Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

19.04.2018.

NE POMAŽITE VIŠE AKO BOGA ZNATE!

19.04.2018.

BOSNOFOBIJA

19.04.2018.

VOJISLAV ŠEŠELJ, RADIKAL SA DRŽAVNIM POVLASTICAMA

19.04.2018.

VOJISLAV SESELJ LUTAJUCI METAK U VJECITOM OPTICAJU

19.04.2018.

ZAMRZNUTA RESTITUCIJA U BiH

19.04.2018.

AMERICKI KONGRES: MILORAD DODIK I DRAGAN COVIC BLOKIRAJU BiH

RASPRAVA O BIH PRED AMERIČKIM KONGRESOM: "Dodik i Čović koče napredak BiH"!

Glavna prijetnja stabilnosti i miru u Bosni i Hercegovini su etničke podjele i nefunkcionalna vlast koja bi mogla doći u još veću krizu ako ne budu održani izbori u oktobru, zaključili su američki kongresmeni. Glavnim krivcima za to međunarodni eksperti, koji su svjedočili pred američkim kongresom, smatraju Milorada Dodika i Dragana Čovića.Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

Image result for dragan covic i milorad dodik karikature

Saslušanje o temi “Naslijeđe Dejtona i budućnost Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana” održano je danas u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država u Potkomitetu za Evropu i Euroaziju.

 

Saslušanje su vodili predsjedavajući ovog tijela, kongresmen iz Republikanske stranke Dejna Rorbaher (Dana Rohrabacher) i dopredsjedavajući, demokrata Gregori Miks (Gregory Meeks). Svjedočili su Metju Palmer (Matthew), vršilac dužnosti zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Saša Toperić, direktor programa Mediterana, Bliskog istoka te zemalja Zaljeva pri Centru za transatlantske odnose SAIS, Filip Lero-Martin (Philippe Leroux-Martin), direktor Sektora za vladavinu prava, pravdu i sigurnost pri Institutu za mir SAD te Kurt Basuener (Bassuener), suosnivač i viši stručni saradnik Vijeća za politiku demokratizacije.

 

 

Glavna prijetnja stabilnosti i miru u Bosni i Hercegovini su etničke podjele i nefunkcionalna vlast koja bi mogla doći u još veću krizu ako ne budu održani izbori u oktobru, zaključili su američki kongresmeni.

 

 

Glavnim krivcima za to međunarodni eksperti, koji su svjedočili pred američkim kongresom, smatraju Milorada Dodika i Dragana Čovića.

 

"Ostaje činjenica da savezništvo između predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i lidera bh. HDZ-a Dragana Čovića je dovelo do poništenja napretka koji je postignut u prvoj deceniji nakon rata. To je urađeno u želji da se stvore etnička područja pod njihovom apsolutnom konotrolom. Ovo će na kraju dovesti do propasti države ukoliko se ne pruži otpor. Eskalacija nestabilnosti u Bosni i Hercegovni u protekloj deceniji je izvuklo na površinu najgore u Srbiji i Hrvatskoj. Obje zemlje su upletene u unutrašnje stvari BiH na onakav način kako im to nije bilo dozvoljeno u prvoj deceniji nakon Daytona", naveo je Kurt Bassuener, DPC.

 

 

"Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, jednog od dva entiteta u Bosni i Hercegovini, koji je pod sankcijama SAD-a nastavlja negirati genocid nad više od 8.000 bosanskih muslimana u Srebrenici. Blizak je Putinu i nastavlja sa separatističkom retorikom i nastavlja biti glavna prijetnja stabilnosti BiH, ali i regiona. SAD bi također trebali razgovarati s našim evropskim partnerima i zatražiti da nametnu sankcije Miloradu Dodiku slične one američkim", zaključio je Saša Toperić, sa John Hopkins Univerziteta.

 

Iz State Departmenta jasno kažu da onima koji rade na kidanju društvenog tkiva države najveću pomoć pruža Rusija. A, to po riječima Matthewa Palmera ugrožava i ostatak regiona.

