Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

13.04.2018.

JEDAN PALESTINAC POGINUO, 500 RANJENIH U PROTESTIMA

JEDAN PALESTINAC POGINUO, 500 RANJENIH U PROTESTIMAImage result for PROTESTI PALESTINACA U GAZI


Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je večeras da je jedan Palestinac ubijen u izraelskoj vatri u masovnim protestima duž granice pojasa Gaze i Izraela.

Smrću tog 28-godišnjaka broj ubijenih palestinskih demonstranata od kraja marta povećao se na 28.

Ministarstvo je ranije navelo da je najmanje 528 Palestinaca povredjeno tokom masovnih protesta duž granice pojasa Gaze i Izraela, od kojih je 122 ranjeno bojevom municijom.

Rečeno je da je 406 demonstranata zadobilo druge vrste povreda - neki su pogodjeni gumenim mecima, a nekima je ukazana pomoć zbog udisanja suzavca.

Izraelski potpukovnik Jonatan Konrikus izjavio je za AP da vojska pokušava da smanji palestinske žrtve ali da se propisi u otvaranju vatre nisu izmenili.

Na današnjem protestu, trećem masovnom od 30. marta, okupile su se hiljade Palestinaca. Nekoliko stotina metara od granice podignuto je pet velikih šatora.

Manje grupe demonstranata približile su se graničnoj ogradi, paleći izraelske zastave, bacajući kamenice i kotrljajući zapaljene gume prema izraelskim vojnicima rasporedjenim s druge strane.

Izraelska vojska je saopštila da su demonstranti kasnije nekoliko puta pokušali da oštete ogradu i predju na izraelsku teritoriju.

Izraelski mediji prenose da je eksplozivna naprava postavljena i aktivirana kraj graničnog prelaza Karni i da je zmaj sa zakačenim "molotovljevim koktelom" poslat na izraelsku teritoriju, ali da je pao unutar palestinske.

Izraelska vojska koristi sredstva za rasturanje nereda i puca bojevom municijom na demostrante za koje tvrdi da su izgrednici i teroristi.

U današnjim demonstracijama učestvovalo je oko 10.000 Palestinaca, upola manje nego prošlog petka i tri puta manje nego 30. marta, kada je održan prvi masovni protest.

Izraelska vojska je saopštila da neće dozvoliti oštećenje bezbednosne ograde ili infrastrukture koja štiti izraelske gradjane i delovaće protiv nasilnih izgrednika i umešanih terorista.

Vojska je pokazala video snimak na kojem se vidi da je graničnu ogradu zaštitila bodljikavom žicom.

Demonstranti su postavili na nju palestinsku zastavu i konopcem pokušali da je istrgnu, a jedan čovek je bacio zapaljenu gumu na ogradu.

Od početka ovih masovnih protesta zbog izraelske blokade pojasa Gaze i za pravo na povratak palestinskih izbeglica na današnju teritoriju Izraela, poginulo je ukupno 35 Palestinaca, uključujući jednog novinara, a više od 1.300 ih je ranjeno bojevom municijom.

U današnjim protestima ponovo je ranjen jedan novinar.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava upozorovaju da su pravila službe izraelske vojske nezakonita, i tvrde da ona dozvoljavaju vojnicima da koriste potencijalno smrtonosna sredstva protiv nenaoružanih demonstranata.

Izrael optužuje Hamas koji vlada pojasom Gaze da koristi proteste kao pokriće za napade i tvrdi da snajpersti ciljaju samo glavne podstrekače nasilja.

13.04.2018.

