesuiranje genocida u BiH" izveli simulaciju dokazivanja genocida pred Žalbenim vijećem Haškog tribunala (ICTY).

"Čuli smo svjedočenje žrtava koje su preživjele – tek na taj način to može doći do svijesti ljudi koliko je strašno to što se dogodilo, tek na taj način možemo stvarno težiti da se takvo nešto više nikad ne ponovi", ističe studentica Ivana Živković iz Zagreba.

Ta teška reč – genocid

Tek kada je postala punoljetna student iz Mostara Emina Gosto shvatila je šta se zapravo desilo u Srebrenici.

"Ovdje mi je drugi put da dolazim. Dolazila sam sa školom, tada sam bila mlada, bila sam sedmi razred osnovne škole, četrnaest godina tek i nisam mogla shvatiti značaj i bol ovih ljudi. Ne u tolikoj mjeri kao danas. Nadam se da ćemo svi koji smo danas došli, opet doći i da više nikada nećemo dozvoliti da se ovo ikome ponovi. Nadam se da nijedna majčina suza neće ostati nezapamćena. Nadam se da će moje kolege iz Beograda, moje kolege iz Skoplja, iz Zagreba, shvatiti koliko je važno da se ovo priča, da se ovo mora pričati i da se o ovome mora znati", kaže Emina.

Studenti iz Hrvatske, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine prilikom posjete Memorijalnom centru Potočari
Studenti iz Hrvatske, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine prilikom posjete Memorijalnom centru Potočari

A da se ne ponovi, opominje veliki broj žrtava, kaže student iz Skoplja Emir Demirović.

"Ovo je stvarno teško. Ovo nije jednostavno vidjeti – sve ove mezare, sve ove nišane, sva ta imena. Familije su zbrisane zbog ovoga", kaže ovaj student.

Času istorije o srebreničkom genocidu prisustvovao je i bivši tužilac Tribunala Mark Harmon te neke od majki žrtava iz Srebrenice. Da se genocid ne bi ponovio, neophodno ga je i priznati, rekao je Harmon.

"Ovdje sam da odam počast žrtvama genocida u Srebrenici. Genocid se jednostavno ne može negirati. Bespredmetno je negirati genocid u Srebrenici. Kako se genocid u budućnosti ne bi ponovo desio, mora se priznati genocid koji se desio u prošlosti. U suprotnom neće biti napretka za čovječanstvo", zaključio je Harmon.

Prošle godine u Memorijalnom centru Potočari obavljena je kolektivna dženaza za 71 Bošnjaka, ubijenog u genocidu jula 1995. godine. Najmlađa žrtva ukopana 11. jula 2018. je Munib Salkić, koji je imao 15 godina kada je ubijen.

U Memorijalnom centru Potočari ukopano je 6.575 identifikovanih Bošnjaka iz Srebrenice i osam susjednih opština.

20.04.2018.

VOJISLAV ŠEŠELJ KOD MUFTIJE U SRBIJI

Dragan Bursać : Veliki četnički muftija Vojislav Šešelj!

Koliko i kako Islamska zajednica degradira svoj narod u Srbiji pokazuje sinoćnji, gotovo nadrealan posjet ratnog zločinca Vojislava Šešelja obilježavanju 150 godina postojanja iste na teritoriji Srbije.

Piše : Dragan Bursać (Buka)

Prvi put sa Šešeljom na namaz

I možda bi cijeli ovaj hepening sa pozivom čovjeka koji Bošnjake smatra tek neposlušnim dijelom islamiziranog srBskog naroda bio i zataškan da nije bilo američkog ambasadora Kajla Skota, koji je bukvalno naletio na komandanta srpskih paravojnih formacija, koje su žarile i palile doslovno, od Srema do istočne Bosne. I čovjek onako zbunjen, pozdravio vojvodu među sveštenim licima i drugim zvanicama, pa napisao tvit.

A, tvit glasi: «Čestitke Islamskoj zajednici Srbije koja danas slavi 150 godina postojanja! Na prijemu naleteo na #Šešelj – drago mi je da čak i on slavi versku različitost Srbije. Postoji prvi put za sve.”

Iskreno se nadati da je ambasador Skot bio nabijen hiper dozom cinizma. Jer ako nije, onda je rečenica u kojoj se slave vjerske različitosti i u njoj Šešelj, blago rečeno suluda. No pustimo mi američkog ambasadora. Osim što je bio jedini čovjek koji je primijetio 200 kila žive srBske vage sa desna i podijelio to sa svijetom, njegova uloga je manje-više nebitna u ovoj sprdnji sa Islamskom zajednicom Srbije, vjernicima i zdravim razumom.