 

"Kada su u pitanju vanjski faktori posebnu pažnju posvećujemo Rusiji. Ne, samo u Bosni i Hercegovini, nego širom regiona. Ono što oni rade kosi se s našim interesima. Mi radimo na tome da pomognemo zemljama Zapadnog Balkana na putu prema EU i NATO integracijama. Rusi konstantno rade protiv toga, bez obzira da li su u pitanju odnosi među zemljama, također nas zabrinjava širenje dezinformacija, podržavanje grupa u Bosni i Hercegovini koje rade na kidanju društvenog tkiva Bosne i Hercegovine", komentar je Matthewa Palmera, vršioca dužnosti pomoćnika državnog sekretara SAD-a.

 

Promjene Daytona su potrebne, ali ne odjednom i ne na štetu funkcionalne državne vlasti smatra Phillipe Leroux-Martin sa Američkog instututa za mir...

 

"Bez obzira što Bosna i Hercegovina sporo napreduje i sa mnogo patnje, Bosna i Hercegovina ipak napreduje prema članstvu u EU i NATO-u. Kada se uporedi sa drugim mirovnim procesima, Dayton se mora opisati kao uspješan, ali smo ipak čuli mnoge glasove koji pozivaju na njegovu cjelokupnu promjenu. Želim upozoriti da bi cjelovita promjena Daytona bila teško provodiva u stvarnosti, mislim da bi bilo najbolje da se promjene urade u dijelovima, bez slabljenja državne vlasti. Jedino jedinstvena BiH može postati članica EU i NATO-a."

 

Kongresmeni pozivaju State Department, ali i cjelokupnu Trumpovu administraciju, da ne sjede sa strane i da ne dozvole da procese u Bosni i Hercegovini vodi samo Evropska unija.

 

"Znajući historijat naše uključenosti u dešavanja u regionu, posebno našu centralnu ulogu u postizanju Dejtonskog sporazuma Sjedinjene Države imaju obavezu pomoći građanima Bosne i Hercegovine da postignu odgovarajuće i trajno rješenje. Upravo zbog toga ne možemo sjediti sa strane i očekivati da EU ovo sama riješi. Iskustvo nam govori da EU često manjka političke volje da predvode, a sada još manje da će se uključiti u rješavanje teških problema kasnije", ocijenio je Dana Rohrbacher, kongresmen.

 

Matthew Palmer, koji trenutno predstavlja najvišeg zvaničnika State Departmenta zaduženog za Balkan, pozvao je Zagreb i Beograd da se aktivnije uključe u rješavanje pitanja u Bosni i Hercegovini.

19.04.2018.

ZASTUPNIK SDP-a MIRSAD MESIC: "NECU DOCI NA VANREDNU SJEDNICU, TO JE IZBORNA KAMPANJA SNSD-a"


ZASTUPNIK SDP-a MIRSAD MEŠIĆ: "Neću doći na vanrednu sjednicu, to je izborna kampanja SNSD-a"

Zahtjev SNSD-a za održavanjem vanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH zbog, "ratnohuškačkih izjava" Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg predsjedništva Bosne i Hercegovine, zastupnik SDP-a Mirsad Mešić smatra dijelom predizborne kampanje SNSD-a.ZASTUPNIK SDP-a MIRSAD MEŠIĆ: 'Neću doći na vanrednu sjednicu, to je izborna kampanja SNSD-a'

- Povod za sjednicu je, zapravo, izborna kampanja SNSD-a, koji žele da sakriju sramotu da su protiv fer i poštenih izbora. Kako bi javnost zaboravila na izbornu krađu koja se očekuje, oni su izmislili navodnu ratnu opasnost koju izaziva član Predsjedništva BiH. Istovremeno lider SNSD-a gotovo svakodnevno priziva neke mračne događaje. U principu, to je jedan neozbiljan pokušaj da se skrene pažnja javnosti sa onog što su uradili sa Izbornim zakonom, odnosno izmjenama zakona koje je predložila grupa zastupnika, koji ima veze sa poštenim izborima i uvođenjem elektronskog prebrojavanja glasova – kazao je Mešić.

