Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

15.04.2018.

ANALITICARI: ESKALACIJA SUKOBA U SIRIJI, MALO VJEROVATNA

ANALITICARI: ESKALACIJA SUKOBA U SIRIJI, MALO VJEROVATNAMapa vazdušnih udara


Novi napadi i eksalacija sukoba nakon vazdušnih udara SAD, Britanije i Francuske na lokacije gde se navodno nalazi hemijsko oružje sirijskog režima, malo su verovatni, ocenjujuju analitičari za Radio Slobodna Evropa. Konstatuju kako je malo je verovatno i to da Vašington pre napada nije informisao Moskvu da će ih poduzeti.

SAD, Britanija i Francuska u subotu rano ujutro su izveli napade, kao odgovor na prošlonedeljni navodni hemijski napad na sirijski grad Dumu.

Dobar poznavalac Bliskog Istoka, dugogodišnji izveštač sa tog područja Borivoj Erdeljan kaže da mu se čini da neće biti daljih eskalacija sukoba i "ponora ne samo za Bliski Istok već i za čitavi svet".

Ipak, "igranje vatrom je nepredvidivo", upozorava Erdeljan i podseća na takozvanu "kubansku krizu" 1962. godine kada je svet bio na ivici nuklearnog rata.

Erdeljan veruje da je Vašington mnogo preciznije upoznao Moskvu sa onim šta namerava, dokle će se ići u vojnoj akciji, nego što javnost zna. To je zasluga odgovornog dela političkog i vojnog establišmenta SAD, kaže sagovornik RSE.

"Nemojmo sasvim biti sigurni da je američka politika ono što su tviterske poruke predsednika", poručuje Erdeljan.

Uništeni Naučni istraživački centar u Damasku
Uništeni Naučni istraživački centar u Damasku

"U ovom trenutku nema indikatora da će dejstvo biti nastavljeno", procenjuje vojni analitičar iz Beograda Aleksandar Radić, koji kaže da su američke snage i saveznici izvršili ograničeno dejstvo u trajanju od 50-ak minuta, vodeći pri tom računa da ne nanesu štetu ruskoj vojsci, kako bi se izbeglo sukobljavanje sa ruskim snagama.

"Za sada se čini da na terenu i zapadni saveznici i Rusija vode računa da ne dođe do direktnog konflikta", smtra on.

Rusija je, podseća Radić, prema francuskim izvorima, dobila signal da se kreće u akciju.

"Ako se sve završi na prvom talasu, može se očekivati mnogo ratoborne retorike i onda smirivanje situacije i kreiranje ambijenta za konačno rešavanje sirijske krize tokom ove godine", prokomentarisao je Aleksandar Radić za Radio Slobodna Evropa, neposredno pošto su stigle vesti o napadu na Siriju.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
81644378

Powered by Blogger.ba