Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

17.04.2018.

IZVJESTAJ EVROPSKE KOMISIJE: "OPSTRUKCIJE SU USPORAVALE REFORMSKE PROCESE"

IZVJEŠTAJ EVROPSKE KOMISIJE: "Opstrukcije su usporavale reformske procse"

Evropska komisija danas je objavila Paket proširenja u kojem se procenjuje stanje u zemljama koje nastoje da se pridruže Evropskoj uniji te ključne stavke Izvještaja o BiH. Među političkim kriterijima se izdvaja reforma izbornog zakonodavstva.
IZVJEŠTAJ EVROPSKE KOMISIJE: 'Opstrukcije su usporavale reformske procese'

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federica Mogherini saopćila je danas da su Srbija i Crna Gora ostvarile dobar napredak u pregovorima za pristupanje EU, a da se radi na pripremi mišljenja o aplikaciji BiH za dobijanje kandidature.

“Mislim da je ovo dobar dan za region zapadnog Balkana. Dosta smo odlučni u politici proširenja i to je politka koja se ne završava. Cilj je da se izveze stabilnost, a ne da bude uvedena nestabilnost. To uvijek treba ponavljati”, rekao je na konferenciji za novinare Evropski komesar za proširenje Johanes Hahn.

 

Bosni i Hercegovini je zamjereno jer nije provela presude međunarodnih sudova, jer još uvijek postoji fenomen “dvije škole pod jednim krovom, a poseban problem je zapaljiva retorika kojom se služe bh. političari.

 

Pozitivnim je ocijenjeno usvajanje Strategije za borbu protiv organiziranog kriminala, kao i skidanje Bosne i Hercegovine s popisa Međudržavnog tijela za borbu protiv pranja novca.

 

Izborni zakon, navodi se u Izvještaju, se mora hitno izmijeniti kako bi se neometano mogli implementirati rezultati izbora u oktobru ove godine.

 

- Svi politički lideri moraju preuzeti svoju odgovornost tep okazati volju za postizanje kompromisa po pitanju rješenja za Dom naroda Parlamenta FBiH – piše u Izvještaju.

 

Također se napominje i obaveza izmjena izbornog zakonodavstva koje se tiču izbora u Mostaru. Usvajanje zakona koji proističu iz Reformske agende, uključujući i usvajanje Zakona o akcizama, negativno je utjecalo na odnose u vladajućoj koaliciji, a opstrukcije opozicije u parlamentima na državnom i entitetskim nivoima je usporavalo reformske procese.

 

- Ustav BiH ostaje u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, kada su u pitanju slučaj "Sejdić i Finci" i drugi slični predmeti – piše u Izvještaju.

 

Na funkcioniranje Predsjedništva BiH su utjecali različiti pogledi na pitanja iz oblasti vanjske politike, a istkanuto je da je Vijeće ministara BiH usvojilo važne sektorske strategije, poput Ruralne strategije.

 

- Međutim, sa izuzetkom nekoliko reformi i usvajanja Zakona o akcizama, usvajanje određenih reformskih zakona je odloženo zbog nedostatka dogovora unutar vladajuće koalicije. Energetska strategija, strategija zapošljavanja i upravljanja javnim finansijama se tek trebaju usvojiti. Mehanizam koordinacije je profunkcionirao od juna 2017. godine uz pripremu odgovora na Upitnik – navodi se u Izvještaju.

 

Konstatira se da je BiH u ranoj fazi reforme javne administracije te u tom segmentu u posljednjim godinama nije ostvaren napredak. Strategija reforme javne administracije je urađena, ali još uvijek nije usvojena.

 

Kada je pravosuđe u pitanju, konstatira se da je ostvaren određeni napredak, ali je provođenje potrebnih reformi još uvijek sporo.

 

- Svaka revizija krivičnog zakonodavstva treba biti u skladu sa međunarodnim standardima i ne treba podrivati sposobnost institucija da se suoče sa ozbiljnim izazovima organiziranog kriminala, korupcije ili drugih izazova vladavine prava – upozorava Evropska komisija.

 

Ocijenjeno je da korupcija ostaje široko rasprostranjena pojava te ostaje razlog za zabrinutost. S druge strane, ostvaren je određeni napredak u borbi protiv organiziranog kriminala, naročito kada je u pitanju nova strategija borbe protiv organiziranog kriminala.

 

- Međutim, neophodni su značajni napori u pogledu finansijskih istraga i poboljšanja kapaciteta za borbu protiv terorizma, kao i jačanje saradnje sa susjednim zemljama o pitanjima upravljanja granicom – upozorava Evropska komisija.

 

Potrebno je, naglašavaju u Izvještaju, usaglašavanje sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a.