 

On ističe kako neće prisustvovati ovoj sjednici.


Image result for dodik kupio 2.500 pusaka fotos


Image result for dodik kupio 2.500 pusaka fotos

Image result for dodik kupio 2.500 pusaka fotos

Image result for dodik kupio 2.500 pusaka fotos

 

Image result for milorad dodik karikature


Image result for milorad dodik karikatureObjavio/la haler u 17:18, 0 komentar(a), print, #

19.04.2018.

SAOPŠTENJE SDA: ,,MNOGI IZ SAVEZA ZA PROMJENE NEMAJU HRABROSTI DA SE ODUPRU PROVOKACIJAMA KOJE DOLAZE OD MILORADA DODIKA"

SAOPŠTENJE SDA: „Mnogi iz Saveza za promjene nemaju hrabrosti da se odupru provokacijama koje dolaze od Milorada Dodika"

„Ovo je pokušaj grube zloupotrebe Parlamenta od Dodikovih poslušnika“SAOPŠTENJE SDA: 'Mnogi iz Saveza za promjene nemaju hrabrosti da se odupru provokacijama koje dolaze od Milorada Dodika' - 1

„Zahtjev SNSD-a za sazivanje hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH predstavlja pokušaj grube zloupotrebe Parlamenta od Dodikovih poslušnika.

 


Image result for dragan covic i milorad dodik karikature


Image result for dragan covic i milorad dodik karikature


Image result for dragan covic i milorad dodik karikature


Image result for dragan covic i milorad dodik karikatureImage result for dragan covic i milorad dodik karikature


Image result for dragan covic i milorad dodik karikature


Image result for dragan covic i milorad dodik karikature


Image result for dragan covic i milorad dodik karikature


Image result for dragan covic i milorad dodik karikature


Image result for dragan covic i milorad dodik karikatureZahtjev je potpuno neopravdano i suprotno Poslovniku prihvatio predsjedavajući Doma Mladen Bosić. Ne postoje nikakvi, a naročito ne postoje opravdani razlozi za sazivanje takve sjednice bez saglasnosti Kolegija“, saopšteno je iz Stranke demokratske akcije.

 

SDA smatra da je "očigledno da Bosić, kao i mnogi drugi iz grupacije Saveza za promjene, nemaju snage i hrabrosti da se odupru još jednoj provokaciji koja dolazi od Milorada Dodika".

 

Radi se o klasičnoj zamjeni teza svojstvenoj velikosrpskoj ideološkoj kuhinji da se drugi optužuju za ono što, u stvari, oni rade.

 

Zato, jedino što izaziva zabrinutost jeste stalno naoružavanje susjeda koje može ugroziti Aneks 1 B Dejtonskog mirovnog sporazuma o ravnoteži vojnih efektiva u regionu, kao i stalne izjave i postupci Dodika kojima se atakuje na suverenitet BiH, prijeti njenom teritorijalnom integritetu i dovodi u pitanje mir i stabilnost“, navodi se u saopštenju SDA.

 

SDA neće nasjesti na ovu, kao i na bilo koju drugu provokaciju.

 

Možemo samo ponoviti da ćemo jačati našu namjensku industriju za tržište , ali i za "ne daj Bože".

„Ovo nije prijetnja nikome, ali je jasna poruka za sve one koji imaju nečasne namjere prema BiH.

 

Jačanje odbrambene moći države, koja je u nedavnoj prošlosti bila izložena brutalnoj agresiji, loša je vijest samo za one koji nemaju dobre namjere prema njenim stanovnicima“, poručili su iz SDA.

 

BiH i njeni građani koji je vole nikada u budućnosti neće biti zatečeni. Bit ćemo uvijek spremni da branimo njenu cjelovitost, demokratski karakter i ravnopravnost svih naroda na cijeloj teritoriji.