Došao po zastavu valjda?

A, zaista je najbitnija Islamska zajednica u Srbiji i njeni postupci. Pozvati Šešelja na jedan zvanični svečani događaj, samo par dana pošto je isti postao još zvaničniji ratni zločinac, van domašaja je svih sfera zdravog razuma. I zdravog i nezdravog. Čovjek koji je mapirao granice Velike Srbije, suludi agresivni pajac i rezervni točak svakog režima u Srbiji, od Miloševića do Vučića, šetkao se sinoć po prostorijama Narodne skupštine Srbije gdje je održan prijem.

U tim istim prostorijama Šešelj je navodno prije dva dana zapalio hrvatsku zastavu, izazvao međunarodni skandal, za koji nije odgovarao, a manje navodno, zapravo potpuno sigurno, sa svojim Radikalima je verbalno mobingovao poslanicu Demokratske stranke Aleksandru Jerkov, ostavivši joj umiljatu poruku na papriru “kurvo ustaška”. Ko će znati, možda je vojvoda navratio u inspekciju da provjeri ima li hrvatskog stijega i one “ustaške kurve”, da joj opet nekažnjeno očita lekciju. Može mu se.

I sad zamislite situaciju u kojoj u svom svečanom govoru, reis-ul-ulema Sead Nasufović veli da je Islamska zajednica Srbije neodvojivi dio države i društva, dok im se sa strane smješka vojvoda Voja, veliki prijatelj “Srba islamske vjeroispovijesti”. Objektivno, a i subjektivno, a i po kanonici ljudskosti, Voji ne da nije mjesto u Skupštini, ne da mu nije mjesto na javnim događajima, nego je Voja odaavno zreo za instituciju zatvorenog tipa pod stalnim nazorom i ograničenim kretanjem.

Image result for rei-ulema u srbiji senad nasufovic fotos

Sead Nasufović

Neka Voje, Allah dragi najbolje zna zašto

No, čini se da ulemi Nasufoviću to nije toliko smetalo. A, vala ako njemu nije smetalo, onda NIKOME na prijemu smetalo nije. I ne da mu nije smetalo. Sav ponosan ulema zbori, kako prošlost treba da nam bude učitelj za bolju budućnost i ističe kako ima čast da obavijesti skup da je Vlada Republike Srbije Rijasetu islamske zajednice Srbije vratila na korišćenje Bajrakli džamiju i to je, kako je istakao, poklon muslimanima za ovaj veliki jubilej, na čemu je srdačno zahvalio.

Poštovani ulema, lijepo je biti zahvalan, krotak i ponizan, ali vi ste upravo “dobili” ono što je vaše i što vam pripada. Nije to nikakav poklon. Pa ne treba biti baš toliko zahvalan. Ili, barem ne treba biti zahvalan u toj mjeri da pozivate osvjedočenog ultranacionalistu i presuđenog zločinca na domjenak. Možda to Vama ne smeta, ali..

Ali, možda je malo, barem malo smetalo Bošnjacima Sandžaka, možda je malo, barem malo smetalo Bošnjacima u Bosni i Hercegovini, možda…možda je zasmetalo svakom normalnom čovjeku sa tri čiste u glavi koji je čuo bilo kada za Šešelja. Možda. A, opet ne znam, vi ste mudriji i pametniji, sigurno znate za šta je dobar Šešelj na prijemu. Dobar je da vam počisti švedski sto, ali sam duboko ubijeđen da to nije poenta obilježavanja 150 godina Islamske zajednice u Srbiji.

I nije čudo što rijaliti pajac Šešelj sakuplja političke i medijske poene u za to predviđenim objektima zatvorenog tipa poput “Parova”, “Farmi”, “Zadruga”, ili da bude viđen na nekakvim četničkim sijelima, ali u Skupštini, na prijemu Islamske zajednice, pa do je takav grijeh i autogol za predstavnike naroda nad kojim je počinjen genocid i najveći zločini nakon Drugog svjetskog rata upravo zbog Šešeljeve ideologije.

Ljudi moji, pa osvijestite se! Ovaj čovjek NE SMIJE UĆI legalno u Bosnu i Hercegovinu! Ne smije. Ovaj čovjek putem skajpa ili po pozivu prima studente banjalučkog Pravnog fakulteta na interna predavanja o, šta znam, jebanju majke haaškim sudijama, što je samo po sebi dovoljno opskurno, degutantno i sramota je svakog normalnog čovjeka i od grada, i od studenata, i od “predavanja” koje drži ratni zločinac.

Ali ovo…E, ovo je novi stepen blama, koji još nema svoje ime.

