Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

15.04.2018.

LJUBICA BERAK: KADA BI ZATREBALO, OPET BIH STALA NA BRANIK ODBRANE BiH

15.04.2018.

SJEĆANJE NA BRANKA MIKULIĆA: ODBIO SVE POZIVE DA NAPUSTI RATNO I OPKOLJENO SARAJEVO

15.04.2018.

EMIR RAMIC: OPSTANAK BOSNE I HERCEGOVINE JE POBJEDA ARMIJE RBiH

Emir Ramić : Opstanak Bosne i Hercegovine je pobjeda Armije RBiH
Armija RBiH, legendarna vojna sila, je istinski branila i odbranila bosanskohercegovačku državu i društvo. Multietničko djelovanju Armije RBiH u njenoj zaštitničkoj borbi za živote svih naroda i građana u bosanskohercegovačkoj državi je zadivilo čitav svijet, največe vojne, političke i akademske stratege i borce za ljudska prava i slobode.

Piše : Emir Ramić

Zato Armija RBiH, nije bila “takozvana” – to je bila legalna odbrambeno-oslobodilačka vojna sila RBiH koja se organizirala iz bosanskog naroda da spasi RBiH od dvostruke agresije Miloševićevog i Tuđmanovog režima 1992-1995. Mediji u i van BiH prenose podvale iz medijsko-propagandnih i obavještajnih krugova da je neko ko je branio svoju državu “tzv.”, a ne legalan državni sistem vojne odbrane.

Takva morbidnost dolazi iz udruženog zločinačkog poduhvata koji traje i u dejtonskom miru pod imenom antibosanski projekat. Armija RBiH nije bila vođena ideologijom genocida i etničkog iskorjenjivanja drugoga, nije postojao nikakav plan da se uništi jedan narod, da se prave zločini i slično. Takvo nešto nije postojalo ni na nivou bosanskohercegovačke države, politike i kulture.

U uslovima kada svijetom vlada krivda, u uslovima kada međunarodna zajednica uključujući i Haški tribunal amnestira nacionalističke ideje Velike Srbije i Velike Hrvatske na račun podjele BiH i u uslovima kada udruženi antibosanki projekat jača u matici i dijaspori multietnička zaštitnička borba Armije RBiH za Ideju Bosne i Bosanski duh što je i borba za evropske, američke i kanadske vrijednosti dobiva sve više na značaju.

Nikada ne smijemo zaboraviti da je nezavisna i suverena država BiH rezultat patriotske borbe pripadnika Armije RBiH. Pod zastavom Armije RBiH tokom agresije na BiH borili su se pripadnici svih bh. naroda.  Ona je obezbijedila da se u BiH osjeća sigurno svaki njen građanin, pa čak i oni koji to ne zaslužuju, koji i dalje pokušavaju da je unište ili destabilizuju.

Nama koji živimo u slobodi, zahvaljujući tim velikim herojima, ostaje obaveza da u miru izgradimo slobodnu, demokratsku državu BiH u kojoj neće biti amnestirani rezultati agresija i genocida. Zato čuvajmo sjećanje na časnu i hrabru Armiju RBiH, njene simbole i tradiciju, koji predstavljaju temelj opstojnosti države BiH.

Preuzmimo odgovornost za nastavak misije Armije BiH, misiju pravde i istine za jedinstvenu, suverenu, nezavisnu, slobodnu, demokratsku državu BiH. Hvala svim pripadnicima Armije RBiH za sve ono dobro što su učinili za nas i omogućili nam da i dalje živimo i gradimo slobodnu budućnost BiH. Svim borcima i pripadnicima Armije RBiH, svim bosanskohercegovačkim patriotima u matici i dijaspori, čestitamo 15. april, Dan Armije RBiH.

(Autor je direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada)


////////////////////////////////////
Slaviša Šućur, nosilac najvišeg priznanja ABiH “Zlatni ljiljan” - Kliker.info
15.04.2018.

HISTORIJA NE PAMTI ZENE

15.04.2018.

GRADJANI BiH SE VEC INTEGRISU U EU, DRZAVA STAGNIRA

15.04.2018.

ZASTO DODIK U STOPU PRATI VUCICA, I ZASTO MU VUCIC TO DOZVOLJAVA

15.04.2018.

STOLTENBERG: PODRZAVAMO BiH U OSTVARENJU NJENIH EURO-ATLANSKIH CILJEVA

15.04.2018.

FIJASKO RUSIJE U VIJECU SIGURNOSTI: ZA PRIJEDLOG REZOLUCIJE O SIRIJI GLASALE SAMO TRI DRZAVE

15.04.2018.

ANALITICARI: ESKALACIJA SUKOBA U SIRIJI, MALO VJEROVATNA

ANALITICARI: ESKALACIJA SUKOBA U SIRIJI, MALO VJEROVATNAMapa vazdušnih udara


Novi napadi i eksalacija sukoba nakon vazdušnih udara SAD, Britanije i Francuske na lokacije gde se navodno nalazi hemijsko oružje sirijskog režima, malo su verovatni, ocenjujuju analitičari za Radio Slobodna Evropa. Konstatuju kako je malo je verovatno i to da Vašington pre napada nije informisao Moskvu da će ih poduzeti.

SAD, Britanija i Francuska u subotu rano ujutro su izveli napade, kao odgovor na prošlonedeljni navodni hemijski napad na sirijski grad Dumu.

Dobar poznavalac Bliskog Istoka, dugogodišnji izveštač sa tog područja Borivoj Erdeljan kaže da mu se čini da neće biti daljih eskalacija sukoba i "ponora ne samo za Bliski Istok već i za čitavi svet".

Ipak, "igranje vatrom je nepredvidivo", upozorava Erdeljan i podseća na takozvanu "kubansku krizu" 1962. godine kada je svet bio na ivici nuklearnog rata.

Erdeljan veruje da je Vašington mnogo preciznije upoznao Moskvu sa onim šta namerava, dokle će se ići u vojnoj akciji, nego što javnost zna. To je zasluga odgovornog dela političkog i vojnog establišmenta SAD, kaže sagovornik RSE.

"Nemojmo sasvim biti sigurni da je američka politika ono što su tviterske poruke predsednika", poručuje Erdeljan.

Uništeni Naučni istraživački centar u Damasku
Uništeni Naučni istraživački centar u Damasku

"U ovom trenutku nema indikatora da će dejstvo biti nastavljeno", procenjuje vojni analitičar iz Beograda Aleksandar Radić, koji kaže da su američke snage i saveznici izvršili ograničeno dejstvo u trajanju od 50-ak minuta, vodeći pri tom računa da ne nanesu štetu ruskoj vojsci, kako bi se izbeglo sukobljavanje sa ruskim snagama.

"Za sada se čini da na terenu i zapadni saveznici i Rusija vode računa da ne dođe do direktnog konflikta", smtra on.

Rusija je, podseća Radić, prema francuskim izvorima, dobila signal da se kreće u akciju.

"Ako se sve završi na prvom talasu, može se očekivati mnogo ratoborne retorike i onda smirivanje situacije i kreiranje ambijenta za konačno rešavanje sirijske krize tokom ove godine", prokomentarisao je Aleksandar Radić za Radio Slobodna Evropa, neposredno pošto su stigle vesti o napadu na Siriju.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88960420

Powered by Blogger.ba