 

Srebrenica, Tomašica i brojna druga stratišta zločina i genocida nikada se više neće ponoviti, jer će to garantovati snažne institucije i svi segmenti odbrane BiH, među kojima važnu ulogu ima namjenska industrija, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.

 

Objavio/la haler u 16:12, 0 komentar(a), print, #

19.04.2018.

AUSTRIJSKI EUROPARLAMENTARCI PROTIV OKUPLJANJA U BLEIBURGU

19.04.2018.

THEODOR MERON O RATNIM ZLOCINCIMA

THEODOR MERON PORUČUJE IZ SARAJEVA: „Šešelju smo izrekli presudu godinu dana prije nego je planirano, a konačna presuda Karadžiću će biti…“!

Procesuiranje ratnih zločina trebalo bi biti tako brojno, jer mi na međunarodnim sudovima ne možemo obraditi sve predmete, tako da je izuzetno važno da države poput BiH i druge u regionu podijele s nama taj zadatak i procesuiraju sve ratne zločince koj se nalaze na njihovom području. Mi možemo uspostaviti model, mi možemo uspostaviti standardTHEODOR MERON PORUČUJE IZ SARAJEVA: 'Šešelju smo izrekli presudu godinu dana prije nego je planirano, a konačna presuda Karadžiću će biti…'!

Moj cilj je, iako u ovom trenutku ne mogu ništa obećati, da konačnu presuda bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću izreknemo u decembru 2018. godine, rekao je u intervjuu za BHRT predsjednik Rezidualnog mehanizma i raniji predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Theodor Meron.

 

Kada je riječ o drugostepenim presudama u predmetima Karadžić i Mladić, Theodor Meron je rekao kako je u predmetu Ratka Mladića još prerano određivati datum, jer još nije završeno saslušanje.

 

“Što se tiče predmeta Karadžić, mi ćemo u Hagu sljedeće sedmice održati saslušanje u žalbenom postupku, trajaće dva dana i do sada dobro napredujemo u ovom predmetu. I moj cilj je-ako to bude moguće i ne mogu vam sada ništa obećati, jer nismo još počeli ročište, nismo još čuli razmatranja sudija, ali - moj cilj bi bio negdje decembar 2018, da imamo konačnu presudu. Ja se nadam - ovdje biste rekli inšala - da ćemo je imati na vrijeme. Ne smijem vam ništa obećati”, rekao je Meron.

 

Dodao je kako su izrekli presudu Šešelju, gotovo godinu dana prije nego što je to bilo planirano.

Mi nismo sluge politike, mi smo sluge prava.

 

Meron je za BHRT komentirao činjenicu da nakon presuda stižu različite reakcije, te rekao kako etničke grupe i žrtve još uvijek imaju snažne osjećaje o onome što se desilo.

“Ja saučestvujem, dijelim bol žrtava. To je prirodno da će različite grupe različito posmatrati naše presude. Ali, mislim da je dugoročno važno biti svjestan da smo jedna institucija koja se vodi pravom i činjenicima. Jedno uvjerenje koje mogu s vama podijeliti je da s vremenom, ljudi su sve više uvjereni u to da mi činimo pravu stvar. Jer mi nismo sluge bilo koje pojedinačne zemlje ili političkog sistema. Mi smo sluge prava”, rekao je Meron.

 

Ljudi će nekada biti više zadovoljni, nekada manje, smatra  Meron ali kaže da sudije to ne bi trebalo da zanima.

 

“Mi u svom poslu, ne možemo se voditi time da li smo zadovoljili potrebe ili interese jedne grupe ili druge. Onda ćemo biti političari. A ne želite da budem političar, nego da budem sudija koji primjenjuje pravo”, rekao je Teodor Meron u intervjuu za BHRT.

 

Haški tribunal  uspostavio nove standarde

Govoreći o podijeljenim mišljenjima o radu Haškog tribunala, Meron je rekao da su zbog upravo uspješnog rada Haškog tribunala uspostavljeni drugi sudovi, kao što Međunarodni krivični sud u Hagu i sud za Ruandu koji se bavio predmetima strašnog genocida iz 94. godine.