Onda, slijedom događaja, treba očekivati kakvu titulu za vojvodu od strane Islamske zajednice Srbije. Možda muftija četnički. Takvih još nije bilo, ali što no reče veseli ambasador, postoji prvi put za sve.

20.04.2018.

HITNO ISPITATI NAVODE O NESTANKU SNAJPERA I MUNICIJE IZ GRANICNE POLICIJE

Šemsudin Mehmedović: Hitno ispitati navode o nestanku snajpera i municije iz Granične policije
Zastupnik u Državnom parlamentu Bosne i Hercegovine i član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Šemsudin Mehmedović rekao je za novinsku agenciju Patria da je od predsjedavajućeg Komisije Sifeta Podžića insistirao da hitno zatraži informaciju u vezi navoda da su iz Granične policije BiH nestali snajperi, kao i veća količina municije. Mehmedović je rekao da će tražiti i sjednicu Komisije za odbranu i sigurnost, na kojoj će se razmatrati ovo pitanje.

„Kada dobijemo informacije, moći ćemo sagledati probleme koji su nastali i donijeti odgovarajuće zaključke“, rekao je Mehmedović.

Zastupnica Demokratske fronte (DF) u Parlamentu BiH Hanka Vajzović ranije je zatražila izjašnjenje od državnog ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića o tome da li su tačne informacije da su iz skladišta GP BiH nestali snajperi, kao i više hiljada komada municije, te zašto tako ozbiljno kriminalno djelo istražuje „interna komisija“ GP-a, a ne SIPA i Tužilaštvo BiH.

Ministar Mektić se još uvijek nije oglasio po ovom pitanju.

Grupa graničnih policajaca zatražila je od Mektića da od Tužilaštva BiH traži pokretanje hitne istrage u Graničnoj policiji BiH, zbog, kako su naveli, umiješanosti čelnih ljudi te agencije u više krivičnih djela.

U pismu koje je upućeno Mektiću grupa uposlenika ove državne policijske agencije optužuju direktora Granične policije Zorana Galića i službenika Vladimira Popovića, kao i neke ranije njihove saradnike, za nestanak optičkih nišana /snajperi/ ali i više hiljada komada municije iz skladišta GP.

„Ova pojava može imati dalekosežne posljedice jer je u pitanju oružje i specijalna oprema koja u rukama neovlaštenih osoba je opasnost po građane BiH“, rekao je Mehmedović. Podsjetio je da je sličan slučaj ranije zabilježen i u Oružanim snagama BiH.

Nezavisni odbor Parlamenta BiH predložio je Zorana Galića za novi četverogodišnji mandat na čelu Granične policije BiH. Vijeće ministara BiH to imenovanja još uvije nije potvrdilo. Grupa službenika Granične policije od ministra Mektića traži da to imenovanje zaustavi, s obzirom, kako navode, na sumnju u Galićevu umiješanost u ozbiljna krivična djela.

(Kliker.info-NAP)

20.04.2018.

PATRIOTSKA LIGA STALA UZ BAKIRA IZETBEGOVICA

PATRIOTSKA LIGA STALA UZ IZETBEGOVIĆA: "Podržavamo razvoj namjenske industrije i jačanje ODBRAMBENE moći države"!

Kao Savez koji nastavlja tradicije patriotskih snaga BiH izražavamo spremnost da branimo cjelovitost države od svih snaga koje je ugrožavaju, navodi se u saopćenju Patriotske lige koja ne smatra da su Izetbegovićeve izjave o namjenskoj industriji provokativne i ratnohuškačke.PATRIOTSKA LIGA STALA UZ IZETBEGOVIĆA: 'Podržavamo razvoj namjenske industrije i jačanje ODBRAMBENE moći države'!

"Već duže vrijeme svjedoci smo agresivne ratnohuškačke politike predsjednika manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, kojom dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine", stoji u saopćenju Patriotske lige.


Image result for milorad dodik i dragan covic karikatureImage result for milorad dodik i dragan covic karikature

Image result for milorad dodik i dragan covic karikatureImage result for milorad dodik i dragan covic karikature

Image result for milorad dodik i dragan covic karikatureImage result for milorad dodik i dragan covic karikature

Image result for milorad dodik i dragan covic karikatureImage result for milorad dodik i dragan covic karikature

Image result for milorad dodik i dragan covic karikatureImage result for milorad dodik i dragan covic karikature

Image result for milorad dodik i dragan covic karikatureImage result for milorad dodik i dragan covic karikatureImage result for milorad dodik i dragan covic karikature

 Image result for milorad dodik i dragan covic karikatureImage result for milorad dodik i dragan covic karikatureImage result for milorad dodik i dragan covic karikatureObjavio/la haler u 16:02, 0 komentar(a), print, #

20.04.2018.