U HRVATSKOM SABORU USVOJENA ISTANBULSKA KONVENCIJA SA 110 GLASOVA ZA I 30 PROTIV

OKONČAN ‘DAN D’ U SABORU: Istanbulska konvencija usvojena sa 110 glasova za i 30 protiv, Dalić se provukla za svega nekoliko glasova

Dramatični “dan D” i “crni petak 13.” za premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića prošao je mnogo komotnije nego što se očekivalo. Istanbulska konvencija usvojena je sa 110 zastupničkih glasova ‘za’ naspram 30 ‘protiv’, a i potpredsjednica Vlade Martina Dalić ostala je ‘u sedlu’

Hrvatski sabor danas je ratificirao Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatiju kao Istanbulsku konvenciju. Iako je prethodnih mjeseci, a naročito tjedana, rasprava o tom dokumentu dovedena do usijanja, Sabor je velikom, dvotrećinskom većinom usvojio taj dokument. Od 142 zastupnika (od ukupno 151) koji su bili u sabornici, za ratifikaciju je glasovalo njih 110, 30 je bilo protiv, a dvoje suzdržano


/////////////////////////////////////////

Image result for heni erceg fotos

Božja volja | Tacno.net
13.04.2018.

SLUCAJ BOZE LJUBICA

A DI JE TU IZBORNI ZAKON, ISUSA TI?!: Božo Ljubić tokom glasovanja "zbrisao" iz Sabora; prije pet godina u PARLAMENTU BIH PODRŽAO ISTANBULSKU KONVENCIJU!

Budući da se u posljednje vrijeme Katolička crkva u Hrvatskoj snažno pobunila protiv Istambulske konvencije, pitanje je zašto su katolički autoriteti u BiH bili tolerantni prema njenom usvajanju u Parlamentu BiH?!
A DI JE TU IZBORNI ZAKON, ISUSA TI?!: Božo Ljubić tokom glasovanja 'zbrisao' iz Sabora; prije pet godina u PARLAMENTU BIH PODRŽAO ISTANBULSKU KONVENCIJU! - 1


Hrvatski Sabor danas je većinom od preko 100 glasova ratificirao famoznu Istanbulsku konvenciju oko koje se u posljednjih nekoliko mjeseci vodio pravi politički rat i zbog koje je došlo do raskola unutar vladajuće većine predvođene HDZ-om, kao i ozbiljnog sukoba između Vlade Andreja Plenkovića i Katoličke crkve.

 

Protiv Istanbulske konvencije, koja po njihovom mišljenju uvodi rodnu ideologiju u hrvatsko zakonodavstvo, glasalo je desetak poslanika HDZ-a, pripadnika takozvanog tvrdog, konzervativnog krila te stranke, među kojima su najistaknutiji potpredsjednik stranke Hercegovac Milijan Brkić Vaso, te bivši ministri vanjskih poslova Davor Ivo Stier i Miro Kovač.

 

Zanimljivo je bilo držanje Bože Ljubića, koji jednostavno nije došao na sjednicu Sabora na kojoj se glasalo o Istanbulskoj konvenciji. Iako je prethodnih dana  Ljubić uredno sjedio na svom mjestu u Hrvatskom Saboru, danas se negdje sklonio, vjerujući da je to najbolje  rješenje, te da se tako neće zamjeriti nijednoj od suprotstavljenih frakcija u HDZ-u Hrvatske. 

 

Međutim, zanimljivo je da je Božo Ljubić jednom već glasao o Istanbulskoj konvenciji: bilo je to prije pet godina, 2013. kada je Istanbulska konvencija zajedno s još četiri međunarodna ugovora glatko usvojena na Predstavničkom domu Parlementarne skupštine BiH,  sa 34 glasa za i samo tri suzdržana.  

 

Budući da se u posljednje vrijeme Katolička crkva  u Hrvatskoj snažno pobunila protiv Istanbulske konvencije, pitanje je zašto su katolički autoriteti u BiH bili tolerantni prema njenom usvajanju u Parlamentu BiH?!

13.04.2018.

VIJECE SIGURNOSTI O SIRIJI NA ZAHTJEV RUSIJE

13.04.2018.

KEMAL KURSPAHIC: 'FINA, NOVA I PAMETNA' STRATEGIJA

13.04.2018.

BAKIR IZETBEGOVIC: PORAZIT CEMO SNAGE BEZNADJA I HAOSA

13.04.2018.

KLADIONICE PLACAJU AMERICKE LOBISTE DA PROGURAJU HDZ-ov PRIJEDLOG IZBORNOG ZAKONA

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940339

Powered by Blogger.ba