 

” Znate, taj univerzum međunarodne pravde je sada u potpunosti drugačiji u odnosu na onaj  kakav je bio 93.godine, kada je uspostavljen Haški sud. Mi smo proizveli ogromnu količinu sudske prakse o genocidu, o ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti, o proceduralnom pravu, o običajnom međunarodnom pravu. Te odluke su sada vodilje, vodeći principi i za druge međunarodne sudove. Mi smo, dakle, dio institucija međunarodne vladavine prava”, rekao je Meron.

 

Theodor Meron smatra da je ispravno kada kaže da je Haški sud napravio veliki uspjeh,a priznanje tome je i da je Vijeće sigurnosti uspostavilo Mehanizam.

 

Govoreći o tome šta građani BiH, ali i u ostalim zemljama regiona mogu očekivati od pravde, Teodor Meron je rekao kako je potrebno shvatiti da međunarodni sudovi ne mogu sve sami uraditi, već da moraju raditi u u saradnji s nacionalnim vladama i pravosudnim sistemima.

 

” Procesuiranje ratnih zločina trebalo bi biti tako brojno, jer mi na međunarodnim sudovima ne možemo obraditi sve predmete, tako da je izuzetno važno da države poput BiH i druge u regionu podijele s nama taj zadatak i procesuiraju sve ratne zločince koj se nalaze na njihovom području.  Mi možemo uspostaviti model, mi možemo uspostaviti standard. Ali, mi zavisimo od nacionalnih država da procesuiraju predmete,  jer inače nećemo uopšte doći do brojnih ljudi koji su počinili ratne zločine, zločine protiv čovječnosti, s vremena na vrijeme i zločin genocida. Tako da u interesu vladavine prava, radimo zajedno, vodite se našim primjerom, posvetite sredstva i napore da procesuirate sve one koje možete efikasno procesuirati u Sarajevu”, poručio je građanima BiH Theodor Meron.

19.04.2018.

AMERICKI KONGRES: EVROPA DA PRATI SAD I UVEDE SANKCIJE MILORADU DODIKU

O budućnosti BiH i zapadnog Balkana u američkom Kongresu : Evropa da prati SAD i uvede sankcije Dodiku
Saslušanje o temi “Naslijeđe Daytona i budućnost Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana” održano je danas u Kongresu Sjedinjenih Država u Potkomitetu za Evropu, Euroaziju i rastuće prijetnje Predstavničkog doma.

Saslušanje su vodili predsjedavajući ovog tijela, kongresmen iz republikanske stranke Dana Rohrabacher i dopredsjedavajući demokrata Gregory Meeks. Svjedočili su Matthew Palmer, vršilac dužnosti zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a, dr. Saša Toperić, direktor programa Mediterana, Bliskog istoka te zemalja Zaljeva pri Centru za transatlantske odnose SAIS, Philippe Leroux-Martin, direktor Sektora za vladavinu prava, pravdu, i sigurnost pri Institutu za mir SAD-a, te Kurt Bassuener, suosnivač i viši stručni saradnik Vijeća za politiku demokratizacije.

Jedan od učesnika u saslušanju, Saša Toperić, izjavio je za Fenu da je u svom izlaganju istakao napore SAD-a i Evropske unije u Bosni i Hercegovini oko nužnosti postizanja dogovora po pitanju izmjena Izbornog zakona zbog presude u slučaju Ljubić, te dogovora oko glasanja u Mostaru gdje građani ovog grada već dva izborna ciklusa nisu bili u mogućnosti ostvariti svoje demokratsko pravo glasanja.

Naglašavajući da politički lideri u BiH već osam godina nisu postigli dogovor o implementiranju presude Evropskog suda za ljudska prava, koja zahtijeva ustavne reforme, Toperić kaže da je predložio dodatni angažman međunarodne zajednice odmah nakon izbora ovog oktobra kako bi BiH po dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU krenula u proces usklađivanja svog zakonodavstva sa evropskim standardima.

