Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

12.04.2018.

TRUMP O INTERVENCIJI U SIRIJI: "NAPADA MOŽDA BUDE... A MOŽDA I NE BUDE"

TRUMP O INTERVENCIJI U SIRIJI: "Napada možda bude... A možda i ne bude"

Predsjednik SAD Donald Trump nastavio je sa "igranjem rata" preko Tvitera, a ovog puta je poručio da "nikada nije rekao kada će izvesti napad na Siriju".
TRUMP O INTERVENCIJI U SIRIJI: 'Napada možda bude... A možda i ne bude'


"Nikad nisam rekao kada će napad na Siriju uslijediti. Moglo bi da se desi uskoro ili uopšte da se ne desi! U svakom slučaju, SAD su, pod mojom administracijom, uradile odličan posao u čišćenju regiona od Islamske države. Pa gde je zasluženo 'Hvala ti, Ameriko?", napisao je Trump.

 

Trumpovo obraćanje na Twitteru ustvari je karakteristično za njegov način funkcioniranja. Djeluje impulsivno, bez jasne strategije, čak i u razdobljima kada se suočava s najtežim odlukama tokom svog mandata - krizom u Siriji, trgovinskim ratom s Kinom te istragom ruskog uplitanja u američke predsjedničke izbore.

 

- Kao da se neko probudi svakog jutra i radi što god želi. O Bože, gori Trumpov toranj. O Bože, upali su u ured Michaela Cohena. O Bože, bombardirat ćemo Siriju. Jednostavno ne postoji nikakvo proaktivno strateško razmišljanje - slikovito je situaciju opisao jedan od dužnosnika Bijele kuće.

 

 

alt


/////////////////////////////////

NAPETOST RASTE: Britanske podmornice raspoređene u Sredozemlju, čekaju znak za napad!?

Theresa May je naložila da se podmornice rasporede tako da im Sirija bude u dometu raketa i budu spremne za napad na sirijsku vojskuNAPETOST RASTE: Britanske podmornice raspoređene u Sredozemlju, čekaju znak za napad!?

Britanska premijerka Theresa May naložila je da se britanske podmornice rasporede tako da im Sirija bude u dometu raketa i da budu spremne za napade na sirijsku vojsku, navodi Daily Telegraph dok tim za nacionalnu sigurnostj predsednika SAD-a razmatra svoje opcije za odgovor na situaciju u Siriji.

 

Britanski list napominje da May još nije donijela konačnu odluku o tome da li će se Britanija pridružiti eventualnim udarima SAD-a i Francuske kao odgovor na navodni hemijski napad sirijskog režima, ali ističe da premijerka želi da britanske snage budu sposobne za brzo djelovanje, prenosi Reuters.

 

Daily Telegraph navodi, pozivajući se na neimenovane izvore u britanskoj vladi, da Britanija "čini sve što je potrebno" kako bi mogla da ispali krstareće rakete "tomahavk" iz podmornica protiv vojnih ciljeva u Siriji.

Američke prijetnje napadom

 

Istovremeno, glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders saopštila je da se tim za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa sastao kako bi diskutovao o odgovoru SAD-a na "očiglednu upotrebu hemijskog oružja od strane sirijske vlade protiv sopstvenog naroda", prenosi AP.

Sanders je rekla i da potpredsjednik Mike Pence predsjedava tom sastanku.

 

Ona je istakla da još nije donijeta odluka o tome da li će američke snage napasti Siriju, iako je predsednik na Twitteru zaprijetio ispaljivanjem "lijepih, novih i pametnih raketa".

 

Sanders je napomenula da SAD sa sigurnošću krivi sirijsku vladu i njene ruske saveznike sa pogubni napad izveden u subotu u Dumi gdje je, kako navode opozicioni aktivisti i spasioci, ubijeno najmanje 40 ljudi.

U međuvremenu, glasnogovornik Kremlja saopštio je da su tvrdnje o napadu hemijskim oružjem izmišljene, prenose agencije.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74373774

Powered by Blogger.ba