Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

12.04.2018.

POTRESAN POST DRAGANA BURSACA

12.04.2018.

MILORAD DODIK RAZARA BiH, STVARA MRZNJU MEDJU NARODIMA RAZLICITIH RELIGIJA, SIRI NACIZAM I FASIZAM U BiH, ZELI VELIKU SRBIJU, GOVORI SVAKI DAN PROTIV BiH, A SVE SVOJE GRESKE BACA NA DRUGE, DODIK JE KRIMINALAC I VELIKI NACI-FASISTA, KOJEG POD HITNO TREBA Z

12.04.2018.

PREOKRET: MINISTAR ODBRANE SAD: "PENTAGON NEMA DOKAZ O UPOTREBI HEMIJSKOG ORUZJA U DUMI"

PREOKRET: Ministar odbrane SAD: “Pentagon nema dokaz o upotrebi hemijskog oružja u Dumi”


– Tragamo za stvarnim dokazima – rekao je Mattis na saslušanju u Kongresu i upozorio da je jedan od prioriteta za američki napad sprečavanje eksalacije rata u zemlji.PREOKRET: Ministar odbrane SAD: 'Pentagon nema dokaz o upotrebi hemijskog oružja u Dumi' - 1


Ministar odbrane SAD Jim Mattis izjavio je da Pentagon nema dokaza da je u sirijskoj Dumi upotrebljen sarin ili hlor.

 

Mattis je danas pred Kongresom rekao da američka vojska nema dokaza da li su sarin ili hlor upotrebljeni u navodnom hemijskom napadu u sirijskoj Dumi i dodao da je jedini dokaz Pentagona da se ovaj incident desio došao sa društvenih mreža i izvještaja medija.

 

Dan nakon najave Rusije da će oboriti svaki američki projektil koji se uputi ka Siriji i objave prvog čoveka SAD Donalda Trampa da se “Rusi pripreme za udar američkih raketa”, svijet sa neizvjesnošću prati dešavanja u Siriji.

 

– Bilo je nekoliko ovih napada. U mnogim slučajevima, znate, mi nemamo trupe, nismo angažovani tamo na terenu, tako da ne mogu da vam kažem da imamo dokaze, iako smo imali dosta pokazatelja iz medija i društvenih mreža da su upotrebljeni hlor ili sarin – odgovorio je Mattis na pitanje o napadu na sirijski grad Duma, javlja “Sputnjik”.

Jim Mattis: US still waiting on evidence of Syria chemical attack https://t.co/AlQNeAn5Uqpic.twitter.com/0tYMvTCqsM

— Washington Examiner (@dcexaminer) April 12, 2018

 

On je dodao da vjeruje da se u Siriji dogodio hemijski napad i da SAD žele inspektore na zemlji koji bi sakupili dokaze.

 

– Tragamo za stvarnim dokazima – rekao je Mattis na saslušanju u Kongresu i upozorio da je jedan od prioriteta za američki napad sprečavanje eksalacije rata u zemlji.

 

Švedska predložila rezoluciju SB UN o Siriji

 

Švedska je danas predložila rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, kojom bi se od generalnog sekretara UN Antonija Gutereša zatražilo da u Siriju pošalje tim za razoružanje na visokom nivou koji bi riješio “sva otvorena pitanja o upotrebi hemijskog oružja jednom za svagda”.

 

Petnaestočlani Savet bezbjednosti UN u utorak nije usvojio tri nacrta rezolucija o napadima hemijskim oružjem u Siriji, podsjeća Rojters.

 

Rusija je tada stavila veto na prijedlog rezolucije SAD, dok za dva ruska nacrta rezolucija nije bilo dovoljno glasova da bi bili usvojeni.

12.04.2018.

DJURO KOZAR: MILORAD DODIK I DRAGAN COVIC DESTRUISU BiH

REAKCIJA ĐURE KOZARA NA CLARKOV TEKST: „Dodik i Čović destruišu BiH, američki general animira EU i SAD da...“

Wesley Clark, penzionisani američki general koji je komandovao NATO snagama devedesetih godina, nedavno je upozorio da pitanje brutalnog konflikta na Balkanu nije riješeno; u autorskom tekstu za list The Washington Post napisao je, između ostalog, kako stalni politički sukobi etno-religijskog karaktera između nacija na ovom prostoru kontinuirano prijete da metastaziraju u nacionalne i regionalne krize čineći regiju primarnom metom uplitanja stranih sila...


Posebno je izdvojio uticaje Rusije, Kine i Turske na Zapadni Balkan, uz konstataciju da "dok su SAD i Evropa spavale, druge sile su se aktivirale".

 
Autorski tekst ovog američkog generala komentarisao je za Vijesti.ba vojni analitičar Đuro Kozar, koji smatra da Clarkova upozorenja treba najozbiljnije uzeti u obzir.
 
"Uvaženi i visokostručni general Clark bio je na ovim prostorima i dobro mu je poznata situacija, kako u ratu, budući da je bio komandant mirovnih snaga, tako i poslije rata, jer koliko mi je poznato on u jednom institutu izučava stanje na Balkanu", napominje Đuro Kozar.
 
Kako ističe, očigledni su sve veći uticaji velikih sila na BiH, a posebno na vojno-bezbjednosni sistem.
 
