Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

12.04.2018.

OBUSTAVLJEN ŠTRAJK GLADJU U ZVORNIKU: CEKA SE ODLUKA MINISTARSTVA PROSVJETE ENTITETA RS-a O UPISIVANJU BOSANSKOG JEZIKA U DJACKE KNJIZICE

OBUSTAVLJEN ŠTRAJK GLAĐU U ZVORNIKU: Čeka se odluka Ministarstva prosvjete RS o upisivanju bosanskog jezika u đačke knjižice

Roditelji i djeca iz zvorničkog naselja Liplje obustavili su štrajk glađu do srijede, nakon sinoć održanog sastanka sa predstavnicima lokalnih vlasti Zvornika, potvrdio je za BHRT predstavnik roditelja Muharem Sinanović.


Grad Zvornik uputiće Ministarstvu prosvjete i kulture RS zahtjev za stvaranje mogućnosti da u đačke knjižicama bude upisan “bosanski”, umjesto “bošnjačkog jezika”, zbog čega su roditelji i štrajkovali. Na odluku Ministarstva čekat će se do srijede. Djeca iz Liplja ne pohađaju nastavu od početka drugog polugodišta.

 

Na početku je bilo 16 štrajkača glađu, ali su neki u međuvremenu odustali, jer su na njih bili vršeni pritisci, zbog straha da će im djeca izgubiti školsku godinu ili zbog straha da će izgubiti stipendije./////////////////////////////////

DA SE NE ZABORAVI: 25 godina od genocida nad Bošnjacima Srebrenice, na današnji dan od 4 granate sa položaja Vojske RS poginulo 74 osobe

U Srebrenici će danas biti obilježena 25.godišnjica od zločina nad bošnjačkim civilima u ovom gradu.
Na današnji dan 1993. godine ispaljene su četiri granate s položaja Vojske Republike Srpske koje su ubile 74 i ranile preko 100 civila Bošnjaka koji su bili na igralištima ispred osnovne i srednje škole u Srebrenici. Broj žrtava tog zločina se povećao na 105 osoba, jer je nekolicina umrla na putu do bolnice i u bolnici.


Nosilac obilježavanja godišnjice stradanja je predsjednik Skupštine Općine Srebrenica Alija Tabaković i zamjenik načelnika te općine Nermin Alivuković.

Tabaković je kazao da će na obilježavanju biti prisutni potpredsjednici bh.entiteta, Melika Mahmutbegović, potpredsjednica Federacije BiH i Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a.

''Tužno je i žalosno što nikad niko nije odgovarao za ovaj zločin. Naš cilj obilježavanja je da se sjetimo nevino ubijenih žrtava i da se nigdje i nikome ne ponovi ovakav zločin'', kazao je Tabaković.

Program obilježavanja počinje u 10.30 sati dočekom delegacije u Memorijalnom centru u Potočarima.

Zvaničan program obilježavanja na igralištu ispred osnovne i srednje škole Srebrenica je u 11.30 sati, a nakon podne-namaza proučit će se Tevhid u Čaršijskoj džamiji u Srebrenici.

 

(SB / Fena)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74259038

Powered by Blogger.ba