Kada su ekonomski kriteriji u pitanju, ocijenjeno je da je ostvaren određeni ekonomski napredak, ali da je BiH još uvijek u ranoj fazi uspostavljanja funkcionalne tržišne ekonomije.

 

- Postignuta su određena poboljšanja poslovnog okruženja, a finansijski sektor je ojačan. Ključna preostala pitanja su slaba vladavina prava, još uvijek loše poslovno okruženje, fragmentirana i neefikasna javna uprava te velika neravnoteža na tržištu rada, koji se odnose na loš sistem obrazovanja, slabe institucionalne kapacitete i nepodržanu investicionu klimu – navodi se u Izvještaju.

17.04.2018.

WALSH: BALKANSKI VIŠAK TEŠKE ISTORIJE

17.04.2018.

ONI SU UBIJALI PRIJEDOR

ONI SU UBIJALI PRIJEDOR — Bosnjaci.Net


Autor: Avdo Huseinović

Objavljeno: 12. August 2012.
Avdo HUSEINOVIĆ: O razmjerama zločina genocida u Prijedoru danas, 20 godina nakon zatvaranja prijedorskih logora smrti, možda najbolje govori lista osuđenih Srba pred Tribunalom u Hagu. Krvnik Duško Tadić, kojeg su njemački mediji prozvali "Ajhman iz Kozarca", bio je prvi uhapšeni haški optuženik. Uhapšen je 12. decembra 1994. u Minhenu, a konačnom presudom, po žalbi 26. januara 2000., osuđen je na 20 godina zatvora. Nakon odsluženih 14 godina, 2008. pušten je iz zatvora.

ONI SU UBIJALI PRIJEDOR — Bosnjaci.Net


/////////////////////////////

Optužnica protiv Kneževića za zločine kod Prijedora | N1 BA
17.04.2018.

KAKVIM SU 'LIMUZINAMA' KOMUNISTICKI DELEGATI DOLAZILI U JAJCE NA ZAJEDANJE AVNOJ-a

17.04.2018.

MATTHEW PALMER: "NEKI POLITICARI U BiH IMAJU KORISTI OD ZASTOJA I NEUSPJEHA U IZNALAZENJU RJESENJA..."

MATTHEW PALMER: "Neki političari u BiH imaju koristi od zastoja i neuspjeha u iznalaženju rješenja..."

Naslijeđe Daytona i budućnost BiH i zapadnog Balkana bit će tema saslušanja u Kongresu Sjedinjenih Država u srijedu. Saslušanje će biti održano pred Potkomitetom za Evropu, Euroaziju i nove prijetnje Komiteta za vanjske poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD.MATTHEW PALMER: 'Neki političari u BiH imaju koristi od zastoja i neuspjeha u iznalaženju rješenja...'

Među ostalim, predviđeno je da na saslušanju svoje svjedočenje iznese i Matthew Palmer, vršilac dužnosti pomoćnika sekretara Biroa za evropske i euroazijske poslove u State Departmentu. Ovaj američki zvaničnik nedavno je boravio u Bosni i Hercegovini, a za VOA je govorio o utiscima koje je stekao, prenose Vijesti.ba.

 

Govoreći o izvještaju Freedom Housea Palmer kaže da trendovi zabrinjavaju i da bi trebali zabrinuti i bh. vlasti i građane.

 

- BiH se želi integrirati u evropske i euroatlanske strukture, posebno u smislu napredovanja prema članstvu u EU. To zahtjeva preokret tih trendova i kretanje BIH u pozitivnom smjeru u odnosu na faktore koje Freedom House mjeri - neovisni mediji, neovisno pravosuđe , protukorupcijske mjere, transparentna i odgovorna vladavina. To je nešto što Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju, nešto u čemu pokušavamo biti partneri sa bh. vlastima. Mnogo posla još treba učiniti, kaže Palmer.

 

Na pitanje ko je odgovoran za negativne trendove, ovaj američki zvaničnik kaže da odgovornost dijele institucije vlasti u BIH.

 

- Na koncu, odgovornost lidera na svim razinama je da se identificiraju promjene koje treba provesti i reforme koje će pomoći u preokretanju tih trendova, da se BIH izvede na put koji vodi ravno ka integracijama  u evropski sistem, kaže on.

 

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona BIH on je izrazio uvjerenje da su političari zainteresirani za konkretna rješenja.