"Ovdje su prisutne razne vojno-obavještajne službe. Premda mnogi kažu da se sve zna, to nije tačno, jer da se sve zna, na Balkanu ne bi bile prisutne špijunske organizacije", navodi ovaj vojni analitičar.
 
Oružani sukob u BiH je okončan, ali se rat nastavlja drugim sredstvima, odnosno na sceni je specijalni rat. Kozar pojašnjava da taj pojam potiče iz socijalizma, ali da je i danas vrlo aktuelan. Riječ je o tome da se na razne načine pokušava destabilizovati situacija u zemljama južne Evrope.
 
"Što se tiče BiH, destabilizujući sindrom je u nekim političkim liderima koji pokušavaju da destruišu ovu državu. Prije svega, mislim na Milorada Dodika, a potom i na Dragana Čovića koji se s jedne strane zalaže za prijem BiH u EU i NATO, a s druge strane nezvanično i neformalno koalira sa Dodikom želeći da stvori treći entitet kroz Izborni zakon BiH, te da podrije dejtonsku BiH", navodi Kozar u razgovoru za Vijesti.ba.
 
Ukupna sigurnosna situacija u BiH na koju upozorava general Clark nije najpovoljnija, premda brojni zvaničnici kažu da to nije slučaj. Uzrok tome Kozar vidi u činjenici da bh. sigurnosne agencije nisu ujedinjene i centralizovane.
 
"Svaka od tih agencija ima svoj program i rad, ne razmjenjuju informacije, ne idu u zajedničke aktivnosti", navodi, između ostalog.
 
Kada je riječ o vanjskim faktorima koji utiču na stabilnost BiH, Kozar prevashodno izdvaja povratnike sa sirijskog ratišta, jer se bivši pripadnici tzv. Islamske države vraćaju, što legalno, što ilegalno, u našu državu.
 
"Druga opasnost svakako je val imigranata, jer se među njima nalaze i razni kriminalistički tipovi, koji su pobjegli iz svojih država jer su bili u zatvoru ili su osuđeni, pa bježe od pravde. Osim toga, imamo problem sa obavještajnim službama koje se infiltriraju u BiH. Tu mislim na obavještajne službe sa Istoka i Zapada, ali i iz islamskih zemalja. Predstavljaju se kao prijatelji, a zapravo rade za svoj groš", upozorava Kozar, te ukazuje i na uticaj Rusije, posebno u RS i Srbiji.
 
Osvrnuo se i na tezu da autorski tekst generala Clarka predstavlja i svojevrsni apel SAD-u i EU da u fokus pažnje ponovo vrate Zapadni Balkan.
 
"Jasno je da je Clark američki igrač i sigurno je njegova želja da zemlje koje nisu u NATO-u što prije uđu u ovaj vojni savez. Uveliko se priča o tome da je Makedonija skoro korak do NATO-a, čime bi se izbjegle tenzije u ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici. Dakle, general Clark pokušava da animira američku javnost, ali i zvaničnike sa Zapadnog Balkana, pa samim tim i BiH, da se što više približe NATO-u, kako bi se spriječio prodor ruskih interesa na ovo područje", pojašnjava ovaj vojni analitičar.
 
On smatra da će se geostrateški interesi velikih sila u narednom periodu zaoštravati i međusobno sukobljavati.
 
"Tom sukobljavanju pogoduje neuređenost BiH u sigurnosnom smislu", upozorava Kozar.
 
(Vijesti.ba/SB)

12.04.2018.

OBUSTAVLJEN ŠTRAJK GLADJU U ZVORNIKU: CEKA SE ODLUKA MINISTARSTVA PROSVJETE ENTITETA RS-a O UPISIVANJU BOSANSKOG JEZIKA U DJACKE KNJIZICE

OBUSTAVLJEN ŠTRAJK GLAĐU U ZVORNIKU: Čeka se odluka Ministarstva prosvjete RS o upisivanju bosanskog jezika u đačke knjižice

Roditelji i djeca iz zvorničkog naselja Liplje obustavili su štrajk glađu do srijede, nakon sinoć održanog sastanka sa predstavnicima lokalnih vlasti Zvornika, potvrdio je za BHRT predstavnik roditelja Muharem Sinanović.


Grad Zvornik uputiće Ministarstvu prosvjete i kulture RS zahtjev za stvaranje mogućnosti da u đačke knjižicama bude upisan “bosanski”, umjesto “bošnjačkog jezika”, zbog čega su roditelji i štrajkovali. Na odluku Ministarstva čekat će se do srijede. Djeca iz Liplja ne pohađaju nastavu od početka drugog polugodišta.

 

Na početku je bilo 16 štrajkača glađu, ali su neki u međuvremenu odustali, jer su na njih bili vršeni pritisci, zbog straha da će im djeca izgubiti školsku godinu ili zbog straha da će izgubiti stipendije./////////////////////////////////

DA SE NE ZABORAVI: 25 godina od genocida nad Bošnjacima Srebrenice, na današnji dan od 4 granate sa položaja Vojske RS poginulo 74 osobe

U Srebrenici će danas biti obilježena 25.godišnjica od zločina nad bošnjačkim civilima u ovom gradu.
Na današnji dan 1993. godine ispaljene su četiri granate s položaja Vojske Republike Srpske koje su ubile 74 i ranile preko 100 civila Bošnjaka koji su bili na igralištima ispred osnovne i srednje škole u Srebrenici. Broj žrtava tog zločina se povećao na 105 osoba, jer je nekolicina umrla na putu do bolnice i u bolnici.


