Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

12.04.2018.

PRESUDA VOJISLAVU ŠEŠELJU: IZUZETNO ZNAČAJNA PRESUDA ČETNIČKOJ IDEJI I ZLOČINIMA

PRESUDA VOJISLAVU ŠEŠELJU: Izuzetno značajna presuda četničkoj ideji i zločinima - poslana poruka Šešeljivim ratnim suborcima Vučiću, Nikoliću, Gojkovićki!

Presuda Šešelju je važna, poučna i aktuelna, te je istovremeno poruka drugim pripadnicima te strukture, njegovim ratnim sljedbenicima i suborcima, militantno-stranačkoj bratiji, prvoborcima velikosrpskog zločinačkog udruživanja. Važna jer podsjeća na nezastarijevanje zločina, poučna jer ukazuje da je huškanje na rat, protjerivanje preispoljni, prvorazredni zločin protiv čovječnosti.


Piše: SENAD AVDIĆ

 

Današnja haška presuda Vojislavu Šešelju od deset godina zatvora nije nipošto "obična formalnost", kako je to  u svojoj "analizi" kazao  potpuno nekompetentni, stručno podkapacitirani  Šaćir Fillandra, (nažalost!) dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu! ( O reakcijama Žena Srebrenice kojima se potpuno bespotrebno i kontraprodukitvno daje nezaslužena pažnja, ne treba ni raspravljati). Ova je presuda izuzetno važna i suštinski i simbolički. Ona predstavlja osudu jedne do sada, na međunarodnim i lokalnim sudovima, periferno ili nikako kazneno tretirane ratne strukture, odnosno ratnozločinačke i ratnohuškačke, na čijem je čelu bio četnički vojvoda i predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj. 

 

Presuda Šešelju je važna, poučna i aktuelna, te je istovremeno poruka drugim pripadnicima te strukture, njegovim ratnim sljedbenicima i suborcima, militantno-stranačkoj bratiji, prvoborcima velikosrpskog zločinačkog udruživanja. Važna jer podsjeća na nezastarijevanje zločina, poučna jer ukazuje da je huškanje na rat, protjerivanje preispoljni, prvorazredni zločin protiv čovječnosti. ( To je prethodno presuđeno na Sudu za Ruandu, također u Haagu)

 

 

ČETNIČKI VOJVODA I NJEGOVI POČETNICI 

 

Aktuelna je presuda Šešelju jako bitna jer je njome poslan "išaret" Šešeljevim  ratnim drugovima koji danas čine vlast u Srbiji da njihova zločinačka prošlost ne može biti stavljena ad acta, zaboravljena, nekažnjena, "neprotokolirana". Aktuelni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, potom njegov prethodnik Tomislav Nikolić, predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković, samo su najvažniji aktuelni srpski poltičari koji su ratnih godina na prostoru nekadašnje zajedničke države, od Hrtkovaca u Vojvodini, Vukovara, Zvornika, Sarajeva, Mostara tercali, pridržavali merdevine osuđenom ratnom zločincu u njegovim pozivima na klanja "zarđalim kašikama", progonima, deportacijama. Svi su oni, zajedno sa sarajevskim pristalicama (Nikolom Poplašenom, vojvodom Slavkom Aleksićem sa Grbavice, Branislavom Gabrilovićem Brnetom i stotinama drugih "junaka") ispisivali krvave stranice postjugoslovenske povijesti.

 

Govor Vojislava Šešelja koji je održao u naselju Hrtkovci u Vojvodini, a u kojem traži progon Hrvata iz tog dijela Srbije, Žalbeno vijeće Mehanizma predvođeno sudijom Theodorom Meronom presudilo je kao "zločin protiv čovječnosti". Sudija Meron nije bio previše uvjerljiv kada tako nije kvalificirao Šešeljev krvoločni govor u Malom Zvorniku iz marta 1992. godine, mjesec dana prije strašnog pokolja nad muslimanima sa druge strane Drine, u Zvorniku. Međutim, ako se recimo pogledaju i poslušaju Šešeljevi govori iz Hrtkovaca i Malog Zvornika, kao i iz Skupštine SR Jugoslavije i uporede sa obraćanjem Aleksandra Vučića Srbima u Glini (Hrvatska), ili godinu-dvije kasnije također u Skupštini, teško da je Vojvoda bio išta radikalniji i zapaljiviji od svog mlađahnog sljedbenika.  Zapravo, Šešeljev govor je kamilica u poređenju sa Vučićevim porukama "ustašama" i, u oba slučaja nije tek riječ o pukom govoru mržnje, nego teškom "zločinu protiv čovječnosti".

 

 

DOBAR SIGNAL PRED PRESUDU STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU

 

Ako aktuelna vlast u Srbiji zna i želi (a sasvim  sigurno i zna i želi) iščitavati skrivene "političke" poruke današnje  presude izrečene Vojislavu Šešelju, vrlo lako, i ispravno, će zaključiti da je ovo presuda jednom zločinačkom sustavu, četničko-radikalskom, hijerarhiji kojoj je Šešelj bio na vrhu, a oni njihovi sljedbenici, poslušnici i egzekutori. Poruka je ovo i zaštitnicima današnjeg srbijanskog režima i njegovog Vožda, najprije onim iz Moskve. Nije slučajan ni  trenutak ni mjesto sa kojeg je poruka odaslana.

 

I još je zbog jedne kapitalne stvari važna današnja  presuda Mehanizma za krivične sudove u Haagu: značajno je da je pokazano da pravomoćne presude koje izriče i koje treba da izrekne Mehanizam neće biti puka formalnost, olako, ovlašno  potvrđivanje prvostuapanjskih presuda. To, opet, znači, da se može očekivati bitna promjena sadržaja presude čelnicima srbijanske Državne bezbednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću na ponovljenom suđenju. Pogotovo jer su u međuvremenu u dokaze uvršteni dnevnici Ratka Mladića koji nedvosmisleno potvrđuju presudnu, trajnu ulogu DB-a Srbije u agresiji na BiH. Presudom komandantu četničkih formacija, te zapovjednicima srbijanskih policijskih eksadrona smrti, međunarodno pravo bi se koliko-toliko časno izvuklo iz ratnog pakla Jugoslavije iz prve polovine 90-ih godina prošlog vijeka!

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88949740

Powered by Blogger.ba