Ističući neophodnost ovih procesa, Toperić je ukazao na jako loše stanje u pravosuđu BiH koje je pod žestokim uticajem političara i koje svojim neradom zapravo podstiče korupciju, stvara ekonomsku nesigurnost i onemogućava dolazak stranih investicija.

Kaže i da je osudio neodgovornost političara u BiH koji, po pravilu, rješavaju goruća pitanja od direktnog značaja za bolji život svih građana BiH u zadnji čas i to uglavnom uz pritisak međunarodne zajednice. No naglasio je potrebu da preuzmu odgovornost za BiH ali i apelirao na međunarodnu zajednicu da pomogne tamo gdje može. Stoga je, izražavajući zabrinutost zbog sve većeg utjecaja Rusije na Balkanu, Toperić pozvao Kongres SAD-a da podstakne svoje evropske partnere da prate SAD u uvođenju sankcija Miloradu Dodiku, koji svojim izjavama sve više predstavlja prijetnju miru ne samo u BiH već u regionu. Kao direktni odgovor ruskom angažmanu na Balkanu, Toperić je apelirao na SAD i njezine evropske partnere da zajednički rade na aktiviranju MAP-a za BiH već na nadolazećem julskom samitu NATO-a u Briselu.

– Značajno jači angažman SAD-a je nužan i sigurno je da bi ovakvim potezom i SAD i EU pomogle da se zaustavi alarmantan odlazak građana iz BiH u inostranstvo u potrazi za normalnijim i boljim životom, u čemu prednjače mladi i obrazovani Bosanci i Hercegovci – zaključio je Toperić.

(Kliker.info-Fena)

19.04.2018.

PREDSJEDNIK HAŠKOG MEHANIZMA ZA MEDJUNARODNE KRIVIČNE SUDOVE TEODOR MERON: MLADI KLJUČNI ZA HAŠKU PRAVDU

Meron za RSE: Mladi ključni za hašku pravdu
Teodor Meron u razgovoru sa Dženanom Halimović u Sarajevu


Predsjednik Haškog mehanizma za međunarodne krivične sudove Teodor Meron, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, za Radio Slobodna Evropa govorio je o budućnosti procesuiranja predmeta ratnih zločina, s akcentom na genocid.

Ključno je, smatra Meron, mladima pokazati da su oni ti koji će sutra odigrati krucijalnu ulogu u primjeni principa Haškog tribunala i borbi protiv nekažnjivosti.

Prestankom rada Haškog tribunala, pred pravosuđima u zemljama bivše Jugoslavije je izazov da međunarodne principe ustanovljene tokom njegovog rada provode i u praksi pred domaćim sudovima.

Predsjednik Haškog mehanizma, nasljednika Tribunala, Teodor Meron za RSE kaže kako je sada važno da budući tužioci i sudije pred pravosuđima svojih zemalja primjene ono što je počeo Tribunal.

"Budućnost leži na mladim ljudima. Moramo se pobrinuti da shvate o čemu se radi u međunarodnom humanitarnom pravu, ali i krivičnom i naš je fokus trenutno na zločinu genocida. Zločin koji je definiran konvencijom usvojenom u UN, ali na veoma visokom nivou uopštenosti. U Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY), a sada i u Mehanizmu smo uspjeli da izdvojimo te apstraktne principe i primjenimo ih u specifičnim slučajevima. U onima protiv Karadžića, generala Krstića, generala Tolimira... i u drugim slučajevima imali smo bogat i širok okvir koji je zakone o genocidu transformirao sa apstraktnih principa u jurisprudenciju koja je izražena u mnogim slučajevima i sudskim odlukama“, rekao je Meron.

No, kako je shvatanje pojma genocid i prihvatanja međunarodnih presuda različito ne samo regionalno, već i unutar BiH, izazov je, kaže Meron ponajprije u obrazovanju.