Nosilac obilježavanja godišnjice stradanja je predsjednik Skupštine Općine Srebrenica Alija Tabaković i zamjenik načelnika te općine Nermin Alivuković.

Tabaković je kazao da će na obilježavanju biti prisutni potpredsjednici bh.entiteta, Melika Mahmutbegović, potpredsjednica Federacije BiH i Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a.

''Tužno je i žalosno što nikad niko nije odgovarao za ovaj zločin. Naš cilj obilježavanja je da se sjetimo nevino ubijenih žrtava i da se nigdje i nikome ne ponovi ovakav zločin'', kazao je Tabaković.

Program obilježavanja počinje u 10.30 sati dočekom delegacije u Memorijalnom centru u Potočarima.

Zvaničan program obilježavanja na igralištu ispred osnovne i srednje škole Srebrenica je u 11.30 sati, a nakon podne-namaza proučit će se Tevhid u Čaršijskoj džamiji u Srebrenici.

 

(SB / Fena)

12.04.2018.

TRUMP O INTERVENCIJI U SIRIJI: "NAPADA MOŽDA BUDE... A MOŽDA I NE BUDE"

TRUMP O INTERVENCIJI U SIRIJI: "Napada možda bude... A možda i ne bude"

Predsjednik SAD Donald Trump nastavio je sa "igranjem rata" preko Tvitera, a ovog puta je poručio da "nikada nije rekao kada će izvesti napad na Siriju".
TRUMP O INTERVENCIJI U SIRIJI: 'Napada možda bude... A možda i ne bude'


"Nikad nisam rekao kada će napad na Siriju uslijediti. Moglo bi da se desi uskoro ili uopšte da se ne desi! U svakom slučaju, SAD su, pod mojom administracijom, uradile odličan posao u čišćenju regiona od Islamske države. Pa gde je zasluženo 'Hvala ti, Ameriko?", napisao je Trump.

 

Trumpovo obraćanje na Twitteru ustvari je karakteristično za njegov način funkcioniranja. Djeluje impulsivno, bez jasne strategije, čak i u razdobljima kada se suočava s najtežim odlukama tokom svog mandata - krizom u Siriji, trgovinskim ratom s Kinom te istragom ruskog uplitanja u američke predsjedničke izbore.

 

- Kao da se neko probudi svakog jutra i radi što god želi. O Bože, gori Trumpov toranj. O Bože, upali su u ured Michaela Cohena. O Bože, bombardirat ćemo Siriju. Jednostavno ne postoji nikakvo proaktivno strateško razmišljanje - slikovito je situaciju opisao jedan od dužnosnika Bijele kuće.

 

 

alt


/////////////////////////////////

NAPETOST RASTE: Britanske podmornice raspoređene u Sredozemlju, čekaju znak za napad!?

Theresa May je naložila da se podmornice rasporede tako da im Sirija bude u dometu raketa i budu spremne za napad na sirijsku vojskuNAPETOST RASTE: Britanske podmornice raspoređene u Sredozemlju, čekaju znak za napad!?

Britanska premijerka Theresa May naložila je da se britanske podmornice rasporede tako da im Sirija bude u dometu raketa i da budu spremne za napade na sirijsku vojsku, navodi Daily Telegraph dok tim za nacionalnu sigurnostj predsednika SAD-a razmatra svoje opcije za odgovor na situaciju u Siriji.

 

Britanski list napominje da May još nije donijela konačnu odluku o tome da li će se Britanija pridružiti eventualnim udarima SAD-a i Francuske kao odgovor na navodni hemijski napad sirijskog režima, ali ističe da premijerka želi da britanske snage budu sposobne za brzo djelovanje, prenosi Reuters.

 

Daily Telegraph navodi, pozivajući se na neimenovane izvore u britanskoj vladi, da Britanija "čini sve što je potrebno" kako bi mogla da ispali krstareće rakete "tomahavk" iz podmornica protiv vojnih ciljeva u Siriji.

Američke prijetnje napadom

 

Istovremeno, glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders saopštila je da se tim za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa sastao kako bi diskutovao o odgovoru SAD-a na "očiglednu upotrebu hemijskog oružja od strane sirijske vlade protiv sopstvenog naroda", prenosi AP.

Sanders je rekla i da potpredsjednik Mike Pence predsjedava tom sastanku.

 

Ona je istakla da još nije donijeta odluka o tome da li će američke snage napasti Siriju, iako je predsednik na Twitteru zaprijetio ispaljivanjem "lijepih, novih i pametnih raketa".

 

Sanders je napomenula da SAD sa sigurnošću krivi sirijsku vladu i njene ruske saveznike sa pogubni napad izveden u subotu u Dumi gdje je, kako navode opozicioni aktivisti i spasioci, ubijeno najmanje 40 ljudi.