AMERICKI KONGRESMEN: SAD IMAJU ODGOVORNOST DA POMOGNU BOSANCIMA DA PRONADJU ZAJEDNICKO I TRAJNO RJESENJE !

Američki kongresmen Dana Rohrabacher : SAD imaju odgovornost da pomognu Bosancima da pronađu zajedničko i trajno rješenje !
Bosna i Hercegovina nije adekvatno pripremljena za opće izbore najesen i suočava se s političkom krizom koja bi se mogla proširiti na region, poručio je u saopćenju za javnost član američkog Kongresa Dana Rohrabacher.

– BiH se približava izborima bez izbornog zakona – rekao je kongresmen koji je predsjedavao saslušanjem u Podkomitetu za Evropu, Euroaziju pri Zastupničkom domu Kongresa koje je okončano u Washingtonu.

Po njegovim riječima to stvara potencijal za političku krizu.

– Aktuelni set etnocentričnih političkih stranaka i utvrđene elite su nažalost, bile nesposobne i nisu imale volju da pronađu rješenje za dobrobit države i njenog naroda – rekao je republikanski kongresmen.

Rohrabacher je pomenuo fundamentalni kompromis koji je postignut u Daytonu, a koji je, kako je navedeno, izbalansirao potrebu zaštite nacionalnih interesa u odnosu na razvoj demokratskih institucija i očuvanje teritorijalnog integriteta.

– Došlo je vrijeme, ne samo za stabilnost, nego za političku reformu koja će omogućiti BiH da ima funkcionalnu vladu koja zadovoljava demokratske standarde – smatra Rohrabacher.

Kako navodi, aktuelni sistem osigurava grupna prava nekada “zaraćenih strana”.

– Dvije decenije demokratskih promjena su rezultirale situacijom u kojoj jednako predstavljanje pojedinaca izgleda kao prijetnja zaštiti političke jednakosti etničkih grupa. Ne možemo samo sjediti i pustiti Evropsku uniju da nešto učini. SAD imaju odgovornost da pomognu Bosancima da pronađu zajedničko i trajno rješenje – poručio je kongresmen Rohrabacher.

(Kliker.info-Fena)

20.04.2018.

BAKIR IZETBEGOVIĆ PREGLASAN: DRAGAN ČOVIĆ I MLADEN IVANIĆ PROTIV UGOVORA SA ISLAMSKOM ZAJEDNICOM

Izetbegović preglasan: Čović i Ivanić protiv ugovora sa Islamskom zajednicom


Objavljeno: 19.04. Autor: N. P

Danas je održana 46. redovna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a ugovor Bosne i Hercegovine sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini nije bila jedna od tačaka dnevnog reda sjednice.
Čović i Ivanić glasali protiv prijedloga dnevnog reda FOTO. ARHIV

///////////////////////////////////////////////////


Image result for dragan covic i milorad dodik karikature


Image result for dragan covic i milorad dodik karikature


Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

ako je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u prijedlog dnevnog reda današnje sjednice uvrstio tačku "Prihvatanje Osnovnog ugovora između BiH i Islamske zajednice u BiH", članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Mladen Ivanić zatražili su da se ta tačka ukloni sa dnevnog reda.

S obzirom na to da se, u skladu sa Članom 21. stav 5. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH, odluke o utvrđivanju dnevnog reda, odnosno izmjena istog, donose većinom glasova, predsjedavajući Predsjedništva BiH je preglasan te je tačka skinuta sa dnevnog reda.

Iako je sadržaj ugovora ranije usaglašen, dvojica članova Predsjedništva BiH odbijaju prihvatiti isti. Prijedlog Osnovnog ugovora između Islamske zajednice i države BiH usvojilo je Vijeće ministara BiH u septembru 2015. godine, a zatim je taj prijedlog Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice dostavilo Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru. Međutim, taj ugovor, za razliku od ugovora sa drugim vjerskim zajednicama u BiH, nikada nije potpisan.

Upravo je Dragan Čović u februaru ove godine kazao da je nepotpisivanje ugovora države BiH sa Islamskom zajednicom u BiH "pitanje političkih odnosa u našoj zemlji". Drugim riječima, ugovor, kakav su ranije potpisali Katolička crkva i Srpska pravoslavna crkva, mehanizam je ucjene koji članovi Predsjedništva BiH koriste zarad realiziranja vlastitih političkih ciljeva.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940496

Powered by Blogger.ba