Memorijalni centar žrtvama Srebrenice u Potočarima
Memorijalni centar žrtvama Srebrenice u Potočarima

Mlade, smatra on, treba učiti da se bore protiv nekažnjivosti i da se odgovornost mora preuzeti. Komentirajući činjenicu da bi najprije trebalo provesti depolitizaciju pravosuđa, Meron kaže:

"Politici nema mjesta u međunarodnom pravu, niti međunarodnim sudovima. Mi se ne vodimo politikom već zakonom i naš je cilj educirati mlade generacije da imaju isti pristup koji je zasnovan na poštenom suđenju i dokazima i bez ikakvog upliva politike".

Meron će u sklopu svoje posjete boraviti na regionalnoj konferenciji o procesuiranju genocida u BiH, te će se sastati i sa zvaničnicima Suda BiH. Također će s gradskim vlastima Sarajeva razgovarati o uspostavi informativnog centra, koji će omogućiti digitalni pristup elektronskim kopijama svih javnih dosjea i arhivskih materijala Haškog tribunala.

19.04.2018.

SDP I DF OPTUŽUJU: CIK IZGUBIO KREDIBILITET, INICIRATI SMJENU ČLANOVA

SDP I DF OPTUŽUJU: CIK izgubio kredibilitet, inicirati smjenu članova

Centralna izborna komsija u potpunosti je izgubila svoj kredbilitet, a HDZ i SNSD više i ne kriju kako imaju namjeru spriječiti dodatnu kontrolu izbornog procesa, smatraju u DF-u i SDP-u.


Image result for dragan covic i milorad dodik karikatureSDP I DF OPTUŽUJU: CIK izgubio kredibilitet, inicirati smjenu članova


Predstavnici CIK-a su svojim potezima devalvirali poziciju, status i imidž institucije, smatra šef Kluba DF-a u federalnom parlamentu Dženan Đonlagić.

 

"Potpuno je izgubljeno povjerenje javnosti u nepristrasnost i nezavisnost CIK-a. Sasvim je sada jasno, tj. isplivalo je na površinu da su članovi CIK-a pod kontrolom dvije politike (SNSD i HDZBiH) koje na svaki mogući način pokušavaju "pocijepati" zemlju po etničkim linijama", kazao je Đonlagić za Vijesti.ba.

Dodao je da tzv. radni materijal koji je neko iz CIK-a sačinio u vezi načina popunjavanja delegata u Dom naroda PFBiH jasno to potvrđuje.

 

"Indikativno je da se ovaj tekst sačinjen u CIK-u podudara sa političkim zahtjevima Dragana Čovića i HDZBiH", kaže Đonlagić

 

- Imajući u vidu posljednje poteze iz CIK-a, u najmanju ruku, je za očekivati da se u Predstavničkom domu državnog parlamenta inicira smjena članova CIK-a, zaključio je Đonlagić.

 

Zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH Saša Magazinović za Vijesti.ba kaže kako je očigledno da HDZ i SNSD imaju namjeru da spriječe svaku dodatnu kontrolu glasackog procesa.

 

"Nevjerovatno je da neskriveno pokazuju svoju nervozu i putem medija koji ih podržavaju koordinirano pokušavaju obesmisliti borbu protiv izbornih krađa", dodaje Magazinović.

 

- Neformalna koalicija za fer i poštene izbore koja objedinjuje vise od 12 političkih subjekata i raste svaki dan ce se bez obzira na ishod parlamentarnih rasprava i inicijativa beskompromisno će suprotstaviti izbornim krađama, poručuje Magazinović.

 

Naglasio je da su jučerasnji scenarij iz Doma naroda gdje su upravo HDZ i SNSD pomognuti glasom Martina Raguza odgodili izjašnjavanje o izmjenama izbornog zakona, pokušali danas prenijeti i na Predstavnicki dom zahtjevima da se ne raspravlja o brojnim aferama koje potresaju BiH, a vezane su za izborni proces.

 

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88960565

Powered by Blogger.ba