U međuvremenu, glasnogovornik Kremlja saopštio je da su tvrdnje o napadu hemijskim oružjem izmišljene, prenose agencije.

12.04.2018.

PREDIZBORNO UTJERIVANJE STRAHA

12.04.2018.

MOSKVA TVRDI: ASSADOVE SNAGE U POTPUNOSTI PREUZELE KONTROLU NAD ISTOCNOM GHOUTOM

Zvanična Moskva tvrdi : Assadove snage u potpunosti preuzele kontrolu nad Istočnom Ghoutom


Sirijske vladine snage su stavile pod svoju kontrolu grad Dumu — posljednje uporište militanata u Istočnoj Guti, saopštio je načelnik ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana Jurij Jevtušenko.

– Danas se dogodio značajan događaj u historiji Sirije. Državna zastava se vijori u Dumi, što znači povratak kontrole nad tim mjestom, a samim tim i Istočnom Gutom u cjelini – rekao je general Jevtušenko, javljaju svjetski mediji.

Ruska vojna policija je ušla u Dumu.

– Rusi su garanti poštovanja reda u gradu – saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, objavila je ruska agencija Sputnik.

Uz pomoć Centra za pomirenje nastavlja se evakuacija zaostalih članova terorističke grupe „Jaish al-Islam“ iz Dume.

Prema riječima prvog zamjenika načelnika glavne operativne uprave Generalštaba Vladimira Poznihira, militanti su predali više od 400 jedinica oružja, uključujući teške mitraljeze, snajpere, pištolje.

Iz Dume je izašlo više od 165 hiljada ljudi i oslobođeno je 250 talaca.

(Kliker.info-NAP)

12.04.2018.

NEPRAVEDNA HAŠKA PRAVDA ZA ŽRTVE ŠEŠELJEVIH ZLOČINA

12.04.2018.

PRAVDA, MRŽNJA, KLEVETA

Pravda, mržnja & kleveta : Vrijeđaju, prijete, napadaju, uzmu kruh i čekaju samoubistvo!

 Vlasnik te male opskurne radnje bio je Nedeljko Galić, priučeni fotograf, bez škole, imovine i ikakvih posebnih talenata. Njegov jedini adut bilo je prezime koje je nosila nekolicina partizana iz sela Bijača koje se zbilo uz granicu s Metkovićem, a s kojima je bio u srodstvu. A rod je rod! Odabrao je Nedeljko partizansko ime Neđo (a ne recimo Nedo što je zvučalo nekako nacionalistički) i odlučio nastaviti revoluciju koja i onako stalno teče...

– Neđina radnja bila je u blizini SUP-a, odnosno općinske milicije gdje su se izdavali dokumenti za koje su trebale fotografije. Milicijski službenici strogim bi glasom slali prestrašene seljake na fotografiranje u Neđe tako da se ovi nisu ni usuđivali otići negdje drugdje. Mislili su da samo Neđine fotografije valjaju, a što nije ni bilo daleko od istine.
Ušavši u radnju čudili su se ljudi svim silnim petokrakama i slikama nekih čudnih ljudi s bradama, oštra i pogana pogleda. Čudili se i šutjeli jer je Neđina fotografska radnja, koliko god bila tijesna i neugledna, izgledala puno službenija, komunističkija i nekako opasnija od stanice milicije, barem od onih prostorija gdje su se vadili dokumenti. “

 Milicija je Neđi uredno slala mušterije, a on je vraćao na isti način. Slikao je Neđo, a kada je tehnika napredovala i snimao, svatove, sprovode, rođendane, proslave i razne slične događaje. Izoštrenim okom za antisocijalističko, nacionalističko… jednom riječju neprijateljsko… slikao je Neđo sve što je trebalo slikati i nosio miliciji u Ljubuški. A ponekad kada bi se uhvatilo odnosno uslikalo nešto značajnije ne bi mu bilo teško otići i do SDB-a u Mostar te s drugovima podijeliti radost ulova.

– Koliko god netko volio muža ili oca, nije nimalo lako od malog beznačajnog čaršijskog fotografa i sitnog doušnika napraviti heroja i velikana. 

Ovo su citati iz teksta “Neđo daleko od Ljubuškog” autora Ivana Filipčića, objavljenog u julu 2012. godine na portalu poskok.info. U julu 2012. objavljen je i tekst “Hercegovački Schindler služi kao potvrda teze o genocidnosti Hrvata u BiH”. U tekstu se, prema sudskim spisima, navodi i:

… da je Neđo Galić prije početka domovinskog rata bio Udbin doušnik i sitni prokazatelj zbog čijih su fotografija Hrvati Ljubuškog imali strašnih neugodnosti. Da je Galić indoktrinirani komunist i zakleti ateist zazirao od crkve i vjernika i sudjelovao u progonu i demonizaciji kroz suradnju s Udbom, ali kada je obolio od raka počeo je obilaziti crkve i vjerske seminare i tražiti spas u vjeri. Da je u Ljubuškom javna tajna da je upravo Neđo Galić za vrijeme rata u jednoj relativno mirnoj sredini kao što je Ljubuški ꞌspašavao muslimaneꞌ tako što im je za naknadu sređivao vize za odlazak na rad u inozemstvo.