 

- Gledajući prema izborima u oktobru, jasno nam je da će biti čitav niz izazova koji dolaze zajedno sa nephodnim izbornim reformama. Da bi bio konstituiran Dom naroda, da bi bila formirana Vlada i da bi izabranim predstavnicima bh. naroda bilo moguće da ispune svoju odgovornost, da osiguraju prosperitet, da dovedu do novih radnih mjesta, da budu odgovorni i pomognu kretanju ka Evropi. Sve to zahitjeva kompromis. Kompromis je uvijek težak, posebno kada je uključeno više strana. Mi ne favoriziramo nijedan ishod, no želimo podržati i potaknuti sve strane da učine kompromise koji su neophodni. Još uvijek ima vremena da se to napravi, ali ne mnogo. Moraju se uhvatiti posla, identificirati tačke slaganja i neslaganja  i naći način da se krene naprijed s izbornim reformama, rekao je Palmer, prenose Vijesti.ba.

 

Na pitanje odgovara li političarima u BIH status kvo, te da mnogi žele izbjeći slučaj Ive Sandera i da rade sve da dobiju na vremenu, Palmer kaže da bi volio vjerovati da to nije tačno.

 

- Voli bih vjerovati da to nije tačno, pokušavamo pomoći stranama da identificiraju kompromis kojim će doći do kompromisne nagodbe. Čini mi se da sigurno ima razloga vjerovati da neki elementi političkog sistema misle da ima koristi od zastoja, od neuspjeha da se dođe do rješenja. Nadam se da će prevladati trezvenije glave i one sa dugoročnijim pogledom na interese BIH, te da će oni koji zagovaraju kompromis imati uspjeha u uvjeravanu svojih vođa da zaista i naprave neophodne prilagodbe, da postignu neophodne kompromise. Vjerujem da se to može postići i mi ćemo raditi sve što možemo u vremenu koje nam je dostupno da poguramo postizanje uzajamno dogovorenog provođenja niza reformi, rekao je Plamer.

 

 

(vijesti.ba/SB)

17.04.2018.

VLASNIK PRVE SPORTSKE KLADIONICE DAO 90.000 DOLARA ZA LOBIRANJE U SAD: S CILJEM IZMJENE IZBORNOG ZAKONA U BiH

VLASNIK PRVE SPORTSKE KLADIONICE DAO 90.000 DOLARA ZA LOBIRANJE U SAD: S ciljem izmjene izbornog zakona u BiH

Lobiranje ide preko Bosnia & Herzegovina Democracy Initiative i nije jasno kakav je to pravni subjekt zato što se ne pojavljuje niti u registru udruga niti u sudskom registru pravnih osobaVLASNIK PRVE SPORTSKE KLADIONICE DAO 90.000 DOLARA ZA LOBIRANJE U SAD: S ciljem izmjene izbornog zakona u BiH


Jerko Šarić, vlasnik Prve sportske kladionice, rodom iz Tomislavgrada je, sudeći prema objavama podataka advokatskog ureda Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP, potrošio oko 90.000 dolara ili na lobiranje po Washingtonu kako bi njihovi stručnjaci pomogli s guranjem promjena izbornih zakona u Bosni i Hercegovini.

 

Lobiranje ide preko Bosnia & Herzegovina Democracy Initiative i nije jasno kakav je to pravni subjekt zato što se ne pojavljuje niti u registru udruga niti u sudskom registru pravnih osoba, prenosi Express.hr.

 

Pillsbury je pak dužan objaviti konkretne podatke o osobi ili kompaniji koju zastupa pa možemo vidjeti da je Initiative registrirana na adresi Grljevačka ulica 72 u Podstrani. Na istoj adresi je registrirana i Fors Fortis d.o.o. u vlasništvu ranije spomenutog Šarića.

 

Fors Fortis je dao oko 25.000 dolara za lobiranje, a za pretpostaviti je da je ostatak dala Democracy Initiative. Što se tiče svih ovih brojki važno je napomenuti da one nisu nužno apsolutno točne iako ih prijavljuju same lobističke organizacije. Kako pojašnjava Pro Publica, dosta je teško zaključiti koliko novca neka organizacija troši na lobiranje.

 

“Prema zakonu, lobisti moraju prijaviti novac dobiven za lobiranje na saveznoj razini, zaokružen na najbližih 10.000, u svakom kvartalu. Dobiju li manje od 3.000 dolara, ili 13.000 dolara za firme s vlastitim lobistima, ne moraju ništa prijaviti. Osim toga, neke organizacije uključuje troškove kojima inače nije mjesto u izvještajuu kao što je lobiranje na razini savezne države ili neki drugi pravni poslovi”, piše Pro Publica.

 

Što su tačno lobisti radili, nije poznato, ali možemo očekivati da je Greg Laughlin, nekadašnji zastupnik iz Texasa, razgovarao s bivšim kolegama iz obiju stranki, a posebno s ljudima povezanih s pisanjem novih poreznih pravila.

 

Naime, Laughlin je nekad radio u Ways and Means Committee, odboru zaduženom za pripreme izmjena poreznih zakona u SAD-u.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940408

Powered by Blogger.ba