Sve citirano nije uvreda ni kleveta Neđe Galića i njegove porodice već vrijednosni sud o umjetničkom djelu – filmu. Nije uvreda nego kritičko mišljenje! U interesu javnog mnijenja.

Tako su odlučili sudovi u BiH – prvo Općinski sud u Ljubuškom a zatim i Kantonalni sud u Širokom Brijegu, pred kojima je Štefica Galić, supruga Neđe Galića, tužila Ivana Filipčića i Ivana Šušnjara, te portal poskok.info zbog klevete u tekstovima objavljenim na portalu. Naknadno je povučena tužba za portal. Nakon presude ovih sudova, Štefica Galić upućuje apelaciju Ustavnom sudu BiH, koji 13. marta odbija kao neosnovanu apelaciju podnesenu protiv presuda Kantonalnog suda u Širokom Brijegu i Općinskog suda u Ljubuškom:

– Tužna sam zbog još jedne izgubljene bitke sa lokalnim fašistima ili pravosudnom tragedijom ove jadne zemlje. Možda me moji odvjetnici nisu znali odbraniti , a možda bi bilo uzalud i da jesu. Pravosuđe je takvo kakvo je, kakav nam je i sistem i oni koji ga vode. Odavno sam izgubila vjeru u pravdu jer ona se ovdje ne provodi – komentariše za Žurnal Štefica Galić odluku Ustavnog suda BiH.

Ko pročita obrazloženje kaže, vidjet će da je navedeno kako je sve po zakonu:

– Samo etnodileri mržnje mogu klevetati bez ikakve odgovornosti. Nisu klevete već “vrijednosni sudovi”. Da nisu vrijednosni sudovi, bio bi “pokušaj sramoćenja” ili “interes javnosti”… imaju oni bezbroj načina. Samo žrtve nemaju nijedan. Meni su oduzeli odavno već pola penzije da bi se klevetnici i njihove sluge naplatili, i ko zna koliko dugo će trajati dok se ne naplate i ovi. Meni i mojoj obitelji pokušavaju uništiti živote još od devedesetih samo zato što nismo pristali biti sluge fašistima. Najprije vas okleveću, pa vam prijete, pa vas fizički napadnu, pa vam oduzmu “štrucu”, a onda valjda bi se trebala sama ubiti. Sad i uvijek – smrt fašizmu!

Kako su radili sudovi u Ljubuškom i Širokom Brijegu, a sa njihovim odlukama se složio i Ustavni sud BiH? 

U svojoj apelaciji Štefica Galić navela je da se iznošenjem neistinitih činjenica vrijeđa moralni dignitet pokojnog Neđe Galića i njegove porodice, da od objavljivanja tekstova trpi duševnu bol zbog prezira okoline, da je i njen ugled ozbiljno narušen. Općinski sud je zaključio kako je tekst “Neđo daleko od Ljubuškog” Ivan Šušnjar dobio od Ivana Filipčića kao “autorsko mišljenje”. Šušnjar će kasnije, stoji  u sudskim spisima, reći kako je znao da je sporni tekst “smeće” ali ga je ipak objavio.

Kasnije će Poskok objaviti tekst Pere Kvesića “Neđo Galić nije bio udbaš”, za koji tvrde da je jedna vrsta demantija, što je sud očito prihvatio kao dokaz u korist optuženih. Štefica Galić s tim nije upoznata, zaključio je sud, jer “nije ulazila na portal” nakon objave ovih tekstova. A kako bi i ulazila, s obzirom na sve gnusne komentare i prijetnje koje su objavljivane ispod tekstova.

Općinski sud je dalje zaključio, što je na višim instancama kasnije i prihvaćeno, da se u ovom slučaju radi o filmu kao autorskom djelu koji je javno prikazan, te da podliježe kritičkom osvrtu javnosti, odnosno “izražavanju mišljenja o navedenom filmu”. Općinski sud našao je i način da se opravdaju sve teške kvalifikacije izrečene u ovim tekstovima, i to pozivajući se na stav Evropskog suda za ljudska prava:

– Prema stavu Evropskog suda za ljudska prava novinarske slobode sadrže mogućnost pribjegavanja određenom stupnju pretjerivanja pa čak i provociranja. Iako sud ne mora odobravati polemički, pa čak i agresivni ton kojeg koriste novinari, član 10. (Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i sloboda) ne samo da štiti bit/sadržaj izraženih ideja i informacija, nego i formu kroz koju su one izražene. Iz definicije klevete (Zakon o zaštiti od klevete), proizlazi da je bitan element klevete da se lice identificira prema trećim licima i da se protiv tog lica iznose neistinite činjenice. Međutim, u konkretnom slučaju sud je zaključio da se ne radi o iznošenju činjenica već o vrijednosnim sudovima o umjetničkom djelu – filmu, a takvo izražavanje ne podliježe građanskopravnoj odgovornosti za klevetu – navodi se u odluci.

Apelacija Kantonalnom sudu u Širokom Brijegu na ovu presudu Općinskog suda u Ljubuškom odbijena je. U njoj je Štefica Galić navela da su joj sudovi donoseći ovakvu odluku povrijedili pravo na zabranu zloupotrebe prava, zaštićeno Evropskom konvencijom. Potpuno su zanemareni, smatra, nalazi vještaka o tome koliko su sadržaji sa portala poskok.info utjecali na nju, izazivajući strah.

Ustavni sud je, odlučujući o ovoj apelaciji, zaključio kako sporni tekstovi predstavljaju “doprinos debati od javnog ineteresa”. Ide i dalje:

– Što se tiče toga  je li apelanticin muž bio javno poznata ličnost i kakva je bila njegova uloga u društvu, Ustavni sud podsjeća da su granice prihvatljive kritike šire u odnosu na javna nego u odnosu na privatna lica… apelantica je, kako su sudovi utvrdili, dala saglasnot autorici filma da taj film napravi i da se on javno prikaže, pa je bilo razumno očekivati da će uslijediti reakcije javnosti. Također, bilo je razumno očekivati i da će film biti podvrgnut kritičkom sudu javnosti i da neće naići samo na odobravanje. Sporni tekstovi su bili upravo takve reakcije na film o ulozi apelanticinog muža u relevantnim događajima. Takva kritička reakcija, prema stavu Ustavnog suda i standardima Evropskog suda, traži veći stepen tolerancije kada se traži ograničavanje slobode izražavanja u odnosu na privatni život – stoji u obrazloženju Ustavnog suda BiH.

Još jedan zanimljiv detalj odnosi se na slobodu govora, tako cijenjenu u BiH:
– U odnosu na navode koji se tiču drugooptuženog (Ivan Šušnjar, op.aut.), koji je sve sporne članke preuzeo sa drugih portala i objavio na poskok.info, Ustavni sud smatra potrebnim naglasiti da mediji imaju zadatak da prenose informacije i ideje koje su od javnog interesa, a javnost ima pravo da dobije te informacije. Da nije tako, mediji ne bi mogli izvršavati svoju vitalnu ulogu “čuvara javnog interesa”. U vezi s tim, Evropski sud ističe da bi kažnjavanje novinara zbog prenošenja izjava drugih lica ozbiljno ugrozilo doprinos medija debati od javnog interesa….

Objavio/la haler u 02:17, 0 komentar(a), print, #

12.04.2018.

NY TIMES UPOZORAVA: BALKAN POSTAJE TJESNO PODRUCJE U NOVOM HLADNOM RATU S RUSIJOM

NY TIMES UPOZORAVA: Balkan postaje testno područje u novom hladnom ratu s Rusijom

Balkan, na kome je počeo Prvi svjetski rat, postao je i probni teren u novom Hladnom ratu s Rusijom, prenosi New York Times ocjene analitičara.


Stručnjaci navode da Rusija širi svoj uticaj i uvećava etničke tenzije u zemljama koje se nadaju ulasku u Evropsku uniju, zbog čega je Brisel oživio planove za proširenje.

 

Istraživač pri Institutu za međunarodne odnose u Pragu Mark Galeotti ocijenio je da je poslije združenog reagovanja Zapada na trovanje bivšeg dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Engleskoj, "Balkan postaje još važniji".

 

"Rusija traži načine da uzvrati koji bi bili asimetrični i koji bi obezbijedili prilike Moskvi", rekao je Galeotti.

 

On je u članku za Evropsko vijeće za vanjske odnose ocijenio da "Rusija posmatra Balkan kao bojno polje za svoj 'politički rat'" u nastojanju da skrene pažnju i stvori "potencijalne žetone za pregovaranje s Evropskom unijom".

 

Charles Kupchan, direktor za Evropu u Vijeću za nacionalnu bezbijednost u Bijeloj kući za vrijeme Baracka Obame, rekao je da "Rusi koriste priliku u posljednjem dijelu Zapadne Evrope koji je i dalje politički disfunkcionalan".

 

Situacija na Balkanu liči donekle na Ukrajinu, gde je Rusija prvo prihvatila da se Kijev približi EU, ali ne i NATO-u, a onda promijenila stav, što je dovelo do svrgavanja proruskog režima, a onda i aneksije Krima.

 

Na Balkanu, nadmetanje s Rusijom ima potencijal da posije novu nestabilnost u regionu koji se i dalje oporavlja od ratova devedestih u kojima se raspala Jugoslavija, navodi New York Times.

 

BiH, koja je nekako spojena 1995. na kraju rata, i dalje je krhka konstrukcija podrivena korupcijom, slabim vođstvom, etničkim i nacionalnim tenzijama, što je metafora za Balkan, navodi list.

 

To je jedna od ključnih tačaka koje Rusija nastoji da iskoristi, rekao je Kutpchan, dodajući da su druge Makedonija, Kosovo i Srbija.

 

EU ne pazi dovoljno na rusko-srpske odnose

 

Evropska unija je ponudila novu šansu zemljama Zapadnog Balkana da uđu, ali niko ne vjeruje da su te zemlje spremne za EU, naveo je New York Times.

 

List navodi da je s izlaskom Velike Britanije iz EU i pokušajima Rusije da iskoristi pukotine u regionu, EU iznijela detaljan plan za Balkan, pri čemu bi Srbija i Crna Gora mogle da uđu u Uniju do 2025. godine.

U međuvremenu za Balkan su se zainteresovali i Amerikanci.

 

Novo interesovanje Vašingtona potiče iz zabrinutosti za širenje ruskog uticaja, naveo je Ross Johnson iz Centra Wilson, dodajući da Kongres SAD traži od Pentagona da iznese "procjenu bezbjednosne saradnje Zapadnog Balkana i Rusije".

 

Galeotti ocjenjuje da Rusija pokušava da nađe svoje mjesto i u vladama i u kompanijama na Zapadnom Balkanu, tako da kada te zemlje uđu u EU, sa sobom donesu i ruski uticaj.

 

On ocjenjuje da EU nije dovoljno pažljiva kad je riječ o Srbiji gdje Rusija ima ključne investicije u infrastrukturi i posebno u energetici.

 

"Politika EU je generalno bila da se podrži šta god drži Zapadni Balkan mirnim. To je veoma opasno i stvara savršeno okruženje da Moskva igra svoje igre", rekao je Galeotti.

 

On, kao i drugi analitičari, kaže da Brisel treba da više ponudi i kad je riječ o šargarepi i kad je riječ o štapu, nuđenjem pravih inicijativa za institucionalne reforme i pravih kazni za njihovo neispunjavanje.wn on 2018-03-31

 

Bivši američki zvaničnik, koji je tražio da ne bude imenovan, rekao je da je Balkan novo bojno polje Hladnog rata i dodao da je Brisel bio suviše rigidan u načinima na koje je pokušavao da održi region na pravom putu.

 

On je rekao da su reforme sprovođene samo kada su Brisel i Vašington zajedno radili u primoravanju lidera da odustanu od starih navika s korupcijom, zarobljenom državom, politizovanim sudstvom i ruskim kompanijama koje pokušavaju da preuzmu ključnu infrastrukturu i medije, prenosi Beta.

 

Kupchman je donekle optimista. On kaže da svi znaju kako će se priča završiti - integracijom svih bivših jugoslovenskih republika u EU, ali da je pitanje jedino kada.

12.04.2018.

IZETBEGOVIC: "NIKO NIJE ZADOVOLJAN PRESUDOM, ALI VOJISLAV ŠEŠELJ JE SADA PRESUDJENI RATNI ZLOČINAC"

IZETBEGOVIĆ: "Niko nije zadovoljan presudom, ali Šešelj je sada PRESUĐENI RATNI ZLOČINAC"

“Iako niko ne može biti zadovoljan simboličnom visinom kazne, niti time što ovaj radikalni nacionalista nije proglašen krivim za zlodjela koja je počinio u BiH, kao i za sva druga zlodjela koja su mu se stavljala na teret, u historiji će, ipak, ostati zapisano da je Vojislav Šešelj presuđeni ratni zločinac”, dodao je Izetbegović.IZETBEGOVIĆ: 'Niko nije zadovoljan presudom, ali Šešelj je sada PRESUĐENI RATNI ZLOČINAC'

Današnja drugostepena presuda Žalbenog vijeća Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu, koja je proglasila Vojislava Šešelja krivim za podsticanje progona, prisilno raseljavanje, deportacije i druga nehumana djela, kao i za činjenje progona i kršenje prava na sigurnost, kao zločina protiv čovječnosti, pruža veoma malu satisfakciju žrtvama agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, kazao je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u izjavi za BIRN BiH.  “Iako niko ne može biti zadovoljan simboličnom visinom kazne, niti time što ovaj radikalni nacionalista nije proglašen krivim za zlodjela koja je počinio u BiH, kao i za sva druga zlodjela koja su mu se stavljala na teret, u historiji će, ipak, ostati zapisano da je Vojislav Šešelj presuđeni ratni zločinac”, dodao je Izetbegović.

Apelaciono vijeće je danas odbacilo Šešeljev prigovor zbog potpuno nepravičnog postupka i protivpravno dugog pritvora.

Suđenje Šešelju bilo je najduže u historiji Haškog tribunala.

Prvostepeno suđenje Šešelju pred Haškim tribunalom počelo je, poslije jednog neuspjelog pokušaja i štrajka glađu optuženog, u novembru 2007, a dokazni postupak je završnim riječima okončan u martu 2012. godine.
12.04.2018.

PRESUDA VOJISLAVU ŠEŠELJU: IZUZETNO ZNAČAJNA PRESUDA ČETNIČKOJ IDEJI I ZLOČINIMA

PRESUDA VOJISLAVU ŠEŠELJU: Izuzetno značajna presuda četničkoj ideji i zločinima - poslana poruka Šešeljivim ratnim suborcima Vučiću, Nikoliću, Gojkovićki!

Presuda Šešelju je važna, poučna i aktuelna, te je istovremeno poruka drugim pripadnicima te strukture, njegovim ratnim sljedbenicima i suborcima, militantno-stranačkoj bratiji, prvoborcima velikosrpskog zločinačkog udruživanja. Važna jer podsjeća na nezastarijevanje zločina, poučna jer ukazuje da je huškanje na rat, protjerivanje preispoljni, prvorazredni zločin protiv čovječnosti.


Piše: SENAD AVDIĆ

 

Današnja haška presuda Vojislavu Šešelju od deset godina zatvora nije nipošto "obična formalnost", kako je to  u svojoj "analizi" kazao  potpuno nekompetentni, stručno podkapacitirani  Šaćir Fillandra, (nažalost!) dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu! ( O reakcijama Žena Srebrenice kojima se potpuno bespotrebno i kontraprodukitvno daje nezaslužena pažnja, ne treba ni raspravljati). Ova je presuda izuzetno važna i suštinski i simbolički. Ona predstavlja osudu jedne do sada, na međunarodnim i lokalnim sudovima, periferno ili nikako kazneno tretirane ratne strukture, odnosno ratnozločinačke i ratnohuškačke, na čijem je čelu bio četnički vojvoda i predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj. 

 

Presuda Šešelju je važna, poučna i aktuelna, te je istovremeno poruka drugim pripadnicima te strukture, njegovim ratnim sljedbenicima i suborcima, militantno-stranačkoj bratiji, prvoborcima velikosrpskog zločinačkog udruživanja. Važna jer podsjeća na nezastarijevanje zločina, poučna jer ukazuje da je huškanje na rat, protjerivanje preispoljni, prvorazredni zločin protiv čovječnosti. ( To je prethodno presuđeno na Sudu za Ruandu, također u Haagu)

 

 

ČETNIČKI VOJVODA I NJEGOVI POČETNICI 

 

Aktuelna je presuda Šešelju jako bitna jer je njome poslan "išaret" Šešeljevim  ratnim drugovima koji danas čine vlast u Srbiji da njihova zločinačka prošlost ne može biti stavljena ad acta, zaboravljena, nekažnjena, "neprotokolirana". Aktuelni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, potom njegov prethodnik Tomislav Nikolić, predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković, samo su najvažniji aktuelni srpski poltičari koji su ratnih godina na prostoru nekadašnje zajedničke države, od Hrtkovaca u Vojvodini, Vukovara, Zvornika, Sarajeva, Mostara tercali, pridržavali merdevine osuđenom ratnom zločincu u njegovim pozivima na klanja "zarđalim kašikama", progonima, deportacijama. Svi su oni, zajedno sa sarajevskim pristalicama (Nikolom Poplašenom, vojvodom Slavkom Aleksićem sa Grbavice, Branislavom Gabrilovićem Brnetom i stotinama drugih "junaka") ispisivali krvave stranice postjugoslovenske povijesti.

 

Govor Vojislava Šešelja koji je održao u naselju Hrtkovci u Vojvodini, a u kojem traži progon Hrvata iz tog dijela Srbije, Žalbeno vijeće Mehanizma predvođeno sudijom Theodorom Meronom presudilo je kao "zločin protiv čovječnosti". Sudija Meron nije bio previše uvjerljiv kada tako nije kvalificirao Šešeljev krvoločni govor u Malom Zvorniku iz marta 1992. godine, mjesec dana prije strašnog pokolja nad muslimanima sa druge strane Drine, u Zvorniku. Međutim, ako se recimo pogledaju i poslušaju Šešeljevi govori iz Hrtkovaca i Malog Zvornika, kao i iz Skupštine SR Jugoslavije i uporede sa obraćanjem Aleksandra Vučića Srbima u Glini (Hrvatska), ili godinu-dvije kasnije također u Skupštini, teško da je Vojvoda bio išta radikalniji i zapaljiviji od svog mlađahnog sljedbenika.  Zapravo, Šešeljev govor je kamilica u poređenju sa Vučićevim porukama "ustašama" i, u oba slučaja nije tek riječ o pukom govoru mržnje, nego teškom "zločinu protiv čovječnosti".

 

 

DOBAR SIGNAL PRED PRESUDU STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU

 

Ako aktuelna vlast u Srbiji zna i želi (a sasvim  sigurno i zna i želi) iščitavati skrivene "političke" poruke današnje  presude izrečene Vojislavu Šešelju, vrlo lako, i ispravno, će zaključiti da je ovo presuda jednom zločinačkom sustavu, četničko-radikalskom, hijerarhiji kojoj je Šešelj bio na vrhu, a oni njihovi sljedbenici, poslušnici i egzekutori. Poruka je ovo i zaštitnicima današnjeg srbijanskog režima i njegovog Vožda, najprije onim iz Moskve. Nije slučajan ni  trenutak ni mjesto sa kojeg je poruka odaslana.

 

I još je zbog jedne kapitalne stvari važna današnja  presuda Mehanizma za krivične sudove u Haagu: značajno je da je pokazano da pravomoćne presude koje izriče i koje treba da izrekne Mehanizam neće biti puka formalnost, olako, ovlašno  potvrđivanje prvostuapanjskih presuda. To, opet, znači, da se može očekivati bitna promjena sadržaja presude čelnicima srbijanske Državne bezbednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću na ponovljenom suđenju. Pogotovo jer su u međuvremenu u dokaze uvršteni dnevnici Ratka Mladića koji nedvosmisleno potvrđuju presudnu, trajnu ulogu DB-a Srbije u agresiji na BiH. Presudom komandantu četničkih formacija, te zapovjednicima srbijanskih policijskih eksadrona smrti, međunarodno pravo bi se koliko-toliko časno izvuklo iz ratnog pakla Jugoslavije iz prve polovine 90-ih godina prošlog vijeka!

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940468

Powered by Blogger.ba